Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Карантина за заека

Карантина за заека

Мнениеот meri » Вто Май 08, 2012 1:56 pm

Много хора забравят за карантината на заека.А много от заболяванията имат инкубационен период- това е скрит период през който външните признаци на заболяването все още не са се проявили,но причинителя активно паразитира в организма на животното.

Карантината дава възможност да се установи наличие на заболявания в инкубационния период и да се предоврати заразяването на всички зайци(ако отглеждате повече от един заек).Дори ако зайците са само два.

Карантина за заека- кога?

1.След покупка на нов любимец, не зависимо от това на каква възраст е заека.

Не е важно къде сте закупили заека: в зоомагазина,на пазара,при развъдчик- карантината е необходима.Има се предвид ситуацията,когато в нашия дом вече живеят други декоративни зайци.

В никакъв случай не трябва веднага да поставяте новото животно в помещението при другите зайци.Много заболявания имат дълъг инкубационен период,и вие можете да заразите всички животни.

2.След ваксинация.

Всяка ваксина е потенциална опасност,за това след нея е необходимо да поставите карантина и задължително да наблюдавате животните.

Тези мероприятия позволяват да избегнете заразяване,докато ваксината не е започнала да действа.Това се отнася и за стопаните на едно животно,които са решили да вземат още един заек.

Карантина за заека- как?

Пристигналите в дома ви зайци се поставят в отделни клетки,изолирани от другите животни.

Карантината продължава минимум 2 седмици,а по-добре 1 месец.

По време на този период е необходимо да отделяте особено внимание на новите животни.Наблюдвайте поведението,как се хранят.

Спазвайте строги зоохигиенни правила,мийте ръцете си,използвайте отделни предмети за почистване на клетките.

Задължително се поинтересувайте дали развъдчика е държал под карантина малките след ваксинацията.Тази карантина трябва да бъде поне 10 дни,защото здравето на младите зайци е крехко и за това трябва да контролирате всичко още от първите дни.

Не пренебрегвайте тези мерки за заека.

http://krolikidv.ru/pages/karantin_dlya_krolika
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10369
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи