[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - "Мокра опашка" при хамстера - какво да правите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

"Мокра опашка" при хамстера - какво да правите

"Мокра опашка" при хамстера - какво да правите

Мнениеот meri » Пон Яну 05, 2015 2:17 pm

Заболяването е много сериозно и застрашава живота на хамстера.
Заболяването протича много тежко, има инфекциозен характер, което е причина за високия процент на заразяване- особено опасно е за тези, които отглеждат няколко хамстера или се занимават с развъждане.
Заболяването има висок процент на смъртност. В случаите на самолечение шансовете за оздравяване са малки.

"Мокра опашка" (пролиферативен илеит, трансмисивна илеална хиперплазия) - това е бактериална инфекция, която засяга хамстерите. Проявява се със силна диария, с воднисти и много меки изпражнения, и прави опашката на хамстера много мокра. Ако ви се струва, че вашият хамстер има "мокра опашка", ето какво трябва да направите веднага.
Честите виновници за "мокра опашка" са Ешерихия коли (Е.коли), Campylobacter видове (най-често), Cryptosporidium видове, и Chlamydia видове. Това са нормални бактерии, които се намират в червата на хамстера.

Симптоми на заболяването

Главен симптом на заболяването е мократа опашка на хамстера, по-точно задната част на тялото в областта на опашката и покрай нея. Този мокрещ ефект възниква в резултат на силна и честа диария, която се причинява от нарушение на работата на стомашно-чревния тракт. Хамстера става раздразнителен, агресивен, може да хапе и драска, когато се опитвате да го вземете. Някои животни се държат неспокойно, местят по клетката, козината е разрошена. Болния хамстер отказва храна и вода, и в резултат се обезводнява.

Как протича заразяването

Причинител на заболяването са различни бактерии, от момента на тяхното попадане в организма и преди появата на първите симптоми има инкубационен период от 2 седмици. Хамстера може да се зарази от своите вече болни сродници(за това карантината е много важна). Или вие можете да пренесете инфекцията от зоомагазина, където има болен хамстер.
Голяма е вероятността от заразяване и чрез развалени продукти и мръсна вода.

Лечение

Невъзможно е да излекувате заболяването самостоятелно, когато забележите характерните за това признаци- веднага се обърнете към ветеринар. Ако ветеринаря потвърди диагнозата, ще бъде назначена карантина на хамстера, а всичко, което е имало в клетката трябва да изхвърлите. Самата клетка трябва да дезинфекцирате.

На хамстера ще му бъде назначена антибиотикотерапия, хидратационна терапия, за да се възстанови водния баланс и да се избегне обезводняването, пробиотик за възстановяване на чревната микрофлора. Дори и спазването на всички препоръки не дава 100%-ова гаранция за това, че хамстера ще се възстанови напълно и че няма да има бъдещи здравословни проблеми. Много често сред оздравелите хамстери се наблюдава склонност към чести възпалителн процеси, усложнения в работата на храносмилателната система.

Изображение

1.Проверете симптомите.
При "мокра опашка" се наблюдават следните симптоми:

- Опашката и понякога корема на хамстера са мокри и матови;

- Мокрите части на тялото са мръсни и миришат неприятно заради прекалено воднистата диария;

- Невъзможност да се приведе в ред;

- Матови, потънали очи;

- Дискомфорт в стомаха;

- Летаргия;

- Раздразнителност, дискомфорт, свита поза;

- Изпадащ скротум от пренапрежение;

- Загуба на апетит и енергичност.

Изображение

2.Веднага тръгвайте към ветеринаря заедно с хамстера.
Ветеринаря ще предпише курс антибиотици за лечение на диарията и попълване на течностите. В този случай времето е най-важно- за това не се бавете.

- Преди да тръгнете към ветеринаря, приберете всички плодове и зеленчуци от храната, но оставете храна. Бъдещи препоръки ще ви даде ветеринаря. Не добавяйте антибиотика във водата, защото хамстера няма да го изпие, но ще продължава да яде. Когато купите антибиотика, отворете капсулата и я поръсете над сухата храна. Не давайте никакви плодове и зеленчуци, само суха храна. Хранете хамстера само със свежа суха храна с лекарства всеки ден, но не го прехранвайте. След няколко дни хамстера отново ще стане активен и ще започне да пие вода. Въпреки че това е добър знак, това не означава, че е оздравял напълно. Продължавайте да добавяте антибиотика в храната поне още 7 дни.

Изображение

3.Изолирайте болния хамстер.
"Мократа опашка" е заразна. И тъй като хамстерите живеят сами, така ще се чувства най-добре.

Изображение

4.Намалете стреса.
Смята се, че "мократа опашка" е свързана със стреса. За това стреса- това е нещо, което хамстера трябва да избягва.

- Изключете всички източници на раздразнение и безпокойство в стаята, където се намира хамстера, включително други хамстери, ако имате, лаещи кучета, любопитни котки, ярка светлина и всякакъв шум.

- Не променяйте привичната храна, ако ветеринаря не ви е посъветвал друго. Това може да увеличи стреса.

Изображение

- Затоплете хамстера.

Изображение

- Старайте се да не местите хамстера, когато се върнете у дома. Пътуването е източник на стрес.

Изображение


5. Давайте вода на хамстера.

"Мократа опашка" много прилича на диария и съществува рист от обезводняване. Уверете се, че хамстера има достъп до питейна вода.

Изображение

6.Поддържайте строга хигиена по време на лечение и оздравяване.
Това е особено важно, за да избегнете заразяване, ако имате повече от един хамстер.

- Мийте ръцете си.

Изображение

- Дръжте купичката с храната по-далече от другите хамстери и домашни животни.

Изображение

- Дръжте всичко чисто: клетката, поилката, хранилката и играчките. Почиствайте клетката на всеки 2-3 дни. По-честото почистване в клетката може да доведе до допълнителен стрес, което е нежелателно за оздравяването на хамстера.

Изображение

Съвети:

- Ако у вас живее повече от един хамстер, помолете някой да се грижи за здравите животни, докато вие се грижите за болния. Това намалява стреса, както при вас, така и при хамстера.

- При джунгарските хамстери може да има силна диария, но те нямат "мокра опашка". По-предразположени към "мокра опашка" са сирийските хамстери.

- Най-възприемчиви към "мокра опашка" са хамстерите отнети от майката, хамстери на възраст до 8 седмици. Това означава, че новите хамстери се нуждаят от време, за да привикнат към новата обстановка, преди да ги взимате в ръце, причинявайки им стрес по този начин. Дайте около седмица на новия хамстер, за да свикне, и чак след това го взимайте на ръце. Ще бъде добре да го изолирате през това време, защото инкубационния период на заболяването е 7 дни преди повята на симптомите.

- Веднага купете лекарство от магазин за домашни любимци Petsmart, то се нарича Dri-Tail, купете овесено зърно без добавки, дръжте хамстера на сухо.

Изображение

За продукта, може да прочетете тук: http://www.hamstercentral.com/wiki/Dri- ... f_Wet_Tail

- Допълнителен източник на стрес е пътуването, промяната в храната, операция, пренаселеност в клетката, отнемане от майката.

Профилактика

За да намалите вероятността от заразяване се препоръчва да се придържате към основните препоръки и съвети относно грижите за тях, диетата, да отделяте достатъчно внимание на чистотата и хигиената в клетката, да спазвате правилата за единично отглеждане. Заболяването не е опасно за хората, но не трябва да забравяте за личната хигиена след контакт с хамстера.

Предупреждения:

- Дезинфекцирайте всичко, до което се докосва хамстера по време на заболяването, преди да го използвате за друг хамстер- това ще помогне да предовратите заразяването. Дезинфекциращи средства, безопасни за домашните животни, се продават в зоомагазините.

- Изхвърлете всичко, което не може да се дезинфекцира.

- Спазването на хигиената е от полза не само за вас, тъй като контакта с "мокра опашка" повишава риска от възникване на кампилобактериоза при хората, която води до диария, болки в корема, спазми, температура и повръщане.

- Тетрациклин или пеницилин (всеки антибиотик завършващ с -"лин") може да убие вашия хамстер, не ги използвайте за лечение.

- Хамстера може да умре от "мокра опашка". За това е много важно веднага да заведете хамстера на ветеринар още при първите забелязани от вас симптоми. Смъртта може да настъпи през първите 24 часа след началото на симптомите, ако заболяването не се лекува!

Никога не трябва да размножавате хамстер, който е имал "мокра опашка", чувствителността може да се наследи!

http://ru.wikihow.com/
http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи