[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Разстройство на поведението при захарните катерици
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Разстройство на поведението при захарните катерици

Разстройство на поведението при захарните катерици

Мнениеот meri » Вто Май 06, 2014 5:28 pm

Съвети на вет. лекар
Автор д-р Janine M Cianciolo


Тази статия е посветена на най-разпространения медицински проблем и разстройство на поведението, наблюдавани при захарните катерици, отглеждани в плен. В много случаи причината за такова поведение може да се окаже нерпавилното отглеждане. В дивата природа диетата на захарните катерици е разнообразна, варира според сезоните. Захарните катерици са стадни животни и живеят на групи, в които женските са повече от мъжките. Женските са полиеструсни, техният цикъл на размножаване зависи от годишното време. В плен тези цикли не се спазват, и женските могат да имат потомство през цялата година. Мъжките са сперматогенни през цялата година.

Някои отклонения в поведението, обусловени от стрес:

1.Алопеция, причинена от прекалени грижи за козината.

2.Самонараняване в областта на опашката, крайниците и половите органи: в случай ако стопанина не забележи навреме подобно поведение, самонаранявнето може да доведе до смърт.

3.Преяждане: може да доведе до постоянна сънливост, загуба на активност, и да съкрати живота на захарната катерица.

4.Недохранване: води до ранна смърт заради недостиг на хранителни вещества.

5.Полидипсия(повишена жажда): животното започва да пие вода в огромни количества без никакви физически причини.

6.Копрофагия.

7.Непрекъснато хаотично придвижване по клетката.

8.Убийство и изяждане на потомството.

Преди да се уверите, че описаните симптоми ще бъдат признати за отклонение в поведението, трябва да проведете пълно медицинско изследване на вашето животно, включително кръвен анализ, защото някои заболявания имат същите симптоми. Ако сте удостоверили, че животното има отклонения в поведението, в някои случаи ще бъдат изписани лекарства, например, антибиотици за предовратяване на инфектирането при самонараняване.

Установявайки, че отклонението в поведението е психически проблем, а не медицински, трябва да си спомните всичко, което знаете за отглеждането на дивите захарни катерици. Не забравяйте, че най-добрия метод да предовратите такива разстройства- това е основателно разбиране на нуждите на животното. Достатъчно ли е голяма клетката, в която го отглеждате? За две или три животни е необходимо повече място, отколкото за едно. Постарайте се да изберете по-висока клетка, това е много по-важно от това дали клетката е голяма на ширина и дълбочина. Не забравяйте за "дупките", къщичките и висящите джобове, в които животните биха могли да спят.

Има ли в клетката допълнителни аксесоари, по които може да се катери. Има ли бягащо колело. Варира ли устройството в клетката, заменяте ли аксесоарите. Правите ли живота на вашата захарна катерица разнообразен, или обратното. Не забравяйте, разнообразието е изключително важно за душевното здраве на вашето животно. Когато наоколо нищо не се променя, така ще започне да скучае- а именно скуката е причина за разстройство в поведението.

Самотно ли е вашето животно? В периода на бодърствуване се нуждае от много внимание. Можете да носите спящото животно в джоб или торба, но това не е достатъчно. Вниманието е особено необходимо през нощта- в това време, когато вие спите. Ако не можете да играете с животното, вземете две или три, за компания.

В моята практика често се срещат случаи, когато именно при самотните животни възникват проблеми с поведението- и в резултат, със здравето. Повечето хора не са способни да посветят достатъчно време на животното, за да удовлетворят социалните нужди на самотното животно, за това препоръчвам да отглеждате няколко животни, в природата те общуват постоянно. Хората, които отглеждат едно животно, често се сблъскват с проблеми при необходимост да пътуват или в случаите, когато поради някакви причини трябва да отсъстват дълго. Ако между животните и човека се установи здрава връзка, това животно ще започне да зависи от постоянното общуване със "своята човешка колония". Стресът, възникващ от запознанството с нов човек, грижещ се за животното, може веднъж за винаги да промени характера на животното.

Както скуката, така и самотата могат да доведат до преяждане, полидипсия, самонараняване и хаотично бягане по клетката. В случаи с мъжко животно, кастрацията може да го избави от самонараняване, особено в областта на половите органи.
Много разстройства в поведението при животни, живеещи в плен водят до намаляване срока на живот. Не забравяйте: захарните катерици са по-щастливи, когато живеят на двойки или групи.

За разлика от хората, животните не могат да ни кажат какво ги боли и дали се чувстват добре. Животните, с които са се отнасяли лошо или са ги пренебрегвали, често демонстрират модел на поведение, което много прилича на поведението, което е знак на диагностицирано заболяване. Ние често общуваме с хора, чиито животни демонстрират необичайно поведение, а лекаря не може да намери медицински причини за подобни отклонения. Това може да показва за това, че лекарят все още не е направил всички необходими анализи; не във всички случаи ненормалното поведение показва заболяване, което може да се диагностицира и лекува.

