[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Уролитиаза при морските свинчета
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Уролитиаза при морските свинчета

Уролитиаза при морските свинчета

Мнениеот meri » Чет Май 08, 2014 3:32 pm

Уролитиаза- образуване на камъни в пикочните органи. Тази патология се среща при много видове животни. Сред гризачите и зайцевидните по-често страдат морските свинчета, на второ място по честота на заболяване се намират зайците, при чинчилите се сряща още по-рядко, при останалите гризачи тези случаи са единични.

Урината при морските свинчета, чинчилите и зайците е алкална и обикновено съдържа утайка, която свободно се изхвърля при уриниране. При патологии в пикочния мехур се формират пясък или камъни.

Причини за уролитиаза

Към образуването на камъни може да доведе:


- неправилно хранене;
- малка употреба на течности;
- състав на водата;
- нарушение на калциево-фосфорната обмяна;
- възпалителни заболявания на пикочните органи.

Причините за уролитиаза при морските свинчета, чинчилите и зайците не са изучени до край, за това не е изключен генетичен фактор. Има редица случаи, когато от уролитиаза са се разболявали няколко животни- близки родственици. Но за сега това е само предположение, тъй като не винаги може да се проследи линията на родословието. Когато родствениците се отглеждат при един стопанин, този проблем не трябва да се описва еднозначно като генетичен фактор, тъй като за причина може да служат условията на хранене/ поене.

Мъжките са по-подложени на уролитиаза, отколкото женските, заради по-тясната уретра.

При морските свинчета, чинчилите и зайците камъните се образуват при силно алкален показател рН> 8,5. Най-често това е калциев карбонат (80-90%), могат да се открият трипелфосфати, аморфни фосфати, кисел амониев урат.

Симптоми:
- липса на уриниране;
-болезненост при уриниране(животното показва признаци на безпокойство, понякога присъства неествена изгърбена поза);
-свинчето издава звуци по време на уриниране или дефекация;
- утайка в урината, която се вижда с просто око (понякога след изсъхване на мястото на локвата остават прахообразни следи- това е нормално, отклонение от нормата са непосредствено малките песъчинки, които се виждат в урината);
- често уриниране на малки порции;
- уриниране с кръв;
- пареза на тазовите крайници(при силни болки).

За косвен признак може да служи изгризване на козината в областта на корема и половите органи, което при много животни се отбелязва при уролитиаза. Вероятно животното изпитва дискомфорт в тази област и се опитва да отстрани причината.

Внимание: Ако подозирате, че вашето животно се опитва са ходи до тоалетната и изпитва затруднение при уриниране, поставете го на чиста пеленка. При запазване на опитите към уриниране и липса на урина в продължение на половин час, или появата на малки капки урина, спешно се обърнете към ветеринар с рентген в кабинета. Камъкът може да блокира уретрата, и ако причината не се премахне веднага, това може да доведе до смъртта на животното.

Камък в уретрата при мъжкия (отбелязан с червена стрелка), пречи на уринирането- ситуация, изискваща оказване на спешна помощ.
Изображение

Диференциални диагнози

Някои сходни симптоми при морските свинчета, чинчили и зайци могат да предизвикат следните заболявания:

1.Възпалителни процеси в органите на отделителната система(цистит, нефрит, пиелит и др.).

2.Заболявания на репродуктивните органи(при женските- ендометрит, пиометра, при мъжките- травматично повреждане на половия член).

3.Заболявания на органите на стомашно-чревния тракт (тимпания, копростаза, хелминтоза и др.).

4.Травма на гръбнака, дегенеративни заболявание на опорно-двигателния апарат.

Диагностика

Диагностиката на заболяването се провежда в зависимост от анамнезата и клиничните прояви, и за по-точна картина е необходим комплексен подход.

Основни методи на диагностика: Рентгенография в две проекции(позволява с висока достоверност да се открият камъни и тяхното разположение, може да открие наличието на едър пясък, не позволява откриването на ситна утайка и нейния състав).

УЗИ (в повечето случаи позволява да се открие наличието на камъни, пясък в отделителните органи, да се оцени функционалността на органите).

Анализ на урина с микроскопия на седимент позволява да се определи качествената и количествената характеристика на утайката, да се назначи ефективно лечение).

Микроскопска утайка на урина
Изображение

Дигностика на уролитиаза с помощта на рентгенография, множество уролити
Изображение

Голям уролит в пикочния мехур
Изображение

Лечение на уролитиаза

Терапевтичното лечение се използва само в този случай, когато няма симптоми, застрашаващи живота на животното, които включват:

- Спазмолитици;
- Литолитични препарати;
- Препарати за подкиселяване на рН в урината;
- В някои случаи е необходимо приемането на противомикробни препарати, аналгетици;
- В случаите на липса на уриниране, заради блокиране на уретрата от камък, а също при откриване на камъни с големи размери, лечението е само хиругично, с бъдеща профилактика, по-често за цял живот.

Голям уролит, изваден от пикочния мехур на морско свинче
Изображение

Профилактика


Здравото животно не се нуждае от профилактика. Трябва да се спазва хигиена на постелката, да не се допуска отглеждане на суров пълнител и да се спазват правилата на хранене:

- голяма част от диетата- това е качествено сено;
- сочна храна;
- суха храна, ако има нужда от нея, предназначена за гризачи, състояща се от тревни гранули, лакомства за допълнително дохранване не трябва да се използват като основна храна, не трябва да се съдържат забранени продукти, да бъде на основата на трева;
- постоянно наличие на чиста вода в поилката.

За свинчета, склонни към уролитиаза, микроскопия на седимент позволява да се разработи стратегия за профилактика.
Схемата за профилактика може да включва:

- определена диета на хранене със спазване на необходимите пропорции "калций/ фосфор", въз основа на данните от микроскопията на седимент;
- прием на препарати на база растителни компоненти, които подпомагат разтварянето и премахването на пясъка;
- прилагане на препарати или натурални продукти, променящи рН в кисела страна;
- използване на филтри за омекотяване на питейната вода.

На животни предразположени към уролитиаза се препоръчва да дават анализ на урина не по-рядко от веднъж на 3 месеца. Рентгенография или УЗИ на пикочен мехур се препоръчват според ситуацията.

За животните, прекарали операция по премахване на камъни, профилактиката и следоперационния контрол са особено важни, тъй като уролитите много често възникват повторно. По-често трябва да се предвиждат рецидиви в интервала от две седмици до три-четири месеца. С тази цел се препоръчва да се правят анализи на урина на всеки 2 седмици в продължение на първите два месеца след операцията, и по-късно ежемесечно. Контролен рентген- трябва да се направи след месец, и по-късно според състоянието, но не по-рядко от веднъж в годината, през целия живот.

Ако животното пие малко, трябва да се стимулира употребата на голямо количество течности(да се поставят в клетката няколко поилки, в които ежедневно се сменя водата, да се увеличи количеството сочна храна с оглед съдържанието на калций/фосфор в отделните растения, или да се налива течност принудително със спринцовка без игла.

Автор д-р Светлана Тишкина
http://msvinkadoma.wordpress.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи