[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Рани и травми при зайците
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Рани и травми при зайците

Рани и травми при зайците

Мнениеот meri » Вто Яну 29, 2013 11:16 am

Травми

Колкото и да е странно,но травмите са най-разпространеното заболяване.Те се случват и при напълно здрави зайци,никой не е застрахован от нещастни случаи.
Защо са опасни травмите за зайците?
Зайците имат много тънки тръбни кости на краката и слаб гръбнак с множество нервни окончания.И при всяко неправилно общуване със заека може да настъпи паралич или дори смърт.За това е необходимо винаги да следите заека да не скача на хлъзгави повърхности,гладък под или острите краища на мебелите.
Винаги трябва да държите спокойно заека в ръце: с едната ръка да вземете под корема близо до предните лапи,като го държите от двете страни,а с другата да държите задните крака.Не разрешавайте на малки деца да взимат заека без наблюдение.

Към травмите се отнася всяко нарушение в тъканите и органите на животното,причинени от действието на разрушаващи фактори.

Типове на зарастване на раните

Първично затваряне на раните- това е сближаване на раздалечените тъкани с помощта на скоби,шевове или тиксо.След определен период от време,поради синтез,утаяване и взаимно преплитане на колагеновите влакна,тъканите придобиват здравина.Закъснялото първично затваряне на раната протича след като раната вече е формирана, за да се предоврати инфекция.

Вторично затваряне на раните- раната остава отворена,в резултат на което нейните краища се свиват и сближават чрез биологичен процес.Ако в организма биологическите възможности за осъществяване на този механизъм са недостатъчно,тогава възникват хронично отворени рани.

Механизъм на заздравяне на раните

В процеса на заздравяване участие имат три биологично важни механизми.

Епителизация- процес на преместване и пролифериране на клетките на плоскоклетъчния епител,което провокира затваряне на дефектите на кожата или лигавиците.

Сближаване (свиване)на раните- процес на спонтанно затваряне на раните с лезия на дълбочина или намаляване на лумена на тръбните органи(хранопровода или жлъчните пътища).

Отлагане на колаген- процес,когато фибробластите мигрират към местата на повреждане,където продуцират нови клетки съединителна матрица.Колагеновите влакна се преплитат в различни посоки и осигуряват здравината и целостта на белега във всички рани.

Трябва отделно да поговорим за продължително незаздравяващите рани при зайците,което е един от съществените проблеми при стопаните.Между обикновената и продължително незаздравяваща рана съществува голяма разлика.Обикновените рани се затварят първично или вторично.Продължително незаздравяващи рани са следствие от неблагоприятни заболявания.При правилно лечение заздравяването на такива рани е успешно,въпреки възможните рецидиви с улцерация на вече формирания белег.

С цел успешно заздравяване на раните се препоръчва да ги почиствате от микроорганизмите,чужди тела и некротична тъкан.Трябва да се избягват повреди на околната здрава тъкан.За заздравяване на раните при зайците не трябва да използвате корозивни дезинфекциращи течности,защото могат да навредят не само на миркоорганизмите,но и на здравата тъкан.По-добре за почистване и заздравяване на раните е да се използва обикновен физиологичен разтвор,а не кислородна вода и йодофори. Някой развъдчици промиват раните под струя вода или с напръскване,но това е недостатъчно за премахване на разпадните продукти на тъканите и може да доведе до "вбиване" на бактериите в по-дълбоките слоеве на тъканите.Ако описаните начини за почистване на раната не водят до желания резултат,тогава вет.лекар може да препоръча да се премахнат некротичните тъкани с изрязване,което може да бъде най-добрия метод на лечение на незарастващи рани при зайците.

За обработване и заздравяване на раните можете да използвате влажно-изсушаващи превръзки.Тяхното комплексно допълнение към промиването на раната осигурява необходимия влажен микроклимат.Когато превръзката изсъхне,бактериите и фибрина се попиват от марлята.Този метод се препоръчва при заздравяване на рани с достатъчна дълбочина.Създадения влажен микроклимат стимулира растежа на гранулационната тъкан в раната.

С какво са опасни раните и счупванията

Изображение

Кървящи рани възникват като последица от заклещване в клетката или по време на разходка,нараняване от остър предмет.За опасен период се смята възрастта 3-3,5 месеца,когато мъжките порастват достатъчно и започват битките.Агресивно настроените зайци трудно се разделят.За да осигурите безопасност,от 3 месечна възраст ги разделяйте на групи.

Лечение на раните

Преди всичко раните трябва да се обработят,за да заздравеят бързо,и да не възникнат възпалителни процеси.Понякога,дори след обработка на мястото на раната се появява гной,това означава, че в организма на животното присъства възпалителна инфекция,която трябва да се лекува с антибиотици,а мястото на самата рана да се обработва.

Счупвания на костите

Това заболяване възниква поради тясното място на живеене,битки или неуспешен скок от голяма височина.По-често се диагностицират счупвания на краката и скакателните стави.Симптом е силния крясък на заека,продължителна куцота.Ако се е получило счупване на костта,външния вид на крайника е нормален,но животното по време на движение не стъпва на него.

Травмите от този вид се делят на отворени и затворени(нарушение на кожата),пълни и непълни(пукнатини,фрактури и др.),множествени(няколко кости),по посока линията на счупване(напречно и надлъжно),по локализацията(епифизни и др.).

Основните симптоми са появата на оток,деформация,куцане,нарушение на функциите,подвижността по костите,крепитация на костите,болка.При открити фрактури на дългите кости,например в областта на рамото или бедрото,тазовите кости с рязко изместване на костните фрагменти и увреждане на вътрешните органи,при фрактури на гръбначния стълб,зайците се бракуват.

Първата помощ при травми е в осигуряване на покой,при необходимост спиране на кървенето,поставяне на имобилизираща превръзка.При затворени счупвания на лапите се използват фиксиращи имобилизиращи превръзки,които създават условия за неподвижност и покой на засегнатото място,отстраняват болката,предовратяват развитието на шок и инфекции.Шината се поставя временно или за продължително лечение с използването на импровизирана шина малък размер от картон,шперплат,пръчки,алуминий,телена мрежа.

Гипсовата превръзка се поставя на неподвижния крайник във вид на спирална лента от долу нагоре и обратно (до 6-8 слоя) над и под фрактурата.

При открити фрактури първо трябва да промиете кухината на раната,да я обработите със спиртен разтвор на йод,антисептичен прах и да поставите защитна имобилизираща превръзка.Главното е да осигурите изтичане на съдържимото в раната и надеждна антисептика.Защитната превръзка,както и повечето превръзки се състои от вътрешна част и външна,поддържаща първата,които не трябва да се движат по тялото на заека при покой и движение,а да прилягат равномерно,да не нарушават циркулацията на кръвта и лимфата.Превързочния материал под формата на салфетки или бинт се използват за поставяне на превръзки по различни начини,а след това се поставя фиксиращата имобилизираща превръзка,като се оставя "прозорец" за обработване на раната.

Превръзката се сменя на 35-40-ят ден- в периода на възстановяване на опорната функция на засегнатия крайник.След смяна на превръзката се назначава масаж,в диетата се въвеждат вит. С и Д,минерални добавки.

Изображение

Лечение- поставя се гипсова превръзка или интрамедуларен щифт,поставен оперативно.Освен фиксираща превръзка,в храната се добавя вит.Д,който помага за бързото усвояване на калция.

Изображение

Травми(счупвания,натъртвания,рани)- провокират се от отглеждането в тесни или неизправни клетки.Натъртванията могат да бъдат незначителни и силни,съпроводени с нарушение целостта на кожата.

Слаби натъртвания- характеризират се с малък оток и лека болезненост на мястото.Тези симптоми преминават след няколко дни без лечение.При възникване на недълбоки рани по тялото трябва да ги мажете с йод.

Дълбоки рани- съпроводени с проникване в коремната или гръдната кухина,обикновено завършват със смъртта на животното,за това веднага трябва да се заведе на лекар.

http://probunny.com/bolezni_krolikov/32 ... likov.html
http://bunnies.ru/bolezni-krolikov/chem ... likov.html
http://novi-kroli.com.ua/page/travmy-u- ... u-krolikov
http://myrabbitby.net/%D1%82%D1%80%D0%B ... D1%8B.aspx
http://usnasuperbio.com.ua/page/tipy-i- ... n-krolikov
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи