[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Бруцелоза при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Бруцелоза при котките

Бруцелоза при котките

Мнениеот meri » Чет Авг 09, 2018 6:44 pm

Това е изключително опасна, заразна и практически неличима болест, причинена от бруцелите Brucella melitensis, abortus, suis, canis. Тази бактерия предимно оказва влияние на репродуктивните органи на животните. Заболяването може да педизвика безплодие и постоянни аборти при котките. Бруцелозата при мъжките може да се прояви във вид на орхит и епидидимит.

Изображение

Практически всички котенца се заразяват още в етапа на вътреутробното развитие, останалите- при раждането.
Заболяването може да засегне котките от всяка възраст, порода, полова зрелост. То се предава посредством секретите от половите органи, устата, носа. Определена концентрация на патогена винаги се открива в млякото, урината и изпражненията. Въпреки че бактериите в тези биологични секрети не са толкова много, човекът рискува силно, когато се намира в контакт с тях. Специфичен "котешки" патоген на бруцелоза в природата не съществува. Тези животни се разболяват при контакт с болни кучета, хора, при изяждането на месо и месни отпадъци, получени от болни свине или крави.

ВАЖНО- Бруцелата е единственият микроорганизъм, който за да попадне във вашия организъм не изисква открити рани или язви по кожата. Патогенът отделя протеолитичен ензим, а след това лесно преминава дори през здравата кожа!

Клинични признаци и диагностика

Ако вашето животно има бруцелоза, то при него ще се забележат следните клинични признаци:

- Апатия, обща слабост;
- Подути лимфни възли;
- При ходенето на котката се забелязва "вдървена" походка, вижда се че движението причинява болка на животното;
- Болка в долната част на гърба;
- Слаби и болезнени новородени котенца, които много често умират скоро след раждането;
- Секрет от влагалището;
- Подути тестиси;
- Възпаление на кожата около скротума.

Бруцелозата в много случаи трудно се открива, докато в кръвта не се появят специфични антитела(а те могат да се появяват много дълго). Преди това симптомите могат и да не се проявят. Окончателната диагноза се поставя само въз основа на серологичните реакции и PCR. Всички животни, които са показали съмнителен резултат, се смятат за болни. Те се изолират и се проверяват повторно след 3-6 седмици. Съществуват и други методи на диагностика, въпреки че не се използват много често:

- Тъй като при бруцелозата протича разрушаване на хрущялната тъкан, и това особено добре се проявява на междупрешленните дискове, се извършва рентгенография на гръбначния стълб.

- Цитология и посявка на хранителна среда.

- Пълен анализ на кръв и биохимия.

- Но единственият 100% -ов метод е ELISA(ензимен имуноанализ) и PCR(полимеразна верижна реакция).

Лечение

Ако вашата котка е показала положителен (или съмнителен резултат), трябва веднага да я изолирате от другите животни и хора. Съществува ли някакво лечение? Да, в някои източници са описани за сравнително високата ефективност на съвременните антибиотици с широк спектър на действие, но не всичко е толкова розово. Първо, курсът на лечение ще бъде много дълъг и скъп. Второ, рецидивите са при повече от 80% от случаите. Трето, "преболедувалите" животни продължават да бъдат носители на заболяването, представлявайки голяма заплаха за хората и другите котки. Най-често болните животни се евтаназират, защото бруцелозата не се лекува, а труповете се изгарят.

Тъй като заразяването по-често става по полов път, кастрирайте вашата котка. При племенното размножаване всеки производител трябва да се проверява поне веднъж на 6 месеца. Всички предмети като клетка, играчки, задължително трябва да се дезинфекцират; постелките, спално бельо и други предмети на които е раждала болната котка, се изгарят.

ВАЖНО- Това заболяване може лесно да премине от вашата котка към вас. Ако имате и най-малки подозрения, че котката ви е болна от бруцелоза, веднага я заведете на ветеринар. В никакъв случай не подлагайте на опасност вашето здраве и здравето на хората около вас! Спазвайте строго лична хигиена!

http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron