[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заболявания на зъбите при дегуто
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания на зъбите при дегуто

Заболявания на зъбите при дегуто

Мнениеот meri » Съб Юли 05, 2014 8:22 pm

Зъбите при дегуто са 20:
Чифт резци в горната челюст, чифт на долната. Няма кучешки зъби. Вместо тях има разстояние, наречено диастема.

4 предкътника- малки кътници(по един от всяка страна на горната и долната челюст).

12 кътника- молари (по три на всяка страна на горната и долната челюст).
Моларите заедно с премоларите се обединяват в група зъби на бузите.

Изображение

Такова разположение на зъбите позволява на гризачите да прогризват твърди материали и да изплюват частиците чрез диастемата, без да ги взимат в устата.

Тъй като всеки от зъбите заема строго определено положение спрямо другите, той може да бъде обозначен с пореден номер, за това зъбния ред се записва във вид на формули. Бозайниците, към които се отнася дегуто, са двустранно симетрични животни, и следователно тази формула се съставя само за едната страна на горните и долните челюсти, което означава, че за да се изчисли общото количество зъби трябва да се умножат съответните цифри по две.
Формулата изглежда така:
(I - резци, С- зъби; Р- премолари. М- молари, горна и долна челюст- числител и знаменател)
I 1:1 C 0:0 P 1:1 M 123: 123 =10
Полученият резултат умножаваме по 2, получаваме 20, това е пълното число на зъбите при дегуто.

Устройство на зъбите
Изображение

Резците нямат корени, и растат през целия живот на дегуто. Отпред имат много здрав емайл, с жълто-оранжев цвят, а отстрани и отзад- по-меко покритие- дентин с бял цвят. Когато животното гризе нещо твърдо, протича естествено заточване на зъбите. За това те винаги са остри. Резците при гризачите трябва постоянно да се изтриват, защото израстват на такава дължина, че животното не може нито да се храни, нито да затвори уста. Изтриването на кътниците протича при дъвчене на влакнеста храна, това позолява на зъбите да се изтриват толкова, че на тях да не се образуват остри издатини.

Възрастното дегу има зъби с ярно оранжев цвят, но бебетата се раждат с бели зъби, цвета на които се променя с възрастта.

Смята се, че тази особенност е обусловена с това, че дегуто яде много трева, която съдържа освен зеления пигмент хлорофил, жълто-оранжево-червения пигмент каротин. Този пигмент оцветява зъбния емайл в същия цвят.

Изображение

При дегуто, както при другите гризачи в сила е биологичната особеност зъбите да растат постоянно. За това както резците, така и кътниците, които не се виждат толкова при преглед, но израстването на които дори е по-опасно от израстването на резците.
Ако дегуто се храни с недостатъчно груба храна(сено, клони, гранули, минерален камък), зъбите на бузите и резците започват да израстват. В резултат на това тези зъби се деформират, могат да се врежат в езика, бузите, да образуват куки и да се съединяват помежду си. Ако в раната на бузата попадне инфекция, то може да възникне абсцес, гнойна рана, незаздравяваща язва. Всичко това причинява болка на животното, и то не може да яде нормално, и отказва храната. В резултат на недостатъчното хранене се нарушава храносмилането, появяват се течни изпражнения, подуване на корема.

Малоклюзия

Малоклюзия- нарушена захапка, неправилна захапка, лошо затваряне на зъбите. Зъбните проблеми могат да се разделят на малоклюзия на резците и малоклюзия на кътниците: тези две патологии могат да бъдат едновременни, но основно едната от тях е преди другата: малоклюзията на резците може да повлече след себе си малоклюзия на дъвкателните зъби, и обратното.

Наличието на зъби, които постоянно растат, позволяват на дегуто винаги да има действащ зъбен апарат, способен да компенсира изтриването заради дъвченето. Става въпрос за идеално еволюционно приспособление към ниско калорийна храна, състояща се от треви и растения, които трябва да бъдат изядени в големи количества, за да удовлетворят хранителните нужди, и по този начин изискващи продължително дъвчене.

За съжаление, в случаите с такива гризачи като дегуто много често този факт се игнорира, и съществува неправилна позиция, че тези животни за разлика от своите диви събратя трябва да се хранят само със сухи храни от магазина, а не с трева и сено. Дегуто, което се храни по този начин, т.е. само с храна, без сено и гранули, се насища по-бързо, то не трябва да дъвче дълго, и изтрива малко зъбите си. Освен това сухата храна е бедна на калций и причинява отслабване на костната тъкан, в която се крепят зъбите, зъбите се клатят в тях алвеолите придобиват неправилен наклон, губят правилната линия на разположение, по този начин се образуват проблеми с лошо затваряне на зъбите- малоклюзия.

Веднъж образувана малоклюзията, зъбите престават да изтриват техните дъвкателни повърности и могат да се образуват болезнени остри израстъци, които повреждат меките тъкани в устата(бузите и езика). На този етап малоклюзията става симптоматична, животното изпитва силна болка при опит да дъвче, и ние разбираме, че нещо не е наред.

Друг проблем е наличието на генетични наследствени дефекти, провокиращи малоклюзия. Също така зъбните проблеми могат да бъдат последица от травми, такива като фрактура на челюстта, която води след себе си нарушение на захапката. При дивите животни няма зъбни дефекти, в редки случаи наследствените дефекти водят след себе си бързата смърт на болните животни, преди да успеят да ги предадат по наследство, а проблемът с придобитата малоклюзия поради неправилно хранене в природата не съществува.

Малоклюзия на резците- дефект при докосване на контактните повърхности на резците (горните резци могат да бъдат прекалено назад или по-напред от долните резци). Ако резците са проблем на малоклюзията, те не могат да се изтриват и стават все по-дълги, образува се нещо от типа на кучешките зъби. Дегуто не може повече да използва тези зъби, за да яде, не може да се почиства. Понякога резците растат от страната на вътрешната част на устата или ноздрите и прорастват в тъканите. Положението се влошава с това, че така дъвкателните движения не могат да бъдат произведени както трябва, след време се наблюдават прогресиращи и необратими промени, свързани с кътниците.

Този проблем може да се реши с подрязване на зъбите, което се провежда, за да може дегуто да яде нормално. Но първо целта на подрязването е предовратяването на вторична малоклюзия- дъвкателни зъби.

Подрязването на зъбите със специален форцепс- бърза процедура, но такъв метод не е желателен, във всеки случай за постоянно приложение. При подрязване по този начин има риск зъбът да се пукне, излагайки зъбната пулпа, която може да се възпали (пулпит). Освен това този метод може да бъде болезнен заради механичното въздействие на зъбите.

За предпочитане е подрязването да се прави с резец, прикрепен към стоматологичен микромотор: ако животното не се дърпа, тази операция е бърза и безболезнена, може да се изпълни без анестезия или успокоителни препарати.

Малоклюзия на дъвкателните (кътни) зъби- В повечето случаи малоклюзията на дъвкателните зъби възниква заради неправилно хранене, основа на което е закупената от магазините суха храна, състояща се от смесеи семена, зърно и зърнени култури. Такъв тип хранене е причина за недостатъчно дъвчене, и следователно недостатъчно изтриване на зъбите.

Такова хранене не съдържа адекватно количество калций, което причинява лоша ософикация, което се отнася също и до костната тъкан, в която се крепят зъбите. В резултат, лошо закрепените в костната тъкан горни и долни челюсти на зъбите, при въздействие върху тях на дъвкателните движения, имат тенденция за изместване от своите позиции, и по този начин се нарушава правилната им захапка. Всички тези проблеми не позволяват на дъвкателните зъби, които имат постоянен растеж, да се изтриват по подходящ начин, и са причина за образуването на остри издатини на повърхността на зъбите(които се наричат куки), те повреждат бузите и езика, правят процеса на дъвчене много болезнен. Заради болката дегуто престава да яде, и ако не вземете мерки, то умира от глад.

Симптомите на малоклюзия на кътниците се проявява, когато на зъбите се появяват куки, които повреждат меките тъкани и правят дъвченето и преглъщането на храната болезнено. Животните отказват да ядат, въпреки че проявяват интерес към храната(те искат да ядат, но тъй като много ги боли при дъвчене, отказват храната). Заради това, че преглъщането е болезнено, слюнката тече от устата, шията и гърдите стават мокри, на тези места може да възникне мокър дерматит.
Един от първите симптоми може да бъде появата на избиране на храната, например, меката храна може да се яде, а сеното, гранулите и твърдите компоненти от храната, не.

При всеки от описаните признаци се постарайте колкото може по-бързо да намерите специалист, за да може да проведе качествен преглед на зъбите.

В случай на малоклюзия могат да се наблюдават такива признаци:

- миризма от устата;
- загуба на тегло, особено ако проблема е започнал отдавна, но е възможно да е преминал незабелязано;
- козината ила лош вид;
- мокър дерматит на шията и гърдите заради течащата слюнка;
- ненормално състояние на челюстите, на които при палпация се откриват могилки, а не гладка повърхност;
- болезненост при палпация на челюстите;
- неправилна структура или форма на резците.

Много често малоклюзията е съпроводена със симптоми, свързани с очите: корените на горните зъби анатомично са свързано с очните ябълки и слъзните канали.
За това при малоклюзия могат да се наблюдават следните симптоми:

- повишено сълзотечение;
- гноен секрет от очите;
- изпъкналост на едната или двете очни ябълки.

За лекаря не е трудно да определи малоклюзията, по-сложно е да се установи кое е причинило проблема, т.е., дали има остри израствания по зъбите, тъй като те не винаги добре се виждат при оглед на зъбите.

Прегледа при дегу с анорексия (отказ от храна) започва с анамнеза:представяне на симтомите, как се храни животното и т.н. По-късно трябва да се направи пълен преглед.

Вет. лекар прави изследване на вътрешността на устата, за да оцени състоянието на кътниците. За това може да се използва отоскоп въведен в устата. За прегледа не е необходима анестезия или успокоителни, защото процедурата не е болезнена, но трябва да се обездвижи дегуто, може да се завие в кърпа.
Изследването на устата е необходимо, за да се огледа състоянието на захапката на кътниците, наличие на остри израствания на зъбите, възможни повреди, язви на езика и вътрешните повърхности на бузите, образувани от тези остри издатини.

Изображение

Изследването на устата, дори при идеални условия, не позволява да се огледа повече от 50% от зъбния апарат, за това ако при изследването не се открият никакви нарушения, не трябва да се изключва напълно наличието на остри издатини.
Изследването на зъбите след това продължава радиографически, прави се рентгенова снимка на главата. Този метод има фундаментална важност за информацията, която лесно позволява да се получи: форма и структура на зъбите и корените, структура на челюстите, наличие на инфекции в областта на зъбите. Запазването на снимката за състоянието на зъбите ще бъде полезно за наблюдение на развитието на заболяването, когато в бъдеще ще се правят нови снимки.

Издатините на зъбите трябва да се премахнат, за да може дегуто да яде отново. Прави се анестезия на животното, устата се държи отворена с помощта на специални инструменти; премахват се издатините на зъбите, подрязват се прекалено дългите зъби, след това се шлифоват. Кътниците се премахват само ако техните корени са образували възпаление и са провокирали абсцес.

След процедурите може да бъде необходимо да храните дегуто със спринцовка, без игла. При отказ на храна трябва да храните животното принудително. Подхожда смляна храна размекната с топла вода до гъстотата на сметана. Ако дегуто се е хранило неправилно, трябва постепенно да коригирате неговото хранене, докато не премине на сено, трева в неограничени количества, изключете храна на основа семена, зърнени култури, зърно и др.

Ако при животното зъбите нямат оранжев цвят, на зъбите има бели петна или цвета се е променил до бяло, това е в резултат от недостатъчно балансирана диета, неправилно хранене, недостиг на витамини А,С, Д, минерали, най-вече калций. Зъбите могат да побелеят при бременни и кърмещи женски. В този случай трябва да преразгледате диетата и да добавяте витаминно-минерални комплекси.

Изображение

Има случаи, когато резците не са побелели напълно, а един зъб или на емайла на зъба се образува бяло петно, но няма никакви допълнителни симптоми за неразположение. Възможно е поради някаква причина да се повредени амелобластите- клетки, продуциращи клетките в короната на зъбния емайл.

Внимателно наблюдавайте зъбите, изключете потенциалните опасности, където дегуто може да се травмира. Добавете в диетата витамини. След известно време зъбния емайл се възстановява. Това е в случаите, когато няма по-сериозни причини за това, например, тумори.

Случва се още един проблем- дегуто си чупи зъбите. Причината за чупливостта на зъбите отново е недостиг на витамини, особено вит. Д и калций. Ако резервната коронка на резците не е повредена, след известно време зъба израства. Но трябва да следите за дължината на противоположния резец, защото той няма да се изтрива и може силно да израсне, тогава трябва да се подреже.

http://degu-life.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи