[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Защо котката диша с отворена уста;изкуствено дишане
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо котката диша с отворена уста;изкуствено дишане

Защо котката диша с отворена уста;изкуствено дишане

Мнениеот meri » Вто Юли 25, 2017 12:48 pm

Обикновено котките отварят уста не за да дишат, тъй като те дишат през носа, а за толкова важните котешки неща като хранене, почистване, мяукане и хапане.
Когато котката диша с отворена уста много стопани не подозират, че тя се намира в опасност в този момент. Дихателната система при котките е устроена така, че дишането с отворена уста не е характерно за тях, за разлика от кучетата.

Ако изведнъж котката започне да диша с отворена уста, и само от време на време я затваря, в този случай трябва да изясните причината за това неестествено за котките поведение.

Ако видите, че котката започне да диша тежко, отваря уста и провесва език, това означава, че е сериозно болна.

Изображение

Механизъм за възникване на патологично дишане

Ако искате да си отговорите правилно на въпроса защо котката диша с отворена уста, трябва да знаете механизма на възникване на това явление.
Обикновено такова патологично дишане е непряко свързано с възникването в организма на силен кислороден глад, или хипоксия (недостиг на кислород). В резултат всички органи и тъкани изпитват неговия недостиг, което може да доведе до летален изход.

При нормално състояние в гръдната кухина, разположена около белите дробове, трябва да има вакум, позволяващ на белите дробове да работят ефективно при вдишване. Ако в резултат на травма или инфекция в тази кухина попадне въздух, белите дробове не могат да работят нормално. В резултат дихателния орган ще получи недостатъчно количество въздух.

За да попълни този дефицит, котката ще се старае да диша през устата. При този тип дишане при животното активно ще се движат мускулите на корема, т.е. то ще премине към така наречения коремен тип на дишане. Ако забележите такива симптоми, с пълна сигурност може да си отговорите на въпроса защо котката диша тежко и отваря уста.

Трябва да знаете, че котката може да диша с отворена уста и поради обикновена причина, която не е свързана с влошаване на здравето. Това е така, защото механизмът на дишане през устата може да бъде задействан при котката в този случай, когато животното просто е уморено след активно движение по време на тичане или игра. При това езика на котката може леко да посинее.

Ако котката е здрава, след като си отпочине тя възвръща обикновеното си състояние и престава да диша през устата. Но дори и такова относително безобидно състояние може да послужи като признак за наличието на сериозно заболяване на сърдечно-съдовата система. Затова при всички случаи на нетипично дишане трябва спешно да се обърнете към ветеринар за избягване на смъртен случай.

ВНИМАНИЕ: Точна диагноза може да постави само лекар, дори ако вие сте опитен стопанин и знаете защо котката диша с отворена уста, непременно трябва да се обърнете към специалист.

Това се прави, за да се изключат различни погрешни диагнози, а също да се окаже помощ на животното веднага. Само в този случай има шанс да го спасите от смърт, например, в случай на тежка травма на вътрешните органи.

Основни причини за нарушено дишане

1.Наличие на хронични заболявания на устната кухина или носоглътката, пречещи на нормалния дихателен процес. Това могат да бъдат акне на брадичката, наличие на чужди тела (в този случай стопанина ще сгреши за причините, причинили отварянето на устата, защото подобна неприятност е съпроводена със задушаване), наличие на язви на лигавицата на носоглътката. Трябва да знаете, че заболяванията на лигавицата при котките могат да свидетелстват за това, че се е развила уролитиаза.
Котките отварят уста, ако страдат от заболяване на устната и носната кухина, например, може да има полипи, цепка в небцето, болни зъби и ороназална фистула.

2.Възникване на защитна реакция по време на стрес, значителни физически претоварвания, при раждане, прегряване. Много домашни котки понасят тежко пътуванията, и пребиваването в чужди за тях места. Стресът води до повишаване на телесната температура, учестено сърцебиене и котката отваря уста, за да се охлади.

3.Присъствието на хелминти в организма с цикъл на развитие през белите дробове.

4.Наличие на различни наследствени патологии: на трахея, гръдна кухина, сърце.

5.Котка, страдаща от наднормено тегло, отваря уста, за да диша. Нарушеният обмен на веществата причинява много неудобства, особено този проблем се отнася за кастрираните животни.

6.Дискомфортни усещания могат да причиняват както хронични, така и остри заболявания. Понякога и простудните заболявания принуждават котката често да отваря уста, за да увеличи за организма достъпа на кислород.

За да забележите навреме опасния симптом и да вземете съответните мерки, трябва да се отнасяте внимателно към животното. Патологичното дишане може да се появи внезапно. В този случай може да се развие бързо шок.
Шок може да възникне и в резултат на отравяне, алергия, травми. Той води до това, че животното започва да изпитва силна хипоксия(недостиг на кислород). Ако не се окаже спешна медицинска помощ, котката ще умре за няколко часа. Затова е много важно веднага да заведете котката на ветеринар.

ВНИМАНИЕ: Много честа и достатъчно опасна причина за възникване на патологично дишане е попадането по време на хранене или игри в устата и носоглътката на чужди предмети.

Понякога в този случай животното може да откашля само, но по-добре не рискувайте и го заведете на ветеринар.

Съществува още един признак на сериозно заболяване, не свързан пряко. Това е наличието на секрет и неприятна миризма от устата. Например, то може да възникне във връзка с отравяне, което по-късно причинява патологично дишане. Това обстоятелство трябва да се има предвид, когато си задавате въпроса защо котката диша с отворена уста.

Изображение

Диагностика

Ако не разбирате защо котката диша с отворена уста, трябва да я наблюдавате няколко дни. По този начин ще можете да улесните лекаря в поставянето на диагнозата. Въз основа на поведението на котката трябва да отговорите на следните въпроси:

1.Колко често котката отваря уста?
2.С какво е свързано това явление? Какви явления го придружават?
3.Влияе ли възникването на патологичния тип дишане с наличието на физическите натоварвания?
4.Придружено ли е неправилното дишане с кашлица и повръщане?
5.Какво е общото състояние на животното? Има ли добър апетит, играе ли, посещава ли тоалетната?

В този случай, ако сте отговорили положително на въпросите, трябва спешно да заведете котката на ветеринар. По време на прегледа той ще вземе решение за провеждане на диагностични изследвания с цел за назначаване на правилно лечение.

На тежко дишащите котки се назначава:

- общ и биохимичен кръвен анализ;
- рентгеново изследване;
- консултация със стоматолог;
- УЗИ и ЕКГ на сърцето;
- изследване за наличие на различни видове инфекции;
- рино- и бронхоскопия;
- консултация с хирург и онколог.

Най-важното е всички изследвания да се проведат колкото може по-рано, тъй като това ще позволи своевременно да се окаже медицинска помощ. Тъй като животното не може да си каже само, лекаря трябва да използва резултатите от лабораторните изследвания и наблюденията на стопанина. Тези наблюдения трябва да се провеждат през цялото заболяване на котката, тъй като в този случай ветеринарят ще може да получи най-пълна картина за протичане на заболяването.

Стопаните на котки от породите сфинкс, британски, мейн-кун, трябва да ги наблюдават особено внимателно. Те са наследствено предразположени към възникването на сърдечни патологии, в резултат на което при тях много бързо се развива оток на белите дробове. В тях се натрупва течност, и за да се спаси животното е необходимо да се хоспитализира за интензивна терапия.

Оказване на спешна помощ на котката

Ако забележите, че вашата котка диша тежко и неправилно, летаргична е, не яде, постоянно лежи, това може да бъде признак за възникване на спешна ситуация. За да окажете спешна помощ, първо трябва да установите причината за това състояние. Огледайте животното, проверете го за наличие на рани, фрактури и други повреди. Ако животното е повръщало, проверете за наличие на кръв и слуз в повръщаното.

Задължително проверете какво е яло животното. Понякога котките поглъщат различни таблетки, гранули и други остатъци от химически вещества, които могат да предизвикат отравяне. Колкото по-бързо определите какво е изяла котката, толкова по-големи шансове има да окажете качествена медицинска помощ.

Не трябва да безпокоите котката, ограничете нейната храна и вода и веднага позвънете на ветеринаря. Възползвайте се от съветите на ветеринаря и веднага отведете животното в най-близката клиника.

Ако вземем една от най-разпространените причини за рязка промяна в дишането при котките, това е попадането на чужди предмети в носоглътката. Може да опитате да помогнете сами на животното с пръсти или пинсета като издърпате езика на котката. Ако чуждия предмет е попаднал в трахеята, повдигнете котката за задните лапи и рязко стиснете корема малко зад диафрагмата. Обикновено това е достатъчно, за да излезе чуждия предмет и котката да започне да диша нормално.

Как да транспортирате животното в клиниката

Отивайки с животното в клиниката, трябва да знаете за някои правила при транспортиране. Например, ако котката не дава признаци на живот, трябва да я поставите на дясната страна, издърпайте езика и шията на животното.

ВНИМАНИЕ: През цялото пътуване трябва ритмично да свивате гръдния кош с периодичност 100 удара в минута, задължително трябва да вкарвате въздух през носните проходи(т.е. да правите изкуствено дишане).

Когато котката диша и се чувства относително добре, трябва да я поставите в затъмнено място, например, в картонена кутия, на дъното на която има нещо меко. По-добре ще бъде, ако с нея пътува този човек, на когото животното се доверява най-много. В този случай няма да проявява агресия към непознати, а със своите движения няма да влоши протичането на заболяването.

Как се прави изкуствено дишане:

На котка с нарушено кръвообращение и дишане в първите 1-3 минути след тяхното спиране трябва веднага да се направи изкуствено дишане и непряк масаж на сърцето. Съчетанието масаж на сърцето с изкуствено дишане се нарича кардиопулмонарно възстановяване на жизнените функции. След спиране на дишането следва спиране на сърцето, и кардиопулмонарното възстановяване на жизнените функции осигурява поддържане на живота на организма.

Най-резултатно е съчетаването на масажа на сърцето и изкуственото дишане "уста в нос". То може да се изпълни както само от вас, така и от двама човека. Единият извършва масажа на сърцето, а другия- дишане "уста в нос".

Изкуственото дишане и/или масажът на сърцето се провежда в следните случаи: шок, травма на главата, отравяне, електрошок, задушаване, асфиксия, коматозно състояние, внезапна смърт.

Първото, което трябва да определите: диша ли котката, движи ли се гръдния кош, усеща ли се дишане.

Ако ДА, извадете езика и го почистете от слузта за по-свободен достъп на въздух. Продължавайте наблюдението.

Ако НЕ, проверете пулса. За тази цел проведете палпация в областта на бедрената артерия в слабините. Ако ДА, проведете изкуствено дишане. Ако НЕ, то- изкуствено дишане и непряк масаж на сърцето.

Изкуствено дишане "уста в нос"

1.Поставете котката на равна повърхност на дясната страна.

2.Отворете устата и я почистете от слуз. Проверете за наличие на чуждо тяло. Веднага го извадете.

3.Извадете езика напред и плътно затворете устата. Притиснете своята уста към носа на котката. Вдишайте въздух в ноздрите на котката, при това гърдния кош се разширява. След това позволете на въздуха свободно да излезе. "Излишният въздух" излиза през устата на котката, така че няма преразтягане на белите дробове и стомаха.

4.Ако гърдите не се повдигат, направете по-интензивно вдишване, или, в случай на необходимост, задръжте устните на котката с ръка(малко).

5.Вие трябва да изпълните още едно вдишване за 4-5 сек.(12-15 вдишвания в минута).

6.Продължавайте докато котката не започне да диша самостоятелно и не се появи сърдечен ритъм.

Изкуствено дишане заедно с непряк масаж на сърцето

1.Продължавайте дишането "уста в нос".

2.Подгответе се към провеждането на сърдечен масаж. За това поставете палеца си от едната страна в областта на сърцето, а останалите пръсти- от другата страна, точно зад лакътната става(4-6 ребро, на ниво ребрени стави).

3.Рязко компресирайте гърдите шест пъти подред, след което изпълнете едно дишане "уста в нос". Продължавайте масажа в темпо 80-120 компресии в минута.

4.По възможност проведете изкуственото дишане едновременно с масажа на сърцето.

5.След всеки 2 минути, в продължение на 10-15 секунди, проверявайте дали се е появил пулс и самостоятелно дишане.

6.Продължавайте масажа докато не започне да бие сърцето и не се появи самостоятелно дишане, свиване на зениците, порозовяване на венците или докато не се уверите в неговата ефективност в продължение на 15 минути.

Непрекия масаж на сърцето в повечето случаи в продължение на 10 минути възстановява нормалната работа на сърцето.

ВНИМАНИЕ: Масажа не трябва да се прекъсва за повече от 5 секунди.

Изображение

http://moja-koshka.ru/
http://www.tinydog.ru/
http://fau.com.ua/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки