[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Когнитивна дисфункция(Алцхаймер) при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Когнитивна дисфункция(Алцхаймер) при котките

Когнитивна дисфункция(Алцхаймер) при котките

Мнениеот meri » Пет Яну 20, 2017 9:08 pm

Когато котката започва да остарява, времето оказва влияние не само на физическото й здраве, но и на психичното й състояние. За това стопаните често обръщат внимание на възрастната котка, едва когато при нея намалява ежедневната активност и се появяват симптоми на характерни заболявания. Малко са хората, които се замислят дали котката не страда от психично разстройство, или това се случва по-късно. Ние водим животните на ветеринар при проблеми с храносмилането, кръвообращението и други, но никой не води в клиниката котка с поведенчески проблеми. Въпреки че между хората и котките има много разлика, емоционалното поведение и когнитивните нужди си приличат.

Симптоми на заболяването

Животно, страдащо от това заболяване, изглежда дезориентирано- дълго ходи в кръг, броди около ъглите и седи с лице към стената. Обикновено това е съпроводено с настойчиво и често мяукане без особена причина. Към по-малко видимите симптоми може да се отнесе агресия, влошаване или рязка промяна в съня, загуба на интерес към стопанина и други членове на семейството. Рядко, но също се срещат неконтролируемо уриниране и дефекация. Котките могат да забравят къде се намира тоалетната им или купата за храна. Това може да усили тревожността и склонността към агресивна реакция. Също така може да се промени тяхното отношение към вас и другите животни в дома.

Някои ефекти на стареене не са свързани с когнитивната дисфункция.Често такива ефекти могат да допринесат за промени в поведението, което само изглежда като когнитивен спад. Непременно съобщавайте за всички промени, които забележите в котката на ветеринаря. Не мислете, че вашата котка просто старее, и не можете да направите нищо, за да й помогнете. Много промени в поведението са признак на лечими заболявания, и съществуват редица видове лечения, които могат да облекчат симптомите, включително болката, която може да изпитва котката.

Наличието на всички тези симптоми не дава 100%-ова гаранция, че вашата котка е болна от Алцхаймер. Окончателната диагноза може да се постави само след консултация с ветеринар, за да се отхвърлят други заболявания(те дори могат да не бъдат свързани с нервната система) със сходни признаци.

Следното поведение може да показва за когнитивна дисфункция при възрастната котка:

Обучение и памет


- Не ходи в тоалетната, а покрай нея

- Ходи до тоалетна, там където спи или яде

- Понякога ви се струва, че не познава познати хора и животни

Объркване/ дезориентация

- Губи се на познати места

- Втренчено гледа или фиксира предметите, или гледа втренчено

- Броди безцелно

- Засяда или не може да премине препятствията

Отношение / социално поведение

- По-малко се интересува от ласките, общуването, не посреща хората или познати животни

- Необходим е постоянен контакт, става прекалено зависима и маниакална

Намалена активност, безразличие

- По-малко изследва нещо или по-малко реагира на нещата, протичащи около нея

- По-малко се грижи за козината си

- По-малко яде

Тревожност/ повишена раздразнителност

- Като че ли е неспокойна или развълнувана

- Крещи по-силно или по-настойчиво

- Държи се по-раздразнително

Цикъл на сън- бодърствуване/ Промяна в режима ден-нощ

- Спи неспокойно, събужда се през нощта

- Спи през деня

- Крещи повече през нощта

Разпространеност на заболяването

Старостта при котките не винаги е свързана със слабоумие. Според данните от ветеринарния колеж в Охайо при 28% от котките на възраст от 11 до 14 години се проявяват симптоми на заболяването. При котки от 15 години и повече- 50%. Трябва да се има предвид, че откриването на симптомите могат да свидетелстват и за редица други заболявания.

Причини за възникване на заболяването

Възникването на когнитивна дисфункция в старостта може да бъде обусловено от различни фактори. Основна причина е повреждането на клетките на главния мозък, причинени от окислителните процеси. Учените са изяснили, че при животни, страдащи от болестта Алцхаймер, има специфичен протеин В- амилоид, който разрушава клетките на мозъка. Аномалната реакция на медиаторите, които предават "съобщенията" от един неврон към друг, също могат да оказват негативно влияние.

http://vokrugkota.ru/media/148262-150956.jpg

Изключване на другите причини за поведението на котката

Ако вашата котка има описаните симптоми или промени, трябва да я заведете на ветеринар, за да определи има ли медицинска причина за нейното поведение. Всяко медицинско или дегенеративно заболяване, причиняващо болка, дискомфорт или намалена подвижност, като артрит, болки в зъбите, дисфункция на щитовидната жлеза, рак, влошено зрение или слух, заболяване на пикочните пътища, може да доведе до повишена чувствителност или раздразнителност, повишена тревожност, когато я докосват или се приближават към нея, повишена агресия, повишена бързина на реагиране към вашия глас, намалена способност да се приспособява към промените и намалена способност да достигне до обичайното място, където да ходи до тоалетна.

Ако заболявания са изключени, а също са изключени най-ранните промени в поведението, не са свързани със стареенето, поведението на котката може да се обясни със застаряване на мозъка.

Диагностика на заболяването

Диагностиката на това заболяване включва цял комплекс мероприятия, тъй като подобни заболявания могат да се скриват зад еднаквите симптоми. Ветеринаря ще проведе изследване на кръв и урина, рентген, ще определи освобождаването на хормоните и тяхното количество. Ако предположението за болестта Алцхаймер не се е потвърдило, вероятно вашата котка страда от хипертиреоидизъм или захарен диабет. Също така причина за такова състояние могат да бъдат увреждания на слуха и зрението.

Лечение на заболяването

Ако на вашата котка са поставили диагнозата Алцхаймер, можете да се постараете да направите нейния живот по-лесен и удобен.
Първото, което може да направите, това е да избягвате сериозни промени в домашната обстановка, пътувания, не нарушавайте привичния начин на живот, създайте спокойна рутинна обстановка на животното. Но понякога може да играете с котката (желателно по едно и също време)- развлеченията и физическото натоварване влияят благотворно на психиката на животното.
Лечението на Алцхаймер не може без лекарствени препарати. За борба с развитието на когнитивната дисфункция се прилага Селегилин, но не се знае дали лекарството е ефективно за котките и дали не е токсично за тях. Също се използват някои успокоителни средства. Ако преди това сте давали някакви препарати на котката, задължително съобщете на ветеринарят за това.

В момента съществува методика, която помага не само да се спре развитието на когнитивната дисфункция, но и частично да се улесни процеса на оздравяване. Методиката се състои в две посоки: въздействие на поведението и храна, богата на антиоксиданти. Важно е и двата компонента да действат заедно, гладко.

В необходимата диета влизат някои витамини(аскорбинова киселина, вит.Е в специални капсули), мастни киселини- докозахексаенова киселина, ейкозапентаенова киселина, левокарнитин, липоева киселина.
Много антиоксиданти се съдържат в плодовете и зеленчуците, такива като моркови, спанак, тиква и др.

Под поведенческо въздействие се подразбират игрите с котката, ласките. Играчки, в които се поставя храна, преодолявайки препятствията за намиране на храната, връщат жизнеността на котката.

Уриниране/ дефекация на неподходящи места- разпространен симптом на когнитивна дисфункция при котките. Това е най-разпространената причина, поради която котките посещават специалист по поведението. За уриниране/ дефекация на неподходящи места могат да способстват много заболявания, включително сетивен спад, нервномускулни заболявания, които влияят ма подвижността, тумори на мозъка, дисфункция на бъбреците и нарушения на ендокринната система. Всяко нарушение, което увеличава честотата на уринирането/ дефекацията или намалява контрола на котката над нейния пикочен мехур или черва, може да доведе до уриниране/ дефекация на неподходящи места. Първата стъпка в лечението на този проблем, независимо от възрастта на котката е да я заведете на ветеринар.

Ако ветеринаря изключи заболявания, могат да помогнат следните предложения:

- Увеличете броя на тоалетните, достъпни за котката. Поставете по една тоалетна на всеки етаж, ако вашата котка се затруднява да ходи по стълбите.

- Поставете допълнително тоалетни там, където лесно може да ги намери. Котки с когнитивна дисфункция могат да забравят местоположението на тоалетната. Дръжте старите тоалетни на техните места, но поставете новите на открити места, за да може котката винаги да намери подходящо място, за отиде до тоалетна.

- Използвайте тоалетни с ниски стени. Много възрастни котки изпитват трудност и болка, опитвайки се да влязат и излязат от тоалетна с високи стени.

Объркване и дезориентация- често дезориентацията е първия признак, който стопаните разпознават като когнитивен спад при своите възрастни котки. Предполага се, че дезориентация възниква при 40% от котките на възраст 17 години и повече.

Дезориентацията може да се намали с увеличаване на предвидимостта на средата за живот и режима на котката. Избягвайте смяна на храната и пълнителя, местоположението на купата с храната и тоалетната. Старайте се да поддържате стабилен дневен режим, доколкото е възможно това. Ако котката е подтисната, най-доброто решение може да бъде да я държите на относително малка площ, например, на един етаж в дома, или в по-тежките случаи, в една стая.

Безпокойство/ пробуждане през нощта- Цикъла на сън-бодърствуване може да бъде нарушен от когнитивна дисфункция. Както и с повечето симптоми на когнитивна дисфункция съществуват много други причини за увеличение на нощната активност. Например, котка, която спи повече през деня, може да бъде по-неспокойна и активна през нощта. Сетивните промени, такива като загуба на зрението или слуха могат да повлияят на дълбокия сън на котката. Увеличената нужда да ходи до тоалетната може да кара котката да се събужда и да броди. Помолете ветеринаря да проведе пълно изследване, за да определи заболяванията, които могат да предизвикат безпокойство, дискомфорт или увеличена необходимост да ходи до тоалетна. Постарайте се да възстановите нормалните часове за сън и бодърствуване. Увеличете нивото на нейната активност, играйте с нея през деня и вечерта, за да иска да спи през нощта.

Тревожността също може да предизвика усилено безпокойство през нощта. Отличителна черта на старческата тревожност- това е, че тя може да се прояви като нощна тревожност. Това може да бъде тревожност заради това, че котката е отделена от членовете на семейството(които спят) или безпокойство заради преместване в жилището в тъмнина. Котката може да не ви позволява да спите, да крещи и тича по стаята, да мърка до главата ви, да ви пипа с лапа, за да привлече вниманието ви. Тревожност, причинена от когнитивна дисфункция може да се облекчи с лекарствена терапия, назначена от ветеринар.

Прекалено мяукане- възрастните котки могат да мяукат прекалено много по редица причини, включително дезориентация, загуба на слуха или болка в резултат на едно или повече заболявания. Както и с другите симптоми на когнитивна дисфункция, първо трябва да заведете котката на ветеринар за преглед и изключване или лечение на заболявания.

Когнитивната дисфункция усилва мяукането, свързано с тревожност, дезориентация или безпокойство поради раздяла. Тревожното мяукане е жално. Мяукането при възрастната котка може да стане проблем, ако тя го прави прекалено често или в неподходящо време. Показвайки своята досада или наказвайки котката за мяукането, вие може да усилите нейната тревожност и да влошите проблема. Борете се с прекаленото мяукане като увеличите активността на котката през деня и постепенно сменете нейния цикъл сън- бодърствуване.

Феромоновата или лекарствена терапия може да помогнат на котката да се тревожи по-малко. Можете да използвате феромонов спрей или дифузори за котки на местата, където котката провежда повечето време. Да намалите мяукането могат да помогнат препаратите за тревожност. Може да се консултирате със специалист по поведението на животните и вашия ветеринар.

http://vokrugkota.ru/
http://ilive.com.ua/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron