[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Определяне на здравословното състояние на котката
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Определяне на здравословното състояние на котката

Определяне на здравословното състояние на котката

Мнениеот meri » Чет Юли 27, 2017 11:32 am

Всеки стопанин на котка знае колко търпеливо, самоотвержено и безропотно понася болката и неразположението. Именно затова трябва да бъдете много внимателни към всякакви отклонения в нейното поведение и външен вид. Здравата жизнерадостна котка, която участва активно във всички домашни дела, изведнъж изчезва от вашето полезрение, старае се да се скрие на тъмно, не откликва на вашето повикване, избягва общуването- с една дума, не се държи както трябва. Винаги чистоплътната, с лъскава козина и ясни, блестящи очи котка се превръща в разрошено, с неугледна козина и тъжен поглед същество с името "не ме докосвай". Всичко това трябва веднага да привлече вашето внимание. Известно е, че всяко заболяване причинява в организма редица по-малки и по-големи сериозни разстройства, които имат различни външни прояви.

За да съпоставите тези признаци със симптомите на заболяванията на които са подложени котките, е много важно да се постараете да определите какво безпокои вашата котка. Дори и най-опитния ветеринар не може да помогне на котката без вашата помощ. Това е така, защото вие сте тези, които познавате най-добре животното си, знаете неговото поведение. Преди да се обърнете за помощ трябва ясно и точно да формулирате какво причинява вашето безпокойство. Трябва да знаете телесната температура и сърдечната честота. С това ще окажете неоценима услуга на своето животно и значително ще намалите времето на лекаря, на който ще бъде по-лесно да постави точна диагноза.

Например: котката е летаргична, пасивна, много лежи или е силно възбудена, подвижна и дори агресивна.

Същото се отнася и за апетита: котката яде малко или съвсем отказва храна, или нейния апетит е прекалено повишен. Повишаването на апетита например, се отбелязва след епилептичен припадък. Възможно е апетита да е извратен- болното животно изяжда нехранителни предмети. Освен това може да се появи затруднено преглъщане. Или котката пие необичайно много вода или я отказва, а е възможно да лежи до купата с вода, а да не може да пие.

Причиняват безпокойство и секретите (гнойни, слузести и др.) от носа, очите и други органи. Очите могат да бъдат полузатворени с третия клепач. Лигавиците на устата, клепачите- са бледи, посинели или пожълтели. Дейността на стомашно-чревния тракт е променена: отбелязва се повръщане, диария, запек, натрупване на газове в червата. Възможно е наличие на чужди предмети(козина, глисти и др.) във изпражненията.

Може да бъде нарушено уринирането, да бъде променен цвета и количеството на урината, или да се появи неприятна миризма в урината.

На косменото покритие могат да се появят пърхот, плешивини, неестествено твърд косъм.
Може да се промени телесната температура, дишането, пулса.

Но описаните признаци на заболяване не се проявяват едновременно: обикновено най-ярко е изразен един от тях, а останалите са съпътстващи. За подобряване на самочувствието и оздравяване на котката може да съдите само след изчезването на всички болезнени прояви, характерни за едно или друго заболяване.

Състоянието на козината е добър показател за здравословното състояние на котката. Козината отразява особеностите на хранене, нивото на нейната активност и общото състояние, тя трябва да блести и да не съдържа пърхот. Безжизнената, суха или необичайно стърчаща козина е признак за това, че вие трябва да проверите здравето на котката. Козината на здравата котка е гладка и приятна на пипане, без плешивини и драскотини по кожата. Екзема, бълхи, алергия, стрес и лишей са една от причините за драскотини и плешевини.

След това се определя има ли секрети от очите и другите органи на болната котка. Лигавицата на устата се оглежда чрез отдръпване на горната устна нагоре. Ако успеете да отворите устата на котката, ще може да огледате цялата устна кухина, включително лигавиците, езика, зъбите и др.

Котката има трети клепач, или мигателна мембрана, която не трябва да се подлага на въздействие. Ако третия клепач се забелязва и покрива част от окото, вероятно това означава здравословен проблем. Това може да бъде инфекция, чуждо тяло в окото, или е признак на силен стрес.

Ако има оток, почервеняване на очите, ако котката се лута, или ако има гъсти жълтеникави секрети, това е повод за безпокойство. Очите на здравата котка са ясни и влажни, зениците трябва да реагират на ярка светлина, не трябва да са разширени.

Наличието на ушна кал в ушите е нормално за котката, но наличието на тъмно-кафява, ронеща се ушна кал може да бъде признак за ушни акари и тогава е необходимо лечение. Ако ушите на котката са много горещи, вероятно тя има повишена температура и трябва да посетите ветеринар(преди това трябва да сте сигурни, че котката не е лежала на слънце или близо до огън).

На зъбите на котката се образува зъбен камък, който може да доведе до заразяване и възпаление на венците, в резултат на което венците са червени и подути. Заразените венци кървят силно и причиняват неприятна миризма от устата. Състоянието на зъбите влияе силно на общото здравословно състояние, затова е важно редовно да ги проверявате и да ги почиствате. Използвайте зъбна паста и четка специално предназначени за котки.

Лекото повръщане не е повод за тревога, тъй като може да се случи по редица причини. Например, ако котката яде прекалено бързо, тя се намира в стрес, или я храните в шумната компания на други животни. Прекалено студената храна може да предизвика стомашно-чревно разстройство. Ако котката е много гладна, и се е хранила на "гладен стомах", това също може да предизвика повръщане. Котките повръщат заради топки козина, и това е нормално поведение. Но честото повръщане на космени топки може да доведе до гастрит, затова трябва редовно да вчесвате котката и да давате специални пасти, предназначени за премахване на космените топки от стомаха.

Непрекъснато повръщане, особено ако съдържа петна кръв, е повод за спешно посещение при ветеринар.

Състоянието на червата се определя чрез леко опипване на корема. При този метод на изследване лесно се определят болезненост на червата, наличие на газове, степента на натрупване на фекални маси. Някои стопани дори биха могли да определят и степента на напълване на пикочния мехур.

Характера на отделителните функции се определят при естествено извършване на нуждите, но не се пречи на котката да извършва физиологичните си процеси. Ако възникне необходимост да се направят лабораторни анализи, се събират изпражнения, урина в стерилни бурканчета.

Посетете ветеринар спешно, ако:

- Вашата котка е била жертва на пътно-транспортно произшествие;

- Котката има кръвотечение от половите органи;

- В повръщаното, урината или изпражненията има кръв;

- Котката има висока температура;

- Котката има затруднено дишане;

- Котката има диария или запек;

- Котката изпитва силна жажда;

- Ако котката не изглежда добре, и вие не знаете как да я лекувате.

За да имате пълна представа за състоянието на котката, трябва да измерите телесната температура, да определите дихателната честота и да измерите пулса. Всичко това е важно за установяване на диагноза и назначаване на правилно лечение.

Как да измерите телесната температура на котката

Температурата може да се измери с обикновен термометър или електронен. Намажете върха на термометъра с вазелин. След това фиксирайте котката и повдигнете опашката, по-лесно ще бъде ако котката стои права, но температурата може да се измери и при седяща котка. Опашката се повдига и върха на термометъра се въвежда в ануса за няколко минути, леко се притиска в ректума. С обикновен термометър се измерва поне 5 мин., а с електронен, до сигнала. Бъдете готови за яростна съпротива- почти всички котки реагират болезнено на тази безболезнена процедура. След измерване на температурата термометъра се измива и дезинфекцира. Нормалната температура за котката е 38-39 градуса, за повишена се смята температура по-висока от 39,5 градуса. Имайте предвид, че при много заболявания телесната температура не се променя.

Изображение

Как да определите дихателната честота

Това е много лесно, трябва да изчислите количество вдишвания и издишвания. Може да определите визуално, или да поставите ръка на гръдния кош. При здравата котка вдишванията и издишванията са 18-32 в минута. Но трябва да имате предвид, че котенцата дишат по-често, котките по-често от котараците, бременните, кърмещите, по-дребните котки дишат по-често. В състояние на покой котките дишат по-малко, при горещо време, активност, нервно напрежение, дишат по-често. Затова дишане, честотата на което е повече от 30 в минута и не се обяснява с тези фактори и се наблюдава продължително време и оказва влияние на самочувствието на котката- това е признак на заболяване.

Изображение

Как да определите пулса на котката

Пулса при котките се определя с поставяне на ръка към вътрешната повърхност на бедрото, там се намира бедрената артерия. Количеството на ударите в минута при здрава котка са от 100 до 120 удара в минута. На пулса влияе възрастта на котката(при младите пулса е по-висок), задуха, игри и емоции също увеличават пулса. Ако котката има повишена температура, при нея се увеличават и броя на дихателните движения и пулс.

Изображение

Как да измерите теглото на котката

При някои заболявания котките отслабват или рязко пълнеят, загубата и увеличаването на теглото трябва да се следи. Ако забележите промяна в теглото, задължително измерете телесната температура, пулса и засечете дишането. Задължително измерете теглото на котката.

Нормалното тегло зависи от породата и от пола на котката. Котките обикновено са по-леки от мъжките от една и съща порода.

Изображение

http://fau.com.ua/
http://koshkinmir.ru/
http://www.koshka.by/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки