[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Петно(небула) в окото на котката
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Петно(небула) в окото на котката

Петно(небула) в окото на котката

Мнениеот meri » Пет Юли 21, 2017 4:58 pm

Небула- бяло петно на окото в резултат на помътняване на роговицата.

Изображение

Да се определи здравословното състояние на котката може не само по състоянието на носа, но и по състоянието на очите. Това е още един индикатор, подсказващ на стопанина за здравето на неговия любимец. При здравото животно трябва да има блестящи и чисти очи. Ако сте забелязали мъглив или мътен поглед, а на самата роговица малки бели петна- става въпрос за небула. За съжаление често се среща при котките на възраст, но може да възникне и при младо животно.

Причини за възникване на небула в окото

Небулата възниква на роговицата по-често в резултат от повреда. Тя изглежда като петно с млечен цвят или като облачен мътен цвят. Остротата на зрението автоматично намалява. И много често това е необратим процес, който не може да се възстанови напълно, но може да се забави неговото развитие. Повредата на роговицата не е единствената причина за появата на небула. Има и други:

- Прекарано инфекциозно заболяване;
- Алергични реакции;
- Нарушение в обменните процеси на организма.

Лещата може да помътнее и в резултат на развитието на катаракта и всяко друго заболяване на очите, което не е било лекувано навреме. Дори не лекуван конюктивит може да стане причина за появата на небула. Именно затова е много важно да отделяте внимание на здравето на котката, да не игнорирате и най-малките нарушения в нейния организъм и да ги лекувате навреме. Много по-лесно е да се излекува конюктивита, отколкото след това да се опитвате да възстановите напълно роговицата и да премахнете небулата.

Симптоми

Погледнете в очите на котката, очите трябва да бъдат чисти, не мътни, без петна. Наличието на такива свидетелства за небула. Самото петно може да бъде периферно, централно и тотално, в зависимост от своята локализация. В първия случай петното се появява странично на очната ябълка, във втория в центъра, а при не лекувана форма засяга цялото око.

Обърнете внимание, че освен промените в очите, се променя и поведението на котката. Заради намаленото зрение тя става нервна, възбудима, може да се държи агресивно, нарушава се нейната координация на движение. При опит да огледате очите, котката може да започне да съска. От очите може да се наблюдават секрети, роговицата може да почервенее и да се подуе.

Диагностика

Ако описаните симптоми могат да се отнесат към състоянието на вашето животно- не бързайте с поставянето на фатална диагноза. Необходимо е да посетите ветеринарен офталмолог. Само той може да постави подобна диагноза, и то след пълно изследване, след направени анализи. Не се учудвайте, ако ветеринарят ще ви попита с какво се храни животното, с кой контактува, има ли травми, от какво е боледувало през последните 6 месеца. Цялата информация ще му помогне за поставяне на диагнозата.

Ветеринаря е длъжен да измери вътреочното налягане, да проведе офталмоскопия, да направи пълен кръвен анализ, биохимия на кръвта, серология. Допълнително може да бъде проведена цитология и микроскопско изследване на кожна проба, посявка, изследване на вътреочна течност. В някои случаи се провежда УЗИ на очната ябълка.

Лечение

С лечението трябва да се заеме ветеринар, след поставянето на точна диагноза въз основа на проведените изследвания. Самолечението в този случай може да влоши състоянието и да доведе до прогресиране на заболяването.

В такива ситуации се назначава промивка на очите с метрогил, парентерално се въвежда гамавит, използва се тетрациклинов очен мехлем. В случаите, когато небулата е предвестник на развитието на глаукома, може да се наложи премахване на очната ябълка.

В случаите, ако заболяването е възникнало като усложнение след вирусна инфекция(понякога то възниква заради попадане на херпес вирус в организма) се назначава курс противовирусни средства, новокаинови блокади.

Какво може да направи стопанина

Стопанина трябва задължително да лекува животното. Обърнете се към ветеринар и спазвайте неговите препоръки. Но дори и в този случай, вие задължително трябва поне два пъти на ден да преглеждате очите на животното. В случай на увеличение на петното, почервеняване на очите, загуба на зрение, болка, спешно се свържете със своя ветеринар.

По време на лечението пространството достъпно за котката трябва да се ограничи в пределите на една стая с малко мебели. Това е необходимо, за да предпазите лошо виждащата котка от възможни травми и падане от високо.

Не позволявайте на котката да трие очи с лапа. За това е необходимо да се постави медицинска яка. От точното спазване на лечебния курс много зависи благоприятната прогноза.

Изображение

http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки