[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Здравето на гризачите в домашни условия
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Здравето на гризачите в домашни условия

Здравето на гризачите в домашни условия

Мнениеот meri » Нед Сеп 30, 2012 8:49 pm

Гризачите са "най-непретенциозните" домашни любимци,ако се сравняват с отглеждането на кучетата и котките,или друго домашно животно.Те са активни,умни и отзивчиви,поддават се на обучение,така че общуването с тях носи радост.

Още един плюс на гризачите е,че можете да ги оставяте по време на отпуск или командировка при ваши познати и роднини.

Когато купувате гризач,трябва да обърнете особено внимание на следното: Местоположението на клетката във вашия дом:изберете място далече от отоплителни уреди и течение.Чинчилите задължително трябва да приемат пясъчни бани от ситен пясък.Без тази възможност животните не могат да почистват козината си.

Кой ще се грижи и ще отделя внимание на животното.
Запомнете: постелката трябва винаги да бъде суха, клетката да се почиства,а постелката да се сменя поне два пъти в седмицата.Мократа и мръсна постелка може да доведе до заболявания на стомашно-чревния тракт.

Как да разпознаете здравия гризач?

Здрав ли е вашият бъдещ домашен любимец- това можете да разберете,ако обърнете внимание на външния вид на животното и неговото поведение.

Здравото животно реагира бързо на хората,скача по клетката,любознателно е и активно изучава околната среда.Ако животното седи в ъгъла на клетката,козината е разрошена- това е един от признаците,че е болен.
Козината трябва да бъде гладка,блестяща,без плешивини.Погалете животното срещу косъма,за да определите дали няма поражения от възпалителен характер(рани,язви и др).Очите са блестящи,живи,без гнойни секрети.
Дишането чисто,без хрипове и свиркане.Животното не трябва да киха и да има секрет от носа,защото това е един от признаците за болно животно.Секрета от носа можде да бъде воднист или прозрачен и да има жълтеникав оттенък.
НО: в първичния стадий на заболяването животното не киха толкова често,така че е трудно да се определи дали е болно или е реакция към повишената влажност на въздуха.

Животното трябва да бъде охранено,без стърчащи ребра.Задължително огледайте състоянието на козината около клоаката:тя не трябва да бъде слепена от фекалии.
Можете да вземете животното не по-рано от един месец след раждането.

Хранене

Най-важната част от диетата на гризачите е сеното.Те също с удоволствие ядат фураж,понякога можете да добавяте овесено брашно,фуражни смеси.Към новата храна трябва да ги приучавате постепенно,като я смесвате със старата храна.Храносмилателната система на гризачите е много чувствителна,за това е необходимо да следите за качеството и количеството на храната- не повече от една супена лъжица гранулирана храна на ден.

През лятото можете да давате тънки,свежи клони на листвени породи дървета:акация, трепетлика, липа, върба.А през зимата е добре да давате клони от хвойна,борови и елови игли,клони от плодни дървета,най-добре от ябълка.

Не давайте дребнозърнести продукти.Това може да доведе до неправилно изтриване на зъбите и като следствие проблеми със здравето,което може да се разреши само с лекарска намеса.

Водата в клетката трябва да бъде достъпна винаги и в достатъчно количество,иначе животното няма да може да смила храната,ще загуби апетит и ще се влоши общото му състояние.Давайте само филтрирана вода, а не преварена или минерална.

От двумесечна възраст можете постепенно да давате плодове и зеленчуци.Започнете с една тънка филийка морков или ябълка на ден.Задължително поставете в клетката минерален камък.

Добро лакомство е сухар от бял хляб,не прекалявайте с дропса от зоомагазина,защото предозирането с витамини може да доведе до влошаване на здравето.

Причини за възникване на заболявания при гризачите

Незаразните заболявания при гризачите са свързани основно с нарушени условия на отглеждане и хранене,с преохлаждане/прегряване,травми.Най-честото заболяване при гризачите е хранителното отравяне,когато животното се храни с трева,сено или други продукти с примес на отровни растения.Течението,повишената влажност и дълговременното въздействие на преките слънчеви лъчи в горещо време,прекалено прашно помещение,високо съдържание на амоняк във въздуха,са причина за много заболявания при гризачите,такива като простуда,топлинен удар,инфекциозен ринит,бронхит,пневмония и плеврит.

Профилактика на заболяванията при гризачите

За профилактика на заболяванията е необходимо да храните добре и правилно,да отглеждате правилно животното,навреме да почиствате клетката и околната територия,да поддържате чист инвентара и предметите.
Новия любимец трябва да премине задължителна двуседмична карантина.

Заболявания при гризачите:причини и симптоми

Признаците,по които можете да определите,че животното е болно:загуба на апетит,започнала е диария,животното е летаргично.В случай на диария трябва да дадете отвара от лайка и да приберете цялата храна(с изключение на сеното) от клетката,сменете постелката.Ако диарията продължава- спешно се обърнете към ветеринар.

Хамстерите често страдат от възпаление на защитните торби- изхода е само един,обърнете се към лекар,защото възпалението не минава само.
Много често гризачите,които нямат възможност да се движат страдат от затлъстяване.За това бягащото колело и различните тунели задължително трябва да присъстват в клетката.

Ако по лапите на животното се появят гнойни язви и фистули,животното почти не може да се придвижва и през цялото време лежи,губи апетит и като следствие се изтощава.Това означава,че го държите на много твърда постелка,което води до възникване на гноен пододерматит.

Сходни признаци могат да възникнат също при други заболявания(при чревна форма на кокцидиоза).В случай на поява на тези признаци трябва да се консултирате с ветеринар,и при необходимост да направите анализ на фекалии за наличието на патогенен щам на ешерихия коли и липсата на ооцисти кокцидий в изпражненията.

При хамстерите често се случват проблеми с очите:те се възпаляват,сълзят,животното е неспокойно.Причината за това може да бъде както попадане на чужди тела в очите,така и травми,нанесени от сродниците,или инфекции.

При морските свинчета симптомите могат да бъдат аналогични,съпроводени със загуба на апетита или прием само на мека храна,което често е предизвикано от неправилния растеж на зъбите.В такъв случай е добре да посетите ветеринар.

Причините за честото кихане при гризачите могат да бъдат както алергии,инфекциозен ринит,така и пневмония.В такъв случай си спомнете дали не сте давали някаква нова храна,не сте сменяли сорта на стърготините и т.н., изключете новите компоненти от диетата,за да изключите алергични случаи на кихане.Ако това не помогне,консултирайте се с ветеринар.

При женските плъхове много често възникват доброкачествени или злокачествени тумори.Доброкачествените тумори се премахват хирургично,а злокачествените се обработват и с антибиотик.Във всеки случай посещението при ветеринар е неизбежно.

http://vetbm.kiev.ua/foryou/symptoms-ge ... ents2.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи