[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Пододерматит или мазоли при заека
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Пододерматит или мазоли при заека

Пододерматит или мазоли при заека

Мнениеот meri » Вто Мар 13, 2012 9:45 pm

Смятате,че сте внимателен стопанин на заек?
Тогава кажете- какво е това на петите на вашия любимец,има малки плешиви места,покрити с козина?
Тези места имат розов цвят,гладки са и не са възпалени.
Много често "не миришат".И на петите на вашия заек се образуват възпалени мазоли или дори кървави мехури- това е пододерматит.

Основната причина за пододерматита е неправилното отглеждане,а именно неподходящата настилка на мястото,където живее заека.Много твърдата постелка,твърди килими,каменен под или решетъчния под в клетката са неблагоприятни за нежните лапи на заека.Още една причина е отсъствието или недостатъчната хигиена.

Изображение Изображение

Много стопани на зайци и други гризачи дори и не се досещат,че животното им страда от пододерматит.
Заболяването е бактериално.Но внедряването и размножаването на патогенните микроорганизми също са причина за заболяването.

Причини за развитие:

1.Излишно тегло- колкото повече тежи вашия заек,толкова по-голямо е натоварването на лапите и петите.

2.Дълги нокти- те способстват за неправилното поставяне на лапите и много бързо развитие на мазоли и възпаление.

3.Слаба подвижност- още една причина за заболяването,заека трябва да се движи и да се разхожда,да тренира лапите си и да свали излишното тегло.

4.Твърда повърхност- твърдото дъно на клетката и други причини спомагат за бързото развитие на пододерматита,това се случва и в ситуациите,когато заека се разхожда по твърд под или линелоеум.

5.Лошо окосмяване на крайниците- колкото по-малко окосмяване има по лапите,толкова по-голяма е вероятността да се повредят нежните пети.

6.Възраст- колкото по-възрастен е заека,толкова по-голяма е вероятността да получи пододерматит.

При изключване на първите 4 причини,5 и 6 никога не се сработват.


Настилка
- Особено внимание трябва да обърнете на това,настилката да бъде мека и добре да попива влагата.Постелете слой слама върху настилката.
Ако предпочитате различните пелети или гранули,е необходимо да насипете меки стърготини и да поставите слой слама.Без мека настилка пелетите и гранулите са твърди за заешките лапи.

Килими- Голям проблем са килимите.Ако заека цял ден тича по килима,трябва да го избирате внимателно.Не подхождат килими от изкуствени материали.На такива килими зайците протриват петите си.Всичко започва с малки кръгли плешиви места,които след време се увеличават на диаметър.Смесените влакна или влакната от кокосов орех не винаги подхождат за заешките лапи.Ако възникне проблем е необходимо веднага да смените настилката.Килимите от памук са най-подходящи за настилка за зайците.Ако вашия заек вече има проблеми с лапите,поставете върху килима стари одеяла,докато не смените настилката.

Каменен под- При зайци,които се отглеждат навън могат да възникнат проблеми с лапите,ако пода е много пясъчен или каменист.Земята или тревата са идеален грунт.

Нечистоплътност- За съжаление този проблем съществува: зайците често седят в мръсни воалиери с мръсотия,на влажни от собствените им екскременти подове.Тук ще помогне само радикалната промяна на собственото ви поведение по отношение на заека:трябва да почиствате редовно воалиерата.А местата,използвани за тоалетна почиствайте всеки ден.Във воалиерата посипете мека,добре попиваща влагата настилка.

Раните са различни

Ранените лапи причиняват страдание на заека,но още по-голяма неприятност има тогава,когато в раните живеят гъбички.Обикновено опада козината на цялата лапа.Кожата е суха,започва да се лющи и боли.Трябва да заведете заека на лекар.Случва се засегнатите места на лапите да са поразени от паразити.Ако не започнете спешно лечение,възпалението може да премине на костта.Животното изпитва толкова силна болка,че не може да ходи.От болката и стреса губи тегло с летален изход.

Лечение

1.Трябва да ликвидирате първопричината.Обикновено това е свързано с дългите нокти,слабата подвижност и излишното тегло.Ако не умете да подрязвате ноктите-обърнете се към ветеринар.
Пускайте заека да се разхожда всеки ден и го карайте да тича.Поставете го на диета и променете храната.

2.Постелете клетката с плътен слой тъкан.
Подхождат всякакви стари,сгънати няколко пъти тъкани.Направете два комплекта,за да ги сменяте веднъж на 3-4 дни.
Такава постелка ще бъде необходима следващите няколко месеца.
И огледайте къде се разхожда заека,можете да постелите килим на пода.

3.Подгответе се за продължително лечение.
Пододерматита се лекува дълго,ще са необходими няколко месеца,докато преминат мазолите и отново порасне козина.

Ако в близко време не можете да смените настилката с по-мека,е необходимо да поставите превръзка на лапите.
Съществуват множество лекарства,с които можете да обработите лапите.
Посъветвайте се с ветеринар.
Засегнатите места на лапите трябва да се държат постоянно чисти.

Ако забележите гной на раненото място,много внимателно го почистете и дезинфекцирайте мястото.Нагнояването може да се завръща.В такъв случай раните трябва да се промиват всеки ден с топла вода и да се дезинфекцират.Също така може да се наложи и антибиотик.

Ако раните са отворени и кървят,можете да ги посипете с прахообразен антибиотик,той дезинфекцира и подсушава раните.Ако засегнатото място е толкова подпухнало,кърви при докосване,ще ви помогне спрей с кортизон и хлорамфеникол.
Кортизона за кратко премахва симтомите на възпаление.Но след време кожата не се снабдява с кръв,изтънява и не може да изпълнява своята функция.За това препаратите с кортизон се прилагат за кратък прериод.

Внимание: ако смените настилката веднага,не е задължително да поставяте превръзка.Достатъчни ще бъдат лекарствата.Ако поставяте превръзка,едновременното приложение на лекарствата и превръзката трябва да бъдат одобрени от ветеринар.

Как се поставя превръзка на лапите?

За превръзка ще ви трябва каменна вата,която се поставя под гипса.Памучната вата не подхожда,защото бързо се степва и става твърда.Може да влоши състоянието на раната.

Отрежете парче вата,поставете го така,че да не се получи дебела подложка.Вземете заека на колене и го обърнете по гръб,така че главата да се окаже между вашия лакът и неговата страна.Не забравяйте да го увиете в кърпа,за да не вижда нищо.Ако заека започне да се бори,притиснете го леко с лакът.
Ако е необходимо нанесете лекарство на раната.
Поставете превръзката,както е показано на снимките.
Изображение Изображение Изображение
Изображение Изображение Изображение Изображение

Внимание: Понякога се случва да поставите много плътно подложката.В такъв случай долната част на лапите може да се подуе.Веднага махнете превръзката и почакайте да спадне отока.

И помнете,че пододерматита е вредно заболяване,което се проявява отново и отново.

Изображение

http://krolikidv.ru/pages/pododermatit_ ... _strashnoe
http://krolikdoma.com/zdorovje/bolezni/pododermatitis/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи