[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Ваксинация на заек
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ваксинация на заек

Ваксинация на заек

Мнениеот meri » Нед Юли 04, 2010 10:56 am

Ваксинация на заек

Когато си вземате четириног приятел, вие поемате върху себе си отговорността за неговото здраве в бъдеще.Най-простия и ефективен метод е профилактиката на инфекциозните заболявания- съвременната ваксинация. За зайците най-опасни са две заболявания: миксоматозата и вирусната хеморагична болест по зайците.В тази статия ще стане въпрос как да проведем правилно ваксинирането.

Ваксинацията на заека се провежда на 45 дневна възраст, при тегло не по-малко от 500 гр.Ако заека тежи по-малко,ваксината се отлага.Нежелателно е да се ваксинират бременните и кърмещи женски.

Ако ваксините се правят по-отделно,в началото се прави ваксина от миксоматоза,а след 10 дни от хеморогична болест.

Васкината против бяс се прави на възраст 2-2,5 месеца,особено ако ще пътувате.

Схема на ваксинация от миксоматоза и вирусна хеморагична болест:

1.На 1,5 месеца при тегло 500 гр.

2.На 4,5 месеца

3.На всеки 6 месеца

Най-простия и надежден начин да защитите своя любимец е да го заведете в добра ветеринарна клиника, където ваксината ще бъде поставена под лекарски контрол. Някой опитни развъдчици ваксинират зайците самостоятелно.
Но какъвто и начин да изберете винаги трябва да помните някой стандартни правила за тази процедура(които важат не само за зайците, но и за други животни и хора).
Преди всичко трябва да знаете какъв вид продукт е ваксината.

Изображение

Ваксините се получават въз основа на патогени- бактерий, вируси или микроскопични гъбички против които се прилагат. Последните се обработват така ,че да не могат да предизвикат това заболяване, но предизвикват имунна реакция и производство на специални клетки памет. Използват се или убити патогени,или живи, но по-слаби и променени.

"Клетките памет" не са много в организма, но те са способни да се запазват продължително време там и имат голяма роля при защита на организма.При повторно попадане на вече напълно реален патоген в организма, те са способни да се размножат бързо и да активизират цялата имунна система. Колкото по-бързо работи защитата,толкова по-вероятен е благоприятния изход: микроорганизмите не успяват да се размножат и да нанесат вреда със своите токсини. За това след ваксинирането на животното или изобщо не се разболява в случай на заразяване, или заболяването протича в по-лека форма.
Процеса на изработване на " клетките памет" е много сложен, завършва приблизително две седмици след ваксиниране. През цялото това време животното като че ли " преболедува" в лека форма, имунната му система изпитва голямо натоварване.

Ваксината е полезна и необходима.
Някой заболявания са много опасни:например вирусната хеморагична болест убива заека аз една нощ.
Трябва да се отнасяте сериозно към тази процедура, ваксината винаги е голям стрес за организма.Някой стопани и вет.лекари са се отказали от практиката на тотална ваксинация на животните. Според тях животното не може да се разболее от толкова много заболявания през целия си живот,от които го ваксинират и имунната му система изпитва голямо натоварване ( но ваксината е един вид предпазна мярка,защото никой не знае от какво заболяване и кога може да се разболее животното,за да го ваксинира срещу това, за това се поставят ваксини срещу всички опасни заболявания). Но това не се отнася за зайците, те се ваксинират за 2-3 заболявания, и тези заболявания са опасни за живота им.

За това ПРИ ВАКСИНАЦИЯ ТРЯБВА СТРОГО ДА СЛЕДИТЕ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ЗДРАВОТО ЖИВОТНО.ТРЯБВА ДА СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ЗАЕКА Е НАПЪЛНО ЗДРАВ.

За съжаление при повечето заболявания има такова понятие като инкубационен период,когато причинителя на заболяването вече е проникнал в организма, но все още не е успял да предизвика видими клинични симптоми. Много е опасно в този период да се поставя ваксина, но не винаги е възможно да се разпознае навреме.

В добра вет. клиника могат да ви предложат да направите общи изследвания , да оценят състоянието на животното, да проверят за наличие на паразити и протозои, да направят биохимичен анализ на кръвта.
Провеждането на самата процедура в клиниката има много предимства: вет.лекар може да изследва животното и да проследи състоянието му по време на ваксината; да помогне при евентуални усложнения, и най- важното качеството на ваксината.

Ваксина не трябва да се поставя на изтощени, отслабнали, болни зайци,при храносмилателно разстройство,различни възпалителни процеси. При алергични и гъбични поражения на кожата ваксина се поставя само в спешни случаи.
В никакъв случай не се поставя ваксина при повишена температура.

Правила,които трябва да спазвате преди ваксината:

- Следете за състоянието на здравия заек ,настроението му- в продължение на 1-2 дни мерете температурата ( стандартната е 38,5- 39,5 С).

- Обезпаразитете го от вътрешни паразити 7-8 дни преди ваксината.

- Третирайте против бълхи и въшки, ако има.

Зайци,засегнати от паразити могат зле да понесат последствията от ваксината,освен това има наблюдения, че наличието даже и на малко количество паразити ,намалява ефективността на ваксината.

Правила, които трябва да съблюдавате след поставяне на ваксината :

- Не къпете заека, за да не го простудите

- Не го подлагайте на резки промени в температурата

- Не променяйте рязко храната

- Постарайте се да го предпазите от стресови ситуации

- Не го пренасяйте

- Не провеждайте третиране против паразити

- След процедурата е желателно да го водите за наблюдение в клиниката

- Не пропускайте сроковете на ваксинация и реваксинация

Желателно е да си направите календар,където да записвате всички процедури.

Следете внимателно животното да не се разболее в този период, но не прекалявайте с грижите си, защото ще го стресирате.

След ваксината е полезно да давате витаминни добавки ( различни витамини на прах и таблетки,храна: тиква, офика,рибено масло, борови иглички,покълнало зърно), имуностимулатори.


Ако сте решили да поставяте ваксината самостоятелно, тези правила важат и в този случай, но трябва да запомните още няколко:

- Следете за качеството на ваксината( желателно е да бъде закупена от вет.аптека или клиника, където можете да получите съвет за поставянето й). Следете правилно ли е съхранявана, срока на годност, дали няма мухъл.Обикновено в много биологични продукти
има утайката, но трябва да се разтварят с разклащане.

- След закупуване на ваксината,ако няма да я поставяте веднага, поставете я в хладилник за няколко часа.

- При съхранение спазвайте срока на годност

- Ако сте разредили сухата ваксина, използвайте я веднага.

- Прочетете инструкциите няколко пъти, даже ако сте ползвали и преди същия продукт.

За това правило забравят даже и опитните зайцевъди. Това се налага, защото производителите на ваксини много често променят инструкциите за продукцията си. Ако някоя ваксина миналата година се е поставяла на възраст 1,5 месеца, то тази може да се поставя и на 28 дни и т.н.
Преди употреба прочетете на каква възраст трябва да се ваксинира и може ли да се поставя ваксината на бременни женски, метода на развъждане, дозировката, мястото на поставяне.

Основния ефект на ваксината зависи от нейното качество, правилното й съхранение, от реакцията на организма на животното, от самото животно. Много често слаб имунитет се произвежда при по-стари животни, алергични, поразени от паразити. За това ако имате такова животно, запомнете за това и даже след ваксинацията се старайте да не го подлагате на риск да хване инфекция( да го обработвате с репеленти, защото миксоматозата често се пренася от кръвосмучещи насекоми).

Ваксините са два вида: моновалентни и бивалентни.
Моновалетните са по-силни,а бивалетните са по-удобни за поставяне. На малките зайчета и възрастните зайци, които не са били ваксинирани по-рано е по- добре да се постави моноваксина, реваксинация може да се проведе с бивалетна.

http://homyachok-iko.ucoz.ru/publ/15-1-0-9


Ако сте решили сами да ваксинирате заека си, ето някои съвети,които могат да ви помогнат.


Преди да ваксинирате заека си,трябва да спазите някой правила:


1. Ваксинират се само здрави животни.
Това се отнася не само за зайците, а за всички животни.За това ако имате и най-малки съмнения по повод здравето им- по-добре изчакайте и наблюдавайте животното няколко дни.

2. Трябва строго да се придържате към схемата за ваксиниране.
Ако сте направили една ваксина и сте забравили, и след време се сещате, че трябва да направите пак, започнете всичко от начало.

3. Ваксиниране можете да направите и сами в домашни условия или да отидете във вет.клиника. Важното е каква възможност имате.

4. Без ваксини, зайците много често се разболяват и умират.

Сега малко за самата ваксина:
Зайците се ваксинират срещу 2 заболявания: миксоматоза и вирусна хеморагична болест.

Ваксините се съхраняват при температура +2....+4 С....това е много важно!


Мненията за вида на ваксината са различни, често ни се налага да избираме: принципно в продажба има моно и асоцирани. За това се посъветвайте с някой опитен лекар или развъдчик, не поставяйте такава каквато намерите веднага. Не всички ваксини са съвършенни и много зависи от вас самите:как и с какво храните заека, условията на отглеждане и т.н.

Схема 1:

1.Първата асоцирана ваксина на 45 дневна възраст.

2. След 2-3 месеца ( много по-добре да не закъснявате и да ваксинирате след 60-70 дни) ,повтаряме, за да закрепим имунитета.

3.Реваксинация на всеки 6 месеца до края на живота.
Ако се разхождате със заека навън или той живее на балкона- по-добре на всеки 5 месеца.

Схема 2:

1. Първата моноваксина на 45 дневна възраст. Съветваме ви да започнете с вирусна хеморагична болест, защото е по-опасна, но можете и за миксоматоза.

2. След 14 дни се ваксинира срещу миксоматоза или вирусна хеморагична болест, в зависимост каква е била първата ваксина.

3. След 14 дни една от двете, в зависимост коя е поставена.

4. И след още 14 отново.

5. След 2-3 месеца с асоцирана ваксина или против мискоматоза + след две седмици за вирусна хеморагична болест.

6. В последствие ваксинираме заека на всеки 6 месеца с интервал от 14 дни
(в зависимост от вида на ваксината).

http://www.youtube.com/watch?v=eOe6Bgwdr5U

http://homyachok-iko.ucoz.ru/publ/15-1-0-39
http://krolikidv.ru/pages/privivki/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Ваксинация на заек

Мнениеот zoomaniak » Нед Юли 04, 2010 12:30 pm

Брафо феее г-жо :ax:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Гризачи