[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Витамини и минерали при гризачите
Страница 1 от 1

Витамини и минерали при гризачите

МнениеПубликувано на: Сря Мар 24, 2010 3:22 pm
от meri
Витамини и минерали при гризачите

Освен зърнени смеси малките гризачи трябва редовно да получават прясна зеленина, за да може организма им да получава витамини и минерали в достатъчно количество. Давайки на животното зелена храна трябва да следите за произхода на храната, също така да отбелязвате природните навици на животното. Плодове с високо съдържание на фруктоза се отнасят към природната диета на живеещите по дърветата акациеви плъхове, в същото време живеещите на земята малки гризачи ядат повече корени и растителната част на растенията. За това организма им не е приспособен към голямо количество фруктоза. За това се препоръчва да им се дават кореноплодни ,като моркови, корени от магданоз, целина, цвекло. Ябълките, гроздето, крушите и останалите плодове трябва да се дават само в ограничени количества, в същото време за живеещите по дърветата животни това трябва да е по-голяма част от основната им храна.

Можете да намерите голямо разнообразие на зелени растения, годни за храна на животните, идеален източник са глухарчетата, мокрица, щафел и др.

За да избегнете зарази не трябва да използвате за храна трева, замърсена от птичи фекалии, също не събирайте трева близо до улицата, защото растенията там съдържат голямо количество вредни вещества. Неподходящо място също са местата за разходка на кучетата или полето. Някой диви треви можете да ги посадите и в саксия. Зелената храна снабдява гризачите с влага, трябва да осигурите допълнителна питейна вода, която да поставите в поилка.

Жива храна

Заедно със зърнената и зелената храна малките гризачи тряба да получават животински протеини,защото нуждата от тях варира в зависимост от вида на гризача. Нуждата от добавяне на животински протеини не се ограничава само за храната при екзотичните гризачи, даже одомашнените видове след като привикнат с удоволствие приемат жива храна.

За разлика от свойте родственици, които живеят в природдата, домашните гризачи прекарват много малко време в търсене на храна и за това скучаят. Това може да се избегне, ако се използват някой хитрини по време на хранене. Например, ако скриете сухата храна, животното ще трябва да си я намери. Това дава възможност за допълнителни движения, приближава го към живота в природата. Също така важна роля има и структурата на храната, ако сухата храна е от малки семена, животните губят повече време, докато се заситят, идеално за това е сеното. То служи не само за храна и осигурява на животното необходимите груби влакна, използва се и като материал за гнездо или игра, в резултат на това живота на гризача става по-разообразен и здрав.

http://www.pitomec.ru/articles/rodents/pitanie/364


Хипер и хиповитаминоза при гризачите

Витамин А

Още през 1909 г. се изяснило, че хляба и млякото са обичайната храна за лабораторните мишки, третирани по специален начин, за да предизвикат нарушения в ръста и развитието на животните, загуба на зрението. Четири години по-късно било доказано: плъхове живеещи на полисинтетична диета, също растат лошо,имат заболявания на очите. Ако в храната на тези животни се добави масло, растежа им се възобновява и всички заболявания изчезват.
По- късно то получило названието "витамин А" или "ретинол".

Станало известно, че витамин А активно присъства в оранжевите пигменти на растенията. Такъв пигмент бил извлечен от морковите и бил наречен каротин. Попадайки в организма се превръща във витамин А.

Витамин А има голямо значение за запазване здравето на животните: той спомага за нормалния обмен на веществата, растежа и развитието на организма. Осигурява нормалното функциониране на органите на зрението, оказва положително въздействие върху работата на слъзните, мастните и потните жлези.
Освен това витамин А повишава устойчивостта към заболявания на лигавиците на дихателните пътища и червата, а на целия организъм като цяло- към инфекции.

При всички животни за възникването на авитаминоза и хиповитаминоза А спомага храната, която не съдържа никакви или съдържа малко витамини, също така тежки хронични заболявания на стомашно- чревния тракт и бъбреците.

При дефицит на витамин А плъховете и мишките не растат, зле растат младите хамстери, морските свинчета, всички те слабеят.

Животните започват да виждат по-лошо в сумрак и тъмнина, развиват така наречената кокоша слепота: производни на витамин А влизат в състава на зрителния пигмент на ретината.

Ако забележите тези отклонения, не предприемайте нищо, ще се появят по-сериозни промени: клепачите ще се подуят, ще започне сълзене, замъгляване на роговицата.
При животни,изпитващи недостиг на вит. А, кожата става суха, козината не блести, разрошва се, започва да опада.

Засяга се половата система: яйчниците се увеличават и се нарушава дейността им. Бебетата се раждат мъртви, а живите са много слаби.

Недостиг на вит.А води до кератоза на епитела- формирането на тясно разположени клетки, покриващи кожата и подлатени по цялото тяло. В резултат на това, кожата, роговицата, лигавиците на дихателните пътища, храносмилателния тракт, пикочния мехур, бъбречната таза, жлъчния мехур и други органи стават сухи, кератинизирани, в тези органи лесно проникват инфекциозни заболявания.

Лечение:
Храни, богати на вит,А , каротин провитамин А, моркови, спанак, салата, магданоз, боровинки, праскови, кайсии, листа от глухарче, коприва.....

За морските свинчета се препоръчва 240 IU витамин А на килограм телесно тегло. Хамстерите се нуждаят от 23-43 IU витамин А на килограм телесно тегло.Мишките се нуждаят от 50 IU витамин А на килограм телесно тегло, а плъховете в период на растеж, бременност и кърмене се нуждаят съответно от 200, 240, 360 IU на килограм телесно тегло на ден.


Витамин В2

Рибофлавина регулира окислително- възстановителния процес в клетките, участва във обмена на въглехидратите, протеините, мазнините, в синтеза на хемоглобина. Витамин В2 е необходим за нормалното функциониране на ретината.

Недостиг на рибофлавин се получава при липсата или ниско съдържание в храната, при заболявания на стомашно-чревния тракт. Нуждата от него значително се повишава при бременни и кърмещи женски бозайници, също така при включване в храната на голямо количество мазнини, особено при ниско съдържание на протеини в храната.

При морските свинчета, плъховете, мишките и хамстерите при недостиг на рибофлавин се получава удебеляване на роговия слой на кожата, конюктивити, клепачите се слепват, започва развитие на катаракта. При някой животни се появява стоматит: венците почервеняват, на устната лигавица се появяват рани, от устата тече слюнка.

Козината е сплъстена, разрошена, младите животни не растат на ръст, козината им също не расте.

Абсолютно при всички животни намалява устойчивостта на организма към инфекции.

При дефицит на рибофлавин апетита при животните се запазва.

Лечение: При поява на първите признаци се променя храната на животните.


Витамин В3

Пантотенова киселина е изолирана от черния дроб на бозайниците през 1938 година. Тя участва във въглехидратния обмен, в обмена на мазнините,стимулира образуването на хормони, произведени от надбъбречната кора, спомага за по-добро усвояване на храната.

При липса на пантотенова киселина в храната на хамстери, мишки, плъхове, морски свинчета, животните се разболяват. Въпреки липсата на апетит,животните не се оплакват, но не растат, нарушава се дейността на стомашно-чревния тракт, надбъбречните жлези.

При плъховете и мишките в надбъбречната кора се получава кръвоизлив, и тези участъци умират. Поразяват се също нервните влакна, кожата, козината опада.

От пантотеновата киселина звиси окраската на козината: този витамин я предпазва от побеляване. При недостиг на витамина при бозайниците, даже при младите кучета, се получава депигментация на козината, оцветяващите вещества изчезват, козината става сива.
На козината на златистите хамстери, морски свинчета,плъхове се появяват сиви петна, най- забележими са на животни със жълти и червени пигменти на козината. Тези петна изчезват, когато животните започнат да се хранят с храни богати на пантотентова киселина.

Често дерматита при животните се появява от недостига на два витамина: пантотенова киселина и биотин.

Лечение: с храни богати на пантотентова киселина.Усвояването на пантотентовата киселина стимулира витамините В12 и С, за това при лечението трябва да давате едновременно тези витамини.


Витамин В5 или PP


По устройство е близка до никотинамида, тази киселина и нейния амид участват във въглехидратите, белтъчините и минералния обмен, повишават резистентността на чревната лигавица към отрови, които се появяват поради някаква причина в тялото.

Освен това, те разширяват съдовете, подобряват работата на сърцето и нервната система, нормализират работата на бъбреците, подобряват растежа при младите животни. Никотиновата киселина действа положително при леки форми на захарен диабет.

Едно от наименованията на витамин PP e " пелагра- превантивно", т.е. приема се при пелагра- заболяване при хората, свързано с дефицита на този витамин, също така и на вит.В6. Това заболяване е било масово в тези страни, където основен хранителен продукт е била царевицата и където хората са употребявали малко животински протеини.

В средата на миналия век симптомите, напомнящи външни признаци на пелагра, са описани при кучета, които наричали кучешки петнист тиф. В края на века в Германия се появило подобно заболяване под названието огнища на Щутгард, а в Америка я нарекли "черен език" по характерното поражение на езика.

В организма на мишките и плъховете никотиновата киселина се синтезира, при пълната й липса в храната при възрастните животни започва диария. Мишките и плъховете стават безплодни, често умират, младите животни не растат.

Лечение: храни богати на никотинова киселина, за лечебни цели се използва никотинамид 2-5 мл на 1 кг телесно тегло.


Витамин В6

Този витамин подобно на много други помага на плъховете, при животни хранени със синтетична храна започнал дерматит. Поразените участъци на кожата на ушите, лапите, в обастта на устата и носа се разполагат симетрично. Заболяването може да бъде излекувано, ако се дават на плъховете автоклавирани дрожди.
Новия антидерматитен фактор за разлика от известните по- рано, нарекли витамин В6,плъхове получаващи не повече от 10 микрограма на ден, напълно оздравели.

В молекулата на вит.В6 открили пиридонов пръстен и хидроксилни групи, той е удостоен с названието " пиридоксин".

Пиридокосина има голяма роля в обмяната на веществата, той е необходим за нормалната дейност на централната и периферната нервна система.Участва активно в обмяната на аминокиселините и в метаболизма на мазнините.
Нуждата от пиридоксин трябва да бъде покрита за сметка на постъпващата с него храна, но отчасти се синтезира от микроорганизмите в червата.

При плъховете и другите малки гризачи, изпитващи недостиг на пиридоксин, се задържа растежа, получават се тежки дерматити и конвулсии.
При продължителен дефицит на вит.В6 животните получават припадъци от епилептичен характер, получват се частични параличи на лапите. Както при кучетата и котките при тях се развива анемия.
При златистия хамстер, изпитващ недостиг на пиридоксин, мускулите стават слаби,намаляват лимфните възли и слоя мастна тъкан.

Лечение: с храни съдържащи пиридоксин.


Витамин В7

Биотина участва в метаболизма на въглехидратите и мазнините, синтеза на никотинова киселина от триптофан.От него зависи нормалната работа на нервната система, той регулира обмяната на веществата и храненето на тъканите.
Плъхове, отглеждани със синтетична храна,съдържаща протеини от кокоша храна, нямат апетит, слабеят, кожата на отделни участъци се отлепва, след това започва екзема, на лапите се получват спазми.

Причината за заболяването се смята за протеиново отравяне, а веществото предпазващо от протеиново отравяне, нарекли витамин H, с това име се подчертава способността на витамина за предовратяване на кожни заболявания.
И само през 1941 г. в експерименти с плъхове е доказано, че витамин Н и биотин са подобни вещества.
Биотина се синтезира в червата на много животнински бактерии, но при хамстера той се образува в недостатъчни количества за удовлетовряване на техните нужди. Дефицита на биотин както при тях, така и при мишките, плъховете и кучетата предизвиква отпадане на силите, дерматит.

Лечение: В диетата на болните кучета се включват храни богати на биотин.

Освен това не само от биотина зависи нормалното състояние на черния дроб.

Към витамин В комплекс се отнася холина, това е вещество от което в организма на животното се образува ацетилхолин, един от основните предаватели на нервната възбуда.Холина влиза в състава на сложни органични съединения, включващи мазнини и съдържащи фосфорна киселина. Такива съединения са важна част от клетките в организма. Холина участва в обмяната на тези съединения и синтеза им в черния дроб.
Той предупреждава за чернодробна стеатоза, подобрява храносмилането, стимулира оптималния растеж на животните, необходим е за обезпечаване подвижността на сперматозоидите.

Ако храната е бедна на протеини, особено на аминокиселината метионин и богата на мазнини, при бозайниците има нужда от холин.
При плъховете се получават кръвоизливи в черния дроб, развива се затлъстяване, а накрая се поразяват и бъбреците.

Лечение: с храна богата на холин.


Витамин Вс

От фолиевата киселина зависи нормалната работа на костния мозък, тя стимулира кръвосъсирването, синтеза на хемоглобина, влияе на протеиновия обмен.
Недостига на фолиева киселина при възрастни кучета и малки гризачи се проявява във вид на анемия и влошаване състоянието на лигавицата на устата: стоматит.

При млади кучета,мишки, плъхове, морски свинки се получава задържане на растежа, болните животни са слаби, вяли, понякога изтощени.

Лечение- храни богати на фолиева киселина.

Съставна част на молекулите на фолиевата киселина е парааминобензоената киселина- или витамин H1.Във свързано състояние той влиза също в състава на други съединения, които се срещат в тъканите на растенията и животните.
При недостиг на този витамин в храната се получава забавяне в растежа на мишките, плъховете, хамстерите, козината им сивее.

Лечение: храни богати на витамин Вс.


Витамин В12

През 1855 г. Адисън описал особена форма на анемия, след 16 год.заболяването било изучено от Бирмер. По- късно било наречено болест на Адисън - Бирмер и се смятало за нелечимо. През 1925 г. забелязали, че яденето на суров говежд черен дроб може да предоврати заболяването.

През 1948 г. от говежд черен дроб едновременно в САЩ и в Англия било отделено кристално вещество с червен цвят, което оказвало лечебно действие даже в доза 0,5 мг- 1 мкгр на ден: витамин В12.Във връзка с това в неговата молекула открили атома на кобалта, придаващ на витамина специфична окраска, също амидни групи, цианидни групи, наречени "цианокобаламин".

В организма на животните и човека той се синтезира от чревните микроорганизми, оттам постъпва в различни органи, особено много се натрупва в черния дроб, бъбреците и стените на червата.

Заедно с протеините на стомашните сокове витамин В12 лесно се разорбира в червата и се оказва в черния дроб. От тук по необходимост постъпва в костния мозък, регулира кръвния поток и спомага за нормалното зреене на еритроцитите.Заедно с фолиевата киселина витамин В12 участва в синтеза на хемоглобина, от него зависи съсирването на кръвта.

Освен това витамин В12 влияе съществено на обмена на въглехидратите, мазнините и протеините,подобрява дейността на черния дроб и нервната система.

Нуждата от витамин В12 нараства в стресови ситуации, при лечение на животните с антибактериални препарати, при излишък на мазнини в храната, при дефицит и излишък на метионин.

Липсата на витамин В12 причинява при хората заболяване на Адисън- Бирмер, при която се развива анемия, поради нарушаване узряването на еритроцитите, а при поразяване на гръбначния мозък- нарушения в координацията на движение.

При животните с липса на витамин В12 има същите симптоми.
При липса на витамин В12 се забавя растежа при плъховете.

Лечение: с храни, богати на вит.В12, може да се дават таблетки cyanocobalamin и фолиева киселина, а при по-тежки случаи- инжективно прилагане на вит.В12.

Авитаминоза и хиповитаминоза има и при влечугите, те както много други животни често изпитват липса на няколко витамина от този комплекс.

Признаците на дефицит на витамин В комплекс са забавяне на растежа, намален апетит, разстройство на стомашно- чревния тракт.

Както и при другите животни, спазмите и повишения тонус на разтегателните мускули е симптом на недостиг на вит. В1 и В6, появата на дерматит е свързана с дефицита на вит. В2.


Витамин Д

Днес са известни около дузина разновидности на вит.Д: Д1, Д2, Д3, Д4 и т.н., но практическо значение има вит.Д2 или Д3. Те са близки не само по физико- химични свойства, но също така и действието им върху организма на животното.

Вит.Д заедно с паратиреоидния хормон, произведени от паратиреоидните жлези , регулира обмена на калций и фосфор. Той влияе благоприятно на протеини, въглехидрати, магнезий, сяра, обмяната на веществата, стомашно-чревния тракт и черния дроб, за това вит.Д подобрява общия обмен, повишава устойчивостта на животните към заболявания.

Рахита се причинява от храна бедна на калций и фосфор, ако съотношението им е нарушено. В такива случаи нуждата от вит.Д в организма нараства.

При зайците и морските свинки настъпват аналогични промени в организма, освен това при младите зайци започва замъгляване на лещата, припадъци, съпроводени с гърчове.

Лечение: храни богати на вит. Д.

Вит.Д е вещество нехарактерно за животинския организъм, той се намира в големи количества само в черния дроб.


Витамин Е

През 1922 г. било доказано, че безплодието на женските плъхове, които били държани на диета, състояща се от комплекс протеини, изчезнала, когато започнали да им дават листа от салата и масло. А няколко години по-късно била отделена активната част от мастноразтворимия витамин от маслото на пшеничен зародиш.

Витамин Е има антидистрофни свойства, повишава използването на протеини, нормализира работата на кръвотворните органи и хормонални системи.

За недостиг на вит.Е в организма спомага храната, съдържаща ненаситени мастни киселини. Тези киселини разрушават вит.Е, липсата му в организма може да допринесе за недостиг в храната на серосъдържащи аминокиселини, а в някой случай и микроелемента селен.

Между вит.Е и вит.С има голяма зависимост, вит.Е активизира синтеза на вит.С, а вит.С подтиска образуването на органични пероксиди, по този начин спестява разхода на вит.Е, за това недостига на вит.С в организма предизвиква дефицит на вит.Е.

До неотдавна причините, предизвикващи дистрофия на черния дроб при чинчилите, не са били известни. Но се изяснило , че заболяването "жълти уши", когато кожата в основата си сама по себе си придобива жълтеникав цвят, се обяснява с недостиг на вит.Е.

При женските плъхове при липса на вит.Е половия цикъл протича нормално, въпреки това бременността е нарушена, защото ембрионите се резорбират, а при мъжките тестисите намаляват и те губят способност за оплождане.

При плъховете, зайците, морските свинки и техните деца при хронична авитаминоза мускулите отслабват. При плъховете намалява продължителността на живот на еритроцитите. Децата на плъховете и другите животни изпитващи липса на вит.Е загиват в ранна възраст.

Лечение: храни богати на вит.Е.
На животни с чернодробни заболявания трябва да се дава и мед.


Витамин С

Аскорбиновата киселина има много важна роля в жизнеспособността на организма: участва в регулирането на окислително- възстановителния процес, въглехидратната обмяна, кръвосъсирването, в образуването на хормоните на щитовидната жлеза, панкреаса и половите жлези. От нея зависи степента на пропускливост на съдовете.

Липсата на вит.С причинява скорбут при хората.

В началото на 20 век, когато се търсели причините за бери-бери и се провеждали опити с морски свинчета, в резултат при тях се появили симптоми на скорбут, а по-късно никой от изследователите не подозирал, че тези животни се отнасят към животните, в организма на които аскорбиновата киселина не се абсорбира.

Освен морските свинчета и някой видове риби, пойни птички, прилепи,живеещи в Индия, маймуни и човека не са способни да синтезират вит.С. За това те са длъжни да получават аскорбинова киселина с храната.

В условия на стрес нуждите от вит.С се увеличават и в организма на животните започва усилен синтез на витамина, но не винаги полученото количество е достатъчно. Дефицита на вит.С се получава и при непълноценно хранене, при инфекциозни, глистни и др. заболявания.

При морските свинки нивото на вит.С в тъканите намалява при различни инфекциозни заболявания, в това число и туберкулоза.А при плъховете при липсата на вит.А, В1, В2.

Голямо внимание за обмена на вит.С оказва температурата.При морски свинки, които получават вит.С, но живеят при ниски температури до +8 С, количеството на вит.С в тъканите намалява. Животните слабеят и умират. Свинки, живеещи при нормални температури се чувстват добре и при същите дози вит.С.

Съвършенно противоположна картина се наблюдава при плъховете.

При ниски температури в техния организъм протича усилен синтез на вит.С. Умират тези плъхове, които не са успели да се адаптират към новите условия и да активизират синтеза на вит.С.

Симптомите на заболяване при авитаминоза С при морските свинки са сходни със симптомите на това заболяване при хората. Появява се слабост, анемия, подуват се венците,стават тъмно-червени и болезнени, кървят. По- късно кървят от само себе си, лигавицата е цианозна, появяват се язви по венците, зъбите започват да се клатят и да падат.

Получават се множество кръвоизливи под кожата и вътрешните органи, бъбреците дегенерират. Морските свинки слабеят, по тялото се появяват язви, а в урината- кръв, получават се отоци по ставите на лапите.

Животни с дефицит на вит.С често се простудяват, често се получават тежко протичащи различни инфекциозни заболявания.

Лечение: всеки ден се дава по 20 млг вит.С на морските свинки, ако в храната се съдържа вит.С , нуждата от прахове и таблетки отпада.
Да се дават храни богати на вит.С., също така може да се дава шипкова отвара.

http://www.pitomec.ru/articles/rodents/lechenie/216
превод:meri