[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Паразитни заболявания при заека и обезпаразитяване
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Паразитни заболявания при заека и обезпаразитяване

Паразитни заболявания при заека и обезпаразитяване

Мнениеот meri » Сря Авг 25, 2010 9:47 pm

Във вътрешните органи на заека паразитират различни безгръбначни,сред които най-известни са паразитните червеи. При зайците се срещат повече от десет различни хелминти.Тези паразити поразяват много вътрешни органи и тъкани на заека (сърце, бъбреци,черен дроб, черва,мозък,кости,мускули и т.н.).Огромното мнозинство заболявания предизвикани от хелминти протичат хронично без проява на особени клинични признаци,но те намаляват производителността на зайците.
Има заболявания, които могат да придобият и остра форма и да предизвикат смъртта на животното. Най-ярко се проявяват заболяванията предизвикани от малките кръгли червеи- заешка острица, паразитираща в дебелото черво.Зайците се заразяват с тези хелминти когато поглъщат зрелите яйца заедно с храната или водата. В стомаха от яйцата излизат инвазивни ларви и заедно с храната преминават в дебелото черво където след 2- 3 седмици достигат полова зрелост.Обикновено излизащите от дебелото черво острици преди снасяне на яйцата пълзят по кожата близо до ануса и предизвикват силен сърбеж.Зайците поради сърбежа около ануса се трият в стената,пода,заемат седящо положение. Появяват се рани от разчесването,често сърбежа е съпроводен от диария,или твърди изпражнения с бяла или зеленикава слуз.
Зайците слабеят,повечето хелминти в периода на развитие преминават през няколко стадия.На определен етап те могат да се развият в организма на всяко животно,а паразитират и се размножават в друго животно.
Диагнозата може да се постави само от ветеринарен лекар,за това при първи признаци на заболяване трябва да се обръщате към него,за да назначи лечение.
При поява на хелминти трябва да се проведе обезпаразитяване на зайците над 3 месечна възраст (ако се отглеждат повече зайци на едно място).
В продължение на 5 дни след обезпаразитяването внимателно почистете фекалиите и дезинфекцирайте пода на клетката.
Не давайте на заека трева, косена при блата.Такава трева се изсушава и се използва за сено не по-рано от 6 месеца след прибиране.

При зайците и мишките има хелминти на червата и стомаха.

Симптоми: разрошена козина , депресия,диария или запек, загуба на апетит,но често заразяването с глисти протича безсимптомно и не винаги се откриват лабораторно.

Заразяването освен чрез храната ,водата може да се получи и от други животни и бълхи.

Лечение и профилактика:

За лечение и профилактика се използват широкоспектърни препарати предназначени за гризачи.
Тези препарати се дават смесени с малко храна или вода , СТРОГО СПОРЕД ТЕГЛОТО НА ЖИВОТНОТО.

Не се препоръчва даването на захарни продукти (захар, сладки кубчета).
Профилактично препаратите се дават най-малко два пъти годишно:

1. Пролетта - преход от сено на трева.
2. Есента - преход от трева към сено.

МОЛЯ, СТРОГО СЪБЛЮДАВАЙТЕ ИНСТРУКЦИИТЕ НА ОПАКОВКАТА.
ЗАПОМНЕТЕ,ЧЕ ПРОТИВОГЛИСТНИТЕ ПРЕПАРАТИ ЗА ЗАЙЦИ И ГРИЗАЧИ СЕ ДАВАТ 2-3 ДНИ ПОДРЕД - ТОВА Е СВЪРЗАНО С ДЪЛЖИНАТА НА ЧЕРВАТА И ПОСТОЯННОТО НАЛИЧИЕ НА ХРАНА В ТЯХ.


Съществуват два вида обезпаразитяване, лечебно и профилактично. Лечебно се провежда при възникване на заболявания. При профилактичното обезпаразитяване препаратите се назначават не само при болните животни, но едновременно и на всички останали, отглеждани с болните.

Профилактично обезпаразитяване е желателно да се провежда през първите две седмици след закупуване на заека, след контакт с други животни, които се подозират за носителство на глисти, и 10-20 дни преди ваксинация.
Препаратите за кучета и котки не са подходящи за зайците, те са изключително токсични за тях.

Първичната обработка се провежда двукратно, с интервал 10 дни. След това еднократна обработка се провежда веднъж на 6 месеца- ако заека се отглежда в жилището или веднъж на 3-4 месеца, ако заека контактува с външна среда (през лятото живее на вилата, получава храна събрана в гората, на полето и т.н.).

Първичното обезпаразитяване трябва да се провежда 10-14 дни след закупуване на животното, след адаптирането му към новите условия.
За малките зайчета препоръчителната минимална телесна маса е 300 гр, възраст от 1,5 месеца.
Предварително трябва да се проведе преглед на животното, да се уверите, че е клинично здраво, има изразена активност, наличие на апетит.

Обезпаразитяване е опасно да се провежда на бременните женски, болните животни, на млади животни (по-млади от 1-1,5 месеца).

http://dkrolik.ru/
http://rabbit-rodent.ucoz.ru/
http://rodentovet.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Паразитни заболявания при заека

Мнениеот meri » Пон Май 20, 2013 10:01 pm

Вече беше разгледана темата за това дали има възможност декоративният заек да бъде заразен с външни паразити. Това са видимите паразитни проблеми на този малък домашен любимец. И тъй като той може да има и не толкова видими проблеми, нека да обърнем внимание към вътрешните паразити при ушатия питомец.

Вътрешните паразити – това са различни глисти, тении, както и други микроорганизми. Те живеят и се размножават във вътрешните органи на домашния заек. Най-често срещаният паразит при зайците е заешката острица . При този вид домашни любимци се срещат около десет други различни хелминти. Както при всеки друг вид животни и тук могат да бъдат засегнати различни органи като например сърцето, бъбреците, мозъка, мускулите, черния дроб, костите и други подобни. Най-често вътрешните паразити при зайците се срещат в червата.

При не навременно лекуване на декоративното зайче, вътрешните паразити могат да предизвикат множество заболявания, а в някои случаи дори и смърт. Заболяванията протичат тихо, почти без някакви външни признаци.

Нека да дам един пример за някои признаци при заразяване със споменатата по-горе заешка острица. Когато заекът бъде заразен с нея, тя преминава от стомаха към дебелото черво където започва малко по малко да се развива и когато навърши от 2 до 3 седмици, тя навлиза във фаза полова зрялост. В тази фаза тя е готова да снесе яйца. Прави го като излиза от дебелото черво през ануса и пълзи по кожата в тази област. Когато снася поколението си, предизвиква на ушаткото неприятен сърбеж, който го кара да се чеша непрестанно в стена, под и други подобни . в следствие на непрестанното разчесване заекът получава болезнени рани. Често освен сърбежа, могат да се забележат диария или запек при декоративния заек или пък нормални до твърди изпражнения, покрити с бяла или зелена слуз. Друг признак, който може да се наблюдава с каквито и паразити да е заразен заекът, е че той отслабва. Също така е възможно да намерите малки бели червейчета в постелята на своя домашен любимец.

Ако бъдат забелязани подобни признаци и имате съмнения е добре да се консултирате с ветеринар специалист по зайци. Той ще може по-точно да определи диагнозата. След назначаването й, е необходимо обезпаризитяване на ушаткото. Това се случва с помощта на различни лекарствени препарати, които се предписват спрямо възрастта и теглото на зайчето.
Как се заразява декоративният заек с вътрешни паразити?

• Сеното, което предлагате на зайчето – много е важно сеното, което давате на декоративния заек да е чисто. Какво имам предвид – ако го берете и сушите саморъчно, то го правете само от незамърсени местности. Например от някоя поляна високо в планината. Чувала съм за хора, които берат тревичката пред блока. Не е добра идея, имайки предвид множеството бездомни кучета и котки които преминават. Закупеното сено е обезпаразитено и обикновено е от чисти местности. Все пак има и процент вероятност и то да предизвика проблеми.

• Разходка на заека – собствениците, които разхождат домашният си заек навън трябва да имат едно наум.

• Непочистена клетка – почиствайте редовно клетката на Вашия малък приятел. Когато не го правите редовно се натрупват прекалено много изпражнения, които например в жегата развъждат множество микроорганизми. Понякога заекът ги поглъща и се заразява.

• Друго животно – ако имате друго животно вкъщи е добре да следите както неговото здравословно състояние, така и на това на зайчето.

• Замърсена вода – необходимо е водата на мини зайчето да се сменя всеки ден. Не само да се сменя, а и съдът, в който се намира редовно да се измива. В противен случай във водата се развъждат различни микроорганизми.

Какво можете да направите в случай, че декоративният заек се е заразил с вътрешни паразити?

• При установяване, че домашният Ви заек има глисти или други вътрешни паразити, то можете да се обърнете към ветеринар. Той ще предпише необходимото му лекарство, както и ще провери здравословното състояние на малкия питомец.

• Можете да отидете до някоя ветеринарна аптека и да потърсите лекарството Levacolumbin 23 (на таблетки). Това лекарство е предназначено за обезпаразитяване както на зайци, така и на птици. Дозировката му е 1 таблетка на 3 килограма живо тегло. Внимавайте какво количество давате на своята домашна животинка. Например ако зайчето Ви тежи 1,5 кг, то трябва да му дадете половин таблетка. Добре е таблетката да бъде дадена наведнъж, а не да бъде разтваряна в поилката за вода. Ако заекът се съпротивлява, то разтворете необходимата част от хапчето в спринцовка с вода и му изсипете полученото директно в гърлото, за да не го изплюе. Ако сте открили червейчета в изпражненията и за това се обръщате към обезпаразитяването, то е добре да повторите даването на лекарствения продукт в следващите 10-15 дена, тъй като таблетките убиват само възрастните форми на паразитите, но не и техните яйца.

• Добре е поне два пъти в годината да обезпаразитявате своя домашен любимец дори и да няма съмнения за възможни паразити. За по-голяма сигурност можете да давате лекарството всеки и месец.

http://jivotinkiteydoma.wordpress.com/2 ... ziti-zaek/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи