[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Захарен диабет при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Захарен диабет при котките

Захарен диабет при котките

Мнениеот meri » Пон Юни 25, 2018 11:01 pm

Диабетът се среща често по цял свят. При котките се среща по-рядко, отколкото при кучетата.
Диабетът е група метаболитни заболявания(ендокринни), развиващи се в резултат на абсолютна или относителна недостатъчност на инсулин. При това заболяване се развива нарушение на обмяната на веществата от всички видове: въглехидрати, мазнини, протеини, минерални и водни соли. Същността на заболяването е в това, че въпреки добрата храна, хранителните вещества не могат да проникнат в клетките на тялото, тъканите гладуват, организма се опитва да компенсира това, но накрая се предава и се развиват тежки видими прояви на заболяването, без своевременно адекватно лечение настъпва смъртта на животното.

Тялото се нуждае от известно количество глюкоза, за да произвежда енергия за поддържане на живота. Но глюкозата може да бъде вградена в клетките на тялото само заедно с инсулина, той действа като проводник. Младежкият диабет може да се срещне при котенцата, но при котараците по-възрастни от 7 години се развива инсулинозависим диабет втори тип. За предразполагащ фактор може да служи затлъстяването.

Признаците, които може да забележите при своята котка са:
-затлъстяване;
-внезапна загуба на тегло или внезапно отслабване на котка с наднормено тегло;
- повишена жажда;
- увеличава се количеството на урината;
- прекален апетит или намален апетит;
- слабост в задните крака или трепереща походка, ходене не на пръстите на задните крака, а на целия крак(периферна невропатия);
- изтъняване на кожата;
- слабост и апатия;
- мирис на ацетон от устата;
- общ болезнен вид, разрошена козина.

Захарният диабет е лечимо заболяване, но в зависимост от тежестта на заболяването(типа диабет), изисква от стопанина търпение и настойчивост. Повечето котки с диабет се нуждаят от лечение с инсулин, но някои с по-лек диабет, могат да реагират положително на промяната в диетата, коригиране на теглото.

Типове диабет при котките: инсулинозависим(тип 1); инсулинонезависим (тип 2); вторичен диабет, който се развива на фона на други различни фактори(панкреатит, или употреба на хормонални препарати), може да бъде обратим след премахване на основната причина. Нормални стойности на кръвната захар при котките: 2,6-8,4 ммол/л.

Целта на лечението при котки с диабет е премахване на симптомите, поддържане на нормално тегло и намаляване на вероятността от възникването на някакви усложнения, а също да се осигури добро качество на живот.
Това може да бъде постигнато с поддържане нивото на глюкозата в приемливо ниво. За да не бъде съдържанието на глюкозата в кръвта прекалено високо или ниско, е необходимо да се контролира необходимото количество препарат.
Първото, което трябва да се направи е да се премахнат факторите, които спомагат за развитието на болестта или я усложняват. Към тях се отнасят съпътстващите заболявания като панкреатит, адренокортицизъм, хипертиреоидизъм.

В началото на лечението стопанина трябва да бъде добре информиран за заболяването. За лечението е необходимо време и голяма отговорност.

- Стопанинът трябва да знае, че котката се нуждае от хоспитализация за няколко дни, за да се проведат някои тестове за съдържанието на глюкозата в кръвта.

- Първоначалното определяне на дозата инсулин отнема около 2-8 седмици. Процесът за определяне дозата на инсулина не е евтина. Инсулинът трябва да се дава на котката два пъти на ден в определено време през целия й живот. Инсулинът трябва да се съхранява правилно. Вида инсулин не трябва да се сменя без консултация с ветеринар. Трябва да се спазва правилна методика за въвеждането на инсулина.

- Котката трябва да се храни редовно и балансирано. В повечето случаи се препоръчва диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати.

- Котката трябва да се контролира в домашни условия в случай на поява на отклонение в поведението и тревожни симптоми.

- Дозата инсулин често се променя с течение на времето, след периодично контролиране на нивото на глюкозата в кръвта. Трябва да разпознавате признаците на хипогликемия и да умеете да се справяте с тях. Циклите на еструс могат да влияят на дозата въведен инсулин, затова се предпочита болната котка да бъде кастрирана. Котките, болни от диабет не трябва да се развъждат, тъй като раждането и лактацията в значителна степен влияят на нивото на глюкозата в кръвта и нуждата от инсулин.

Как се лекува диабет тип 1 при котките

Този тип диабет изисква ежедневни инжекции инсулин. Има няколко типа инсулин, използвани при лечението на котки с диабет. Те се различават както по източника, продължителността на действие, концентрация и честота на въвеждане.
Продължителността на действие на инсулиновите препарати може да бъде с кратко действие, средно, или продължително.
Инсулинът е достъпен в концентрации 40, 100, 500 ед/мл.

Има специални спринцовки за измерване на концентрацията инсулин.
Изображение

При използване на инсулин от 40 Ед/мл трябва да се измерва с помощта на спринцовка U-40.

При използване на инсулин от 100 Ед/мл се измерва с помощта на спринцовка U-100.

При използване на инсулин от 500 Ед/мл се използва спринцовка U-500

При несъответствие на спринцовката, например U-100 при въвеждане на доза 40 ед, може да доведе до грешка при определяне на дозата, което е равно на смъртна присъда.

Доза и честота на въвеждане: въз основа на резултатите от профила на глюкозата в кръвта и типа инсулин, който се използва, дозата и честотата на въвеждане на инсулина се променят. Инсулин с кратко или средно действие се въвежда два пъти на ден; продължителното действие на инсулина е възможно да налага въвеждане от един или два пъти на ден в зависимост от реакцията. Количеството единици инсулин зависи от типа използван инсулин и ответната реакция на котката.

Успешното регулиране на диабета се определя според резултатите от нивото на глюкозата в кръвта, реакцията на котката(положително състояние, тревожно, нормална употреба на вода, производство на урина и т.н.).

Инсулинът с продължително действие е най-подходящ за котките. Инсулинът гларгин представлява рекомбинантен инсулин за хора. При използването му за лечение, нивото на глюкозата в кръвта се запазва по-стабилно. При някои котки той може да доведе до ремисия при използването заедно с диетата. За тези котки, които са били на дългосрочна терапия с други видове инсулин, резултатите от ремисия са по-малко вероятни.

Съхранение и приложение на инсулина

Инсулинът за инжекции се отпуска в стъклени флакони с гумена капачка, и трябва да се съхранява в хладилника. Не трябва да се използва инсулин с изтекъл срок на годност, след 1,5- 2 месеца флакона се изхвърля, дори да не е употребен докрай.

Концентрацията инсулин се измерва в единици. На инсулиновите спринцовки са отбелязани в единици, а също могат да бъдат посочени в милилитри. Задължително се уверете в дозировката, трябва да сте сигурни, че използвате правилната спринцовка за инсулин за концентрацията инсулин, която вие използвате.

Спринцовките имат четири части: корпус, бутало, игла, капачка.
Изображение

1.Преди набирането на дозата инсулин от флакона, затоплете препарата между дланите си. Не тръскайте за избягване на мехурчета въздух, те затрудняват точното измерване.

Изображение

2.Дръжте флакона надолу, снемете капачката от иглата на спринцовката и поставете иглата във флакона през гумената капачка.

Изображение

3.Изтеглете инсулина от флакона и след това го върнете назад. Това е необходимо за точността на дозировката, тъй като инсулинът може да прилепне към вътрешната повърхност на спринцовката или може да има мехурчета въздух. След това наберете необходимата доза в спринцовката.

ИзображениеИзображение

4.Проверете дали сте набрали необходимото количество инсулин.

5.Извадете спринцовката от флакона и поставете капачката.

6.Върнете инсулина в хладилника.

7.Вече сте готови да направите инжекцията на котката.

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... y4U2VFxOGg

Спазвайте следните правила:
- Винаги следвайте инструкциите на ветеринарят;
- Използвайте спринцовки, предназначени за определена дозировка;
- Ако не сте сигурни, че инжекцията е преминала успешно, никога не правете повторна инжекция. По-добре пропуснете една инжекция, отколкото да въведете по-голяма доза инсулин. Предозирането води до летален изход.

Най-разпространеният и сериозен страничен ефект при лечението с инсулин е хипогликемията, или ниско ниво на захар в кръвта. Това може да бъде опасно за живота. Важно е стопанина да знае как да предоврати, разпознае и лекува това състояние.

Причини за хипогликемия

Повечето причини за хипогликемия при диабет при котките могат да бъдат предовратени или предсказани.
Хипогликемия може да възникне поради:

- Въвеждането на прекалено голямо количество инсулин. Това може да се случи, ако е въведен неправилен инсулин или се използва неправилен тип спринцовка; ако втората доза инсулин се дава в резултат на недоразбиране между членовете на семейството или в случай да се опитате да изпълните първата доза, която не е била въведена напълно.

- Намалената употреба на храна. Ако инсулинът се въвежда, а котката не яде, излишъкът от инсулин по отношение към количеството глюкоза, присъстващо в организма, ще постъпи с кръвта в малко количество, т.е. показателите ще бъдат ниски;

- Увеличение на активността или употребата на калории. За получаване на енергия организма използва глюкоза, в случай на нейния недостиг, той може да я вземе от кръвта;

- Лошо регулиране;

- Нарушение обмяната на веществата, причинено от други заболявания. Еструс и други хормонални заболявания(или тяхното лечение) могат да доведат до промени от нужното количество инсулин в организма.

Признаци и лечение на хипогликемия

- летаргия;
- депресия;
- нарушена координация;
- загуба на съзнание;
- кома.

В краен случай се развиват гърчове и котката умира. Колкото по-рано се разпознаят признаците, толкова по-успешно е лечението.

Лечението на хипогликемията зависи от това, по кое време са открити признаците. Ако котката е в състояние да яде, предложете й обичайната храна. Ако отказва храна, но все още може да преглъща, дайте й да ближе царевичен сироп. Ако тя не може да преглъща самостоятелно, намажете сиропа на венците. И веднага се обърнете към ветеринар, който може да определи от какво се нуждае котката- промяна на дозата инсулин или хоспитализация.

Правила за промяна в дозата на инсулина

Промяната в дозата на инсулина може да се проведе само след лекарска препоръка. Важно е да разберете, че повишената доза инсулин може да предизвика хипогликемия, при която съдържанието на глюкоза в кръвта става прекалено ниско. Затова, никога не повишавайте самостоятелно дозата инсулин, ако нямате препоръка от ветеринар.

Как се лекува диабет тип 2

Диабет тип 2 се лекува с диетотерапия, намаляване на телесното тегло и при необходимост ежедневни инжекции инсулин.

Диета: В леките случаи диабетът може да се контролира само с диета. Ако лабораторните анализи не показват наличието на кетони, то диабета може да се контролира без инсулин. Лечението ще се състои в диетично хранене и постепенно намаляване на телесното тегло под лекарско наблюдение. Ако котката страда от затлъстяване, дневната калорийност на употребяваната храна намалява с 25%. Котката не трябва да губи повече от 3% телесно тегло на седмица.

В диетата на котката в дивата природа храната, основно се състои от протеини, но повечето съвременни храни за домашни животни(особено сухите продукти), съдържат от 30-70% въглехидрати. Голямо внимание се отделя на намаляването на въглехидратите поради прехода от суха храна към консервирана храна или домашно приготвена храна. В действителност някои котки с лека форма на диабет са имали отлични показатели при преминаването на диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Много е важно диетата да бъде приемлива за котката. Ако котката не се храни добре, трудно може да се поддържа необходимото ниво на глюкоза. Може да се развие хипогликемия и ако тя е тежка, такова състояние може да бъде опасно за живота.

Диета с високо съдържание на влакнини може да повлияе на абсорбацията и метаболизма на глюкозата и мазнините в храната. Влакнините ще забавят абсорбацията на глюкоза от стомашно-чревния тракт, тъй като нивото на глюкозата в кръвта веднага след приемането на храна ще бъде ниско. Такава диета спомага за намаляване на теглото. За да бъде по-ефективна, диетата трябва да съдържа значително количество сложни въглехидрати. Такава диета може да намали нуждата от инсулин, но може да доведе до увеличаването на чревните газове, увеличение честотата и количеството изпражнения, което създава допълнителен дискомфорт.

Диета с високо съдържание на протеини, ниско съдържание на въглехидрати: Най-последните изследвания са показали, че диета с високо съдържание на протеини и мазнини и ниско съдържание на въглехидрати може да бъде по-изгодна за повечето котки, отколкото диета с високо съдържание на влакнини. Високите нива на протеини и мазнини се съдържат в котешките продукти(особено консервираните) или в новите диети, предназначени специално за котки с диабет. Блокер на нишестето(нарича се акарбоза) може да бъде добавен в схемата на лечение. Първоначалните изследвания с използването на консервирани продукти с високо съдържание на протеини/ ниско съдържание на въглехидратна диета и акарбоза показали, че при 58% от котките могат да се прекратят инжекциите с инсулин или да се намали дозата необходим инсулин(1 единица два пъти на ден).
Диетичното хранене зависи от много фактори, които могат да се коригират само от ветеринар.

Таблетки за намаляване на захарта

Такива таблетки не се използват при котките. Те намаляват захарта косвено, като принуждават тази част от панкреаса, която е отговорна за производството на инсулин да работи на износване. Затова ако панкреаса изобщо не работи, таблетките също не работят, те са безполезни, а ако някоя част от панкреаса все пак работи- таблетките го карат да работи насила, влошават състоянието на котката и намаляват нейните шансове за ремисия.

Таблетките също така могат да повишават количеството амилоид и влошават амилоидозата, която възниква при котки с диабет и засягат панкреаса. При амилоидоза в органите се натрупва особен протеин, замествайки здравите клетки, които не изчезват от тялото. За съжаление амилоидозата не се лекува и това е още един повод да не се използват таблетките, а колкото може по-рано да се започне заместителна терапия с инсулин.

Диабетна кетоацидоза

При недостиг на инсулин в организма за дълъг период от време настъпва гладуване на тъканите в организма, също така и на жизнено важните. Ако паралелно възникне отказ от храна, обезводняване, инфекции или друг стрес, възниква състояние, което изисква спешна медицинска помощ. Ако невнимателния стопанин е игнорирал първите симптоми на заболяването, то се развива кетоацидоза. Трудно е да не я забележите и много стопани водят котките си за първи път при ветеринарят именно в такова тежко състояние.

Симптоми на диабетна кетоацидоза- летаргия, задух, мирис на ацетон от устата, много повишена жажда, високо съдържание на глюкоза в кръвта.

Това състояние изисква хоспитализиране за премахване на симптомите, провеждане на инфузионна терапия и инсулинотерапия.

Диабетна невропатия

При котките диабетната невропатия се нарича синдром на слабите крайници. Това се случва във връзка с увреждане на миелиновата обвивка на периферните нерви, причинено от токсичност, дължаща се на хипергликемия. Задните крайници стават все по-слаби, и в резултат котката престава да ходи на пръстите и започва да ходи на целия крак.

Изображение

Хипокалемия

Характеризира се с намалена концентрация на калий, поради следните причини: първо, премахването на елемента от тялото допринася за честото уриниране, второ, инсулиновите инжекции водят до интензивна употреба на калий от клетките в организма.
В резултат се развива тежко състояние, наблюдава се повръщане, диария, остра сърдечна недостатъчност. При не оказване на спешна помощ настъпва смърт.

Отглеждане на котки, болни от диабет

Дневният ред (вида храна, честота на хранене), физически натоварвания и теглото на котката трябва да се поддържат на едно ниво, за да се намалят отклоненията в количеството необходим за организма инсулин. Но дори и когато състоянието на котка с диабет е стабилно, дозата инсулин трябва да се коригира от време на време. Това се прави под лекарско наблюдение.

Трябва редовно да правите следното:

- Да проверявате кръвта за съдържание на глюкоза в нея;
- Да контролирате теглото на котката;
- Да провеждате изследване на урината за глюкоза и кетони;
- Ежеседмично да измервате теглото на котката;
- Да проверявате за наличие на глюкоза в урината;
- Да следите общото здравословно състояние на котката.

За контролиране на диабета е полезно да си водите дневник, в който ежедневно да записвате важните събития. Това ще ви позволи да следите промените в състоянието на котката за определен период от време. В дневника трябва да записвате:
- Времето и дозите инсулин;
- Апетита на котката и количеството изядена храна;
- Общото поведение на котката, особено в случаите на летаргия и сънливост;
- Случаи на повръщане и диария;
- По възможност измервайте количеството изпита вода- за това използвайте мерителна чаша, напълнете купата на котката, а в края на деня измерете количеството недопита вода. Количеството изпита вода е един от важните методи за оценка на успешното контролиране на диабета.

Вземането на кръв за определяне нивото на глюкозата в кръвта се извършва от ушите.

ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение

Как да вземете кръв за тестване на глюкозата в кръвта
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... j1zZ7_RVUU

Профилактика на диабета

Предовратяването на диабета с диета, особено тази, която съдържа намалено количество мазнини, специално създадена за неактивни и кастрирани животни. Освен пожизненото контролиране на теглото са важни и физическите натоварвания, необходим е своевременен преглед от ветеринар, провеждане на профилактични изследвания в средна и старческа възраст.

Забележка: Режимът на хранене е много важен. Котките по принцип ядат, когато искат, а порциите храна никой не контролира. Но проблемът е в това, че при диабет това решение е неприемливо, защото може да доведе не само до влошаване на състоянието на котката, но и до нейната смърт. Дневната дажба трябва да бъде разделена на две части, по всяка на една инжекция инсулин. Котката трябва да получава храната по едно и също време.

Съвет: Ако трябва да пътувате или да оставите котката при познат или член от семейството, трябва да сте сигурни, че може да се грижи за нея. Покажете им как се измерва кръвната захар, как се поставя инсулин, как да храни котката и да следи нейното състояние. Не оставяйте животното при човек, който не знае как да се грижи за него или да се справи при възникване на проблем. Оставете координати на ветеринарния лекар и помолете да записват показателите в дневника.

https://vetpomosch.ru/
http://umka-vet.com.ua/
https://oncovet.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки