[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Инфекциозни заболявания при плъховете
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Инфекциозни заболявания при плъховете

Инфекциозни заболявания при плъховете

Мнениеот meri » Пон Юли 19, 2010 6:29 pm

Инфекциозни заболявания при плъховете

Инфекциозните заболявания се предизвикват от микроби, вируси и различни видове гъби,които могат да попаднат в организма при контакт с болно животно,при ухапване от насекоми,паяци,чрез инфектирана храна,вода,предмети.Тези заболявания са опасни,защото някой от тях се предават и на хората. Много от признаците са еднакви,за това ако забележите болно животно,ВЕДНАГА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ВЕТЕРИНАР, НЕ САМОЛЕКУВАЙТЕ.

Инфекциозните заболявания протичат тежко при гризачите и могат да завършат със смърт.За да предовратите вероятността от заразяване ,трябва да отделите достатъчно внимание на профилактиката на заболяванията.

Аспергилоза

Аспергилозата възниква в резултат на поразяване на организма с форми на Aspergillus група,това е така наречения леечен мухъл,който има многоклетъчна мицела.Ако околната среда допринася за по-нататъшно развитие, от спората прораства тяло на гъба.
Фактори,благоприятстващи процеса са подходяща температура,висока влажност на въздуха, хранителна среда.В мицелите протича ферметно гниене на вещества,от които се състоят гъбите,животното може да се отрови от отровните продукти на гниенето.Ако храната има мухъл,консистенцията и се променя,значи че се разлага, миризмата на такава храна не може да се сбърка.Гризачите се заразяват с един вид гъба Aspergillus fumigatus. Когато животните ядат заразена с тази гъба храна,те вдишват спорите,които се намират на повърхността на храната и фуражната прах.

Спорите прорастват в дихателните пътища,на лигавиците,след това проникват в тъканите и прорастват там.Гнойните и некротични огнища имат чепата форма и отделят токсини,които отравят организма на животното. За това заболяване не са характерни някакви резки сиптоми,протичането на заболяването е бавно.Гъбите атакуват белите дробове,което води до нарушение на работата на дихателните органи и сърцето. Наблюдава се обща слабост,ако има допълнителни фактори,които отслабват организма,повторното заразяване може да доведе до смърт.

Лечение и профилактика

Общата картина на това заболяване е сходна с някой други заболявания,също така недостатъчното проучване на клиничните признаци,изисква задължителен анализ на гъбата.Без това не може да се постави точна диагноза,за да се назначи лечение.За лечение се използват противогъбични препарати.
Мерките за профилактика са: при хранене на животните със груба и концетрирана храна съблюдавайте предпазните мерки.

Бяс

Беса се отнася към групата на опасните заболявания за хората.Заболяването има няколко форми,най-често се срещат абортивна, буйна, паралитична.В зависимост от формата инкубационния период е от 14 дни до 3 месеца,заразяването настъпва само при ухапани животни и хора,предава се чрез слюнката.

1 стадий: животното проявява апатия,крие се на тъмно,по- късно се появява агресия, животното лежи и скача без причина,извършва движения все едно лови мухи,появява се задух, сърбеж на мястото на ухапване,зениците се разширяват,от устата обилно тече слюнка. Апетита е намален,поради паралич на долните челюсти,има повръщане.При поява на подобни симптоми, веднага се обърнете към лекар.

2 стадий: заболяването се характеризира с по-голяма възбуда и агресия.Животното започва да се хвърля по всички хора и животни,да хапе предметите и земята,проявява се повишена издръжливост. Характерни признаци за този период е слюнотечението,провиснала челюст, агресия, отпусната глава и опашка. Прогресира паралича на задните крайници и фаринкса.Периода на агресия се редува с период на покой,задните крайници, фаринкса и долната челюст окончателно се парализират,някой вътрешни органи престават да функционират.Този период продължава не повече от 5 дни и завършва с кома и смърт. Понякога не се отбелязват всички симптоми,гризачите умират 10 дни след проникване на вируса в мозъчната тъкан.

Лечение и профилактика

Домашните плъхове много рядко боледуват,това може да се случи САМО СЛЕД КОНТАКТ С БОЛНО ЖИВОТНО.
Не излизайте с животното на улицата.
Когато все пак се случи, животното се приспива, а жилището се дезинфекцира.

Болест на Ауески

Това заболяване поразява нервната система, причинител е вирус,имунологично свързан с хепатита. При болните гризачи се открива не само в нервната система и кръвта,но в лимфните възли,урината, мускулите.В природата вируса може да се запази в умрели животни до 28 дни,а във заразена вода и изпражнения до 16 дни.Животното може да се зарази от болни животни или вирусоносители,чрез замърсена от тях вода. Прониквайки в организма,вируса се размножава бързо,поразява нервната система и се натрупва в кръвта и лимфните възли.

Симптоми

Появяват се промени в нервната система,характерни за енцефалита: животното хапе устните си до кръв,премества се от едно място на друго и тича в помещението,появяват се симптоми подобни на бяс.В този период животното е възбудено,хвърля се на всеки,хапе без причина, гризе попадналите му предмети,скача по стената. Темепературата от началото до края на заболяването е нормална или леко се повишава,отбелязва се силен сърбеж,зениците се разширяват,заедно с промените в нервната система се появява серозен конюктивит.Апетита е намален през първите дни,а към края съвсем няма, за разлика от нарастващата жажда. В последните дни на заболяването се получава паралич на ларинкса и фаринкса,повишава се слюноотделянето, животното губи гласа си,има задух.
Животното не може да се излекува, диагнозата се поставя по време на аутопсия.

Лечение и профилактика

Заболяването може да се излекува само в начален стадий.

Бронхосептикоза

Заболяването се предизвиква от бактерията Bronchiseptica.Предава се по въздушно-капков път,предимно чрез дихателните органи.Получава се като доброкачествена хрема при неблагоприятни условия на отглеждане и хранене,наличие на течение в помещението,използване на химически вещества със силен мирис за дезинфекция.Доброкачественото протичане на заболяването се усложнява със възпаление на бронхите и белите дробове и може да премине в опасното заболяване инфекциозен ринит.

Симптоми

Признаците са серозни или серозно лигавични секрети от носа,при усложнение тези секрети са гнойни,понякога може да се усложни с бронхопневмония.При бронхопневмония се влошава общото състояние, намалява апетита,нарушава се работата на сърцето,в белите дробове се чуват хрипове,животното може да умре от слабост,1-2 месеца след началото на заболяването.

Лечение и профилактика

Лечението се назначава от лекар, като се отстрани причината за заболяването,подобряват се условията на отглеждане.Младите животни трябва да се пазят от студ, дъжд и вятър,в храната трябва да бъде разнообразна и хранителна,с повишено съдържание на витамини и минерални вещества.Дезинфекцията на клетката и предметите е задължителна.Болните животни се изолират.

http://www.anfiska.biz/bolez/spisbol.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Инфекциозни заболявания при плъховете

Мнениеот meri » Пон Юли 19, 2010 6:37 pm

Дерматотофитоза

Това е кожно инфекциозно заболяване, причинено от гъби-дерматофити.Заболяването се причинява от особен вид гъби, които се хранят с мъртви клетки на кожата и козината. От това може да се появяват огнища - червени кръгли петна,заразяват се както животните,така и хората.Към заболяването са по-предразположени хора и животни с отслабена имунна система,склонни към стрес,децата много лесно се заразяват.

Лечение и профилактика

Това заболяване не се лекува трудно,ако се консултирате навреме с лекар.Помещението трябва да се дезинфекцира, защото гъбите запазват жизнеспособност до 4 год.Болното животно се изолира до пълно излекуване (до като анализа не покаже отрицателен резултат).Лечението може да продължи 1-2 месеца,1 месец след приключване на лечението трябва да се направи повторен анализ.

Листерия

Това заболяване се предизвиква от бактерии,то е широко разпространено сред гризачите и може да бъде опасно за хората.Заразяването е по въздушно-капков път чрез инфектирана храна и вода,от кръвосмучещи насекоми,мишки, плъхове.Също така съществен фактор е и непълноценното хранене,дефицит на витамини и минерали,рязко променящо се време.Не трябва да допускате студ и влага в клетката,както и голямо натрупване на животни в нея,спазвайте антисанитарни условия.

Симптоми

Има три форми на заболяването- остра, подостра и хронична.
Острата форма се характеризира с подтиснато състояние,намален апетит и повишена температура.При хронична и подостра форма се поразява нервната система,губи се равновесието,при бременни женски се засяга матката,което води до аборт. Ако плода се е мумифицирал,заболяването при женската протича леко,тя оздравява,но става стерилна. При болните животни се променя състава на кръвта,в по-леки случаи животното може да оздравее, а в по-тежки- да умре.

Лечение и профилактика

При подостра и остра форма животното се приспива,за всички останали се изисква 20 дневна карантина.Поддържа се лична хигиена при конткат с болни животни,защото и хората могат да се заразяват,не забравяйте дезинфекцията.

Пастьорелоза

Инфекциозно заболяване,съпроводено с възпаление на лигавиците на дихателните пътища и червата.Боледуват животни със слаб имунитет,източник на заболяването са болните животни.

Симптоми

Липса на апетит, повишена температура, учестен пулс и дишане, гнойни секрети от носа,кашлица и др. При засягане на червата от бактерията,животното страда от диария,слабост, оток на шията и главата.
Острата форма е особено опасна,за нея са характерни септичните явления,хеморагичен възпалителен процес.Както и подострата форма протича много бързо,до 3 дни животното умира.

Лечение и профилактика

При хронично протичане на заболяването има обилен серозен секрет от носа, след време става гноен,със засъхнали корички,което пречи на дишането.Възпалените очи и абцеси могат да усложнят протичането на заболяването.
Прилактиката е ефективна в борбата с това заболяване,животни които са имали контакт с болни животни,се изолират, провежда се дезинфекция на помещенията.
Препоръчва се ваксинация.

Салмонелоза

Инфекциозно заболяване, причинено от бактерии,основен източник на заразяване са инфектирани вода и храна,също животни-бацилоносители.Допълнителни фактори- тясна и мръсна клетка,небалансирана храна,авитаминоза, резки колебания на външната температура.Риска от заразяване особено през лятото е голям.

Основни симптоми: подут стомах от натрупване на газове,диария със силен мирис, рязка смяна на температурата.Смърт може да настъпи след 24-48 часа.

Лечение и профилактика

Назначава се подходящо лечение,витамини.За предовратяване на рецидив се препоръчва ваксинация. Както при всяко заболяване ефективна мярка за борба е профилактиката.Болните животни се унищожават,изолират се тези които са под подозрение, дезинфекцира се и 20 дневната карантина е задължителна. Трябва да се открие причината и да се отстрани,да се подобри храненето и хигиенните условия.

Краста

Гъбично заболяване,много устойчиво във външна среда,способно да приема различен външен вид в зависимост от степента на развитие. Предава се при контакт с болни животни,ухапване от насекоми,заразяване на клетката,оборудването,храната или некоректен стопанин.
Заболяването протича в хронична форма,инкубационен период от 3 до 12 дни.

Засяга се епидермалния слой на кожата и козината.Във вид на бели люспи гъбичката е съсредоточена в основата на меката част на ухото,веждите, върха на носа,по-малко в други части(лапите). Огнищата са кръгли,могат да достигнат 1 см в диаметър,в началото на тези участъци се появяват малки мехурчета със сивкав цвят,след време се увеличават и образуват корички в центъра,понякога са струпеи,подобни на вар.

Лечение и профилактика

Външните признаци са лесни за разпознаване,но понякога се налага микроскопско изследване за поставяне на точна диагноза.Болните животни се изолират,защото заболяването е много заразно.След изолация помещенията се дезинфекцират.

http://www.anfiska.biz/bolez/spisbol.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Инфекциозни заболявания при плъховете

Мнениеот meri » Пон Юли 19, 2010 6:49 pm

Псевдотуберкулоза

Хронично инфекциозно заболяване,предизвикано от микроба на лъжливата туберкулоза,към което много видове гризачи са възприемчиви.Заразяването става по въздушно-капков път или чрез храносмилателния тракт,причинителя прониква в лимфните възли и органи. Заразяването на животното и разпространението на заболяването лесно преминава там,където неблагоприятните условия на отглеждане намаляват съпротивляемостта на организма и спомагат отслабването на имунната система.

Бъдете внимателни, за да не пропуснете началото на заболяването,защото при повечето животни може да има скрит източник на инфекция.

Основни признаци са лош апетит,животното слабее,подтиснато състояние и слаба подвижност.Козината губи блясъка си и става разрошена, също така има гноен конюктивит.При някой гризачи в последен стадий на заболяването има паралич.

Лечение и профилактика

Болните животни се приспиват,карантината трябва да бъде не по-малко от 3 седмици, подозрителните животни се изолират от здравите,помещението и клетката се дезинфекцират.Храната преминава термична обработка.

Ринит

Това е възпаление на лигавицата на носа, причинителите на заболяването са няколко вида .Към това заболяване са възприемчиви животни от всички възрасти.Когато условията на отглеждане са нормални,бактериите не се проявяват по никакъв начин.При оскъдно хранене и антисанитарни условия се получава отслабване на организма,и те рязко увеличават агресивността си.Източник на заразяване са болните от инфекциозен ринит животни.Най- разпространения път за заразяване е аерогенния.Инфекциозния ринит често води до смърт.

Симптоми

Първи признаци на заболяването са кихане,секрет,понякога с гной,носната лигавица набъбва,затруднява се дишането.Животното е подтиснато,трие носа си с лапи.Когато заболяването се усложни,болестта започва да се разпространява в белите дробове,дишането е учестено,чуват се хрипове,повишава се температурата,животното отказва храна.След 1,5- 2 месеца животното умира.Трябва да се прави разлика между инфекциозен ринит и незаразен ринит,който се получава от простуда. Главен отличителен признак е че при незаразния ринит секрета от носа не е гноен.

Лечение и профилактика

Ако забележите такова заболяване, трябва да прегледате цялата глава.Болните животни веднага се изолират от здравите и клетката и пособията се дезинфекцират.

Спирохетоза

Това е хронично заразно заболяване,предизвикано от патогенни микроорганизми- спирохети,водещо до силно възпаление на външните полови органи и ануса. Инкубационния период е 3-4 седмици, а понякога до 3 месеца.След това се проявяват клиничните признаци.

Симптоми

Началния стадий на заболяването е хиперемия и оток на половите органи при мъжките и при женските.След това се появява серно-лигавичен или гноен секрет,в който се съдържат голямо количество спирохети. Случва се този процес да се разпространи на лигавиците на ректума,скротума, гърба, кожата около очите,понякога на други части от тялото.След това на местата на заразяване се появяват малки възли,които бързо се превръщат в язви,на които постепенно се образуват струпеи. В резултат от този процес струпеите и отока напълно закриват половата цепка при женските, а при мъжките се развива фимоза. Заболяването може да продължи дълго,от 1 месец до 3 год., има случаи на рецидиви,когато симптомите изчезват,а след това отново се появяват. В студено време заболяването се обостря,болните животни не допускат до себе си животни от противоположния пол.


Лечение и профилактика


Диагностиката не е трудна,но въпреки всичко е добре да се проведат лабораторни анализи.Профилактичните мерки са обичайните: редовно почистване и дезинфекция на клетката и оборудването,чест оглед на животното.Болните животни се изолират,тези с подозрение също се изолират и лекуват.На следващия ден след изолацията всичко се дезинфекцира,това се повтаря на всеки 5 дена.

Стафилококови заболявания

Това заболяване е опасно както за животните,така и за хората,защото причинители са стафилококови микроби,които са устойчиви към различните методи на дезинфекция.Бавното изсушаване и ниската температура спомагат за запазването на тези микроорганизми.Патогенното действие на причинителя се проявява с отделяне на отровни вещества и абцеси,които се образуват в резултат от това ,че огнищата на микробите попадат в кръвта и се разнасят по целия организъм.Тези заболявания са разннобразни по клинични признаци и локализация на възпалителния процес.Най-разпространеното заболяване е мастит.Първичните огнища се образуват в различни участъци на млечните жлези и увреждат тънките прегради на съединителната тъкан.В началото са малки,след това се увеличават до размер на грахово зърно,след това се образуват гнойни участъци с различна големина. Когато стафилококите попаднат в кръвта,животното умира от сепсис,това се случва ако абцеса се отвори във вътрешността на тъканите.

Признаци на заболяване

Подтиснато състояние,повишена температура, отказ от храна.Женската отказва да кърми малките.Около млечните жлези се наблюдава оток, почервеняване, болезненост на тъканите,треска.Вместо мляко се отделя смес от гной и кръв.

Лечение и профилактика

За лечение на мастита освен хирургическа намеса,се използват лекарствени препарати.За предовратяване на мастита ще помогнат редовните прегледи на женската.

Лишей

Кожно заболяване,което поразява не самo дивите и домашни животни,но и човека.Заразата е лесна когато се нарушават хигиенните правила на отглеждане.Причинителите дълго време се запазват в околната среда и са много устойчиви на дезинфекциращи средства. Причинителите се размножават чрез спори,инфекцията се предава чрез люспите на епитела и козината,на които във външна среда спорите се запазват до 5 год.

Освен непосредствения контакт,гризача може да се разболее и при използване на предмети на заболели животнит.Приносителите на тази инфекция са : бълхи, кърлежи,въшки. Появата и разпространението на заболяването могат да допринесат до повреда на кожата( от одраскване, ухапване),и така спорите попадат в дълбокия слой на епидермиса. Значително се увеличава броя на заболелите животни поради скупчване на едно място,мърсотия в клетката и повишена влажност.След заразяването микроспорията не се проявява от 8 до 30 дни,след това на кожата се образуват петна с признак на оплешивяване,отбелязва се лек сърбеж.След известно време петната се сливат и образуват голи участъци с различен вид и размер. Сърбежа се усилва на този стадий,животното постоянно се чеше,като отделя заразени спори във околната среда.Именно в този стадий лишея е особено опасен за хората и другите животни,защото заразяването може да стане чрез миниатюрни частици на епитела,носени от въздушното пространство,където се отглежда болното животно.

Лечение и профилактика

Диагностицира се с лабораторен анализ,ако терапията се проведе навреме,това ще спаси животното от инфекция.Ако забележите симптоми на лишей,веднага огледайте всички животни и изолирайте болните.След това дезинфекцирайте помещенията и територията където са били.За профилактика на другите животни осигурете изолация и постоянно почистване на жилището където се отглежда,за да не допуснете образуване на нови огнища на заболяването в кожата на животното.

Туберкулоза

Хронично инфекциозно заболяване,което се причинява от туберкулозен бацил,гризачите се заразяват чрез млякото от болни крави и при контакт с болни гризачи.
Веднага се обърнете към лаборатория за провеждане на анализ,ако сте забелязали кашлица с храчки или има секрет от лимфните възли и язви на кожата.

Лечение и профилактика

Болните животни трябва да се приспят,а за всички останали да се проведе карантинен режим.Клетката и оборудването подлежат на задължителна дезинфекция.С цел профилактика осигурете санитарно-хигиенни условия на отглеждане и пълноценно хранене,не допускайте скупчване ,навреме отстранете течението в помещението и влагата в клетката, съблюдавайте чистота. Млякото,предназначено за животното може да се използва само след
варене и пастьоризация.

Туларемия

Малките гризачи са подложени на заболяването туларемия,което се причинява от микробите Pasteurella tularense.Понякога се среща и при други домашни животни- кучета,котки,гъски, патици,едър рогат добитък.Това заболяване е опасно и за човека,източник на разпространение са дивите гризачи и домашните мишки и плъхове.Заразяването може да стане чрез кожата или лигавицата в случай на пряк контак с източника на инфекция.Опасност има и от ухапване на кръвосмучещо насекомо.
Туларемията е инфекциозно заболяване,съпроводено с треска и поражение на лимфните възли.При попадане на микроба в организма,настъпва интоксикация,поразяват се лимфните възли и вътрешните органи.

Симптоми

В началния стадий на заболяването се отбелязва повишена температура,втрисане, анорексия, гадене, повръщане. Треската може да продължи няколко седмици.
Следващия стадий на лигавицата се появяват подкожни кръвоилзиви,кожни обриви, увеличават се лимфните възли и др. Ако заболяването продължи дълго време, шийните, подчелюстните и ингвиналните лимфни възли стават твърди,подути ,топли на допир.Процеса може да е съпроводен с увреда на черния дроб, далака и белите дробове.

Лечение и профилактика

Болните животни трябва да се приспят,след това се въвежда строга карантина, дезинфекция на целия инвентар и да се изолират всички здрави животни.За животни придобити наскоро,трябва да се наблюдават и при първи признаци на заболяване, веднага да се заведат на лекар.По време на всички мероприятия внимавайте за разпространяване на инфекцията,защото към заболяването са предразположени не само животните,но и хората.

Чума

Остро заболяване, предизвикано от вирус,завършва със смърт на животното,инкубационния период продължава от 2 до 3 седмици.

Основни симптоми са: гърчове, обща слабост и апатия, нарушение на координацията на движение.Ако заболяването се обостри, настъпва паралич на задните крайници и 10 дни след поява на заболяването, животното умира. Лекарства няма.
За да предовратите разпространяване на заболяването,животното се приспива веднага след поставяне на диагнозата. Инфектирането става не само от други животни,но и чрез предметите ,принадлежали на болното животно, от фекалиите. Такъв вирус могат да пренесат птиците, кръвосмучещи насекоми, хората,които не спазват хигиена при контакт с болни животни.

В първите дни на заболяването се повишава температурата,започва треска.Ако тези симптоми се съчетаят с поява на оплешивяване на различни участъци по кожата,малък червен обрив,който след 2 дни се превръща във възли и мехурчета със жълто-зелено съдържание,значи има вероятност животното да е болно от чума. След няколко дни животното отказва да яде, проявява признаци на страх от светлината, на носа се появяват сухи корички,понякога и повръщане, в този период се развива катарално поражение на червата. Променя се цвета на фекалиите,те са с неприятен мирис,примес на кръв или непреработена храна.Продължителността на заболяването зависи от формата му.При мълниеносно протичане на чумата животното умира за 1 ден без проява на клинични симптоми, свръхострото се характеризира с 2-3 дневно протичане, завършващо с кома и смърт.Тези форми на чума са много редки,най-често се срещат острото и хронично протичане.В първия случай заболяването продължава от 2 седмици до 2 месеца, във второто може да продължи до 6 месеца.

При хронична чума периода на обостряне се редува със затихване на заболяването,козината изглежда разрошена, в ъглите на очите и носа има корички.При такова протичане животното е заплашено от различни усложнения,които често са причина за смърт. Ако не се лекува,при острата форма към края се уврежда нервната система,изразяващо се с кратка възбуда, тикове на мускулите, паралич на задните крайници,епилептични припадъци и обилно слюнотечение.Поражението на нервната система свидетелства за неблагоприятна прогноза,около 90% от животните умират.

Лечение и профилактика

Болните животни се приспиват,за предовратяване на заразата другите животни се изолират,а всички предмети се дезинфекцират.

Енцефаломиелит

Възпалително заболяване на главния мозък,източник е филтриращ вирус. Заразяването протича чрез инфектирани секрети или ухапване от кръвосмучещи насекоми,инкубационния период може да продължи 10-13 дни.В началния стадий животното има повишена температура, гадене,повръщане,гърчове.След това настъпва пареза или паралич на задните (понякога и предните) крайници. Продължителността на заболяването не продължава повече от 1-4 дни.

Лечение и профилактика

В начален стадий на заболяването животните се лекуват с неотропни и дехидратиращи препарати,кортикостероиди,препарати с калций,вит.С,витамини от групата В и др. Болните животни се приспиват,а контактните животни се поставят под карантина за 30 дни.Дезинфекция на клетката и оборудването са задължителни.

http://www.anfiska.biz/bolez/spisbol.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Инфекциозни заболявания при плъховете

Мнениеот sheba » Пет Фев 03, 2012 10:12 pm

Мога ли да попитам кои от тези заболявания са опасни за човека. Ще постна част от проекто програма, където някои от болестите са цитирани във връзка с това , че са опасни за човека.

Моля дайте компетентно мнение. Благодаря предварително.

" Инфекциозни болести Салмонелоза (паратиф) - това е една от най-често срещащите се инфекциозни болести по бозайниците. Причинител на заболяването са няколко типа бактерии, които са много устойчиви към външни въздействия.
Туберкулоза - специфична, хронична инфекциозна болест, която се характеризира с появата на туберкули (възелчета) в различни органи, които казеозират и впоследствие калцифицират. Болестта е разпространена повсеместно и от нея заболяват почти всички видове животни и човекът.Бронхосептикоза (бордетелна инфекция) - заразно заболяване, което протича с признаци на бронхопневмония. Причинител е Bordetella bronchiseptica, която обитава горните дихателни пътища на повечето видове бозайници.
Бяс- остра заразна болест, към която са възприемчиви всички видове животни и човекът. Причинителят е вирус. Разпространява се от скитащи кучета, а в последно време и диви хищници. Заразяването става чрез ухапване или попадане на вируса върху ранички, драскотини по кожата. Инкубационният период е до 60 дни. Тизерова болест - причинител е Bacillus piliformis. Като причини за развитието на заболяването се считат стресовите въздействия (лошо хранене, третиране с препарати по време експеримент и други фактори, свързани с околната среда). Инкубационният период е от 5 до 15 дни.
Паразитни (инвазионни) болести-Токсоплазмоза - паразитно заболяване, с разнообразно протичане. Възприемчиви към болестта са всички диви и домашни животни. Токсоплазмозата е разпространена по цялото земно кълбо, както сред хората, така и сред животните. Цестодози (представители на сем. Taeniidae). Към разред Cyclophylloidea спадат по-голямата част от всички цестоди. Това са най-съвършенните и най-специализираните панделковидни червеи, които паразитират предимно в топлокръвните животни – птици и бозайници: Ехинококоза; Дипилидиоза; Нематодози; Токсокароза
Кърлежовопреносимите инфекции /КПИ/ - Безстопанствените и скитащи кучета представляват един от основните резервоари на зараза за някои КПИ, най-често срещана от които е Марсилската треска. Това обстоятелство изисква системни мерки за контролиране на кучешката популация.
Гъбични болести-Дерматомикози (трихофития, фавус, микроспория) - микотичните болести се наричат още дерматомикози, тъй като се предизвикват от гъбички и засягат кожата на почти всички видове бозайници, понякога и човека. Инкубационният период продължава от 8 до 30 дни."
sheba
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Фев 03, 2012 10:09 pm

Re: Инфекциозни заболявания при плъховете

Мнениеот rinusha » Пет Фев 03, 2012 10:16 pm

Виж дали това няма да ти е от полза:
http://www.bgvet.org/science/clinic/inf ... exzoon.php
rinusha
Пчела майка
 
Мнения: 1183
Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 4:24 pm


Назад към Гризачи