Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Грипът при котките

Грипът при котките

Мнениеот meri » Пет Май 15, 2009 8:45 pm

Как да се справим с грипа при котките

От грип страдат не само хората,но и котките.Както обичайната простуда при хората,грипа при котките е вирусно заболяване ,при което, очите сълзят,появява се хрема и внезапни пристъпи на кихане (кучетата не са възприемчиви към подобен вирус).
При възрастните котки това е острозаразна болест ,която обичайно минава от само себе си след 7-10 дни.
Ето няколко съвета,как да се грижите за котката в периода на заболяването:
По време на боледуването котката често губи апетит,за това е важно да се постараете да я накарате да яде.Хубавата храна ще укрепи имунната система и ще й даде сили да победи инфекцията.
За възбуждане на апетита е нужно да давате на котката топла храна.
Ако котката има запушен нос, е необходимо да й дадете нещо,което ухае силно,за да възбудите апетита й.
Също така котките обичат храна богата на протеини,например извара,пиле,и др.
Ако вашата котка само пухти в отговор на това,че вие й предлагате храна ,и се отвращава ,сложете апетитен къс на носа й или на лапата-тя обезателно ще го близне.
Може да й дадете месо- смляно или пасирано.Даже животно,страдащо от липса на апетит, често лакомо яде мека и вкусна питателна смес.
Изтривайте изтеченията от носа с мека кърпа напоена в топла вода или използвайте детски мокри кърпи,пропити с успокояващи средства-ланолин или алое.
Грипът за котките обикновено не е сериозен,колкото простудата за нас.Но понякога заболяването продължава ,което значи че организма на животното не може да се справи с инфекцията.
В тежки случаи на грип при котките може да премине към пневмония,анемия или обезводняване.А за котки това е особено опасно.За това ако вашия питомец е много вял или също има обилно безцветно изтечение от носа и очите, веднага го заведете на лекар.

Причинителят на това заболяване няма нищо общо с причинителя на човешкия грип,само симптомите са сходни.Заболяването протича много по-тежко,отколкото при хората.

Котешкия грип не е опасен за хората,точно както и човешкия грип не се предава на котките.

Котешкия грип се причинява от два вируса: калци-вирус и котешки херпес вирус.Последния е особено устойчив,веднъж заразена котката остава носител до края на живота си. При по-малък стрес или дистрес котката започва да киха, очите сълзят и рязко намаляват съпротивителните сили на организма.

Има и други последствия от котешкия грип: предизвиква силно увреждане на лигавицата на носа и синусите.В резултат може да се развие хроничен ринит- котката диша тежко,хрипти,даже хърка на сън.
Други причинители са бактериите Chlamydophila fells и Bordetella bronchiseptica - също предизвикват симптоми,подобни на котешки грип,но в по-лека форма.Заразяването с хламидии се изразява в това, че очите на котката сълзят силно.

Bordetella bronchiseptica причинява поражение на горните дихателни пътища.
Този причинител засяга и кучетата,като предизвиква кашлица,доказано е че инфекцията се предава от един вид на друг.Има разработена ваксина, която се поставя под формата на капки в носа.

http://www.veterinar.ru/articles/3/19/194/
http://www.ilonacat.ru/g9k_kosh_grip.shtml
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10350
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки