[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заболявания при захарните катерици
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания при захарните катерици

Заболявания при захарните катерици

Мнениеот meri » Пон Май 05, 2014 8:22 pm

Депресия

Това е състояние, характеризиращо се с намалено настроение, подтиснатост и апатия. Депресията при захарните катерици може да доведе до развитието на психически разстройства, самонараняване и смърт. Постоянното дълбоко депресивно състояние, загуба на интерес, липса на удоволствие от нормална дейност, апатия, промяна в режима на съня, липса на апетит- всичко това е признак за депресия или психическо разстройство.

За да предовратите депресията, трябва:
Да отглеждате повече от едно животно. Давайте играчки, осигурете голяма клетка, играйте с него. Осигурете здравословно балансирано хранене. Веднъж на 6 и 12 месеца се консултирайте с ветеринар по повод здравословното състояние на животното.

Лечение на депресията
Любов, внимание и общуване. Вземете компаньон на животното. Устройте клетката добре. Ако нищо не се промени, или сте забелязали, че вашето животно се движи странно или пада, обърнете се към ветеринар.

********************************************************

Обезводняване

Обезводняване се случва, когато в организма не достигат течности за нормално функциониране. Обезводняване във всяка форма е опасно за живота, но е лечимо, ако навреме забележите симптомите.

Предовратяване на обезводняването:

В клетката постоянно трябва да има чиста вода. Храненето трябва да бъде балансирано и богато на полезни вещества, за да избегнете заболяване. Винаги внимателно мийте продуктите и проверявайте тяхното качество, преди да ги давате на животното. При първите симптоми на заболяване веднага се обърнете към ветеринар.

Лечение:
Веднага дайте на животното да пие вода с помощта на спринцовка без игла. Спешно се обърнете към ветеринар. Това е ситуация, изискваща спешна помощ. В продължение на 12 часа може да настъпи пълно обезводняване и смърт.

*********************************************************

Дефицит на калций

Много зеленчуци, плодове и източници на протеини, влизащи в диетата на захарната катерица, имат понижено съдържание на калций спрямо фосфора, и поради тази причина може да се образува недостиг на калций в организма, което на свой ред може да доведе до паралич на задните крайници- заболяване, което може да се окаже смъртоносно.

Предовратяване на дефицита на калций:

Изяснете какво е съдържанието на калция спрямо фосфора в диетата на вашето животно. При захарните катерици фосфора пречи на нормалното усвояване на калция. Попитайте ветеринар каква добавка трябва да давате, за да не страда животното от недостиг на калций. Храненето на вашето животно трябва да бъде балансирано и богато на полезни вещества. Следете как се храни вашето животно. Ако не харесва храната, няма да я яде. В този случай трябва да опитате да храните с друга храна. Гладната захарна катерица- е болна катерица!

********************************************************

Запек

Заболяването се характеризира със забавена перисталтика на червата, малко количество фекалии, повишена твърдост и сухота. При изпразване на червата е възможна болка.

Предовратяване на запека:
Диетата на вашето животно трябва да бъде балансирана и богата на полезни вещества. В клетката трябва да има постоянно чиста вода. Животното не трябва да страда от недостиг на движение. Трябва да знаете дали вашето животно дефекира нормално.

Лечение:
Преди посещението при ветеринар, можете временно да помогнете с портокалов сок или детска храна от сушени сини сливи. При лечение на запека може да се окаже ефективно малко количество вазелин.

*******************************************************

Диария

Промяна в честотата и консистенцията на фекалиите. В случай на слаба диария или меки фекалии, или кашеообразни, в случай на силна диария- течни и воднисти.

Предовратяване на диарията:
Осигурете здравословно балансирано хранене. Винаги внимателно измивайте ръце преди да готвите храната или да взимате животното в ръце. Редовно почиствайте клетката. Почиствайте остатъците неизядена храна. Предлагайки на животното нов вид храна, следете за неговите фекалии. Ако фекалиите са воднисти, откажете този вид храна.

********************************************************

Артрит

Възпаление на ставите може да започне във всяка възраст. Това заболяване се среща не само при стареещите животни. То може да протече в лека форма, без явни прояви- или можете да забележите неблагоприятни признаци, влияещи на начина на живот.
Не е написано много за артрита при захарните катерици. Поради тази причина няма известно лечение.
Артрита не застрашава живота, но затруднява придвижването, което е болезнено.

Като фактор, влияяещ на заболяването е храненето. Травми, рани и генетични отклонения също могат да влияят на вероятността от възникване на артрит. Говорейки за факторите, намаляващи риска от дегенеративни заболявания, такива като артрит, е правилното хранене. Раните, травмите и генетичните нарушения не могат да се предовратят, но правилното хранене може да намали дискомфорта, изпитван от животното. Например, храна с противовъзпалителни свойства (ярко оцветени плодове и зеленчуци) трябва да се предпочитат пред храната, повишаваща вероятността от възпаления(храна, подложена на интензивна обработка с високо съдържание на захар, мазнини и натрий).
Освен правилното хранене, друг важен фактор за предовратяване на артрит, това е най-високата клетка, която можете да си позволите, стимулираща физическа активност. Бягащото колело също помага за раздвижване на ставите и помага в борбата с ограничената подвижност на крайниците.

**********************************************************

Простуда или грип

В случай на заболяване, трябва да спазвате лична хигиена, особено когато контактувате със стари или млади животни. Когато сте болни от хрема, спазвайте правилата за предпазване при общуване със захарната катерица:поставяйте си маска на лицето и мийте ръцете си.

Когато взимате животните на ръце, мийте ръцете си по-често.
Захарните катерици не са много възприемчиви към респираторните заболявания, въпреки че са наблюдавани някои случаи. За захарните катерици простудата е необичайно явление.
Захарните катерици се разболяват от простудни заболявания по причини, така да ги неречем "от природен характер". Ако температурата на въздуха е по-ниска (от до 30 С), или ако клетката се намира до входната врата, те могат да се разболеят. При необходимост използвайте нагревател, за да повишите температурата до клетката.
При използване на нагревател, не забравяйте, че той може да бъде заплаха за захарната катерица.

Във всеки случай простудните заболявания се лекуват лесно. Ако забележите необичайни симптоми, посетете ветеринар, колкото по-рано започнете лечението, толкова по-големи шансове за успех имате. Ако животното е болно, от вашите бързи действия зависи неговият живот.

****************************************************************

Може ли мазната храна да стане причина за катаракта?

Тази информация е резултат от беседата с няколко ветеринари, специалисти по хранене на животните и двама развъдчици.
В тази област са провеждани много малко изследвания.
За съжаление мнозина погрешно предполагат, че това е катаракта, когато става въпрос за проблем, причината за който е неправилното хранене, и следователно се поддава на контрол. Когато човек се опитва сам да постави диагнозата, това може да се окаже опасно.

Моето животно има мътни очи?
Вижда ли се белезникаво петно, което като че ли "плава" в окото. Хората смятат, че това е катаракта, но на практика това е преизлишък на мазнини в диетата на животното.

Изображение

Организмът на захарните катерици лошо усвоява мазнините. За това лекарите препоръчват да давате продукти с високо съдържание на протеини, но колкото може по-ниско съдържание на мазнини.
Задачата се състои в това, в диетата на животното да има колкото може по-малко мазнини, но не да ги храните с обезмаслени продукти. В диетата трябва да присъстват задължително малко количество мазнини. Това особено се отнася за диетата на кърмещите женски, защото мазнините са необходими за нормалната лактация.

Продукти, които съдържат много мазнини и не се препоръчват:

- авокадо;
- всякакви ядки;
- фъстъчено масло;
- червено месо(вкл. говеждо);
- свинско;
- сирене;
- всякакви продукти приготвени в растително или сметаново масло.

Ние използваме няколко източника за протеини: това е варено пилешко, варено яйце, брашнени червеи, щурци, скакалци, кисело мляко и понякога детска храна, приготвена от пилешко месо. Това не означава, че не трябва да давате никакви други протеинови продукти, но трябва да ги ограничавате.
Брашнените червеи съдържат малко повече мазнини, отколкото е необходимо, и не са идеален източник на протеини. Ако в седмицата давате 2-3 брашнени червея, проблеми няма да има. Но не трябва да давате всеки ден.

Основният проблем не се състои в това, голяма ли е загубата на зрението и в каква степен са засегнати очите, а в това, какви са последиците от натрупването на мазнини за целия организъм на животното.
Избирайте протеинови продукти с намалено съръжание на мазнини.

******************************************************************

Как да се борим с очните инфекции


Когато забележите признаци на заболяване или други медицински проблеми, по-добре заведете животното на лекар.
Предлагаме ви няколко "домашни" метода за лечение на очни раздразнения и инфекции.

Много често при малките животни възникват раздразнения на очите.
Ако отглеждате повече от едно животно и сте виждали как спят, ще разберете за какво говорим. Спящите животни са топка козина, лапи, опашки и глави.
Поради тази причина животните лесно могат да получат малки драскотини в областта на очите, по-скоро от лапата на съседа, може да възникне ситуация, когато окото не се отваря напълно, а понякога в ъгъла на окото се появяват бели секрети.

Този проблем може да премине за 24 часа, но ако състоянието не се подобри, и забележите по-голямо количество секрет, или забелжите рана около очите, веднага се обърнете към ветеринар.
Лечението е лесно. Купете в аптеката "изкуствени сълзи"(не използвайте продуки като Visine. Капвайте в пострадалото око по 1-2 капки 2-3 пъти на ден. След това за няколко минути поставете топъл компрес. В повечето случаи още на следващия ден окото се почиства и се отваря.
Ако точно така се случи, значи сте използвали правилно съветите.
Ако окото е раздразнено както преди, отивайте при ветеринар. Ако не започнете бързо правилно лечение, животното може да ослепее или да загуби окото си.

Ако сте решили да лекувате самостоятелно животното, мийте ръцете си преди и след процедурата. Белезникавите секрети могат да свидетелстват за наличието на инфекция.

Ако при вашето животно окото загнои, вижда се оток, следи от засъхнала гной и окото не се отваря или животното не може да мига, трябва:

Вариант 1
- промийте окото със специален лосион, "човешки" левомицетинови очни капки или настойка от лайка;
- убедете се, че на клепачите няма видими травми;
- капнете в очите левомицетинови (човешки) или ИРИС (ветеринарни) очни капки, може да използвате очна маз.
Ако при периодично промиване през деня ситуацията не се подобри, обърнете се към лекар.

Вариант 2

Купете лайка от аптеката и я сварете, изчакайте да изстине. Вземете животното в ръце и внимателно с памучна клечка за уши промийте окото за 10-15 мин. При завършване на процедурата не пускайте животното в клетката: носете го на ръце, опитайте да поиграете с него, докато лайката не изсъхне. След това повторете процедурата още 1-2 пъти, всеки път изчаквайте лайката да изсъхне по естествен път.
Подобни процедури се провеждат 2-3 пъти на ден, в зависимост от сериознността на повредата, до възвръщане на нормалното състояние на окото. За профилактика промивайте и другото око.

ПОМНЕТЕ: подобно лечение е възможно само в случаите, когато повредата в областта на очите е малка и няма сериозно нагнояване!
По този начин животното се лекува не по-малко от 2 седмици, до пълно оздравяване и възстановяване на кожата. При завършено заздравяване промивайте окото още няколко дни, за да не започнат родителите да разлизват болното място.

Ако забележите на бузата или в района на очите оток, започнали са силни белезникави секрети в областта на очите, а самото око е затворено, или е започнало нагноение с отделяне на гной, ВЕДНАГА посетете ветеринар. Възможно е това да е абсцес, който трябва да се отвори. Ако се забавите, има вероятност животното да загуби окото си или да умре.

В някои случаи подобен абсцес може да се спука сам. Ако имате такъв случай, и гнойта влиза не непосредствено в очите, а в околоочната област, е възможно да направите следното:
- внимателно с памучна клечка почистете остатъците от гнойта(бъдете внимателни, за да не разнесете инфекцията);
- отгоре промийте раната с кислородна вода, в самата рана под налягане въведете миристамин, след това намажете мястото с Левомекол. При необхдимост повторете на следващия ден. Ако след това гнойта остане, обърнете се към ветеринар;
- в болното око 2-3 пъти на ден капвайте по една капка Ципровет, курс на лечение 5 дни.

**************************************************************

Афлатоксикоза

Заболяване на черния дроб, причинено от афлатоксините, появяващи се в резултат на метаболизма на някои гъбички, живеещи в хранителните продукти.

Рискови продукти: царевица, фъстъци, ленено семе.

Причини: употребата на заразени продукти, насекоми.

Предовратяване: проверявайте произхода на насекомите, не давайте фъстъци.

Признаци/симптоми:
-загуба на апетит;
-анемия;
-жълтеница;
-летаргия;
- стомашно-чревно разстройство

Лечение: ако афлатоксикозата е открита навреме е лечима. Веднага променете диетата, спешно се обърнете към ветеринар.
Ако са се появили описаните признаци, смъртта може да настъпи за няколко часа.

**********************************************************

Контактен дерматит- при хората, получен от съприкосновение с животното

Възпаление на кожното покритие при хората. Причините - пряк контакт с лапите на животното.

Причини: алергична реакция
- проявата може да се усилва или отслабва;
- при докосване на животното се възприема като алерген и причинява активизиране на имунната система на организма, което се изразява в почервеняване и възпаление на кожата;
- първоначалната реакция може да липса, но може да се прояви по-късно.

Предовратяване: ако имате подозрения, при контакт обличайте дреха с дълги ръкави; мийте ръцете си след контакт с животното.

Признаци:
- почервеняване на кожата, намираща се в непосредствено съприкосновение на лапите;
- сърбеж;
- оток на кожата на местата, които са се докосвали до животното;
- образуване на обрив или мехури;
- повишена температура или чувствителност на кожата на тези места.

Лечение:
- измиване на кожата на местата на съприкосновение с животното, за да се избавите от дразнителя;
- използвайте студени компреси;
- намажете раздразнените участъци кожа с крем, съдържащ хидрокортизон.

********************************************************

Гиардиоза (ламблиоза)

Диария, причинена от паразит, известен като Giardia intestinalis (или Giardia lamblia). Това е едноклетъчен паразит, заселващ се в тънките черва на хора и животни.

Причини:
- паразитът се предава чрез екскрементите на заразеното животно или човек;
- може да се заразите случайно;
- паразитът може да попадне в организма заедно с плодовете и зеленчуците, не подложени на термална обработка;
- повишен риск от заразяване - мед. работници, деца в детски градини, туристи.

Предовратяване:
- мийте ръцете си добре;
- мийте и почиствайте плодовете и зеленчуците преди употреба;
- не използвайте и не давайте на животното вода, която може да е била в контакт с изпражнения.

Признаци:
- промяна в поведението;
- куцане;
- диария;
- повръщане;
-пожълтяване на корема, което показва проблем с черния дроб;
- зелен цвят на фекалиите;
- обезводняване.

Лечение:
- веднага се обърнете към ветеринар;
- проверете всички животни за наличието на giardia;
- изолирайте животното, с проявените симптоми;
- следете за останалите животни и себе си;
- почистете клетките на другите животни;
- посещавайте ветеринар, докато се уверите, че няма повече паразит;
- след посещението при ветеринар отново почистете клетката и всичко в нея.

***************************************************************

Паралич на задните крайници

Параличът на задните крайници не е заболяване само по себе си: това е вторичен хиперпаратиреоидизъм, развиващ се в резултат на отрицателен калциев баланс. При това заболяване организма се старае да поддържа нивото на калция за сметка на неговото освобождаване от костната тъкан. При липса на лечение заболяването е СМЪРТОНОСНО, но при лечение в много случаи този процес е обратим.

Причини: усвояване на калция заради лошо хранене(понижено съдържание на калций и вит. Д, високо съдържание на фосфат), води до образуването на паратироиден хормон, освобождаващ калций от костите.

Предовратяване:
- осигурете балансирано хранене;
- винаги проверявайте съотношението калций и фосфор във всички видове храни, които давате;
- поддържайте пложителен баланс на калций и фосфор в храната.

Признаци:
- паралич;
- летаргия;
- куцота;
- фрактури на костите;
- тремор;
- слабост;
- частичен или пълен отказ от използване на задните крайници;
- намалена хващателна способност.

Лечение:
- ако диагностиката е проведена навреме, заболяването е лечимо;
- веднага се обърнете към ветеринар, само специалист може да проведе анализи и да назначи лечение.

******************************************************************

Запушване на стомашно-чревния тракт

Частично или пълно запушване- това се случва, когато в организма попадне чуждо тяло.

Причини: чуждо тяло- семена, трески, запушването пречи на излизането на фекалиите.

Предовратяване:
- осигурете балансирано хранене;
- никога не хранете животното с евтини сухи храни за котки;
- сухата храна трябва да се накисва в течност за по-добро усвояване;
- не давайте семена, ядки и суха храна.

Признаци:
- подуване на корема;
- повръщане;
- диария;
- неприятна миризма от устата;
- липса на фекалии.

Лечение: СПЕШНО се обърнете към ветеринар!

**********************************************************************

Актиномикоза на челюстите(слюнчените жлези)

Актиномикоза на слюнчените жлези- това е заболяване, причинено от бактерията Actinomyces israelii. По-често огнището на инфекцията се намира в областта на муцуната и шията и има вид на бавно увеличаващо се твърдо подуване. Образуват се абсцеси, възможни усложнения, преминаващи към белите дробове, червата и другите органи и части на тялото; възможно развитие на гангрена и други усложнения. При липса на лечение настъпва смърт.

Причини: бактериите попадат в тъканите вследствие на травми, хирургична намеса или възпаление. Една от най-разпространените причини е дентален абсцес.

Предовратяване:
- сухата и твърда храна трябва да се накисва в течност;
- никога не хранете с евтини сухи храни за котки;
- помислете, че в природата захарните катерици основно се хранят със сок или друга течна храна.

Признаци:
- подуване или оток, образуван на муцуната, шията или гърдите;
- загуба на тегло;
- секрет от очите.

Лечение: СПЕШНО се обърнете към ветеринар.

************************************************************************

Стрес

Състояние на стрес е реакция на организма към неблагоприятни условия на околната среда или натиск.

Причини:
- реална опасност;
- загуба на стопанина или партньора;
- самота;
- заболяване;
- лошо хранене;
- заболяване на щитовидната жлеза;
- ниско ниво на захар в кръвта;
- внезапни промени в обкръжението, храненето или общуването;
- принудително събуждане и бодърствуване в дневните часове.

Предовратяване:
- осигурете балансирано хранене;
- отглеждайте по възможност двойка;
- отглеждайте животните в достатъчно голяма клетка;
- не допускайте до захарната катерица други животни;
- дайте възможност на животното да играе по няколко часа всяка нощ;
- не трябва да променяте рязко обкръжението;
- ако преминавате към друга диета, правете го постепенно;
- всяка промяна трябва да протича постепенно;
- не дръжте животното в шумни места или където има много хора;
- не трябва да взимате прекалено често животното на ръце, особено от непознати хора;
- ако обучавате животното през деня, не го безпокойте. Дайте му възможност да спи пред деня;
- ако в обкръжението на животното протичат промени, отнасяйте се към него с особено внимание и следете състоянието му.

Признаци:
- диария;
- повръщане;
- тремор;
- промяна в режима на съня;
- липса на апетит;
- нарушение на движенията, падане, самонараняване.

Лечение:
- ако забележите признаци на заболяване, причинен от стрес, обърнете се към ветеринар;
- провеждайте повече време с животното;
- ако състоянието е причинено от това, че животното отскоро е във вашия дом, постарайте се да го оставяте в обкръжението на познати елементи. Дори ако клетката или спалното място са стари и мръсни, оставете поне едното и внасяйте промените постепенно;
- преминаването към друга храна трябва да бъде постепенно.

**********************************************************************

Трихомоназа

Инфекциозно заболяване, причинено от трихомонади.

Причини: заразена храна или вода.

Предовратяване:
- в клетката винаги трябва да има чиста филтрирана вода;
- замразявайте пресните продукти и зеленчуци, преди да ги давате на животното;
- мийте добре ръцете си преди да подготвяте храната;
- мийте добре суровите продукти, преди да ги давате;
- замразявайте насекомите преди употреба.

Признаци:
- загуба на тегло;
- повръщане;
- диария;
- промяна в цвета и консистенцията на фекалиите, могат да бъдат жълти на цвят, да включват несмляна храна и слуз;
- обезводняване;
- липса на апетит.

Лечение:
-изолирайте болното животно, измийте клетката и другите предмети;
- веднага се обърнете към ветеринар;
- следете останалите животни.

*****************************************************************

Отравяне: растения

Отровни домашни растения: http://www.blankees.com/house/plants/poisonous.htm

Отровни растения: http://www.ratfanclub.org/plants.html

1.Нетоксични: растения, които не са отровни и не причиняват никакви болезнени сиптоми.
2.Съдържат оксалатни соли- сокът от тези растения съдържа микроскопични кристали оксалатни соли, което може да причини болка и раздразнение на устната кухина, устата, езика, а в някои случаи- оток на гърлото и затруднено дишане.
3.Слабо токсични- употребата им може да причини обрив, повръщане или диария, в малки количества не причинява болезнени симптоми.
4.Токсични- употребата, особено на големи количества може да окаже отрицателно влияние на сърцето, черния дроб и бъбреците. При първи симптоми веднага се обърнете към лекар.
5.Причиняващи дерматити- сокът на тези растения или убождане може да предизвика раздразнение и сърбеж, в някои случаи много силни.
6.Възможно тоскични- в малки количества не причиняват отравяне, няма обширна информация.
7.Токсични за животните- растения причиняващи отравяне.

Предовратяване:
- вашето животно не трябва да се докосва до отровни и токсични растения;
- не поставяйте в клетката клони, ако не сте сигурни, че те са безопасни и не са подлагани на въздействието на химични препарати и пестициди.

***********************************************************************

Хранителна алергия

Симптоми: животното броди по клетката цял ден, не може да си намери място, яде и пие нормално, фекалиите са нормални, очите и лигавиците чисти, козината блестяща, само поведението е нетипично, не спи в къщичката, през цялото време се ближе под опашката или се чеше.
Разлизва до рана мястото, където се чеше.

Лечение:
- Лиарсин по 0,3 мл 1 на ден(в устата);
- Гамавит по 0,5 мл 1 на ден (в устата);
- Кларитин сироп за деца по 1/6 доза 1 на ден - 4 дни, след това по 1 1/2 доза 1 на ден- 3 дни.

Диета: храната трябва да бъде ограничена.
Местата на раздразнение се обработват с кислородна вода и маз фенистил гел.

******************************************************************************

Хипофункция на щитовидната жлеза-Хипотиреоидизъм

При захарните катерици това заболяване се среща рядко.

Признаци:
-затлъстяване, въпреки балансираната диета и липса на движение;
- суха, лющеща се кожа на ушите и задния отдел на гърба;
- удебеляване, пожълтяване на ноктите;
- разчесване и прекалени грижи за козината;
- самонараняване.

Диагностика- може да се постави само от специалист.

Лечение: въвеждане на хормон на щитовидната жлеза.

http://vk.com/
http://possumov.net//
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи