[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Котешки грип
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Котешки грип

Котешки грип

Мнениеот meri » Сря Сеп 05, 2018 9:54 pm

........ Инфекциозно заболяване на горните дихателни пътища

Котешкият грип се отнася към вирусните заболявания на горните дихателни пътища(upper respiratory infection, URI). Заболяването може значително да се различава по тежест и дори да представлява опасност за живота на котката. Обичайните симптоми на котешкия грип са секрети от очите и носа на котката.

Изображение

В повечето случаи грипът се причинява от котешкия калцивирус (feline calicivirus, FCV) или котешкият херпесвирус (feline herpes virus, FHV или FHV-1), въпреки че заразяването с вирусът на котешкия херпес може да представлява сериозна опасност за очите.
Клиничните признаци и в двата случая се проявяват във вид на кихане, хрема, конюктивит, секрет от очите, загуба на апетит, треска и летаргия. Понякога в устата се образуват язви, появява се кашлица, прекомерно слюнотечение и язви на очите. При котенцата, възрастните котки и котките с потисната имунна система се увеличава риска от тежко протичане на заболяването, дори до смъртен изход. Грипът често е съпроводен с вторични инфекции(като пневмония), тялото не може да получи достатъчно количество хранителни вещества, протича обезводняване.

Кои котки са изложени на котешки грип

Котешкият грип е широко разпространен, тъй като вирусите- причинители винаги присъстват в котешките популации. В рисковата група влизат:

- Котки, живеещи в групи(в развъдниците, приютите или котешките колонии)- в такива условия вирусът лесно се разпространява;

- Не ваксинираните котки;

- Котенцата;

- Възрастните котки;

- Котките с потиснат имунитет(болните от котешка левкемия, вирусен имунодефицит, преминало лечение с имунодепресанти).

Причини за котешкия грип

В повечето случаи котешкият грип е причинен от два вируса:

- Вирусът на котешкия херпес(известен още и като котешки ринотрахеит);
- Котешки калцивирус.

Тези два вируса причиняват в повече от 90% всички случаи на котешкия грип. Други микроорганизми, способни да причинят заболявания на горните дихателни пътища при котките са:

- Бордетела бронхисептика (Bordetella bronchiseptica). Това може да е причина за кихане, хрема и понякога за кашлица - особено в колониите за котки;

- Хламидофила фелис (Chlamydophila felis). Обикновено води до конюктивит, секрет от очите.

Симптоми на котешки грип

Инкубационният период на вируса на котешки херпес и котешки калцивирус е от два до десет дни. След това се появяват клиничните признаци като:

- Кихане;
- Хрема;
- Секрет от очите;
- Летаргия;
- Загуба на апетит;
- Повишена температура, треска.

Тежестта на симптомите може значително да варира- при някои котки те могат да се проявяват слабо и не постоянно, при други- да бъдат много забележими, да се отразяват тежко на състоянието на котката. Въпреки разликата в проявата на клиничните признаци, причинени от тези два вируса, те не са достатъчни, за да се определи от кой вирус е причинено заболяването.

Херпесвирусната инфекция обикновено протича тежко, често с по-забележими конюктивити и с образуването на язви на роговицата на очите. Котешкият херпесвирус може също да доведе до тежък фарингит, причиняващ анорексия. FHV понякога причинява възпаление на трахеята и кашлица.

Котешката калцивирусна инфекция често протича по-леко, с незабележими или леки клинични признаци. Котешкият калцивирус често причинява язви на езика, понякога на небцето и устните на котката. FCV може да се прояви в преминаващи артрити(синдром на куцане, обикновено при котенцата), а при много малките котенца е възможно развитие на тежка пневмония.

Въпреки, че херпесвирусната и калцивирусната инфекции да са вирусни, заболяването обикновено е съпроводено с вторични бактериални инфекции, които могат да доведат до ринит(инфекция в носа), конюктивит и дори белодробни инфекции. Тялото на котката постепенно се справя с грипа, но в някои случаи грипът може дори да застрашава живота. В тежките случаи за оздравяване на котката може да са необходими няколко седмици. При някои котки след заболяването могат завинаги да останат постоянни или периодични секрети от носа(хроничен ринит).

В редки случаи специален щам от калцивирус - вирулентен системен котешки калцивирус (virulent systemic FCV, vsFCV) причинява значително по-тежка, често фатална форма на заболяването. За щастие, такава форма на инфекция се среща изключително рядко.

Диагностика

Диагностиката се провежда от ветеринар по типичните признаци на заболяването на горните дихателни пътища с изключването на други възможни причини. Диагнозата може да бъде потвърдена от анализ за присъствието на вируса, но често това не е необходимо.

Анализите за FCV или FHV се провеждат по образци, събрани с тампон от очите или устата в специални ветеринарни лаборатории, където се отглежда култура на вируса или възможност да се проведе изследване с помощта на полимеразна верижна реакция (PCR-тест, позволяващ да се открият гените на вируса на молекулярно ниво).

Лечение

Лечението на грипа основно е симптоматично и поддържащо. При подозрение за наличието на съпътстващи заболявания или наличието на усложнения, ветеринарят може да сметне за необходимо провеждането на допълнителни изследвания.

За лечението на вторичните бактериални инфекции и намаляване тежестта на заболяването се прилагат антибиотици. При тежка назална конгестия(запушване на носа) и затруднено дишане могат да се назначат процедури инхалация или разпръскване, разреждане на запушалките и улесняване на кихането.

Котките болни от грип, често отказват храната- те не усещат миризмата на храната, което им пречи да се хранят нормално. За да повишите апетита може да използвате меки, високо ароматизирани храни. Затоплянето на храната също увеличава нейната привлекателност за котката. При тежка анорексия може е да необходима хоспитализация на котката за хранене през тръба. Лошото хранене спомага за влошаване на заболяването и забавя оздравяването, затова храната е важен елемент за лечението. Ако котката лошо пие, може да наложи интравенозно въвеждане на течности, за да се избегне дехидратацията. Също за лечението може да се използват аналгетици.

Интерферон - протеин, произведен в организма, помага в борбата с вирусните инфекции. За поддържащо лечение могат да бъдат назначени инжекции с итерферон- съществуват някои свидетелства в полза на това, че това спомага оздравяването, но вероятно, най-голям ефект се достига в ранните стадий на развитие на котешкия грип.

Съществуват също препарати във вид на мехлеми и капки, позволяващи да се лекуват заболяванията на очите, причинени от херпесвирус(например- трифлуридин, идоксуридин, цидофовир). От човешките лекарства за херпес вирусните инфекции се прилага фамицикловир- той се е оказал безопасен и ефективен за котките, прилага се орално.

Също така много важни са грижите за котката. Секретите от носа и очите трябва да се премахват внимателно с влажен тампон, котката трябва да се намира на топло и удобно място.

Носители на котешкия грип

Повечето котки, преболедували грипа, стават носители на вируса. Такива котки обикновено не показват симптоми на заболяването, но могат да пренасят вируса със слюнката, сълзите и носните секрети, и са източник на инфекция за другите котки.

Въпреки че почти всички котки, заразени с вируса на котешкия херпес, остават носители за цял живот, много от тях никога не разпространяват вируса в съществено количество. Някои котки могат да го разпространяват периодично, особено в стресови ситуации. В такива периоди някоя котка може да демонстрира слаби признаци на грип, а при останалите няма никакви признаци. Котките-носители в развъдниците, приютите и колониите стават фактор, увеличаващ риска от заболяване с грип. Стресът, изпитван от котката по време на раждане, също така увеличава вероятността от разпространението на котешкия грип.

Повечето котки, заразени с котешки калцивирус, също са негови носители. Те разпространяват вируса в продължение на няколко седмици и дори месеци след оздравяването, но при повечето котки(макар и не при всички) след няколко месеца вирусът в крайна сметка умира.

Разпространение на котешкия грип

Вирусите, причиняващи грип при котките, се разпространяват по следния начин:

- Пряк контакт с болни котки;
- Пряк контакт с носителите на вируса;
- Контакт с вирусите, попаднали в общите предмети, съдове и други обекти. В слюнката и секрета от носа присъстват голямо количество вируси, които са способни да запазят активност във въздуха от два(херпесвирус) до десет дни (калцивирус).

Профилактика на грипа при котките

Ваксинация- Рискът от заразяване на котките с грип може да се намали с ваксиниране срещу херпесвирус и калцивирус. Такива ваксинации се препоръчват при всички котки, независимо от това, дали те имат достъп до улицата или не, тъй като вирусите са разпространени повсеместно. Но трябва да помните, че ваксинацията не може да защити напълно котката, тя предовратява развитието на тежките форми на грип. При много котки това заболяване протича в толкова лека форма, че симптомите са изразени слабо или не се забелязват изобщо. Съществуват множество щамове на котешки калцивирус, което усложнява ваксинацията, тъй като котките трябва да се ваксинират от няколко вида вируси. Новите видове ваксини съдържат повече от един щам калцивирус, което помага да се преодолее този проблем. Този проблем не съществува за котешкия херпес, защото съществува само един негов щам.

Предовратяване на инфекцията и дезинфекция- Ако в дома живеят повече от една котка, е важно да сведете до минимум риска от заразяване от болната котка. Това е почти невъзможно, но освен ваксинирането на всички котки, котката със симптоми на грип трябва да се изолира от останалите. Трябва да използвате за всички котки отделни купи и тоалетни. Котките трябва да се държат в помещение, където лесно може да се дезинфекцира(без меките мебели, килимите и др.). Описаните по-горе вируси умират от повечето дезинфекциращи средства, но тяхното приложение трябва да се обсъди с ветеринар, тъй като някои от тях(например, фенолосъдържащите средства) са вредни за котките.
Хипохлорити (продукти на базата на хлор)- разтвор 5% хлор във вода в съотношение 1:32 ефективно унищожава вирусите, но трябва да се използват внимателно, при повечето котки непосредственият контакт с дезинфекциращият разтвор причинява раздразнение.

http://koshsps.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron