[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Защо заека не яде-причини и лечение
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо заека не яде-причини и лечение

Защо заека не яде-причини и лечение

Мнениеот meri » Чет Яну 26, 2017 7:16 pm

Организмът на заека е устроен така, че той трябва да дъвче нещо постоянно. Не трябва да допускате купичката на заека да остава празна. Понякога се случва заека да отказва храна, и ако не яде в продължение на няколко часа, трябва да се замислите за причината на такова поведение и да вземете мерки. Причините за отказ от храна могат да бъдат няколко.

Проблеми със зъбите

Зъбите на заека растат през целия му живот, понякога те могат да растат неправилно, като по този начин причиняват неудобство на животното. Отказът от храна може да свидетелства за появата на проблеми със зъбите. При малоклюзия употребата на храна за заека става невъзможна, тъй като тя засяга венците, бузите, езика. В такъв случай е необходимо да заведете заека на ветеринар. За съжаление не е възможно малоклюзията да се коригира напълно, след известно време куките се появяват отново.

Изображение

Неправилно хранене

За нормалното функциониране заека трябва да се храни както с груба, така и със сочна храна. Ако постоянно давате на животното само един вид храна, то след време може да получи хранително разстройство- ще престане да яде. Някои стопани смятат, че сочната храна се яде от заека с удоволствие и за това не поставят сено. Заради недостига на някои вещества, заека е принуден да яде своята козина. Трябва да преразгледате диетата на заека и да я направите по-балансирана.

Топки козина в стомаха

Понякога признак за отказа от храна е натрупването на козина в стомаха, както е известно зайците се мият, ближат се, а козината, попадайки в стомаха, се натрупва там. Ако животното е престанало да яде, трябва да обърнете внимание на неговите изпражнения. Тяхното отсъствие или слепване може да свидетелства за образуване на топки в стомаха. При откриване на тези симптоми трябва спешно да вземете мерки. За това е необходимо да налеете вазелиново масло в устата на заека с помощта на спринцовка без игла на всеки три часа по 3-5 мл. След всеки прием масажирайте стомаха. Ако ситуацията не се променя, обърнете се към ветеринар.

Важно е да не допускате продължително гладуване на заека, в някои случаи може да се наложи хранене с помощта на спринцовка. Размекнатата храна се въвежда без да се бърза в ъгъла на устата, на малки порции, за да не се задави животното. Трябва да храните заека на всеки два часа, докато не си върне апетита.

Случва се и така, че отказът от храна е в резултат от това, че поилката е неизправна, заради което заека не може да пие нормално. За заека е жизнено важно да има целодневен достъп до вода. За това, когато проблема започне, проверете поилката, а в случай на необходимост купете нова.

Освен всичко има и физиологични и анатомични причини, които спомагат за образуването на топки козина, които не могат да излязат по естествен път от стомаха. В зависимост от размера на топките козина намалява количеството на погълнатата храна, започва полидипсия, състояние на прострация, животното слабее и може да умре от глад, ако не предприемете нищо.

Образуването на топки козина причинява големи проблеми със здравето. Това е много опасно! За това трябва да следите внимателно изпражненията. Ако "грахчетата" са се смалили, станали са по-малко от обичайното, или приличат на "мъниста"- всичко това свидетелства за това, че в стомаха се е натрупала козина. Ако изобщо няма изпражнения, а заека не се храни, значи топките козина вече са се сформирали и са смъртоносно опасни.

В такива случаи точна диагноза се поставя с рентгенови снимки, направени с контрастно вещество. Лечението е хирургично.

Инфекции

Много често причината за отказ от храна са различните инфекции. Към тях се отнасят ентеротоксемия, пастьорела, миксоматоза, хеморагична болест. При такива заболявания освен отказ от храна се наблюдават и други симптоми. За да се определи точно каква е инфекцията се прави кръвно изследване.

Стрес

Рязката смяна на обитанието, смяна на стопанина, могат да окажат влияние на апетита на заека. Но тези причини преминават за няколко часа, след което всичко се нормализира. Основни съпътстващи фактори за отказа от храна са свързани с диетата и състоянието на стомашно-чревния тракт на животното.

Диагностика и лечение

Да се постави точна диагноза и да се избере правилен метод на лечение позволяват следните методи:рентгенография; УЗИ; анализ на кръв; клиничен преглед на целия организъм и особено в устната кухина.

За съжаление лечението често изисква хирургична намеса. Преди операцията се въвеждат хранителни разтвори подкожно, а един ден преди нея се дават антибиотици и глюкокортикостероиди.

Понякога може да минете и без хирургична намеса. Когато забележите слепване на изпражнения и отпадналост на заека, дайте вазелиново масло, може да давате и еспумизан два пъти на ден. За да се усвоят по-добре тези препарати, правете дълбок масаж на корема. Ако заека не иска да пие вода, давайте със спринцовка.

За да не се натрупват топки козина в стомаха по време на линеене, трябва да давате по 1 синя слива без костилка 2 пъти на 7 дни. В този период е желателно да вчесвате козината на заека с четка всеки ден.

Липса на апетит при женската след раждане

Изображение

Този проблем трябва да се разглежда отделно, защото причините са различни. Ако зайката след раждане отказва храна и вода, а също се държи пасивно, това може да бъде признак за много сериозна инфекция, която може да засегне новородените зайчета.

Ако женската поклаща глава след раждането, това свидетелства за ушна инфекция. В такава ситуация трябва да се обърнете към ветеринар. Ако при животното се наблюдават секрети от устата, трябва да го изолирате от малките и съседите по клетка, такава реакция говори за смъртоносна инфекция, която може да предоврати само ветеринар.

Не са редки случаите, когато женската отказва храна след раждането в резултат на стрес. В такава ситуация по-добре оставете животното в покой за няколко часа, през това време ще успее да отпочине и да огладнее.

За да не допуснете появата на инфекции при женската, следвайте следните правила:

- хранете животното с качествена храна и осигурете уютна атмосфера;

- предпазвайте женската от стрес;

- системно правете ваксини;

- изолирайте болните животни до установяване на причината за заболяването.

http://1pokrolikam.ru/
http://www.8lap.ru/
http://zoohoz.ru/
https://mnogo-krolikov.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи