[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Кастрация на захарна торбеста катерица
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кастрация на захарна торбеста катерица

Кастрация на захарна торбеста катерица

Мнениеот meri » Пон Апр 28, 2014 4:20 pm

Кастрацията на мъжкия е безопасна процедура, към която стопаните прибягват по две причини.
Първо, това е най-ефикасния метод за контрол на раждаемостта, която се препоръчва в тези случаи, когато трябва да се избегне чифтосване, без да се разделя двойката.
Второ, кастрацията води до рязко намаляване на интензивността на мускусната миризма, характерна за мъжките, както и за намаляване на количеството миризливи маркирания.
Мъжките маркират територията не само с помощта на миризливите жлези, но и с урината, по този начин маркират всичко, което смятат за свое- клетката, аксесоарите, другите животни в клетката и своите стопани.

Кастрацията намалява агресията и териториалните притежания. Личността на вашето животно няма да се промени- то ще стане по-спокойно и няма да се отнася толкова враждебно към другите животни.

Кастрацията е малка хирургична операция за премахване на тестисите от скроталната торбичка, която е разположена на същото ниво, както пъпа при хората. Прави се малък разрез за отстраняване на тестисите, след това този разрез се зашива или залепва с медицинско лепило. Ветеринарите обикновено използват абсорбиращи се конци, за това не трябва да водите животните за сваляне на конците.

Захарната катерица може да се кастрира във всяка възраст, но ако искате да избегнете неприятната миризма, най-добрият период е преди да се развият напълно миризливите жлези, на възраст 5-6 месеца. В по-млада възраст е сложно да се изчисли количеството анастезиращо средство. Операцията се провежда, ако животното е добре развито и е достигнало размерите на възрастно животно.
Няма научни данни за забавяне на растежа при ранна кастрация.

На вашето животно ще бъде дадена пълна упойка. Анестезията се дава предварително, и по време на операцията. Използва се инхалационна наркоза с приложение на изофлуран. Не винаги могат да се избегнат усложнения, но изуфлуранът се смята за надежден препарат, така че проблеми възникват рядко. Вашият ветеринар ще ви препоръча да не храните животното няколко часа, за да се избегнат повръщане и задушаване (вдишване на повръщано).

В повечето случаи животното не се нуждае от следоперационни грижи. Дръжте го в малко ограничено пространство на топло, докато не се събуди. След събуждането може да се насочи към къщичката и да се върне към нормален живот. Не се изписват антибиотици, освен в тези случаи, когато ветеринарят забележи отклонения, изискващи медикаментозно лечение. Това решение зависи от възрастта и общото състояние на всяко животно. Когато се върне у дома, е важно да осигурите вода и храна.

Не препоръчвам кастрация на женските, с изключение на случаите по медицински показания.
Кастрацията на женските е премахване на яйчниците и матката. Това е сериозна хирургична операция, при която трябва да се отвори коремната кухина и да се изрежат органите. Подобни операции на торбестите се усложняват от наличието на торбата. Това е инвазивна процедура, след която женските се възстановяват по-дълго.

Особено сложен се оказва следоперационния период, животните се стараят да се почистят и ближат оперираната област, премахват всички чужди обекти- по-точно конците. Това увеличава риска от инфекциозно заразяване; не трябва да допускате животното само да премахне конците, докато раната не зарасне напълно.

От оперативна гледна точка, процедурата при мъжките е по-проста, а шевовете са по-малко в сравнение с шевовете при женските.
Ако инфекцията е проникнала в яйчниците на женската, или ако в тях е открит тумор, тогава кастрацията може да се окаже необходима. Подобна операция както противозачатъчните средства са неоправдан риск. За това по-добре кастрирайте мъжкия.

За предовратяване на болката се използват анестезиращи средства, за предовратяване на заразяване- стерилни хирургични инструменти, осигуряват се следооперационни грижи. Ако сте решили да си купите захарна катерица, трябва сериозно да се отнасяте към въпросите за грижите и благополучието на вашия любимец. Добрите медицински грижи не са евтини, но те са необходими за поддържане на здравето на животното.
По последни данни, младите животни по-лесно понасят процедурата по кастрацията.

Автор д-р Janine M Cianciolo
http://forum.galaktikalife.ru/
http://possumov.net//
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Кастрация на захарна торбеста катерица

Мнениеот meri » Сря Апр 30, 2014 9:20 am

Самонараняване при кастрация- личен опит

Автор Lisa Bordelon - развъдчик на захарни катерици


Занимавам се с развъждане вече 13 години. Имах само два случая на самонараняване. Когато самонараняването продобие сериозна хронична форма, то става установен модел на поведение.

По този въпрос съществува противореичва информация, и не е учудващо че някои хора след кастрацията на животното очакват най-лошото. В повечето случаи няма проблеми. Аз никога не съм имала случаи на самонараняване след кастрацията- а за тези години съм кастрирала много мъжки. Повечето се кастрират още в юношеска възраст, и според мен това намалява риска от самонараняване.

Възможно е да бъдете готови за най-лошото, но трябва да разберете, че рискът от самонараняване след кастрация е много нисък. В редки случаи, когато това се случи е сложно да се коригира поведението и да се преодовратят бъдещи самонаранявания, за това ние препоръчваме проактивен подход за предовратяване на самия факт на самонараняване- разбира се, ако е възможно.

При кастрация ветеринаря може да приложи различни техники. Често ги обозначават както с "пискюл" и "без пискюл"- съответно, в първия случай лекаря премахва само тестисите, оставя скроталната торбичка, а във втория провежда пълна кастрация.
Няма повод да смятате, че единия метод е по-добър от другия. Обсъждала съм този въпрос с много ветеринари: този технически въпрос остава по усмотрение на лекаря.

Повечето ветеринари използват скалпел за операцията. Разказвали са ми, че някои ветеринари използват лазерна техника, но в повечето клиники няма. Аз не съм се срещала с подобна, но за използването на лазер в подобни операции са ми давали отлични отзиви.

Съществуват различни методи на следоперационна обработка. Например, раната може да се обработи с медицинско лепило или да се зашие, а шевовете на свой ред, могат да бъдат вътрешни или външни. Съдейки по всичко, външните шевове представляват голям риск и могат да доведат до самонараняване. Замислете се за минута: малкото животно осъзнава, че на мястото на собственото му "нещо" се е появило някакво друго "нещо." Разбира се, то се опитва да го махне. Областта около раната е раздразнена, което кара животното да обръща още по-голямо внимание на това място- а това предизвиква усливане на раздразнението. По този начин може да започне порочния кръг на самонараняването.

Самонараняване в резултат на кастрация, възниква рядко, но този риск се запазва. За това аз ви предлагам да намерите ветеринар, който многократно е извършвал подобни операции. Не се притеснявайте да питате имало ли е случаи на самонараняване след проведена операция от него.

Самонараняването има отправна точка, с която започва цикълът. Причина може да стане медицински проблем, понякога много проста- като например инфекция на пикочните пътища. Това също може да бъде рана или травма, при които животното започва излишно да се ближе в тази област, което отново става порочен кръг.

Изключително важно е да помните: ако забележите промяна в поведението на животното и видите, че настойчиво се грижи за себе си, е възможно нещо да не е наред. Самонараняването започва от такива излишни грижи.

Както казах, два пъти се сблъсквах със случаи на сериозно самонараняване- и в двата случая взех най-страшното за мен решение, и по съвет на ветеринаря, приспах животните. Причината за първия случай беше рана. Женската беше самонаранила опашката си- ние така и не разбрахме какво се е случило. Давахме антибиотици- както вътрешно, така и външно. Раната беше по средата на опашката, по-близо до тялото. Веднъж през нощта женската си отгриза опашката и започна да се гризе отзад.
Вторият случай се отнасяше за некастриран мъжки, който имаше незначителна инфекция, засегнала миризливата жлеза на гърдите: за една нощ той беше успял да направи дупка в гърдите си.

Въпреки, че подобни ситуации не се случват често, те са сериозно и тежко изпитание. Ако от самото начало на ситуацията изясните първопричината, в повечето случаи може да се прекратят прекомерните грижи в процеса на възстановяване, така че животното да няма време да попадне в порочния кръг на самонараняването.

Познавам много хора, които са правили нашийници- яки, за да предовратят опитите на животното да се грижи прекалено за себе си, а също по-несериозни опити да се самонарани. Обикновено такива нашийници се поставят на кучетата, за да не им позволяват да достигнат оперираната област. Аз реших да не използвам тези средства. Веднъж опитах да поставя такъв нашийник, и сресът от него се оказа по-голям, отколкото стреса от първоначалния проблем. Смятам, че е много важно да знаете какво харесва на животното, и какво- не. Очевидно, някои катерици понасят нормално такъв нашийник, а аз съм за това, да се изпробват всички методи, позволяващи да се предоврати нещастието. Бъдете внимателни към своето животно: лечението не трябва да им причинява допълнителен стрес- той може да причини повече вреда, отколкото незначителния проблем.

Някои хора са свикнали да очакват лошото- но, съдейки по нашия опит, шансовете за това "лошо" не са много. Бъдете нащрек, но не нервничете. Доверете се на чувствата си, и вие сами ще почувствате кога предприетите от вас мерки помагат, и кога те само усилват стреса.

Без причина животните няма да се грижат прекомерно за себе си, още повече да се самонараняват. Понякога самотните прекалено много се почистват и ближат, защото са лишени от общуването с други катерици и възможността да живеят така, както им е отредено от природата. Това води до раздразнение на кожата, което на свой ред може да доведе до самонараняване.

Не е трудно да намалите риска от самонараняване. Трябва да намерите добър ветеринар с опит в кастрацията. Казвам добър, защото лично познавам един много добър ветеринар, при пациента на който възникна склонност към самонараняване. С възрастните животни същото се случва по-често, отколкото при младите. Не трябва да забравяте, че понякога въпреки нашите усилия, се случват нещастия. Ни не можем всяка минута да защитаваме нашите любимци от рани и заболявания.
Трябва да бъдем внимателни и да правим всичко, което е възможно, ако забележите признаци на прекомерни грижи, в този случай трябва да посетите ветеринар и да проведете необходимите изследвания. Тази ситуация не е от тези, когато може да търсите отговори в книгите или интернет. Колкото по-бързо действате, колкото сте по-внимателни към промените в поведението, толкова по-добре. Има множество причини, които могат да предизвикат това ужасно поведение: обърнете се към ветеринар, за да изясните първопричината.

http://possumov.net//
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Кастрация на захарна торбеста катерица

Мнениеот zoomaniak » Сря Апр 30, 2014 11:06 am

Оххх :ab:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Гризачи