[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Балансираното хранене е основа за здравето на хамстера
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Балансираното хранене е основа за здравето на хамстера

Балансираното хранене е основа за здравето на хамстера

Мнениеот meri » Чет Ное 15, 2012 6:34 pm

Грижата за хамстера трябва да започне с правилното хранене.Ако диетата съдържа необходимите и полезни продукти,животните могат да не боледуват.Но въпреки всичко,трябва да бъдем готови да разпознаваме основните симптоми на най-разпространените заболявания.

Изображение

Известно е,че колкото по-разнообразно и близко до природата е храненето,толкова по-добро е здравето на животното и продължителен живота в плен.Основната храна на хамстерите са различните зърнени смеси от овес,фуражна пшеница,ечемик и царевица. В сместа, можете да добавите слънчогледови семки, диня, тиква, грах, боб, ядки, сушени плодове.

В зоомагазините има голям избор на храни за гризачи,в много от тях освен зърна и плодове влизат полезни добавки като витамини и минерали.За добавка можете да поставите минерално-солеви камък,той ще запълва дефицита от калций и натрий- минерални вещества,които са малко в диетата.

Изображение

Можете да давате на хамстера също пресни плодове и зеленчуци:ябълки,круши,банани,моркови,тиква,кайсии,кръмно цвекло,тиквички и др.Не всички животни ядат подобна храна,сирийските хамстери обичат повече плодове и зеленчуци от джунгарските,освен това голямо значение има навика.

Всички хамстери обичат покълнало зърно.То съдържа много витамини и е особено полезно за бременните и кърмещи женски и подрастващите.Един важен момент за който не знаят всички стопани е ,че в природата хамстерите не са вегетарианци.В естествени условия те ядат голямо количество безгръбначни животни.Въпреки че животните не са активни ловци,но ако им попадне вкусен червей или ларва,изяждат ги.

Изображение

При хранене само с растителна храна,много често не достига протеиновата храна.Това може да окаже влияние на здравето,и особено на размножаването.Като животинска добавка можете да давате парчета варено месо,сушен гамарус,ларви на брашнен червей,варено яйце,качествено сирене и извара,качествени котешки гранули.

Храната от животински произход се дава в малки количества,не повече от половин чаена лъжичка 1-2 пъти в седмицата.Хамстерите много обичат подобна храна,но не трябва да прекалявате с нея,това може да доведе не само до разглезване,но и до здравословни проблеми.Остатъците от бързо развалящата се храна трябва да се прибират навреме от клетката,за да не предизвикат отравяне на хамстера.

А защо боледуват?

Изображение

Предимството на хамстерите е в това,че при тях няма специфични заболявания,като парвовирусен ентерит или вирусна хеморагична болест на зайците.Благодарение на особеностите на имунната система,сирийските хамстери често се използват за лабораторни животни,където ги заразяват с различни инфекциозни заболявания.Но в домашни условия изключително рядко са приносители на опасни за животните и човека заболявания.

Изключение е лимфоцитния хориоменингит.Това заболяване може да бъде опасно за бременните жени,защото може да предизвика проблеми със здравето и дори гибел на плода.За това в този период трябва да се отнасяте внимателно с хамстера.
От незаразните заболявания често се наблюдават различни травми,причинени от битки със сродниците или неправилна постелка,различни проблеми със торбичките на бузите,които могат да се замърсят или възпалят при хранене на животното с човешки лакомства,а понякога падат.Последните заболявания се лекуват само оперативно.

Изображение

Не много често,но се случва така,че хамстерите страдат от външни паразити и хелминти.Изключително рядко при тях се срещат алергични заболявания.В зряла възраст често се развиват различни тумори,в това число,злокачествени.Това е основната причина за смъртта на старите животни.Важна особеност при хамстерите е високия обмен на веществата,което се изразява с това,че всички отравяния,септични и инфекциозни процеси протичат с висока скорост,което може да причини смъртта на животното за много кратък срок.За това при най-малко подозрение за неразположение на животното,се обръщайте към ветеринар,колкото може по-бързо.Много заболявания могат да се излекуват,но при своевременното посещение на ветеринар.

Лимфоцитарен хориоменингит

Това е много рядко заболяване,засягащо нервната система.Среща се при хамстери на възраст до три месеца.Предава се само при контакт с инфектирани животни,особено мишки.По-възрастните хамстери не боледуват.
Симптомите са същите както при обикновена простуда,съпроводени с конюктивит.В редки случаи се наблюдават паралич или гърчове.

Симптоми на заболяването при хората: температура,слабост,болки в главата,ставите,мускулите,както при грип.Температурата може да остане висока до две седмици.В повечето случаи заболяването преминава без усложнения.Но заболяването може да протече и в тежка форма,когато се възпалява мозъчната обвивка.Ако инфекцията попадне в организма по време на бременност,детето може да се роди инфектирано или се случват аборти.В последно време това заболяване се среща много рядко.Шансовете за оздравяване са високи,смъртността не е висока.Ако откриете подобни симптоми след закупуване на хамстер,консултирайте се с лекар.Бременните жени по-добре да избягват контакти с хамстера и да не почистват клетката.

Причина: заболяването е вирусно.Основни приносители са мишките.На човека вируса попада с мръсотията,урината или слюнката на хамстера.Можете да се заразите дори ако само поставяте храна в клетката.

Какво да правите: заболяването може да се диагностицира само след кръвен анализ.Заболяването рядко завършва със смъртта на хамстера.В повечето случаи то преминава след 3 седмици.

http://animal.ru/hamster/articles/%D0%A ... %BA%D0%B0/
http://www.klubochek.info/domashnie/66- ... myaka.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи