[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Тумор на панкреаса при котка-заболяването и моят опит с него
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Тумор на панкреаса при котка-заболяването и моят опит с него

Тумор на панкреаса при котка-заболяването и моят опит с него

Мнениеот meri » Сря Яну 10, 2018 9:48 pm

При котките това заболяване се среща много рядко, но рискът от възникването му е много голям.
Заболяването протича почти безсимптомно и затова е много трудно да се открие в ранен стадий. Основният симптом, на който трябва да обърнете внимание е бързата загуба на тегло. За жалост много стопани не обръщат достатъчно внимание на този факт и заболяването бързо прогресира.

В ранната фаза заболяването не причинява никакви проблеми на котката, поведението не се променя, затова стопаните не водят животното на ветеринар. Тревожен симптом е когато се появят мастни изпражнения, чийто обем се увеличава прекомерно и миризмата е рязка и неприятна. За съжаление тези симтоми се проявяват, когато заболяването вече е започнало да се развива в организма и има метастази в други органи. Появата на повръщане, анорексия и загуба на тегло могат да бъдат внезапни.

Ще споделя моя опит с това заболяване. Нашият Томи се разболя от това коварно заболяване и за съжаление почина.
Тъй като нямаше никакви симптоми първоначално така и не разбрахме, че котарака е болен. Той започна да пълнее неестествено и решихме, че е прехранен, затова мина на диета с лечебна храна, за да свали малко от теглото си. Но след време започна да отслабва прекалено бързо, повръщаше, което беше знак за бързо посещение при ветеринар. Имайте предвид, че това заболяване много трудно се открива, дори от опитен ветеринар и добър специалист. Поради местонахождението на тумора, много трудно може да се локализира, а тъй като в началото няма никакви тревожни симптоми, дори при нас нямаше изобщо никакви, така и не знаехме от какво е болен. Когато го заведох на лекар, в началото не предполагахме, че е това. Смятаха, че е някакъв вирус и се започна лечение с антибиотик, който изобщо не помогна, смениха го, поставяха и други лекарства, без полза. А изследвания се правеха постоянно, за да се следи състоянието му, поставяха се и системи.

Бяха направени кръвни изследвания, които показаха прекалено висока кръвна захар. А един от симптомите, както разбрах след това е повишаване на захарта. Затова започнахме лечение както при диабет, с измерване на кръвната захар(измерва се по следния начин, взима се една капка кръв от възглавничката и се поставя в глюкомер и се отчита с тест- лентичка), и поставяне на инжекция с инсулин, системи всеки ден. Котарака отслабна много бързо, започна да отказва храна, имаше много висока телесна температура. Не се повлия от първоначалното лечение, затова го смениха. Първият път, когато го гледаха на ехограф нямаше нищо притеснително и решихме да се борим с диабета. Ходехме всеки ден по два или три пъти на ден да се измерва захарта и да се поставя инжекция инсулин, след това купих лекарства от аптеката и купих храна за диабетици. Но само след 2-3 седмици, толкова бързо и прогресивно стана всичко, той много рязко се влоши, имаше 40 градуса температура, беше летаргичен. Когато се направи ново изследване на кръв и ехограф се установи, че имаше рак на панкреаса, който вече беше метастазирал във всички съседни органи, в перикарда на сърцето, белите дробове, черния дроб, далака. Беше станал толкова голям и агресивен за толкова кратко време, че вече нямаше какво да се направи.
Наложи се да взема най-страшното решение за всеки стопанин....

Имайте предвид, че това е много коварно заболяване, което по никакъв начин не се проявява и човек не може да разбере какво се случва. Може да се сгреши с друго заболяване и съответно да се лекува за него, а за съжаление, за този тумор....няма лечение. Той е много агресивен, развива се много бързо и почти не остава време за реакция, защото е метастазирал навсякъде. Два месеца се борихме отчаяно, но без резултат. Като се има предвид, че той е нараствал вътрешно без да знаем много преди това. Този тумор се среща изключително рядко и лечение за него няма. Никога не се съгласявайте на операция, защото тя не помага, освен това мястото, където се намира тумора е трудно достъпно, операцията е много опасна и безмислена. Тя няма да спаси животното, както при някои други(това го знам от лекуващия лекар). Животното изпитва силни болки, престава да ходи по голяма нужда, става летаргично, отнесено, а високата кръвна захар постоянно се покачва, без значение от поставянето на инсулина.

Имайте предвид, че поставянето на диагнозата е много трудно и затова не обвинявайте нито себе си, нито лекаря. Тумора е много злокачествен и бързо прогресиращ. Ужасно е да гледаш как жизненото животно се топи пред очите ти, и нищо не можеш да направиш. Затова най-доброто решение е да му спестите мъките.....колкото и да ви е мъчно да го сторите.
Когато се появят симптомите, знайте, че вече е много късно за каквото и да било.
Направиха му аутопсия и се установи много голям тумор, обхванал всички вътрешни органи. Лекарите ми казаха, че съм взела правилно решение, защото му е оставало много малко време живот....часове....
Но ние и до днес(минаха вече два месеца от тогава) не спираме да мислим за него и да го обичаме....много ни липсва.... [mood_feelings_hurt.gif]
Реших да напиша, за да съм полезна и на някой друг в борбата с това заболяване.

Най-лошото при тумора на панкреаса е че няма симптоми, че не може да се открие, а когато това стане....вече е много късно...
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки