[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Ботулизъм - хранителна инфекция при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ботулизъм - хранителна инфекция при котките

Ботулизъм - хранителна инфекция при котките

Мнениеот meri » Чет Авг 09, 2018 4:31 pm

Причините за заболяването са много и своята роля тук имат и благоприятните условия на външната среда, както и храненето на животните с развалена храна.

Ако не искате вашата котка да се разболее от тази опасна инфекция, винаги трябва да следите с какво се храни!

Когато котката се разхожда свободно и има възможност да изяде боклук, рязко се повишава вероятността както от ботулизъм, така и от отравяне. Колкото по-рано забележите признаците, толкова по-големи шансове ще има котката да оздравее.

Сведения за причинителя и клинична картина

Ботулизмът е хранителна токсикоинфекция, за възникването на която "отговаря" clostridium botulinum. Това е обикновен почвен микроорганизъм, способен активно да се размножава и да живее в безкислородна среда. По-точно казано, кислородът за тези клостридии е смъртоносна отрова. Котките са устойчиви към заболяването, затова реалните случаи на ботулизъм са единици. Много по-често за него се приемат обикновените хранителни отравяния и дори салмонелозата. Смята се, че от седемте стереотипа clostridium botulinum само вариант "С" е способен да причини заболяването при котките. Всички други видове не могат да инфектират животните.

Инкубационният период е кратък- няколко часа. Заболяването се проявява с потиснато състояние на животното, отказ от храна, развитие на пареза и паралич на различни мускули: очите, гърлото, крайниците, тялото. Телесната температура по-често е понижена. Животното не е способно да се движи, слабостта се усилва, и обикновено смъртта настъпва след 1-3 дни.

ВАЖНО- От котка към котка, или от котка към човека, заболяването не се предава при никакви условия. Заболяването може да възникне само ако животното се храни с развалени месни или растителни продукти!

Именно затова никога не използвайте за хранене на своята котка застоялата храна от хладилника. По-добре изхвърлете всички развалени продукти.

Това, което прави ботулизма страшен е неговата способност да причинява паралич. Най-очевидният симптом е неспособността на котката дори да помръдне краката си, но такава клинична картина свидетелства за терминален(завършващ) стадий на заболяването. Мускулната слабост е най-ранният признак. Тя първо обхваща задните крайници, придвижва се неотменно към предните крака и шията, и накрая предизвиква паралич на всички лапи. Коварството на ботулизма се състои и в това, че първите клинични признаци могат да се появят както няколко часа след изяждане на заразената храна, така и няколко дни след това.

Опитът на ветеринарните лекари в различни страни по света свидетелства, че леката тромавост се появява веднага. Ако вашата котка започне да се спъва на равно място, или започне да се държи неадекватно, веднага извикайте ветеринар. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-малка е вероятността котката да се парализира.

Диагностика и терапия

Непременно кажете на лекаря за храненето и хранителните предпочитания на котката. Ако вашата котка за няколко дни/седмица преди началото на клиничните признаци се е "похвалила" с уловената мишка, или пред вас е ровела в боклука, задължително кажете това на ветеринарят. При развитието на симптомите лекарят задължително трябва да направи рентгенова снимка на гърдите. Това се налага, защото в тежките случаи ботулизмът може да причини "паралич" на белите дробове, който обикновено е признак за това, че заболяването е потенциално смъртоносно.

Лечението се провежда чрез хоспитализиране на котката. Прилага се парентерално хранене(венозно). В случаите, когато състоянието на животното е по-леко, храната се въвежда чрез тръба, поставена в хранопровода. Основен препарат за лечение е антитоксинът тип "С". За пълното оздравяване са необходими поне три седмици. При ранно започнало лечение това време намалява до седмица.
Процентът на смъртните случаи е много висок, затова изключително важна е профилактиката.
Профилактиката се състои в правилното съхраняване на продуктите. Не трябва да се допуска тяхното плесенясване, загниване и замърсяване с пръст. Купите за храна трябва да се измиват от остатъците храна.

http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки