[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Топлинен удар при дегуто
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Топлинен удар при дегуто

Топлинен удар при дегуто

Мнениеот meri » Пон Юли 07, 2014 12:24 pm

Топлинен удар- патологично състояние, обусловено от общо прегряване на организма в резултат на въздействието на външни топлинни фактори. Прегряване може да възникне също при повишено физическо натоварване заедно с високата температура на външната среда: бягане в колелото, разходка в сфера. При много гризачи няма потни жлези на тялото, при тях те са разположени само на възглавничките на лапите, в слабините и устните, а това не достига за нормалната терморегулация, за това лено могат да получат топлинен удар. Прегряването при животните може да настъпи и в негорещ ден, по всяко време на годината, лято или зима, не е важно, основна причина за получаване на топлинен удар служи силно нагретият въздух, както е в задушните помещения, и в хладно време, в непроветрена кола.

В горещините, при превозване в кола без климатик, или на улицата в отворена и добре проветряема клетка (преносима), дори ако не се намирате под преките слънчеви лъчи, дегуто ще получи топлинен удар, защото за това са достатъчни 15-20 мин., както местонахождение в задушна, гореща кола, така и на улицата.

Също така топлинен удар дегуто може да получи, ако то дълго се намира в горещо място (задушна стая, на балкона), и ако животните в клетката са много. Прегряването е много опасно за малките гризачи, защото големите животни могат да живеят при високи температури повече, отколкото малките.

Първо, страда регулацията на системата за кръвообращение. В зависимост от индивидуалните особености на животното, кръвоносните съдове могат да се разширяват или свиват. Основното последствие на такива различни процеси е едно- хипоксия (недостиг на кислород). От хипоксия страдат сърдечните мускули, и тяхната работоспособност намалява. Съредчената честота намалява, въпреки че понякога са наблюдава тахикардия.

Сърцето започва да работи по-лошо, снабдяването с кислород на сърдечния мускул се влошава, губи работоспособност и още повече обеднява откъм собственото си кръвоснабдяване. В тежки случаи това води до остра сърдечна недостатъчност и смъртта на животното.

От хипоксия страдат и другите органи, на първо място главния мозък, който е особено чувствителен към недостиг на кислород. Възникващите нарушения във функционирането на вегетативната нервна система влошават ситуацията.

При продължително и силно прегряване животните са подложени на още една опасност- започват да се разрушават протеините, от които се състоят мембраните, играещи важна роля в работата на самите различни вътрешни органи. Всички структури на организма са изчислени за работа в определени, комфортни за тях температурни условия. При прегряване, а то понякога достига до 44 С, протеините започват да се "свиват". Това явление се нарича термични колоидни протеини. Нещо подобно се случва в протеиновите структури на черния дроб, бъбреците, далака, в резултат на това тези органи просто отказват. За това по-добре се въздържайте от превозване на животните в горещините.

Признаци на хипертермия (прегряване):

- учестено дишане;
- слабост;
- предгърчово състояние, или пълна загуба на съзнание;
- загуба на ориентация;
- червени и горещи уши и устни;
- повишена телесна температура до 39-40 С и повече;
- конвулсии;
- отделяне на пяна от устата.

При откриване на някой от описаните симптоми на топлинен удар веднага понижете температурата на тялото. Неоказване на своевременна помощ може да доведе до колапс и кома. В такива ситуации са важни не часовете, а минутите, колкото по-рано окажете помощ, толкова по-големи шансове за спасение.

Какво да правите, ако дегуто е получило топлинен удар:

- Пренесете животното в по-прохладно място. Ако се намирате в жилище, можете за известно време да го държите пред отворената врата на хладилника, или фризера.

- Да направите инжекция дексаметазон (на възрастно добре охранено животно дозировката е 0,05 мл, ако дегуто е малко или слабо, дозировката се намалява);

- Завийте в мокра кърпа. В никакъв случай не използвайте ледена вода, това може да причини шок при животното. Водата трябва да бъде хладка, а не ледена.

- Дайте вода за пиене, може с вит.С или лимон, рехидрин.

- Направете компреси (влажни) на главата, изтрийте ушите. Температурата на превръзката трябва да бъде не повече от 14-18 С, сменяйте я по-често. Ефективно е охлаждането в областта на шията, подмишниците, слабините. НО, не трябва да се престаравате с охлаждането. Силното охлаждане може да провокира пневмония, и съответно смърт.

- Ако се намирате у вас, извикайте ветеринар задължително. Той трябва да прегледа дегуто и да назначи лечението. До пристигането на ветеринаря направете сасмостоятелно инжекция дексаметазон. В никакъв случай не водете животното в клиниката, това е допълнителен стрес и още една крачка към смъртта.

- Ако се намирате на улицата, в колата, окажете първа помощ (охладете животното), стигнете (желателно е пеша, по сянка) до близката вет. клиника за оказване на мед. помощ.

Съвет:Ако нямате познания по анатомията на дегуто, не ви съветваме да правите инжекция в домашни условия!

http://degu-life.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи