[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Коластрата при котките - приятел или враг?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Коластрата при котките - приятел или враг?

Коластрата при котките - приятел или враг?

Мнениеот meri » Чет Юни 04, 2020 5:21 pm

Коластрата е бледа млечна течност, отделяна от млечните жлези в началото на лактацията. При котките, както и при всички бозайници, изследвани до момента, коластрата съдържа повече специфични протеини, отколкото млякото.

Изображение

Най-важните от тези протеини са антителата, известни още като имуноглобулини. Те се формират от имунната система на майката, за да предпазят потомството от много инфекциозни агенти, като вируси и бактерии. При късна бременност и началото на лактацията тези антитела се пренасят с кръвта до млечните жлези, където започват да се екскретират активно в коластрата, а след това в кърмата. След хранене на новороденото, през първите няколко часа от живота (до един ден), тези имуноглобулини (Ig) коластра от червата влизат в кръвта на котето непроменени.

Тъй като имуноглобулините се произвеждат от тялото на котката, те се наричат майчини антитела. Защитата срещу вируси и други инфекциозни агенти, предоставяни на новородено от майчините антитела, се нарича пасивен имунитет, за разлика от активния имунитет, когато защитата се осигурява от собствените им антитела. Въпреки това, при определени обстоятелства, майчините антитела могат да атакуват и унищожават червените кръвни клетки на котенцата, причинявайки смъртоносни реакции на несъвместимост - хемолиза на новородени или новообразувана изоеритролиза. По този начин, коластрата може да осигури надеждна защита срещу инфекциозни заболявания и може да бъде причина за смъртта.

Въпреки че котешката коластра очевидно не е добре известна, общопризнато е, че е много важно за защита на новородените котенца от различни инфекциозни заболявания, докато тяхната активна имунна система не бъде напълно развита. След това те могат да бъдат безопасно и ефективно ваксинирани. От друга страна, една от основните причини за синдрома на угасване на котетата определено са майчините антитела.

Това противоречие ни позволява да повдигнем въпроса за полезната стойност на коластрата и свързаните с нея рискове:

- За колко време майчините антитела се абсорбират от новороденото?

- По какво се различава коластрата от млякото?

- Могат ли котенцата без коластра да оцелеят и да се развият нормално?

- Има ли безопасни и ефективни заместители на коластра?

- Кои котенца са изложени на риск от развитие на новородена изоеритролиза?

- Как да избегнем новообразуваната изоеритролиза?

През последните години ние провеждаме изследвания, отчасти с подкрепата на Фондация Winn Feline, за да получим отговори на тези въпроси и да предоставим на развъдчиците и ветеринарите препоръки как безопасно да отглеждаме котенца.

Антитела на котешката коластра

Увеличение на млечните жлези на котката може да се наблюдава около 50-ия ден от бременността. Коластрата започва да се произвежда непосредствено преди раждането и продължава да се произвежда след раждането. За да разберем характеристиките на майчините антитела, събрахме няколко капки коластра и мляко от няколко котки преди раждането и в рамките на няколко седмици след появата на котенцата. Мазнините, присъстващи в коластрата и млякото, се отстраняват. След това с помощта на чувствителен анализ се измерва количеството антитела в течността без мазнини. Коластрата на всички експериментални животни в големи количества съдържа два вида имуноглобулин - IgA и IgG, които осигуряват защита срещу различни инфекции. Качеството на коластранните антитела обаче е различно и варира от хранене до хранене. Антитела от третия тип - IgM, присъстваха само при някои котки. По този начин изглежда броят и видът на антителата от котешки коластраподобно на коластрата на други видове бозайници.

Разлики между коластрата и млякото

Обикновено коластрата при кърмеща котка се заменя с мляко през първите няколко дни от кърменето. При други бозайници коластрата съдържа много повече антитела, отколкото млякото, затова за предпазване от инфекциозни заболявания е важно новороденото коте да получи своята част от коластрата. За наша изненада се оказа, че коластрата и котешкото мляко съдържат приблизително същото количество антитяло. Освен това не наблюдавахме забележимо понижение в тяхната концентрация в коластра / котешко мляко през първите две седмици след раждането.

Тази информация е много важна, когато кърмените котенца, останали без котка, или котката няма мляко, или кърменето може да бъде опасно поради евентуална изоеритролиза на новороденото. В такива случаи котенцата могат безопасно да бъдат прехвърлени на друга кърмеща котка, дори в различен период на лактация. В допълнение, ежедневно постъпващите антитела помагат за укрепване на локалния имунитет на стомашно-чревния тракт.

Антитела срещу коластрата на майката и пасивен имунитет

За разлика от хората, но като много други видове, при котките антителата не се предават на плода чрез плацентата. Следователно, котенцата нямат майчини антитела при раждането си и следователно нямат защита срещу много заболявания. Предаването на майчините антитела става изключително с коластра и мляко. През първите минути след раждането котето намира зърната на котката и започва да ги смуче. С всяко хранене то получава няколко милилитра коластра или мляко. Съдържащите се там майчини антитела преминават невредими през стомаха, бързо се абсорбират в червата и след това циркулират с кръвта, осигурявайки пасивен имунитет на много инфекции.

За да определим степента и скоростта на абсорбция на майчините антитела, периодично взехме кръвни проби в три групи котенца. Първото е хранено с майчино мляко, второто е отлъчено от котката няколко часа след раждането, третото е приемало имуноглобулин (получен от други източници) орално. Интервалът от време, през който те могат да бъдат консумирани, беше много кратък, не повече от 16 часа за всички наблюдавани котенца. След това, антителата, погълнати с коластра или мляко, или се разлагат в стомаха и червата, или престават да се абсорбират от червата, също се появяват при възрастни котки.

Максималната концентрация на майчините антитела в кръвта на котето е достигната в първите часове и започнала да намалява един ден след раждането. Броят им се различаваше както между котилата, така и сред котетата от едно и също котило. Факторите, очевидно засягащи нивото на антителата, включва производството на антитела от котката, количеството коластра, постъпващо в тялото на котето, и продължителността на абсорбцията от червата. Сега е невъзможно да се предвиди колко антитела ще има в тялото на котето. Всъщност едно коте, което натрупа повече тегло от всяко в едно и също котило през първия ден от живота си, може да получи най-голям брой антитела или въобще да не ги получи.

Имунитетът на котето в първите седмици от живота

От втория ден от живота концентрацията на майчините антитела бавно намалява за няколко дни, така че пасивният имунитет на котето отслабва. От друга страна, на възраст от 12 седмици, собствената имунна система постепенно се развива и вече може да произвежда свои собствени антитела. Някои от наблюдаваните котенца успяха да произведат специфичен тип антитяло (IgM), което осигурява защита срещу определени заболявания от раждането.

Въпреки това, в развъдници с чести инфекции на горните дихателни пътища (херпес и калици вируси), панлевкопения (парвовирус) и други инфекциозни заболявания, котенцата, лишени от коластра, по-често развиват сериозни признаци на заболяването, отколкото котенцата с майчина защита. В такива ситуации е много важно да се гарантира асимилацията на майчините антитела. За осиротели котенца млякото на друга кърмеща котка може да осигури защита, ако се даде в рамките на няколко часа (не повече от 16) след раждането. Ако не може да се намери кърмеща котка, серумът, получен през устата или подкожно през първите няколко часа от живота, може да осигури сравнима защита. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се разработят ефективни практически препоръки за неговото използване. Котенца без коластра могат да бъдат ваксинирани безопасно до шест седмици.

Както вече споменахме, коластрата осигурява положителен ефект. Въпреки това, някои антитела, присъстващи в него, могат да причинят новородена изоеритролиза. За щастие, тази разрушителна реакция на несъвместимост с кръвта може да бъде избегната чрез избор на двойка родители само със съвместими кръвни групи, както и подходящо лечение за новородените котенца.

Кръвни групи котки и анти-А антитела

Кръвната група се определя от генетични маркери на повърхността на червените кръвни клетки, при различните котки групите могат да се различават. Кръвната група не се променя през целия живот. Котките могат да имат кръв от три групи : A, B или AB (за разлика от хората, котките нямат кръв от група 0).

Група А се среща най-често при домашните котки (късокосмести и дългокосмести), същото е и при чистокръвните. Разпространението на групи А и В зависи от географското местоположение и породата на котките. При сиамската порода и свързаната с нея (тонки, бирманска) кръв почти винаги тя принадлежи към група А. Сравнително високо ниво на котки с група В се наблюдава при британските късокосмести и екзотични породи, както и Корниш и Девон Рекс. Що се отнася до наследяването, група А доминира Б. Група AB е много рядка при всички породи и се наследява независимо. Съответно, при двойка родители с група В, всички котенца ще имат група В. В зависимост от това дали котката с група А е носител на гена от група В или не, в двойка, при която един или и двамата родители имат кръвна група А, могат да се появят котенца с група В.

Котките развиват антитела срещу кръвни групи, които са различни от техните собствени. По-специално, всички котки от група В произвеждат много силни антитела срещу червени кръвни клетки от група А. Такива антитела са известни като анти-А изоантитела с естествен произход. За разлика от тях, само слаби анти-В изоантитела се произвеждат при котки, но не и в групата на AВ. Важно е да се вземе предвид фактът на силата на анти-А изоантителата на кръвта от група В на майката, тъй като те са виновни за развитието на новородена изоеритролиза при котенца с кръвна група А или АВ. Можете да предотвратите нежеланите събития, като анализирате кръвната група на родителите.

Неонатална изоеритролиза при котки

Както вече беше отбелязано, всички котки с кръвна група В произвеждат голям брой анти-А изоантитела. Тези антитела, наред с други, се секретират от млечните жлези в коластрата и млякото. Когато коластра или мляко, съдържащи анти-А антитела, се абсорбират от новородено коте с кръвна група А или АВ, възниква остра реакция на несъвместимост, известна като новородена изоеритролиза(Feline Neonatal Isoerythrolysis, NI). Котенца с кръвна група В, родени от котка със същата група, не са изложени на риск. Знаейки честотата, с която се откриват кръвни групи сред котки от различни породи, както и факта, че само котенца с кръв от група А (или АВ) са изложени на НИ, можем приблизително да изчислим вероятността от новородена изоеритролиза с произволен подбор на родители от тази порода. За сиамските (и свързаните с тях) породи вероятността е близка до нула, за Британската късокосместа и Девън Рекс тя е много по-висока, до 25%.

Тъй като майчините антитела при котки не влизат в плацентата, котенцата с кръв от група А или АВ се раждат здрави. Заболяването обаче започва, ако започнат да смучат коластра, съдържащ анти-А антитела. Такива котенца могат внезапно да умрат през първите дни от живота, без да показват никакви симптоми на заболяването. Възможните симптоми включват пигментирани включвания в урината (кафява урина) и жълтеница. Промяната в цвета се причинява от разпадането на червените кръвни клетки. Тъмно оранжево-кафява урина, признак на НИ, може лесно да се открие чрез стимулиране на уринирането с мокър памучен тампон.

Те не могат да останат здрави, не могат да се хранят и обикновено умират през първата седмица от живота. Други рискови котенца може да не показват очевидни признаци на заболяването или да загубят само върха на опашката на възраст от 1-2 седмици. Наблюдаваната променливост в нивото на майчините антитела в коластрата на кърмеща котка и тяхното усвояване от котенца вероятно обяснява големите разлики в тежестта на НИ (от субклинична до фатална) при пострадалите котенца. Все още не е възможно да се предвиди кои котенца с кръв от група А, родени от котка с кръв от група В, ще развият животозастрашаващи клинични признаци.

Предотвратяване на новородената изоеритролиза при котките

За щастие има начини да се избегне новородената изоеритролиза. Избирайки двойки само от котки с кръв от група В , може да се гарантира, че котенцата няма да страдат от това заболяване. Понякога обаче е невъзможно да се намери котка с група В или котка с група А трябва да бъде избрана по други причини. В такива случаи, осъзнавайки възможния риск и допълнителна работа по грижата за новороденото, развъдчикът все още може да ги отгледа безопасно. Въпреки че първоначално препоръчваме отбиването на котенца с кръвна група А от котки с група В през първите три дни, последните ни проучвания показват, че времето може да бъде съкратено. Както е показано, максималната продължителност на асимилация на майчините антитела от коластра или мляко е не повече от 16 часа. Следователно котето може да бъде отстранено от котката само за първите 16 часа, За това кратко време котенцата могат да бъдат прехвърлени на кърмеща котка с кръвна група А (котките обикновено ги приемат без проблеми).

Използването на котки с кръвна група А в развъдните програми изисква по-малко работа от развъдчика и осигурява защита на майката за котенцата, осигурявайки им коластрални майчини антитела срещу инфекциозни заболявания. Поради това много развъдчици са изключили от развъждане котки с група B. Отличните резултати позволяват незабавно отбиване на котенцата от котката веднага след раждането. Друг начин е да използвате заместители на котешко мляко през първите 16 часа след раждането. Изглежда, че това кратко забавяне не влияе отрицателно на лактацията на котките. При всички котенца трябва да се определи кръвната група, за това можете да използвате кръв от пъпната връв от плацентата. Процедурата за определяне на групата може скоро да стане проста, това незабавно ще идентифицира котенцата с група А или АВ, изложени на риск от неонатална изоеритролиза.

Заключение

Коластрата може да бъде както много здравословна, така и смъртоносна за новороденото коте. Въпреки че коластрата осигурява отлична защита срещу много инфекции, котенцата, лишени от коластра, също имат шанс за нормален живот. Котенца с кръвна група А или АВ са изложени на риск от новородена изоеритролиза. Следователно, те трябва да бъдат прехвърлени на кърмеща котка с кръвна група А, поне през първите 16 часа от живота, или хранени с заместител на мляко.

Urs Giger, DMV PhD и Margaret Casal, DMV. University of Pennsylvania. Cat Fanciers Almanac.

https://koshsps.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки