[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Тортиколис при заека
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Тортиколис при заека

Тортиколис при заека

Мнениеот meri » Пет Апр 06, 2012 9:39 am

ИзображениеИзображениеИзображение

Крива шия или тортиколис- това е заболяване,при което главата на заека се полюлява от една страна на друга.Наблюдава се бързо движение на очните ябълки в различни посоки.Този симптом е признак за това,че заека изпитва виене на свят,което трябва да се лекува заедно със заболяването.

Симптомите могат да се проявят неочаквано или да имат постепенно развитие,но резултата винаги е един: заека ходи с люлееща се на различни страни глава.В някой случаи дезориентацията в пространството се оказва толкова силна,че той не може дори да върви и започва да се върти в различни посоки,опитва се да намери равновесие.Такова състояние по-скоро плаши стопанина,който често си мисли,че заека е болен от нелeчима болест.

Тортиколиса може да се лекува,въпреки че оздравяването може да продължи много дълго.Към евтаназия се пристъпва само в краен случай,когато всички опити за излекуване на заболяването не дават резултати,заека отказва храна и вода или изобщо не може да функционира нормално.Хроничния тортиколис не е показание за евтаназия.Заек с лека форма на тортиколис може да продължи да живее в клетката със здрави животни.

Много често симптомите на тортиколиса се проявяват неочаквано.Както в случаите със всяко заболяване,колкото по-рано бъде поставена правилна диагноза и започнато лечение,толкова по-голям шанс ще има заека за пълно оздравяване.

Тортиколиса сам по себе си не е заболяване,а симптом на някакво друго нарушение на ЦНС(главния,гръбначния мозък)вестибуларния апарат,разположен във вътрешното ухо да заека.Също причина за тортиколис може да бъде проблем със зрението и дори повредени възглавнички на лапите,които сигнализират на заека,че стои на мека почва.

Ето някой конкретни причини,причиняващи тортиколис:

- Инфекциозни заболявания на средното или вътрешното ухо.

- Паразитна инфекция Encephalitozoon cuniculi в ЦНС

- Паразитна инфекция Baylisascaris procyoni

- Паралич

- Абцес или тумор на главния мозъл

- Мускулен спазъм

- Отравяне с отровни вещества,поразяващи ЦНС

- Травма на главата или гърба

Лечение- отстраняване на причината за синдрома тортиколис.След това заека преминава физиотерапия и специални упражнения,за да възстанови предишната си форма.

Изображение

Най-честата причина за развитие на тортиколис е инфекция на средното и вътрешно ухо.Вестибуларния апарат отговорен за чувството за равновесие е разположен в основата на ушите. Ушната инфекция може да причини възпаление на тъканта на ухото и ушната област,което нарушава работата на вестибуларния апарат.В резултат на някой инфекции в ухото може да се образува натрупване на гной,която оказва натиск на вестибуларния апарат и по този начин пречи на неговата нормална работа.Също всеки възпалителен процес в самия вестибуларен апарат може да причини тортиколис.

В най-добрия случай гнойта може да бъде забелязана вътре в ухото и ветеринаря ще може да вземе проба за анализ и да направи тест за чувствителност.Това ще помогне да се определи какви бактерии са причинили инфекцията и какъв антибиотик ще бъде най-ефективен срещу тях.Най-разпространените патогени,причиняващи тортиколис са Pseudomonas aeruginosa и Pasteurella multocida, но има и други патогени,от които може да възникне този синдром.

В отделни случаи ушната инфекция се оказва достатъчно устойчива към повечето видове антибиотици.

За да помогнете да се възстанови чувството за равновесие,премахване или облекчаване на виенето на свят,вет.лекар може да предпише и други препарати.Понякога за ушната инфекция може да са необходими няколко седмици или дори месеци.Ако заека не се отказва от храна,заболяването все още може да се излекува.

Всеки вид бактерии имат своята специфична чувствителност и резистентност към различните антибиотици.Преди заека да премине курс антибиотици,задължително направете посявка и тест за чувствителност.

Някой специалисти предполагат,че тортиколиса може да бъде причинен от микроспорния паразит Encephalitozoon cuniculi.Все повече компетентни източници потвърждават мнението,че Encephalitozoon cuniculi може да причини синдрома на тортиколиса,а също така и други разстройства на нервната система- такива като пареза на задните крайници,обща слабост и дори припадъци.

Някой ветеринари провеждат кръвен анализ за наличието на титри на Encephalitozoon сuniculi, за да проверят дали организма произвежда антитела против тази инфекция.

Високия показател на титрите може да помогне да се определи,ще устои ли имунната система на заека на активната инфекция,но тези резултати могат да се интерпретират различно от различните специалисти.До този момент има сведения,че добри резултати за пресичане на симптомите дават препаратите,съдържащи bendazole. Това обещава нови способи за борба със заболяването,което до скоро се е смятало за нелечимо и смъртоносно.

Някой факти за Encephalitozoon сuniculi:

- Отделянето на Encephalitozoon сuniculi протича с урината;

- Продължителността на инкубационния период се колебае от няколко дни до няколко седмици;

- Заека престава да бъде носител на инфекцията след като Encephalitozoon сuniculi напусне бъбреците;

- Спорите на инфектираната урина могат да остават на околните предмети и на пода в продължение на месеци;

- Паразита може да се пренася и разпространява с много видове животни,но проявата на клиничните случаи на заболяването изключително рядко;

- Много зайци пренасят Encephalitozoon cuniculi без клинични признаци на заболяването;

- Голяма е вероятността клиничните признаци на заболяването да се проявяват при животни с отслабен имунитет;

- Неврологичните симптоми могат да се появят много по-късно,когато Encephalitozoon cuniculi напусне бъбреците;

- Наличието на титри Encephalitozoon cuniculi в кръвта не означава,че заека непременно ще се разболее.

Причината за тортиколис може да стане Baylisascaris procyoni.Това е кръгъл червей,който живее в червата на енотите.Заразяване е възможно в случаите,когато яйцата на този паразит попаднат в организма на животното.Ларвите на червея не се внедряват в червата,а в бъбреците и ЦНС.Не е разработено лечение.

Тортиколис- опасно,но не смъртоносно заболяване за зайците.Ако навреме се започне лечение,заека може да се спаси.

Изображение

Инфекции или травми на ЦНС- още една от причините за тортиколис.Ако тортиколиса започне поради травма на главата,е необходимо да се обърнете към ветеринар,който ще може да постави по-точна диагноза и да назначи лечение.

Ако е установено,че тортиколиса се е появил вследствие на вътречерепен абцес,без гной,който може би може да се анализира,тогава е възможно да се наложи курс лечение с бицилин,това е единствения антибиотик,ефективен против повечето анаеробни бактерий,често причиняващи такива инфекции.Вътречерепните абцеси са свързани с инфекции на корените на зъбите.Бицилина е един от малкото антибиотици,който убива тези патогени,без да прониква в червата,и не причинява потенциално опасната за живота на заека дисбактериоза на сляпото черво.Това заболяване започва поради пероралния прием на антибиотици от пеницилиновата група и линкозамин.

http://zoo.likar.info/article/Krivosheya/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи