[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отит и ушна краста при зайците
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отит и ушна краста при зайците

Отит и ушна краста при зайците

Мнениеот meri » Нед Юли 15, 2012 1:55 pm

Отит на средното и вътрешното ухо,се нарича заболяването на ушните органи,разположени по-назад от тъпанчевата мембрана,те са приблизително 50% от всички случаи на остри вестибуларни нарушения,средното ухо е област,разположена непосредствено зад тъпанчевата мембрана.Тя се състои от различни кости и нерви,отговорни за разпространение на звука,постъпващ от външното ухо към мозъка.Вътрешното ухо е област,по-близка до мозъка,и отговорна за баланса.

При отит на средното ухо,инфекцията се разполага зад тъпанчето,присъствието на бактерии,гъбички или паразити води до образуването на течност и гной,в резултат на възпалението и болката,и може да доведе до загуба на слуха.

При сериозна инфекция може да се получи разкъсване на тъпанчевата мембрана.Гнойта,съдържаща се в средното ухо започва да постъпва в ушния канал,и инфекцията може да се разпространи и на външното ухо.Инфекцията на средното ухо може да прогресира към вътрешното ухо.Това развитие на заболяването се характеризир с наклон на главата,атаксия.

Pasteurella multocida - естествената флора на носната кухина при зайците, често е свързана с инфекциите на средното и вътрешното ухо.Здравите зайци могат да бъдат носители на тези бактерии,без да показват клинични признаци.Развитието на заболяването зависи от общата имунна съпротива на организма и вирулетността на вида pasteurella spp. Бактериите могат да проникнат от носната кухина до средното ухо по евстахиевата тръба или долночелюстен абцес на корена на коренния зъб,която прониква в евстахиевата тръба.

Staphylococcus aureus се смята за другия възможен болестотворен микроорганизъм на носната кухина.Неговото присъствие в ухото може да доведе до сериозни инфекции на средното и вътрешното ухо.Staphylococcus aureus показва резистентност към много антибиотици.

Други бактерии,способни за причинят инфекция на вътрешното ухо са: streptococcus spp., escherichia coli, enterococcus spp, proteus spp., pseudomonas spp.Спорадични случаи на гъбични инфекции,например,candida spp. или pityrosporum spp.,cryptococcus spp,са редки.

Симптоми

Клинични признаци на отит на средното ухо,може да липсват.Често те не могат да бъдат разграничени от външна ушна инфркция: разклащане на ушите,почесване с лапи,близане,анорексия,депресия,болка.При разкъсване на тъпанчевата мембрана във външния канал се наблюдава секрет.

Инфекцията на вътрешното ухо е съпроводена с атаксия(заека обикаля на място,пада,блъска се в предметите),главата е наклонена встрани,очите извършват непрекъснати хоризонтални или ротационни движения(нистагъм).
Изображение Изображение

Диагноза

Важно е да диференцира инфекцията на ухото от другите причини за вестибуларни нарушения.Отита на средното ухо се вижда на ретген,за разлика от отита на вътрешното ухо.Наблюдават се промени в плътността на меките тъкани в средното ухо във вид на непрозрачна сивкава маса.Понякога е съпроводено със склероза на съдовете и разрастване на костите,които могат да достигнат темпоралната кост или темпоромандибуларната кост.Рентгена освен това помага да се изключат зъбни проблеми.

Ако във външното ухо присъстват секрети,наличие на бактерии,гъбички и тяхната чувствителност към антибиотици трябва да бъде определена с помощта на посявка,за да се избере най-ефективния антибиотик и противогъбично лечение.Цитологичните методи могат да определят присъствието на бактерии,гъбички и определени видове тумор.

Лечение

Лечението с антибиотици трябва да бъде основано според резултатите от чувствителността на бактериите.Това не винаги е възможно,в такъв случай трябва да се приемат антибиотици,които са способни да преодолеят кръвно-мозъчната бариера.

Лечението трябва да бъде постоянно,продължителността е минимум 6 седмици,или 2 седмици след изчезване на симптомите.Ако няма никакво подобрение след 14 дни се препоръчва да се смени антибиотика с друг.За да се сведе до минимум появата на резистентност при патогенните бактерии,по-добре използвайте смес от стария и новия антибиотик.

Отоскопското изследване е необходимо,за да се определи дали не е разкъсана тъпанчевата мембрана.Ако е така,ушните капки,съдържащи антибиотик,могат да доведат до ушна интоксикация.Последствията са постоянна глухота,загуба на равновесие или смърт.
Безопасна алтернатива е премахването на гнойта и секрета с промивка на вътрешното и средното ухо с физиологичен разтвор.

Лечението с антибиотици трябва да бъде съпроводено с прием на НСПВС за обезболяване.

Ако заека отказва храна и вода,трябва насила да се храни и да се вливат разтвори подкожно.

При някой повреди на средното ухо или нервите,глухотата или наклона на главата могат да бъдат необратими.

Метода на хирургичния дренаж е неефективен и е съпроводен със следоперационни усложнения.Може да се използва само в краен случай,само когато лечението с антибиотици не показва никакъв резултат.

Ушна краста

Заразяването на животното протича при контакт,пълния цикъл на развитие на акарите продължава на по-малко от 3 седмици и тяхното количество значително се увеличава за кратко време.
Изображение Изображение

Ушната краста се характеризира с наличие на корички засъхнал или восъчен ексудат в ушната раковина и слуховия канал.Зайците тръскат глава,чешат уши.Може да се наблюдават язви на кожата на слуховия канал и гной поради наличието на вторична бактериална инфекция.Разчесването може да доведе до оплешивяване зад ушите.

Изображение

Понякога при грижите за козината на заека,акарите могат да се разпространят по цялото тяло и да причинят дерматит в областта на ануса.Може да се засегне цялото тяло,да се образуват корички,да опада козината,да възникнат драскотини от разчесването.

При съмнение за заболяването,лекарят трябва да го потвърди със микроскопско изследване.

Това заразно заболяване се причинява от акарите Psoroptes cuniculi.

Заболяването става забележимо при зайчета след едномесечна възраст.Заразяването започва с поклащане на главата,от силния сърбеж се появяват разчесвания,допира до ушите причинява дискомфорт на заека,даже може да пищи от болка.

При тежко поражение на ушната мида се образува плътна кора от кафяв,бежов или сив цвят.Те могат да придобият огромни размери.Под коричките се образуват екземи.Вторично кожата може да се засегне от бактериална или гъбична флора.Поради болезненост,постоянния сърбеж и неприятното усещане болния заек губи апетит и интерес към живота.Животното слабее,става възприемчиво към други инфекциозни заболявания и може да умре.
Може да се развие тортиколис,нервно явление и други симптоми.Освен това от гладуването страдат и зъбите,работата на стомаха,което е заплаха за живота.

Освен клиничните прояви,за уточняване на диагнозата трябва да се даде проба за микроскопско изследване.

При лечението се отбелязва степента на поражение,общото състояние на заека,наличие или липса на съпътсващи заболявания.

Курса на лечение е различен.Дезинфекцирането на клетката и целия инвентар е задължително.

Когато купувате нов заек не забравяйте за карантината.Ако чифтосвате заека си,внимателно огледайте партньора, също ушите,посъветвайте се предварително с ветеринар на какво да обърнете внимание.

При първи прояви на описаните признаци,дори само да има влошане качеството на козината,при образуване на корички по кожата,уплътнения,новообразования- посетете ветеринар.

Лечението е почистване на ушите и локално приложение на препарати срещу акари.Това е продължителен и труден процес,често болезнен за заека.

http://kroliki-forum.ru/viewtopic.php?id=3539
http://www.vetusklinika.ru/diseases/rab ... oroptosis/
http://umka-vet.kiev.ua/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи

cron