След като заболяването бъде изключено от списъка с възможните причини, можем да се опитаме да предположим, че причината за проблема е поведенческа. С поведенческите проблеми е трудно да се борим.
Как се постъпва, ако такива проблеми възникнат при захарните катерици?
Възможен отговор- нищо не можете да направите.
Екзотичните животни, отглеждани в плен се учат да вярват на своите стопани в млада възраст. Ако стопанина не обръща внимание на природните нужди на своето животно, подобно пренебрежение може да причини редица промени в поведението, не поддаващи се на корекция.

Депресията е един от проблемите, който често възниква при захарните катерици. Те са прекалено социални животни, но много хора купуват само едно животно, въпреки че в природата тези животни живеят на колонии. Понякога депресията може да се отстрани, като се намери компания на животното или се провежда повече време с него. Когато вземете решение да отглеждате захарна катерица с разстройство на поведението, трябва да знаете, няма никаква гаранция за това, че ще направите всичко правилно, и вашето животно ще стане доверчиво и ласкаво.

При някои животни промяната в поведението отива много далече и има толкова дълбоки корени, че те никога няма да бъдат способни да се доверяват на хората. Това особено се отнася за животните, взети от домове, където са ги дразнили и измъчвали, хранили от време на време, държали са ги в мръсни или прекалено малки клетки и т.н.

Повечето животни няма да имат проблем с поведението, ако с тях не се случи нещо, което да послужи за причина на поведенчески отклонения.
Моят съвет- започнете с млади животни и спечелете доверието им в юношеска възраст. Не забравяйте, че взимайки възрастно животно, можете да се сблъскате с множество проблеми, които няма да ви позволят да спечелите доверието им.
Взимайки екзотично животно, уверете се първо, че имате достатъчно време, за да удовлетворите нуждите на животното, не само в дадения момент, но и през целия му живот. Преди да запознаете новия любимец с вече живеещите у вас захарни катерици, покажете го на ветеринар.

Много възрастни животни, които вие можете да вземете, първоначално са били придобити от хора, които купувайки тези животни, не са мислели за техните интереси. Взимайки подобно решение, трябва да бъдете много внимателни и да разберете, че е възможно да се свържете с животно, което не отговаря на вашите очаквания и никога няма да стане такова, каквото бихте искали.

Не предприемайте подобни крачки "заради експеримента", не мислете, че ако потърпите неуспех, може да потърсите нов дом на животното. Това е безотговорно и само ще влоши вече съществуващите проблеми. Всички знаем, че понякога в живота се случва нещо, което може да попречи на стопанина да се грижи за животното. Разбира се в такива случаи не трябва да осъждате човека, решил да се раздели със своя домашен любимец, но подобни ситуации са редки. Повечето хора, стремящи се да се избавят от животните си, постъпват така, защото се уморяват от отговорността или разходите и се стремят да прехвърлят отговорността за животното, за чието поведение са виновни самите те, на чужд гръб.

Купувайки младо животно и овладявайки навиците за грижите, ще успеете да запазите тяхното физическо и душевно здраве. Помнете, че причина за разстройство в поведението основно е безразличното и пренебрежително, неправилно отношение с животните. Да се предовратят поведенческите разстройства е по-лесно, отколкото да се справяте след като възникнат.

Поведенческото разстройство може да се коригира, но човек трябва да бъде готов за това, че ще му отнеме много време. Успех в построяване на отношенията и спечелване на доверие е напълно възможно. Предпазвайте се от ухапване, защото животни с разстройство в поведението са склонни да хапят новите си стопани.
Не забравяйте: ако ви е ухапало животно, промийте раната, а в случай на възникване на възпаление, се обърнете към лекар. В устната кухина на всяко животно и човека живеят множество видове бактерии, които в случай на ухапване и повреждане на кожата, могат да причинят различни проблеми.

Важно е да помните, че проблемите, възникнали при някои животни, е невъзможно да се разрешат дори при наличие на добри грижи, най-добри условия на отглеждане и правилно хранене.
Надявам се напълно осъзнавате ситуацията. След време можете да спечелите доверието на вашия нов любимец, да достигнете известно ниво на взаимно уважение, - или напротив, може да се окажете с животно, с което винаги ще бъде сложно да общувате и работите. Най-главното, което искам да кажа: подходът при който вие се съгласявате да "опитате" дали ще се справите с недостатъците на новия любимец, но в случай на неуспех ще бъдете готови да се откажете от него- нещастен подход по отношение на животното, вашият отказ от "проблемното" животно може да влоши и без това тежката ситуация.

Обикновено човека, който отглежда животни, няма нито време, нито опит, за да реши проблемите за коригиране на проблемите. Има и хора, които се занимават с рехабилитация на животните, осъзнавайки колко време и опити са необходими за постигане на успех.

http://possumov.net//
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи