[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Кожни абcцеси при малките гризачи
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кожни абcцеси при малките гризачи

Кожни абcцеси при малките гризачи

Мнениеот meri » Сря Авг 18, 2010 2:15 pm

Кожни абcцеси при малките гризачи

Абcцес - кухина, запълнена с гной и разграничена от околната тъкан и органи.Абcцесите могат да бъдат вътрешни,което е признак за различни сериозни заболявания.При плъховете,мишките и други малки гризачи се наблюдават външни абcцеси.

http://ratlove.ucoz.ru/_pu/0/31498835.jpg

Изображение

Защо се случва това?
Как може да се лекува и какви са профилактичните мерки?


Защо се случва?

Около нас живеят много видове бактерии,невъзможно е да съществуваме в стерилна среда.Когато при животното се уврежда кожата,тази рана става врата за проникване на бактерии вътре в организма.Раната може да бъде съвсем малка драскотина,а може да бъде и сериозна ( ухапване от друг гризач).

В абcцесите се намират бактериите Staphyloccus aureus,но може да има и други видове бактерии.
Staphyloccus aureus - това е един и същи вид бактерия, която причинява образуването на абсцеcи на кожата на човека. Много хора са чували за стафилококовите инфекции.При гризачите се случва същото,но за тях може да бъде много по-сериозно.
Staphyloccus aureus предизвиква също така кожно заболяване като улцерозен пододерматит.Тези бактерии са обитатели на кожата на човека и могат да се предадат на животното когато го вземете на ръце ,ако не сте си измили ръцете преди това.

Сериозно ли е това?

Трудно е да се каже,но ако проблема се изостави,това може да доведе до сериозни последици.Бактериите могат да се разпространят по цялото тяло,като предизвикат опасното заболяване улцрозен дерматит. Те могат да проникнат в кръвта и да започне сепсис,който има вероятност да доведе до смъртта на животното,ако не се лекува навреме.Ако се започне лечение при първите признаци на абcцес,шанса за оздравяване е голям.

Лечение

Добре е веднага да се обърнете към лекар,ако се опитате да отворите абcцеса сами можете да пренесете инфекцията в по-дълбоките слоеве на тъканите и тогава да се получат по-сериозни заболявания,които могат до доведат до смърт. Операцията е малка хирургична интервенция,която трябва да се проведе от лекар, прави се както под наркоза,така и без нея в зависимост от това колко е голямо поражението и къде се намира. Ако абcцеса е голям ,може да се наложи да се зашие раната,обикновено не се поставя превръзка, за да има достъп на въздух,за да не се забавя процеса на оздравяване. На животното се назначава антибиотик,за да се гарантира че инфекцията няма да предзвика усложнения.Ако абcцеса е много малък и повърхностен,може да не се налагат антибиoтици,но обикновено се изписват за профилактика.

Профилактика

Най- добрата защита е спазване на хигиена.Почиствайте от клетката фекалиите и остатъците от храната,защото от тях също произлиза бърз растеж на болестотворни бактерии.
Дезинфекцирайте клетката поне веднъж в седмицата или по-често, в зависимост от това колко животни се намират в нея.Материала за постелка трябва да е мек и добре да попива влагата. Следете в клетката да няма повърхности от които животното може да се нарани.Давайте чиста храна и дезинфекцирайте поилката на всеки 2-3 дни.

Ако се случи да се появи рана, не е важно колко е голяма,2-3 пъти дневно я обработвайте с антисептик,докато не се затвори и заздравее. Ако следите внимателно раната да бъде чиста,има шансове да заздравее без лекарска намеса.


Абcцеси и кисти при гризачите

Известна е склонността на плъховете към тумори,но не всички образувания под кожата действително са тумори. Много често те се оказват абcцеси или кисти. Морските свинки повече от другите животни страдат от кисти на мастните жлези,абцеси на бузата от неправилен растеж на зъбите.Ектопаразитите ( кърлежи, въшки) също могат да доведат до гноен процес.При зайците всяко образувание под кожата трябва внимателно да се проучи.Гнойните обриви на кожата по цялата повърхност на тялото,включително ушите,могат да се окажат шарка, която е опасна за живота на животното.

Повредите на кожата могат да бъдат предизвикани по различни причини и задачата на лекаря е да ги открие и премахне.
Отделните кожни образувания могат да бъдат фиксирани както на кожата и околните тъкани,или да не бъдат фискирани.

Повечето абcцеси са инфекция на кожата вследствие на ухапвания или драскотини.Понякога абцеса се получава от чуждо тяло в кожата (след оперативни шевове,трески).
За да заздравее абcцеса трябва да бъде открит и почистен.За да ускорите това в началото внимателно подстрижете козината наоколо. След това два пъти на ден поставяйте топъл компрес,който да стимулира узряването на абcцеса. Това можете да направите по два начина: използвайте тъкан напоена с гореща вода или налейте вода в латексова ръкавица. Преди поставяне винаги проверявайте температурата на себе си и след това поставяйте компреса на тялото на животното за максимално време,колкото ви позволи животното. За ускоряване на узряването на абcцеса можете да мажете с препарати,съдържащи бензил-пероксид, ихтиол.
В крайна сметка се образува коричка,която можете да отделите или да оставите да падне сама. Когато се разкрие абcцеса внимателно почистете.

Ако абcцеса е голям,трябва да се направи промивка със спринцовка без игла,след това се поставя антибиотична маз.Заздравяването трябва да протече от вътре на вън,ако кожата заздравява много бързо,инфекцията ще се върне,обработвайте раната ежедневно,като почиствате некротиралите струпеи.

Поради редица причини абcцесите в областта на слабините са характерни за животните от мъжки пол.Много често те се забелязват в по-късен етап,в повечето случаи заздравяват много бързо.

Повечето абcцеси са безопасни,но ако са достатъчно големи или са разположени в лицевата област,или са свързани с такива тъкани, като зъбите и лимфните възли,приема на антибиотици е задължителен.Проникването на инфекцията в кръвта може да доведе до смърт на животното. Абcцеси,които не заздравяват могат да се окажат стерилни (неинфекциозни),кисти или даже тумор,особено в лицевата област.

Абcцеси в лицевата част

Появата на всякаква подутина или гной в областта на устата или челюстите може да се окаже абcцес на зъбите,тогава трябва веднага да се обърнете към лекар.В такъв случай не чакайте абcцеса да се открие самостоятелно.Болния зъб,който е източник на инфекция трябва да се премахне,за да не спре инфекциозния процес в самата челюст.Това означава че е необходима спешна агресивна терапия с прием на силен антибиотик.
Абcцеса на зъбите е опасно заболяване,което може до доведе до смърт.
При морските свинки абcцесите в лицевата част са свързани с неправилния растеж на зъбите,тяхното прекалено разрастване с увреждане на устната лигавица.Това води към развитие на местен възпалителен процес с гной.Абcцеса може да се появи както вътрешно (в устата),така и от вън, в областта на бузите.Животните престават да се хранят с твърда храна,което води до нарушение в изтриването на зъбите.Процеса се усложнява с развитието на обща възпалителна реакция и сепсис.

Изображение Изображение

Кисти на мастните жлези

Киста- торбичка запълнена с течно или полутвърдо вещество.Най- срещания за плъховете вид е киста на мастните жлези.Тези кисти се развиват от мастните жлези в кожата и най-често се срещат при мъжките.Тези кисти напомнят малки абcцеси,но са запълнени с течен секрет,не с гной.Освен това кистата се увеличава по-бавно,отколкото абcцеса или тумора.В крайна сметка в кистата се образува малка дупка в горната част,която е черна от натрупаната мърсотия.

Кистите на мастните жлези не причиняват никаква болка и не изискват лечение.За съжаление кистите се появяват отново,докато капсулата не се унищожи.

Има предположение че кистите на мастните жлези са генетично обусловени,наследяват се семейно.Пероралното приемане на антибиотици е неефективно.

Активността на мастните жлези зависи непряко от половите хормони и дейността на щитовидната жлеза.Повишената продукция на хормони способства развитието на " хормонална канцерогенеза", или появата на тумори.

http://www.m-i-v.ru/index.php?m=rats&t=2
http://zooclub.ru/mouse/78.shtml
превод:meri

Абcцес при хамстер
Изображение

Aбcцес при хамстер
Изображение

Tумор при хамстер
Изображение
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи

cron