[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Ваксината при зайците- въпроси и отговори
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ваксината при зайците- въпроси и отговори

Ваксината при зайците- въпроси и отговори

Мнениеот meri » Нед Май 20, 2012 10:44 pm

Необходимо ли е да се ваксинира заека?

Няма закон,който да ни задължава да го правим,всеки стопанин решава сам за себе си.Заболяванията от които се ваксинират зайците,в случаите на заразявания не дават никакъв шанс за оцеляване,смъртта на заека настъпва много бързо.Вие дори няма да успеете да диагностицирате заболяването,но това е и безполезно- за тези заболявания няма лечение.Ваксинацията не лекува,а предпазва от заболяванията.Ваксинацията често е единствения и надежден способ за защита на заека.Някой заболявания се предават и на хората.

Шансовете да се зарази от някое заболяване,срещу което е ваксиниран са минимални.Това е възможно от потенциалните източници на заразяване- насекоми,по време на разходка,от другите домашни животни,вие самите можете да ги пренесете с дрехите.За това,ако много обичате заека си и имате желание да го предпазите от потенциална опасност- ваксинирайте го.

Какви ваксини се правят на заека?

Ваксина от миксоматоза,ваксина от пастьорелоза,ваксина от листериоза,ваксина от паратиф,ваксина от бяс,ваксина от вирусна хеморагична болест.
Използват се ваксини със щам веднага срещу няколко заболявания.Най-разпространени са ваксините от миксоматоза,вирусна хеморагична болест и пастьорелоза.

Вирусна хеморагична болест- зайците се ваксинират ежегодно.

Миксоматоза- в зависимост от ваксината, ваксинация се прилага веднъж или два пъти.Преболедувалите зайци след оздравяване стават вирусуносители,за това трябва да се ваксинират всички зайци.Зайчетата могат да се ваксинират от 40 дни.

Пастьорелоза- ваксинират се зайците по време на епидемия.

Листериоза- боледуват не само зайците,но и хората.Ваксината се прави по време на профилактичните мероприятия еднократно или двукратно, действа почти половин година.

Паратиф- боледуват зайците,животните,птиците и хората.Ваксинират се по време на повишена опасност от заболяване.

Какви ваксини се правят?

Ветеринарите препоръчват комплексна ваксина (от мискоматоза и вирусна хеморагична болест веднага в една ампула),ваксинира се ежегодно.
Останалите ваксини,ако не са комплексни (от пастьорелоза,литериоза,паратиф и бяс) трябва да се правят по време на епидемия във вашата местност и повишена опасност от заразяване.

Как действа ваксината за заека?

Изработват се антитела към определни вируси и заека придобива имунитет към тях.При попадане на заболяването в организма,заека ще изработи вече съществуващите защитни механизми.При неваксинираните зайци няма такава защита.Важно е да знаете,че ваксинирания заек може да не се разболее,но да стане приносител.

Опасна ли е ваксината за заека?

При правилно прилагане съвременните ваксини са безопасни.Важно е да се спазват условията на съхранение.Тъй като ваксините са различни,произвеждат се в различни страни,по-добре да се консултирате с ветеринар дали ваксината е безопасна за бременни и кърмещи.

Има ли странични ефекти и усложнения?

100% гаранция, че няма да има никаква усложнения - няма,но за щастие се случват рядко.За да няма печални последици се ваксинират само напълно здрави зайци.Няколко часа след ваксината заека трябва да се чувства добре.След ваксинирането е нормално почервеняване,сърбеж в областта на инжекцията.От страничните ефекти може да се наблюдават последващо намаляване на репродуктивните функции.Зайците понасят малко по-тежко ваксинирането по време на горещините.

Колко време действа ваксината?

Защитното действие на ваксината след време отслабва.Ваксината от миксоматоза и вирусна хеморагична болест формира имунитет за около година.След това е необходимо да се ваксинира отново.

Може ли стопанина да ваксинира заека?

Да,това не е сложно,особено след направени няколко ваксини.Но сами няма да можете да поставите ваксината,ще ви трябва помощник.

Как можем да направим ваксината сами?

Спазвайте инструкциите на ваксината.На ампулата с ваксина трябва да бъде написано каква е дозата в нея.Следете внимателно срока на годност и условията на съхранение.Болните зайци не се ваксинират.Комплексната ваксина от миксоматоза и вирусна хеморагична болест се разреждат с разтворител(приложен е към ваксината) в пропроция за еднократна доза 0,5 см3 и се въвежда подкожно и интрамускулно в областта на бедрото.Някой правят инжекцията в ухото или в долната част на шията,на гърба.Мястото на инжектиране се дезинфекцира със спирт.Ваксинирания заек трябва да се изолира за няколко седмици от останалите животни.
Ако не можете да се справите,заведете заека при ветеринар.

Кога се прави ваксината на заека?

Може да се ваксинира заек на шестседмична възраст.Комплексната ваксина се прави ежегодно,също по време на повишен риск,или ако има информация за огнище на заболяване във вашата област.По-добре правете ваксината в края на зимата- преди началото на опасния сезон- лятото,прди активизирането на приносителите- акари,мухи,комари и др.

На какво да обърнете внимание при ваксиниране от ветеринаря?

Постарайте се да видите срока на годност(при комплексните ваксини е 18 месеца),условията на съхранение(в хладилник),обърнете внимание,че отоворената ампула се запазва не по-вече от 4 часа.Наблюдавайте как ветеринарят поставя инжекцията,възможно е следващия път да я направите самостоятелно.Ветеринаря трябва да ви издаде документ,в който да е записано къде е проведена ваксинацията,от кого,кога и каква е ваксината.
Ваксините са различни-ваксините дори за едно и също заболяване могат да се различават и по условията на съхранение,и по приложение,и по странични ефекти, за това уточнете с лекаря какви реакции ще бъдат нормални след ваксиниране,а при какви веднага трябва да се обадите на ветеринарят.

http://krolikland.ru/vakcina-kroliku/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи

cron