[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Глисти при бременната котка
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Глисти при бременната котка

Глисти при бременната котка

Мнениеот meri » Пет Авг 24, 2018 7:41 pm

Котката може да се зарази с глисти както на двора, така и в домашни условия. Когато се откриват глисти при бременната котка- повече от 90% от противопаразитните препарати в този период са строго забранени, затова лечението на котката е много сложно.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ- Всички варианти на лечение при бременната котка, описани в тази статия са приблизителни. Не ви съветваме да се опитвате да се справите самостоятелно с паразитите, без да консултирате с ветеринар!!!

Нематоди

Най-разпространен тип паразитни червеи са нематодите(кръглите червеи). Техният жизнен цикъл е най-сложен, много често те се срещат и при хората, особено при децата, които постоянно поставят нещо в устата си. Патогенността и общата опасност варират в зависимост от конкретният вид на паразита, физиологическото и физическото състояние на животното, други фактори. Кръглите червеи във възрастово състояние не са много опасни за самата котка. Случаите на вътреутробно заразяване също са много редки, така че няма опасност и за котенцата. Но не трябва да забравяте за интоксикацията, тъй като токсините не се отразяват благоприятно на здравето на бъдещото потомство.

Котката може да се зарази при употребата на замърсена с яйца на червеи храна или вода, а също при изяждането на междинния гостоприемник. След заразяването от яйцата излиза ларвата, пробива стената на червата, попада в кръвоносните съдове, а след това заедно с кръвния поток, отива на дълъг път. Теоретично, младите червеи трябва да попаднат в белите дробове, но на практика те могат да се окажат във всеки орган или тъкан. Да предположим, че ларвите са заседнали в дихателните пътища. Там те прекарват около две седмици, активно се хранят и развиват.

След 14 дни червеите, заедно с храчката отново попадат в органите на стомашно чревния тракт, където израстват до възрастно състояние. Всяка женска само за две седмици снася около 500 яйца. При тежки инфекции количеството на паразитите в червата може да стане толкова голямо, че червеите разкъсват стените на органа. Ако това се случи в домашни условия, а не във ветеринарната клиника, животното вероятно ще умре от масирана кръвозагуба. Така че не трябва да се достига до този стадий. Обръщайте се към ветеринар във всички случаи, когато подозирате наличие на глисти при своята котка.

Клинични прояви

Първата седмица след заразяването може да се наблюдава диария, много рядко повръщане. Много рядко може да се развие ентерит или колит. При бременните котки заболяването протича тежко: тялото на животното без това е натежало заради бременността, а след това токсините, отделяни от паразитите могат да доведат дори до миокардит и ендокардит.

Изображение

Също така по кожата на животното може да се появи странен обрив, в периода на миграция на ларвите от белите дробове се развива тежка кашлица. Три седмици след заразяването клиничните признаци утихват и в бъдеще вече нищо не тревожи нито котката, нито нейния стопанин. За съжаление, за сега няма определени изследвания, които биха показали непосредствената вреда за котенцата в случаите, когато в тялото на майката има аскариди.

Диагноза и терапия

При бременните котки, диагнозата се поставя въз основа на анализа от изпражненията и кръвта(при наличие на глисти се развива еозонофилия). Рядко се използва серологично изследване на плазма, тъй като при много паразитни инфекции в нея се появяват специфични антитела. Трябва да отбележим, че последните се появяват не по-рано, от 3-4 седмици след заразяването.

Бременната котка може да се лекува с помощта на мебендазол. Дозировката на този препарат е лесна- по 200 мг на котка, три пъти на ден. Но само в първите три дни. Впоследствие се преминава на доза 350-450 мг, три пъти на ден. Срок на лечение- не по-малко от 10 дни. В особено тежки случаи, могат да се назначат стероиди, но това е опасно за живота и здравето на котенцата, затова до такова лечение се прибягва само в краен случай. Смята се, че мебендазол дава малко странични ефекти, и може да се използва в този период.

Цестоди

Цестоди- плоски паразитни червеи. При котките много често се откриват, защото се предават чрез бълхите. А от тях дори има и при котките, които живеят в домашни условия.

http://vashipitomcy.ru/wp-content/uploa ... 738635.jpg

Тези паразити са много по-опасни от кръглите червеи. Също така могат да предизвикат много проблеми през целия си жизнен цикъл. По-точно, заради ехинококите във вътрешните органи на животното могат да се образуват кисти с големи размери. Последните се срещат, когато котката може да се окаже не само окончателния, но и междинния гостоприемник. Също така те са опасни и за хората. Затова лечението трябва да започне веднага.

Диагностика

Диагнозата се поставя при откриване на яйца и фрагменти от червеи в изпражненията. Също е възможно серологично изследване на серум. Ларвната форма на ехинококите и алвеококите се открива по-трудно, и е необходимо да се прибегне до рентгенов или ултразвуков метод на изследване. Освен това някои паразити могат да бъдат толкова големи, че могат да се открият на рентгенограмата.
Желателно е преди това животното да бъде гладно и да му се даде бариева каша. Но всички тези симптоми са косвени, затова не помагат особено в поставянето на точната диагноза.

Терапия

Лечението е стандартно. Назначава се празиквантел по 10-20 мг/кг телесно тегло еднократно. Много рядко дозата се повишава(по лекарско назначение) до 25 мг/кг. В алтернативни случаи се назначават никлозамидни таблетки. През първия ден на котката се дава цяла таблетка, през следващите 6 дни- по половинка. Лекарството се дава веднъж на ден.
При ехинококоза или алвеококоза единственият метод на лечение е операцията, но тя се отлага до след раждането на котенцата. В този период кистата не трябва да се разкъсва. Нейните размери се контролират с УЗИ. Ако образованието расте, понякога се прибягва до нейното изсмукване:процедурата е сравнително атравматична, а затова в краен случай може да се назначава дори на бременни котки. Също така по време на лечението може да се използва мебендазол в ударни дози. Той може да унищожи и ларвите на паразитите, "вкоренени" в другите органи и тъкани. Всички препарати и дозировки трябва да бъдат назначени от ветеринар.

Трематоди

Много видове от тези червеи живеят в жлъчните пътища на черния дроб, хранят се с тъканите на лигавиците и кръвта. Жизненият цикъл на паразитите е сложен. Той предполага наличието на сладководни охлюви и риби като междинни гостоприемници. Голяма част от трематодите са хермафродити, така че дори и един червей да се намира в черния дроб на животното, ще се размножава интензивно. Всички заболявания, причинени от трематодите са достатъчно опасни както за котките, така и за не родените котенца. Проблемът е в това, че те причиняват сериозни дегенеративни промени в черния дроб, който вече не може активно да неутрализира токсините.

http://vashipitomcy.ru/wp-content/uploa ... 653118.jpg

За щастие, случите на перинатално заразяване в природата не се срещат. Но има не малко косвени свидетелства за това, че при същата опистохимия честотата на спонтанните аборти се увеличава 7-11%.

В този случай може да се назначи паромомоцин. Той се абсорбира слабо от органите на стомашно-чревния тракт и се екскретира основно в черния дроб(което се изисква при изхвърляне на трематодите). Назначава се в дозировка по 10 мг/кг телесно тегло. Ежедневно, веднъж на ден за една седмица. Паромомоцинът е сравнително безопасен по време на бременност заради неговите ниски концентрации в кръвта и другите биологични течности. Единственият проблем- умерени стомашно-чревни нарушения. Може да се използва мебендазол в дозите, описани по-горе.

Възможно е приложението на ивемерктин и препарати на неговата основа. Дозата е по 200 мг на животно, веднъж на ден, в продължение на два дни. Изследванията потвърждават неговата сравнителна безопасност за бременните животни, но лекарството се прилага само под лекарски контрол.

Може ли да се обезпаразитява кърмещата котка

Вашата котка е родила скоро и активно кърми малките. Но се оказва, че има глисти. Какво да правите? Категорично е забранено да се провежда обезпаразитяване на наскоро родилата котка. Трябва да мине поне месец след раждането, а дори и шест седмици. И това трябва да се извършва само в случаите, когато количеството на паразитите влияе непряко на здравето на котката. Но дори и в този случай не бързайте да давате препарати преди да се консултирате с ветеринар.

http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки