[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Ентеротоксемия при морското свинче,вредни антибиотици
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ентеротоксемия при морското свинче,вредни антибиотици

Ентеротоксемия при морското свинче,вредни антибиотици

Мнениеот meri » Съб Авг 08, 2015 2:16 pm

Морските свинчета са много чувствителни към ентеротоксемията. Тя се причинява от аномалното развитие на токсинообразуващите бактерии от род клостридия, интензивно размножаващи се стомашно-чревния тракт. Често води до смъртен изход, за това трябва да се действа много бързо.

Симптоми: анорексия, прострация, треска, летаргия, подуване, тежка диария. Транзитно спиране или зловонна диария, в зависимост от стадия на заболяването.

Усложнения: в този случай свинчетата умират от сепсис в резултат на тежката диария и обезводняването, или увреждането на някой орган (черен дроб, бъбреци и др.).

Причини:

Замърсена храна- причинител е почвата, в която спорите на клостридиите се запазват дълго време. Заразяването протича чрез сеното, храната или водата. Заболяването не възниква при всички инфектирани животни, а само при нарушената функция на червата, за което могат да помогнат:

- неправилно хранене, драстична промяна в храната;

- отслабен имунитет;

- резки промени в температурата;

- стрес;

- диета с високо съдържание на протеини.

Антибиотици-
морските свинчета са строги вегетарианци. Тяхната храносмилателна система позволява да смилат целулозата, съдържаща се във влакната. За това те имат много ензими и специфични бактерии. Антибиотиците, попадайки вътре, убиват тези полезни бактерии. Заради което морските свинчета са особено чувствителни към някои антибиотици.

Бактериите от рода Clostridium присъстват частично в стомашно-чревния тракт на морските свинчета. Дисбаланса на чревната флора предразполага за размножаването на клостридиите. Подобни бактерии отделят токсини, които разрушават лигавицата на червата и могат да доведат до необратима некроза, водеща до смърт. Техните токсини попадат в кръвта, от което страдат и другите органи. Бактериите могат да се намират в латентно състояние. Токсичността на антибиотиците може да повлияе на дисбалансът на чревната флора.

Списък на токсичните антибиотици:


Пеницилин не трябва да се дава при никакви условия във всяка производна форма.

Цефалоспорини
Ауреомицин
Амоксицилин
Ампицилин
Еритромицин
Линкомицин
Стрептомицин
Дихидрострептомицин
Бацитрацин
Клиндамицин
Ванкомицин
Гентамицин
Тилозин

Хлорамфеникол ( (Mycolicine) не причинява ентеротоксемия, но е известен с високата си токсичност, причинява апластична анемия (заболяване на костния мозък).

Лечение

Трябва да се обърнете спешно към ветеринар, задължително да дадете изпражнения за анализ. Да се направи кръвен анализ, за да се разбере до колко са засегнати другите органи.

Да се премахне причината- антибиотици, замърсени продукти.

Ако има подозрение за замърсена храна, дайте материал за анализ.

Приложението на друг антибиотик за подтискане на растежа на клостридиите е спорен. Решението трябва да вземе лекар, който има опит с морски свинчета.

Ако свинчето отказва храна, се храни изкуствено, дава се вода. Трябва да се дава пробиотик за възстановяване на чревната микрофлора.

Свинчето трябва да се държи на топло, тъй като ентеротоксемията причинява студ.

Как да предовратите заболяването

НИКОГА не започвайте лечението на свинчето при ветеринар, който не е запознат със заболяването при морските свинчета. Всички тези процедури трябва да се провеждат под надзора на квалифициран лекар.

Не давайте на животното развалени, гнили продукти, сено със съмнително качество.

Антибиотици, използвани за лечение на морските свинчета

На свинчетата често се назначват антибиотици при лечение на простудните заболявания, пододерматит, инфекции на пикочните пътища и др. Те се въвеждат перорално или във вид на инжекции.

За да знае какъв антибиотик да изпише, вет. лекар по възможност трябва да изпълни антибиотикограма. Първото подобрение при лечение с антибиотик настъпва след 3 дни. Ако не настъпи подобрение през това време или се забележи влошаване, трябва да се обърнете спешно към ветеринар.

НИКОГА не добавяйте лекарството във водата. Лечението няма да бъде ефективно, защото вие не знаете колко вода е изпило свинчето и дали изобщо е пило. Точната дозировка няма да бъде получена. При лечението с антибиотици винаги трябва да давате пробиотик.

Байтрил- най-разпространения широкоспектърен антибиотик. Той е много силен, за това по-добре да се поставя чрез инжекция. Отнася се към флуорохинолони. Влияе на спирането на растежа при младите животни. При използването се препоръчва да се разрежда с физиологичен разтвор, за да се избегне некроза.

Марбоцил- трето поколение флуорохинолони. Предназначен е изключително за ветеринарната медицина. Много ефективен срещу бактериите от рода Streptococcus, Pasteurella, чревна пръчица и микоплазми.

Бактрим- препоръчва се при инфекции на пикочните и дихателните пътища, ушни инфекции и инфекции на храносмилателния тракт. За разлика от Байтрил не влияе на растежа на животното.

Vibravet (доксициклин)- полусинтетичен антибиотик от групата на тетрациклините с широк спектър на действие, който е ефективен срещу повечето инфекции. Не трябва да се използва за млади, бременни и кърмещи свинчета.

Сулфонамиди
Тетрациклин
Левомицетин (Хлорамфеникол)

https://msvinkadoma.wordpress.com/

-
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи

cron