[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Диабет при дегуто
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Диабет при дегуто

Диабет при дегуто

Мнениеот meri » Пет Юли 04, 2014 2:57 pm

Диабет- едно от най-разпространените заболявания сред дегуто. За съжаление това заболяване не се поддава на пълно излекуване, но може да се живее с него. Диабетът е по-скоро начин на живот, а не заболяване. Диабетът провокира катаракта.

Първи тип- инсулинозависим. Този тип се предава по наследство. Причина за заболяването- дисфункция на щитовидната жлеза.

Втори тип- инсулинонезависим. Това не означава, че няма да се провежда терапия с инсулин, но необходимостта от пожизнени инжекции инсулин отсъства.

Лечение

При диабет първи тип, се прилага курс проценти инсулин. За съжаление свински инсулин(използва се за лечение за хора и хищни животни), е почти безполезен за тревопасните гризачи(твърде бързо се изхвърля). По-целесъобразно е прилагането на инсулин -депо.

Предварителната диагноза може да се постави въз основа на наблюденията върху поведението на животното, но поставянето на точна диагноза е невъзможна без кръвен анализ и урина за глюкоза.

Признаци на заболяване

При повишено ниво на глюкоза, животното започва усилено да употребява вода, учестява уринриането (обемът на урината в повечето случаи също се увеличава). Апетита на животното може и да не се променя, но въпреки нормалната употреба на храна, животното продължава да губи тегло. Това са първите признаци на заболяване, които говорят за вероятността от наличието на диабет. В по-тежки случаи се наблюдава загуба на мускулна маса, хепатомегалия( увеличение на черния дроб- диагностицира се при рентгенография и УЗИ), може да се прояви с невропатия, наблюдава се двустранна катаракта.

За съжаление повечето ветеринари не работят с гризачи и стопаните трябва да се занимават със самолечение. Във връзка с това, да направим акцент на "лабораторните" методи на диагностика. Ще бъде достатъчно да закупите в хуманна аптека тест- ленти за контрол на глюкозата. Ако имате възможност, купете глюкомер.

За провеждане на изследванията в домашни условия ще ви трябва примерно 0,5 мл урина и 0,2-0,3 мл кръв(при наличие на глюкомер е достатъчна една капка).

Събиране на материал и диагностика

Лесно е да се събере урина. Поставете животното в клетка с мрежесто дъно, а отдолу(под решетката)поставете тава. Когато животното ходи до тоалетна, съберете урината със спринцовка. Преди провеждане на теста за глюкоза, можете да оцените качеството на урината. В норма урината на животното блика като вода, може да има малко утайка(ако урината е леко мътна, няма нищо страшно), цвета може да варира в зависимост от храненето на животното. При болното животно урината е гъста и леко лепкава.

След това трябва да потопите тест-лентата в урината и когато ивицата добие стабилен цвят, сравнете цвета с маркера в приложената таблица.

За кръвен анализ може да използвате капилярна кръв. С ножица/ нокторезачка срязвате един нокът от лапата и изтисквате на тест-ленатата няколко капки кръв. Ако имате обикновени тест -ленти, цветната ивица сравнете с приложената таблица, ако имате глюкомер- поставяте ивицата и изчаквате резултата.

Норми глюкоза

Нормата глюкоза в урината е неясна (от 3,8 до 11, 8 ммол/ л). Ако в няколко измервания показателите се задържат в горните граници, или ги превишават, може да се говори за наличие на диабет.

С кръвта е малко по-лесно. Ако при анализа се изясни, че количеството глюкоза е 27 ммол/л и по-малко- животното е здраво, а при 30 и повече - трябва да проведете корекция на инсулина.

Дозировката на лекарството зависи от приемания тип инсулин. По-добре е да използвате инсулин- депо (Канинсулин). Дозата се изчислява по следната формула 4-5 ед./ 1 кг тегло на животното, инжекциите трябва да се правят два пъти на ден в интервал 12 часа. Коригиращия курс продължава около седмица, с постоянен контрол на състоянието на животното. Инсулина може да се инжектира както интравенозно(трудно е в домашни условия) и мускулно, но най-лесния и безболезнен начин е подкожно.

Диетотерапия

Провежда се както паралелно, с курс инсулинотерапия, така и след неговото завършване. При обостряне на диабета се препоръчва да изключите напълно плодовете (по време на инсулинотерапията при диабет втори тип в бъдеще е достатъчно да намалите употребата на сладки плодове), напълно да изключите цвеклото и ядки/ семки. Може да давате зърно (в малки количества), основно трябва да давате сено, трева и семена.

При правилно хранене и отсъствие на генетична предразположеност, рискът от развитие на диабет е малък, но няма да е излишно да наблюдавате поведението на животното. Особено внимание трябва да отделите на правилното хранене на бременните и кърмещи женски. При неправилно съставена диета, рискувате здравето не само на женската, но и на потомството. Децата получават храна чрез организма на майката с млякото, и дори ако женската няма предразположеност към диабет, при неправилно съставена диета има риск от развитието на диабет втори тип(както при малките, така и при майката). Ако забележите, че животното пие повече, често уринира, и губи тегло- веднага се обърнете към ветеринар. Ако в клиниката няма специалист по гризачи, ще ви трябва лекар за закупуване на препарата и сертификат инсулин- контрол (заверен сертификат с подпис и печат от вет. лекар).

Да се лекува захарен диабет при дегуто практически е невъзможно, така както изчисляването на дозите инсулин и постоянно да държите животното на инжекции е невъзможно.

Препоръки за грижите

- давайте повече сено
- намалете количеството зеленчуци
- напълно изключете от диетата плодове, лакомства, и зърнени смеси, съдържащи мазнини
- 1-2 пъти в месеца измервайте теглото на животното (това не само ще помогне да контролирате теглото, тъй като излишната пълнота помага за развитието на захарен диабет, но и позволява навреме да откриете първите признаци на заболяването).

Такива животни се изключват от размножаване, защото диабета се предава по наследство.

http://degu-life.ru/

http://www.critters360.com/index.php/di ... gus-15063/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи