[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Съвети на вет. лекар за заболяванията при захарните катерици
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Съвети на вет. лекар за заболяванията при захарните катерици

Съвети на вет. лекар за заболяванията при захарните катерици

Мнениеот meri » Вто Май 06, 2014 8:47 am

Автор д-р Janine M Cianciolo

Ухапвания, драскотини и абсцеси


Захарните катерици са прекалено "социални" животни, понякога се държат твърде жестоко. При животни, живеещи в стадо, често се срещат рани от ухапвания и драскотини. Причина за това може да стане доминатно поведение или взаимоотношения между мъжки и женски в брачния сезон.
Тези рани не са толкова сериозни, но трябва да наблюдавате животното, получило подобна повреда, и веднага да окажете помощ при първи признаци на инфекциозно заразяване. Обръщайте внимание на такива симптоми като оток, почервеняване, неприятна миризма или нарушение на двигателната активност на крайниците.

Ако вашето животно е получило одраскване, промийте раната с чиста тъкан или марля, напоена в топла вода, а след това подсушете. Не трябва да обработвате раната с противовъзпалителни мехлеми в свободна продажба: самото животно или съседите по клетка могат да ближат раната и по този начин мехлема да попадне вътре, което е нежелтелно.
Противовъзпалителните мехлеми често съдържат мортикостероиди, които е нежелателно да се дават на захарните катерици. Освен това мехлемите цапат козината, и животното може да започне да разлизва раната или да хапе козината.

Драскотините не са сериозен проблем, изключение са драскотините в областта на очите. При повреждане на очите колкото може по-бързо се обърнете към ветеринар. В такива случаи е заегната роговицата: това не е толкова болезнено, но способства бактериално заразяване. В резултат животното може да загуби зрението си или окото.
В особено тежки случаи е възможно ветеринаря да проведе операция по премахване на окото. В по-несериозни случаи може да минете само с мехлем или капки. Решението трябва да вземе вет. лекар.

Раните от ухапване са по-сериозни, защото се поврежда не само кожното покритие, но и подкожните тъкани, което улеснява достъпа на болестотворните бактерии в организма. Ако раната се намира на гърдите, гърба, корема или крайниците, внимателно промийте раната с чиста тъкан или марля напоена в топла вода. Ако кървенето не спира, натиснете с пръст, за да го спрете.
Тъй като шансовете за инфектиране на раната в този случай са големи, трябва да заведете животното веднага на лекар. В този случай не трябва да нанасяте на раната кремове или мехлеми, дори предназначени специално за животни: първо се консултирайте с ветеринар.
Ако раната от ухапването се намира на муцуната или в областта на очите, животното се нуждае от спешна помощ от ветеринар. Раните в района на очите изискват особени грижи, в случай на неправилно лечение могат да доведат до тежка травма.

Понякога раните от ухапване не могат да се забележат веднага, и само след няколко дни ще забележите оток. Този оток може да бъде твърд на пипане или мека област, в такъв случай имаме абсцес. Засегнатата област е запълнена с гной. Този род повреди се лекуват от ветеринар. Абсцеса се отваря, промива се с антибиотичен разтвор, а след това се изписват антибиотици, които се дават перорално 7-10 дни. В началото на лечението може да бъде поставена инжекция антибиотик.
Преди това на животното се дава сънотворно.
Ако не се отстрани възпалението, или ако е много тежко, вашият лекар може да направи посявка и тест за чувствителност към антибиотици. От абсцеса се взима билогичен материал и се изпраща в лаборатория, където се отглежда култура бактерии, които са причина за нагнояването, а след това се проверява как различните антибиотици въздействат на тази култура. По този начин се изяснява кой антибиотик е най-ефективен в случая. Различните бактериални инфекции се лекуват с различни антибиотици. Устойчивите инфекции изискват специално лечение.

Важно е да помните, че ако вашето животно има рана и абсцес, то изпитва болка и може да ви ухапе, за това трябва да се погрижите за защита. Възможно е да си поставите ръкавици, ако не, обработвайте ухапванията и драскотините, защото в тях може да попадне инфекция. Погрижете се за собственото си здраве.

Много е важно да поддържате чистота в клетката, особено ако вашето животно се възстановява след инфекциозно заразяване.

Изключително важно е точно да изпълнявате указанията на лекаря и да завършите курса антибиотик, дори ако животното се чувства по-добре. Напълно възможно е, следвайки указанията на лекаря, да се наложи да изолирате раненото животно в отделна клетка и да го държите там по време на лечението. Понякога другите животни се опитват да почистят раната и я разлизват, което пречи на заздравяването и може да влоши ситуацията.

***************************************************

Паралич на задните крайници

Заболяване, в основата на което лежи недостигът на хранителни вещества и съотношението калций/фосфор или вит.Д в диетата на животното. Понякога това заболяване се нарича метаболитно заболяване на костите; но този термин в медицината обозначава не едно, а цяла група различни заболявания, засягащи костите- както при хората, така и при животните. Най-разпространено от метаболитните заболявания при захарните катерици е вторичен хиперпаратиреоидизъм. Параличът на задните крайници е само един от симптомите на това заболяване, най-забележимо от стопаните- но това не е заболяване като такова. Това е усложнено заболяване с множество симптоми и възможни причини.

Паращитовидните жлези - това са жлези, разположени до щитовидната жлеза. Тези жлези произвеждат паратироиден хормон, отговарящ за усвояването на калций, фосфор, вит.Д.

Животните се нуждаят от определено съотношение калций и фосфор за поддържане на здравето, защото те отговарят за формирането и нормалното функциониране не само на костната система, но и на другите органи.
Вторичният хиперпаратиреоидизъм е резултат от недостига на калций, неправилно съотношение калций и фосфор, повишено съдържание на фосфор или недостиг на вит.Д в диетата. Ако съдържанието на калций в кръвта е прекалено ниско (хипокалцемия), паращитовидните жлези започват да произвеждат излишен парахормон, това води до това, че калция се отмива от костите за възстановяване на нормалното количество калций в кръвта, а това на свой ред води до това, че костите стават чупливи и се повишава вероятността от фрактури.

Хипокалцемията може да предизвика излишна възбуда на нервната система, което води до гърчове и непроизволно свиване на мускулите. Допълнително следствие на хипокалцемията могат да станат обща слабост, сънливост и загуба на апетита.
Витамин Д играе водеща роля в процеса на усвояване на калция от стомашно-чревния тракт. По време на промеждутъчните процеси, протичащи в организма, по-точно в черния дроб и бъбреците,- вит.Д помага за усвояването на калция. Калция се усвоява правилно по време на преобразуването на вит.Д. Без този витамин калция като химически елемент е слабо разтворим и лошо се усвоява от организма.

Избирайки продукти за диетата на вашето животно, обърнете внимание на хранителната ценност, която е показана на етикета. За да сте сигурни, че в диетата на вашия любимец се съдържа достатъчно калций, обърнете внимание и на нивото на съдържание на фосфор.

Фосфор- химичен елемент, който лесно се усвоява от червата, той свързва калция- а калциевия фосфат не се усвоява и изхвърля от организма с фекалиите. Процесът е толкова по-активен, колкото повече излишен калций попада в организма. Излишъка на фосфор също пречи преминаването на вит.Д във форма, способстваща усвояването на калция: влиянието на излишния фосфор за производството на парахормон.
Прекалено високото съдържание на фосфор в продуктите намалява способността на организма да усвоява калция, което оказва отрицателно влияние на здравето.

Стопаните на захарни катерици трябва да знаят, че правилната балансирана диета е гаранция за здраве и дълголетие. Една от основите на правилното хранене е осигуряването на калций, фосфор и вит.Д в необходимите количества и правилно съотношение.

Метаболитните заболявания на костите се развиват с течение на времето в резултат на неправилно хранене. Ако забележите признаци на тремор, слабост, паралич или сънливост- спешно се обърнете към ветеринар. Често при наличие на подобни симптоми заболяването се намира в късен стадий на развитие, така че на животното ще бъде изписано съответното лечение.
Помнете, че профилактиката е най-доброто лекарство. Здравословното хранене на животното, ще ви помогне да избегнете много нежелателни последици.

******************************************************

Токсоплазмоза

Много торбести са способни да се заразят с токсоплазмоза: при липса на лечение, заболяването създава сериозна заплаха за техния живот.
Не съм се срещала със случаи на токсоплазмоза при захарните катерици, но тъй като са топлокръвни, те са възприемчиви към това заболяване.
Не трябва да допускате животното към котешката тоалетна(ако отглеждате котка), да давате недоварено месо и винаги да миете плодовете и зеленчуците преди да ги предлагате на животното.

Тоскоплзмозата се отнася към зоонозите- т.е., към заболяванията, които могат да се предават на хората; тя е особено опасна за бременните жени. Почистването на клетката намалява риска от предаване на инфекцията от едно животно към друго или човека. Ако имате въпроси относно токсоплазмозата, обърнете се към вашият ветеринар за повече информация.

*************************************************************

Устройство и състояние на зъбите

Трябва да напомним на стопаните, че захарните катерици не са морски свинчета, катерици или зайци, мишки или плъхове. Всеки вид има своите анатомически особености, особени черти и нужди. Трябва да бъдете сигурни, че вашият ветеринар разбира от захарни катерици.
При всеки вид зъбите са се развивали така, че да отговарят на начина на живот към който е приспособено животното.

Зъбите при захарните катерици са изключително остри. Горната и долната двойка резци напомнят за дългите зъби на гризачите. Захарните катерици имат 40 зъба: 4 резеца (по-дълги долни и по-къси горни), 12 премолари и 20 кътника(молари). ЗЪБИТЕ НА ЗАХАРНИТЕ КАТЕРИЦИ НЕ РАСТАТ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ИМ ЖИВОТ, КАКТО ПРИ ГРИЗАЧИТЕ, И НЕ ИЗРАСТВАТ ОТНОВО ПРИ ЗАГУБА НА ЗЪБ, НЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ИЗПИЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ.
ПОМНЕТЕ:ИЗПИЛЕНИТЕ ЗЪБИ НЕ ИЗРАСТВАТ ОТНОВО!

Освен това, изпилвайки зъбите, засягате зъбния нерв, което причинява постоянна болка, води до разрушаване на зъбите и инфекциозно възпаление, и накрая убива вашето животно!

За поддържане на чисти и здрави зъби е достатъчно нормално балансирано хранене и условия на отглеждане, отговарящи на вида.

Ако зъбът се чупи или възникне възпаление на корена, може да се наложи премахване на зъба или медикаментозно лечение. Обърнете внимание на цвета на венците: те не трябва да бъдат ярко-червени по линията на зъбите.

Ако забележите силно почервеняване на венците, това може да показва за инфекция.
Преди да премахне зъба, вашият ветеринар може да ви посъветва да направите рентген на черепа, за да се потвърди необходимостта от операция и да се изясни има ли възпалителни процеси в челюстта.

*************************************************

Еднакви симптоми, различни заболявания

При различните заболявания често има сходни симптоми.
Помнете: само професионалната диагностика, проведена от ветеринар може да установи кое заболяване е дало тази клинична картина.
Практиката на "самолечение" може да доведе до смъртта на вашето животно!

Стигайки до извода, че животното страда от метаболитно заболяване на костите, стопаните увеличават дозата калций, а това не помага, ако заболяването има друга природа, освен това преизлишъка на калций в храната сам по себе си може да доведе до тежки последици. Лечението е трудно!

Съществуват различни форми на бактериални инфекции, които неоткрити навреме причиняват именно такива симптоми: влачене на задните крака и гърчове. За определяне причината на паралича е необходим пълен анализ на кръв, бактериална посявка и тест за чувствителност към бактериалните култури към различните антибиотици. Според резултатите от изследванията, ветеринарят ще определи курса на лечение.

НЕ ТРЯБВА ДА ПРЕДПОЛАГАТЕ, ЧЕ ЗНАЕТЕ ОТ КАКВО Е БОЛНО ВАШЕТО ЖИВОТНО.

На различните видове бактерии действат само определени антибиотици. Давайки на животното широкоспектърен антибиотик нищо не постигате. Лекарството трябва да съответства на заболяването.
Веднага заведете животното на лекар.

Ветеринарните лекари могат да използват различни термини за обяснение на диагнозата, които са частично вазимозаменяеми. Понякога ветеринарите употребяват общи термини, за да ги разберат стопаните.

Думата "симптом" може да има различни значения в речта на обикновения човек и вет. лекар. В медицинските кръгове думата "симптом" се обозначава за нещо, което може да се опише с думи. Но при работа с животни, ветеринаря има работа не със симтоми, а с признаци на заболяване, например, диария, признаците на която при животните може само да се наблюдава(течни фекалии, болка в корема, обезводняване), а човек може да разкаже за тях самостоятелно.

Не ви препоръчвам да използвате информацията от интернет за лекуване на животните- това е опасно. Особено опасно е да приемате съвети от хора, които не отглеждат захарни катерици, тъй като все още не са много популярни домашни любимци.

***************************************************

Опадане на козината

Това е сложна тема, защото причините за опадане на козината могат да бъдат свързани с различни причини. Състоянието на козината и кожата в много случаи отразяват общото здравословно състояние. При болното животно козината е разрошена и потъмняла.
Първият въпрос, който винаги задавам касае диетата. Диета бедна на хранителни вещества или витамини и минерали може да стане причина за "оплешивяване".
Любителите на захарни катерици изказват предположение, че опадането на козината може да бъде свързано с проблеми с щитовидната жлеза. Въпреки че при много видове проблемите с ендокринната система действително могат да предизвикат опадане на козината, по отношение на захарните катерици, не е изучен достатъчно. Преди да се направят подобни заключения, трябва да се проведат сериозни изследвания, лабораторни анализи на хормони.

Освен неправилното хранене, разпространена причина за опадане на козината могат да бъдат бактериални или гъбични инфекции, ектопаразити. Извършвайки кожна проба и провеждайки изследване под микроскоп, ветеринаря може да постави точна диагноза. В някои случаи е необходима биопсия на кожата.

Много често причина за опадане на козината са прекалените грижи за нея. Причините, поради които животното започва да се грижи прекалено за козината си са много: стрес, причинен от различни ситуации- излишната сухота на кожата може допълнително да усложни ситуацията.
Малки травми, назабележими при външен оглед, също могат да предизвикат раздразнение и да привлекат излишно внимание на животното към мястото на травмата. Още причина за прекомерните грижи за козината, могат да бъдат другите животни, живеещи в една клетка с пострадалото: те често се грижат едно за друго, ближат и почистват козината, а в случай на травма или нараняване започват усилено да ближат болното място на пострадалия, което води до опадане на козината.

При липса на признаци за опадане на козината, внимателно наблюдавайте животното, за да изясните ще се проявят ли признаци на заболяване, има ли отклонение в тяхното поведение. Във всички случаи, когато причината е открита и премахната, козината израства отново. Опадането на козината не застрашава живота, но показва за съществуването на някакви проблеми.

*****************************************************

Зооноза

Зооноза се наричат инфекциозни заболявания, които се предават от гръбначни животни на хора.
Спазването на хигиена в повечето случаи ще ви позволи да контролирате ситуацията. Заразяванията от захарни катерици са изключително редки.

Както салмонелозата, така и лептоспирозата могат да се избегнат, ако почиствате добре клетката. Това са единствените бактериални заболявания, от които човек може да се зарази от своите любимци.
Трябва не само да миете ръцете си след общуване с животните, но да поддържате чистота в клетката, аксесоарите. Трябва периодично да сменяте пълнителя, да почиствате клетката основно, ежедневно да миете съдовете за храна и вода, играчките и аксесоарите.
Къщичките, хамаците, бягащото колело и играчките трябва периодично да се почистват и дезинфекцират.

http://possumov.net//
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи