[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Грижа за възрастния заек
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Грижа за възрастния заек

Грижа за възрастния заек

Мнениеот meri » Пон Май 02, 2016 12:59 pm

Изображение

При добри грижи заека може да живее дълъг и щастлив живот.
В зависимост от породата, продължителността на живот е от 6 до 12 години. В днешно време повечето зайци доживяват до 9-10 години. На възраст 3-4 години заека достига средна възраст, а след 5 години започва стареенето.

Стареенето е индивидуален процес за всеки заек. Не е задължително описаните признаци на стареене да се срещат при вашия заек, но най-честите от тях са:

- Козината не е толкова гъста;
- Частична промяна в окраската на козината;
- Загуба на мускулна маса и общото тегло;
- Намалена активност, заека вече не е толкова бърз и пъргав, той предпочита да лежи повече и да се движи по-малко.

Здравословни проблеми

1.Зъбите при зайците растат през целия им живот. Въпреки че заболявания на зъбите възникват и при младите зайци, но са и "очакван" старчески проблем, което се изразява в промяна на растежа и износването на зъбите.

2.Катаракта на очите също е най-характерна за възрастните зайци. Заек с катаракта не вижда добре и за това се придвижва с нежелание, особено в ново за него пространство. Също така такива зайци са много чувствителни към ярката светлина. Катарактата обикновено не е болезнена и не изисква лечение докато не започне да се развива вторичното заболяване(например, глаукома).

3.Значително стеснение на слуховия канал по-често се наблюдава при възрастните клепоухи зайци. А това на свой ред повишава риска от развитие на инфекции и отит.

4.Хронично заболяване на дихателната система много често може да се срещне при възрастните зайци. Често инфекциозният процес е свързан с пастьорела и други бактерии.

5.Както при много възрастни животни и хора, при зайците могат да възникнат проблеми със сърдечно-съдовата система. Признаци за тази патология е намалената активност, влошен апетит, кашлица, признаци на затруднено дишане.

6.Остеоартрити и дегенеративни заболявания на ставите. Често промени се наблюдават и в гръбначния стълб. Това причинява болка на заека, но е много трудно да се разпознае болката, тъй като към много болезнени усещания заека реагира с "вцепенение". Ако заека изпитва болка, той ще седи неподвижно в ъгъла на клетката.

Първи признаци на заболяване на опорно-двигателната система:

- Придвижване с явна неохота;
- Заека извършва необичайни движения;
- Не може да скача;
- Мръсна, сплъстена козина;
- Скърцане със зъби;
- Не позволява да го взимате в ръце.

Заек, който не може да достига своята опашка, за да проведе качествен тоалет на козината си, ще бъде изцапан с изпражнения и урина. Също така заека може да куца, и да има намалена мускулна маса.

Такъв заек се нуждае както от обезболяване, така и от хондропротектори и противовъзпалителни препарати. Но те трябва да бъдат назначени от ветеринар.

7.Тумори. Както и при другите животни, рискът от развитието на тумори се повишава с годините. Тумори на репродуктивната система често се диагностицират при некастрирани женски. Туморите на млечните жлези, лимфом, тимом, също много често се срещат при старите животни.

8.Бъбречна недостатъчност. При много възрастни зайци се открива бъбречна недостатъчност. Признаците не винаги са специфични, но вие може да забележите повишена жажда при заека, обилно отделяне на урина, намален апетит, апатия, загуба на тегло, неугледна козина.

9. Увеличение на теглото. Затлъстяването може да се развие на фона на това, че заека продължава да се храни обилно, тогава когато метаболизма и активността му намаляват с възрастта. Затлъстяването няма да убие заека, но може да повлияе на общото му състояние, да стане причина за развитието и по-тежкото протичане на други заболявания. Затлъстяването води и до много други проблеми, такива като артрит, заболяване на сърцето, пододерматит.

10. Пододерматит. Този проблем може да се срещне при зайците от всяка възраст, но е най-характерен за възрастните животни. По-често той е съпътстващо заболяване, когато заека започне да се движи по-малко. Намалената активност заедно със затлъстяването създава натоварване на възглавничките на лапите, водейки до пододерматит(рани и язви на възглавничките). Влошава се развитието на инфекциозното възпаление от лоши санитарни условия на отглеждане, мръсна постелка в клетката.

Възрастовите промени при зайците включват: те се движат по-малко, изпитват затруднение при скачане, спят дълго, предпочитат по-топлите места. Старите зайци не ядат толкова често като младите. За да възбудите техния апетит, трябва да се постараете. За повишаване на апетита помагат зеленчуците, нарязани на малки кубчета, и нарязано смляно сено. Младите издънки на тревата и прясно нарязаните клони- също са чудесно лакомство с полезни витамини.

Слухът и зрението се влошават, които понякога прогресират до пълна глухота, ако е имало някакво възпаление, или слепота, в резултат на катаракта. Не се плашете от това, тъй като намаляването на слуха и зрението не се отразяват много на поведението на животното, което се адаптира прекрасно към новите особености на своето тяло за сметка на острото обоняние. Това, което задължително трябва да направите, е да осигурите необходимото ниво на безопасност: приберете всички остри предмети, хлъзгавите места покрийте с килими, следете заека да не скача от височина. Препоръчва се да поставите няколко тоалетни с ниски стени. Те се поставят на различни места в стаята, за да бъде удобно на възрастното животно, на което ще бъде трудно да търси място за тоалетна.

Слабоповижния начин на живот и оскъдното хранене повишават риска от развитието на чревна непроходимост и в резултат- запек. Стопаните трябва строго да спазват правилата на хранене, а също да увеличат зеленчуците и сочните части на растенията. Важна роля в храненето играе чистата питейна вода, тя намалява вероятността от появата на пясък и камъни в пикочните пътища.

Трябва да бъдете готови за това, че при възрастните животни се развива артрит. Животните изпитват затруднение при придвижването си, особено по хлъзгави и гладки повърхности, страдат от болки в ставите. Зайците могат да боледуват от остеопороза. Костите им стават крехки, чупливи, рискът от травми и фрактури нараства. Лечение за това заболяване няма, но болката може да се премахне с помощта на аналгетици, но само след лекарска консултация.

По време на заболяванията болните и възрастните животни често се налага да бъдат хранени със спринцовка, ако не са в състояние да се хранят, както и да почиствате с влажна кърпа областта под опашката.

Изследване на възрастния заек

Старайте се редовно да водите заек по-възрастен от 5 години при ветеринар, за да оцени здравословното състояние, да направи необходимите анализи, да ви покаже как да избегнете някои проблеми, или да назначи лечение на вече съществуващите. Анализите на кръв, урина, рентген, помагат да се открият заболяванията в начален стадий, когато те още не са успели да се проявят външно. Своевременното откриване на патологията, ще помогне да се започне лечението навреме и да продължи живота на заека.

Освен посещенията при ветеринар трябва внимателно да следите заека у дома. Отбелязвайте всяка промяна в поведението и активността на заека, периодично измервайте теглото и следете за промени в теглото, апетита и жаждата, качеството и количеството на урината и изпражненията, състоянието на зъбите и козината, очите и ушите. Всякакви промени могат да свидетелстват за начало на заболявания. Диетата при възрастните зайци трябва да бъде нискокалорийна с по-голямо съдържание на влакнини. И никога не оставяйте стария заек без вода! Осигурете чистота в клетката и се старайте да не подлагате заека на излишен стрес. Старайте се да осигурите на заека активен живот, стимулирайте го да се движи с различни играчки, разходки.

Вниманието и грижите към вашия заек, правилно избраната диета, условия на отглеждане, активен начин на живот могат значително да продължат неговия живот и да го направят по-пълноценен и радостен.

http://www.gama-market.ru/
http://littlerabbit.ru
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи

cron