[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Тумори при декоративните плъхове
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Тумори при декоративните плъхове

Тумори при декоративните плъхове

Мнениеот meri » Съб Сеп 29, 2012 3:46 pm

Нарастващата популярност на екзотичните животни увеличава посещението при вет.специалисти.Една от най-честите причини за такива посещения е развитието на тумори при декоративните плъхове.

Туморите са атипични разраствания на тъканите на организма,които се различават от нормалните тъкани не само по устройство,но и по растежа и развитието.

По своя морфологичен характер туморите се подразделят на доброкачествени и злокачествени.

Туморите при плъховете могат да се развиват от всяка тъкан в организма.Това са тъкани,които през целия си живот запазват клетъчните елементи,притежаващи способността към деление.

Доброкачествените тумори се развиват от диференцирани тъкани.Те почти винаги са заключени в съединително-тъканната капсула и не прорастват в близките органи и тъкани.Растежа на такива тумори протича бавно и може да спира.Тези новообразования могат да бъдат опасни за живота на гризача със своята локализация и размери.

Злокачествените тумори имат атипично устройство на тъканите.Под влияние на патологичния неконтролируем растеж на туморните клетки,се променя нормалната структура на тъканите и преминава в неопластичен процес.Злокачествените тумори имат свойството да растат атипично и безредно.

Външно се различават от доброкачествените тумори със своята големина,форма и характер на растежа.Растежа на тези тумори е бурен и неконтролируем.Клетките на злокачествените тумори са способни да проникнат в другите органи по междуклетъчно,кръвоносно и лимфно пространство,причиняват метастазиране.

Честотата на възникване зависи от много фактори.Когато плъха навърши 2 год. риска от развитие на тумори се появява при всеки четвърти плъх.Интензивността и характера на растежа на туморите зависят от много фактори:имунобиологични особености на организма,местна съпротивляемост на тъканите,хистологична структура и биологична особеност на дадения тумор.В зависимост от тези и много други фактори,туморите могат да се увеличат за няколко дни двойно.Понякога са необходими седмици или месеци.Трудно е да се предвиди растежа на тумора.

Изображение Изображение

Най-разпространените тумори при плъховете са туморите на млечните жлези,те са повече от 72% от всички тумори.Тези тумори често са злокачествени и основно са аденокарциноми,а доброкачествените -фиброаденоми.

Туморите на млечните жлези могат да достигнат големи размери и лишават животното от възможността да се движи свободно.

Изображение

Туморите на кожата и нейните производни не се срещат често при плъховете,обикновено това са папиломи и плосколетъчни карциноми.Последните се развиват от модифицирани мастни жлези около ушите и са изключително агресивни на мястото на възникване.

Подкожните тумори са фиброми,липоми,фибросаркоми.

Разпространен вид тумор при плъховете е хромофобен аденом на хипофизната жлеза.Могат да се наблюдават неврологични симптоми или кахексия,но повечето подобни тумори не се проявят клинично.

Какви са симптомите при плъхове с тумори

Клиничната симптоматика на злокачествените тумори се характеризира с голямо многообразие и зависи от много фактори:локализация на тумора и неговата хистологична форма,характера на растеж,разпространеност на процеса,наличие на съпътстващи заболявания.Клиниката на заболяванията може да се определи с анатомичната локализация на растящия тумор.

Наличието на туморни образования може да се диагностицира визуално и чрез палпация.Палпирайки тумора или областта на неговото разположение,могат да се получат сведения за местоположението и границите,консистенцията,взаимоотношенията с околните тъкани и органи.Едновременно при изследването трябва да се палпират всички регионални лимфни възли.Метастатичните лимфни възли са увеличени,плътни,понякога груби,примесени с околните тъкани и другите лимфни възли.

За диагностика се използват следните изследвания:

- Рентген(изследване на костите,гръдния кош)

- УЗИ(изследване на щитовидната жлеза,гръдния кош,сърцето,очите)

- Анализ на кръв

- Морфологично изследване (хистология,цитология)

Влияние на туморите върху организма

- Локалното влияние се заключава в подтискане или разрушаване на околните тъкани и органи.Конкретната проява на локалното действие зависи от локализацията на тумора.

- Общото влияние на организма е характерно за злокачествените тумори,проявява се с различни нарушения на метаболизма,до развитие на недохранване.

Основен метод на лечение е хирургичния.Хирургичното лечение трябва да бъде насочено към радикално премахване на тумора със спазване на правилата на аблация и антиаблация.Това определя последващата възможност да се избегне повторна операция при рецидив на заболяването.
Изображение

Прогнозата при развитие на туморите се определя от много фактори: клиничното състояние,стадия на заболяването,морфологичния тип на тумора,наличие на съпътстващи заболявания.

Стопаните трябва да знаят,че своевременното посещение при ветеринарен лекар,когато открият малка подутина,израстък на кожата,образование в други части на тялото,забележат лошото самочувствие на животното,толкова по-големи шансове има за добри резултати,дори в случаите,които доскоро са се смятали за безнадеждни.

http://www.vchot.ru/drug.html?id=23
http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=748
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи