[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Миазии при морските свинчета и зайците
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Миазии при морските свинчета и зайците

Миазии при морските свинчета и зайците

Мнениеот meri » Съб Авг 08, 2015 7:10 pm

Миазии - това е паразитно заболяване, причинено от ларвите на мухи в тъканите и телесните кухини на животните.

Изображение

Най-чест причинител на миазиите са два вида калифориди Lucilia sericata и Calliphora.
Особено през лятото ларвите на мухите поразяват морските свинчета и зайците не само при отглеждане на открито, но и в помещенията. Ларвите се излюпват от яйцата(често това са ларвите на мухите Lucilia sericata) в зависимост от температурата в продължение на 1 час до 24 часа. Те проникват в дълбоките слоеве на кожата, могат да се видят на повърхността. По форма напомнят на оризово зърно, излюпват се ларви с размер около 1 см, които стремително проникват в кожата на жертвата. По-късно те се придвижват по гърба и корема. На местата на проникване на ларвите в кожата, се възпаляват и отмират (некроза). В засегнатите места се заселват бактерии, и раните започват да гноят. В резултат протича интоксикация на животните, вътрешно кръвотечение, вторични бактериални инфекции, в най-лошия случай това води до смърт. Здравите животни могат да не пострадат, но старите, отслабените или намиращите се в депресия често са жертви на тези ларви. Мухите снасят яйцата предимно в засегнатите участъци кожа и покрай ануса. Животните с дълга козина, които трудно се почистват, плюс лошото почистване на клетката, също попадат в зоната на риска.

Симптоми

Поражението от ларвите може да протече безсимптомно в ранния стадий. Но по-често при животното започва сърбеж и алопеция. Ако сте забелязали, че животното се чеше активно, трябва веднага внимателно да огледате повърхността на неговата кожа. Ларвите на мухите се виждат с невъоръжено око. В стадиите, когато раните започват да гноят, от животното мирише неприятно. То започва да проявява всички признаци на лошо самочувствие: загуба на апетит, апатия, загуба на тегло и т.н. Подобно винаги е признак на някакъв сериозен проблем.

В случая с миазии, апатията ще говори за това, че животното вече е изпаднало в състояние на шок. Ако огледате мястото около ануса, ще се вижда подуване или бучки, а понякога и малки дупки от нашествието на ларвите. При животни, страдащи от диария тези отвори са залепени с екскременти. Само след почистване на ануса може да се видят мащабните поражения на ларвите. Без своевременно лечение ларвите продължават да си проправят път откъм коремната и гръдната кухини. В този случай животното не може да бъде спасено. В интерес на животното трябва да се проведе евтаназия.

Причини

- Влажност, топлина и миризма привличат мухите;

- Мръсен, мокър пълнител;

- Лоша вентилация на клетката;

- Малка клетка, заради размера бързо се замърсява с изпражнения, урина;

- Заболяване (диария, уринарен дерматит, открити рани);

- Затлъстяване;

- Заболяване на опорно-двигателния апарат.

Здравите, активни зайци, отглеждани във волиера с редовни разходки, не са подложени на миазии, тъй като са в състояние да поддържат ануса си чист. Здравия заек няма да търпи мухи по своето тяло.

Изображение

Как да предовратите заразяването?

- Дългокосместите животни трябва да се подстрижат около ануса и половите органи, урината и заплетените фекалии да не привличат мухите;

- Трябва редовно да оглеждате животното, особено да отделяте внимание на гънките на кожата, ануса и гениталиите;

- Да не допускате мокра постелка, развалена сочна храна в клетката;

- В горещините по-често да сменяте пълнителя. Именно в този ъгъл, където животното използва за тоалетна, трябва да се сменя ежедневно;

- Клетката с болното животно трябва да се покрие с фина мрежа;

- Мухоловка, мрежа на прозореца и вратата, или ултравиолетовата светлина могат да предовратят инвазията на мухите;

- Клетката трябва да се проветрява добре, за да не се задържа в нея миризмата;

- Измивайте животното, ако има диария или незадържане (но не го дръжте във водата- това трябва да се прави, ако животното е пострадало от ларви, но не и за предовратяване на проблемите);

- След измиване задължително се подсушава до сухо.

Ако забележите ларви на мухи в постелката, веднага я сменете, клетката и принадлежностите измийте с гореща вода.

При откриване на яйца или ларви по тялото на животното веднага го заведете на лекар.

Лечение при ветеринаря

Ветеринарят подстригва замърсената козина с ножица или машинка. Засегнатите области на кожата се обработват с антисептик. Понякога трябва да се изреже засегнатата тъкан, а раната да се изплакне. Лекаря събира яйцата на мухите с пинсета. В зависимост от ситуацията може да са необходими инсектицид и антиобитик(Байтрил 2,5% за подкожна инжекция).

Ако случаят е особено тежък, може да бъде необходима система със физиологичен разтвор, аналгетик, антипиретици или седативно средство.
Ако животното не яде само, трябва да се храни насила.
За домашно лечение след посещението при ветеринаря е необходим противовъзпалителен спрей или мехлем.

Изображение

Прогноза

Зависи от продължителността и степента на поражение. Външните рани заздравяват бързо и добре. Ако засегнатото място е по-мащабно и се разпространява на вътрешните органи, в интерес на животното се прилага евтаназия.

Първа помощ у дома

Избраният от вас път зависи от това колко далече е стигнало поражението и колко време ви трябва, за да стигнете до ветеринаря. Ако ларвите са още малки и само няколко, можете да се позабавите. Но ако ларвите са големи и са много, имате много малко време. Много е трудно да извадите ларвите от плътта. Може да ви помогне поставянето на животното във вода. За това е необходимо някой да ви помага(един да държи главата на свинчето/ заека над повърхността на водата, а другия да мие засегнатите места). Тази процедура трябва да се извърши няколко пъти, да се сменя водата и животното добре да се подсушава между процедурите.

Мократа козина е благоприятна среда за новата популация ларви. Старайте се да не мокрите здравите части на тялото. Ветеринарите предпочитат напълно сухия метод- изваждат ларвите с пръсти или с инструменти. Повечето хора не могат да извършват тази процедура. Химикалите, които са достатъчно силни, за да убият ларвите често са много токсични за животните.
Ако вадите ларвите самостоятелно, пак ще трябва да заведете животното на ветеринар колкото може по-бързо, тъй като лечението от шока и извеждането на токсините изискват надзора на специалист. Раните, оставени от насекомите трябва да се обработят.

https://msvinkadoma.wordpress.com/
http://krolikdoma.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи