[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Съвети за някои здравословни проблеми при зайците
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Съвети за някои здравословни проблеми при зайците

Съвети за някои здравословни проблеми при зайците

Мнениеот meri » Сря Фев 22, 2012 5:54 pm

Защо заека се чеше често?

Изображение

Ако сте забелязали, че заека се чеше по-често от обичайното, трябва да изясните причината.

Много често причината за раздразнение на кожата при зайците е обикновената прах. Тя може да идва от сеното или дървените стърготини в клетката му, ако продължително време не сте ги сменяли. Случва се и прахта да се събира върху заека по време на разходка в жилището.

Обрив и сърбеж могат да бъдат проява на алергия към някой компонент в храната. Това често се случва, ако заека яде разнообразна сочна храна, например, броколи, трева.Случва се и така, че алергията се провокира от заешката храна, в такъв случай трябва да я смените.

Ако сте изключили всички тези причини- заека не контактува с прах и се храни правилно, и въпреки всичко се чеше, а по кожата се появяват почервенявания и белене, заведете животното на ветеринар.
Има вероятност причината за това състояние да бъдат гъбична или бактериална инфекция или паразити.

Заека хапе стопанина си

Изображение

Изведнъж заека започва да хапе стопанина си,принципно така правят половозрелите мъжки.Каква е причината?

Много стопани започват да се притесняват за здравето и адекватността на своите зайци,когато изведнъж започнат агресивно да хапят стопаните си по ръцете или по краката.Това е така,защото зайците са териториални животни и ревностно защитават територията си.Такива прояви често се наблюдават при мъжките, при настъпване на полова зрелост.
Оптималното решение в такъв случай е кастрацията,но тя не дава 100% гаранция.Случва се агресията просто да е част от характера.Освен това е важно в каква обстановка и атмосфера е израснало животното.Колкото повече го взимате на ръце,ласкаете го и му отделяте внимание, толкова по ласкав заек ще имате.

Причини за бъбречна недостатъчност


Зайците често страдат от бъбречна недостатъчност,за това стопаните трябва да знаят какви са причините за заболяването.

Една от най-честите причини за заболяването е паразита Encephalitozoon cuniculi.Предава се чрез урината,а ако попадне в храносмилателната система от там се движи в бъбреците,мозъка и другите органи.

Не е трудно да се разпознаят симптомите.Заека отмята глава назад,може да се наблюдава и паралич.За точно установяване за наличие на паразита има специални анализи.Не е възможно да се излекува заека напълно,но здравето му може да се поддържа за цял живот.

Освен това причината за бъбречна недостатъчност могат да бъдат повишено ниво на протеините в кръвта,онкологични заболявания(особено лимфосаркома),инфекциозни заболявания,излишък на вит.Д в организма.Някой антибактериални препарати могат да бъдат токсични за зайците и са способни да провокират заболявания на бъбреците.

Лекувайте зъбите навреме

Изображение Изображение

За да не допускате заболяване на устната кухина трябва внимателно да следите за зъбите и да провеждате профилактика.Осигурете на заека редовно изтриване на зъбите,в храната му трябва да присъства груба растителна храна.
Необходима е профилактика на заболяванията на венците,това се осигурява с балансирано хранене и съдържание на всички необходими витамини и микроелементи в нея.

Ако забележите,че зъбите на заека растат неправилно,текат слюнки или заека престане да яде,също така изпитва болка в устата или бузите,веднага го заведете на ветеринар.В ранен стадий острите краища на зъбите или прекалено израстналите резци могат да се подрежат.Ако не се направи навреме,животното може да изпитва сериозни проблеми и дори да умре.

Ако заека се простуди

Изображение

Зайците са подложени на простуда, и най-малкото течение и животното започва да киха,да слабее,тече му секрет от носа.
Болното животно трябва да се изолира в отделно топло помещение,особено ако имате и други животни.
Трябва да давате по-силна храна,витамини.Потърсете съвет от ветеринар,за да назначи лечение.При добри грижи до няколко дни животното оздравява.

http://animal.ru/rabbit/advices/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи