[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Дентални заболявания при гризачи и зайцевидни
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Дентални заболявания при гризачи и зайцевидни

Дентални заболявания при гризачи и зайцевидни

Мнениеот meri » Съб Апр 19, 2014 2:48 pm

Заболяванията, свързани със зъбите са едни от най-разпространените проблеми при гризачите и зайцевидните. Зъбите на морските свинчета, чинчилите, зайците растат постоянно през целия им живот, за да сменят тази част, която се изтрива при дъвчене. Понякога възникват проблеми със захапката, и зъбите престават да се изтриват правилно, което може да доведе до много сериозни последици.

Причини

Причините за възникване на денталните заболявания могат да бъдат генетични, наследени от родителите, прародители с подобни проблеми, свързани с особеностите на устройството на костите и черепа и зъбите, или придобити.

Към придобитите най-вече се отнася неправилното хранене. В природата свинчетата се хранят с твърди треви, листа и кора, които осигуряват равномерно изтриване на зъбите. В домашни условия стопаните често предлагат на своите любимци това, което на пръв поглед най-много им харесва- купа, пълна с цветни, меки и сладки сухи храни, лакомства от магазина. Нарушението на баланса между грубите и меките храни често води до формирането на неправилна захапка, малоклюзия, когато зъбите престават да се изтриват правилно.

Към другите причини за дентални заболявания могат да се отнесат- нарушение на калциево-фосфорната обмяна, травми на зъбите и изкълчаване на челюстта, абсцеси и тумори. Патологии на захапката могат да възникнат в резултат на отказ от храна при наличие на други заболявания. Свинчетата често отказват храната напълно или частично, ако изпитват болка или дискомфорт. Понякога са достатъчни няколко дни отказ от храна, за да се наруши захапката.

Как да определим, че животното има проблем със зъбите?

Ето някои признаци, които могат да показват за дентални проблеми:

- Животното е станало по-капризно към храната, избира предимно мека храна, тънка трева, сочна храна, престава да яде сено, груба храна. Яде по-дълго, от обикновено, защото не може да яде нормално. Животното дъвче само на едната страна. Вие забелязвате, че животното рови в купата, приближава се към нея, стои и се отдръпва, или се опитва да вземе нещо, но го изплюва- иска да яде, но не може.

- Взима храната в уста, премества я от едната страна на другата, ходи с нея по клетката, но не яде.

- Животното като че ли се дави, кашля, бърка с лапа в устата, опитва се да извади нещо.

- При дъвчене се чува скърцане със зъбите.

- На предните зъби са се появили тъмни петна, откоси, зъбите са прекалено дълги или често се чупят, горните резци се извиват навътре или стърчат настрани.

- Мокра, слепена козина на шията и брадичката показват за хиперсъливация(повишено слюнотечение), това е сигнал за нередност в устната кухина.

- Намаляване на теглото. Трябва редовно за измервате животното. Загубата на тегло може да бъде обусловена от недохранване, свързано с невъзможността да дъвче храната в необходимото количество.

- Секрети от очите при прием на храна или след това. Вероятно животното изпитва болка при хранене.

- Бълбукане, хрипове в назофаринкса.

- Липсата на изпражнения, или неоформени изпражнения, нередовни, малки- свидетелства за недохранване.

Слюнотечение (хиперсъливация)
Изображение

Какво да правите?

Не се опитвайте да откриете проблема сами!

При оглед на животното в домашни условия без спациални приспособления можете да видите само резците.

Патологията на растежа на резците, като самостоятелно заболяване се среща основно при зайците, хамстерите и плъховете. При морските свинчета и чинчилите малоклюзия на резците се отбелязва по-рядко, и не е причина за отказ от храна.

Денталната патология при морските свинчета, която е симптом(а не причина)проблем с букалните зъби.

Изображение

Освен резците, при морските свинчета има така наречените букални зъби- молари и премолари.

При опит да огледате букалните зъби с подръчни средства, вие можете да нараните лигавицата в устата. При неправилна фиксация животното ще се дърпа, ще изпитва стрес. Можете да изкълчите и счупите челюстта, а проблема няма да бъде открит.

В някои случаи визуалното изследване не е достатъчно за откриване на дентални заболявания. Може също да е необходим рентген в няколко проекции. За това се препоръчва преглед във вет. клиника.

Рентгенова снимка на череп на заек с малоклюзия
Изображение

За оценка на състоянието на зъбите заведете животното на специалист, който ще може не само да установи проблема, но и при необходимост да коригира захапката и да даде всички необходими перпоръки по бъдещото хранене и грижи.

Ако заболяването е напреднало, еднократното подрязване на зъбите може да бъде недостатъчно. В такива случаи корекцията на захапката се провежда веднъж на 2-4 седмици, в зависимост от състоянието на зъбите- колко бързо израстват, докато животното не може да ги изтрива самостоятелно. Понякога неправилната захапка се възстановява, но в някои случаи, заради възникване на необратими промени и/или при наличие на съпътстващи заболявания животното се нуждае от корекция на захапката през целия си живот.

Дентално изследване на морско свинче: оглед на моларите и премоларите
Изображение

Често стопаните на животните преживяват по повод на това, как техните любимци ще понесат манипулацията по подрязване на зъбите. За предпочитане е корекцията да се провежда без наркоза. Малкия стрес, който животното може да изпитва при подрязване, е несъизмерим с този стрес, който изпитва вашето животно при постоянна болка, свързана с неправилния растеж на зъбите, травмиращи устната кухина.

Какво ще се случи, ако не потърсите помощ навреме?

Понякога стопаните се надяват, че денталните проблеми могат да се решат от само себе си. За съжаление това е невъзможно. В устната кухина протичат промени, които не могат да изчезнат самостоятелно.

Резците стават прекалено дълги, растат неправилно. Животното не може да захване и отхапе храната, което води до гладуване.

Долните букални зъби започват да израстват към езика, на езика се появяват язвички от нараняването на зъбите. След време долните зъби напълно се смъкват над езика като мост, и в резултат- животното не може да дъвче, поглъща и гълта храната.

Горните молари и премолари израстват от страната на бузите. В този случай острите куки нараняват бузите, животното изпитва болка при дъвчене. На местата, където се впиват куките, се появяват незарастващи рани, в които попада храна. Това може да причини абсцеси.

Помнете, че заболяванията при свинчетата протичат стремително. Освен в устната кухина, възникват проблеми с храносмилането заради нарушения в храненето. За да се предоврати това, се обърнете към специалист навреме.

Каква помощ можете да окажете самостоятелно преди посещението при специалист?

При наличие на дентални проблеми, най-важното е да не позволявате на животното да гладува.

При отказ от храна, трябва да дохранвате животното принудително, със спринцовка без игла. Подхожда гранулирана храна, размекната с топла вода до гъстотата на сметана. Хранете толкова, че животното да не губи тегло.

Автор: д-р Светлана Тишкина
http://msvinkadoma.wordpress.com/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи

cron