[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Инфекциозен стоматит(мокра муцуна) при заека
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Инфекциозен стоматит(мокра муцуна) при заека

Инфекциозен стоматит(мокра муцуна) при заека

Мнениеот meri » Пон Фев 06, 2017 9:01 pm

Вирусно заболяване, предава се от болното животно на здравото.
Мокра муцуна при заека се открива при младите животни от 21 дни до 3 месеца от раждането.

Изображение

Въпреки, че стоматит се среща при много животни: хамстери, котки, кучета, дори хора- при зайците протича особено остро. Ако мократа муцуна има слаба форма, то животното може да се излекува след две седмици, но при тежко заболяване животното може да умре през това време.
Смъртността при това заболяване е 1/4 от всички болни животни. Главен симптом на инфекциозния стоматит е мокрия нос или силното слюнотечение.

Зайците се заразяват със заболяването чрез кръвта, слюнката или урината. Особено, когато се отглеждат големи количества животни заедно. Също така рискови фактори са: повишена влажност, силна промяна в температурата, умора, раздразнена уста от неправилна храна, слаб имунитет.

Самият стопанин на заека може да увеличи възможността от възникване на стоматит чрез своите небрежни действия. Рязката смяна на храната, или времето за хранене, некачествена и непълноценна храна, неспазване на елементарните правила на хигиена- всичко това оказва пагубно въздействие на системите органи при животното.

Вирусът мокра муцуна често засяга малките зайчета след като са отделени от майката или след хранене с нейното мляко, особено по време на смяна на зъбите. Тъй като имунитетът на малките още не е сформиран, смъртността е повишена. Заболяването може да отнеме живота на всички малки. За това е необходим контрол. Всички рискови фактори трябва да се премахнат или да се направят минимални.

По-често мокра муцуна се диагностицира през есента и пролетта, тъй като по това време при зайците е най-отслабен имунитета. На 2-3 -ят ден от заболяването устата на животното почервенява, лигавиците се подуват, на езика се образува белезникава плака. На носа също има мокро. Могат да сълзят очите. Мократа муцуна също свидетелства за това заболяване.
На 4-5-ят ден плаката придобива кафяв или жълтеникав цвят. По-късно, когато тя реши да се отлепи, на сиво-червения език може да се образува възпаление. Устата е мокра, тъй като от нея постоянно се отделя пяна.

Заека през цялото време се опитва да почеше мократа муцуна и мокрия нос, нещо да дъвче и се опитва да се скрие. Заека иска да яде, но приема на храна е болезнен, за това заека често се отказва от храната и губи тегло. Заради това, че често се отделя слюнка, заека има мокра брадичка. Животното е изтощено и потиснато, а очите са тъжни. Много тревожен симптом са неконтролируемите течни изпражнения.

Мократа муцуна продължава 10-12 дни. Ако заека не успее да издържи заболяването, то на 4-5-ят ден от слюнотечението може да умре. Ако след изтичане на първата седмица животното не умре, вероятно ще оздравее. При животни, които са успели да победят заболяването, козината дълго време остава слепена около муцуната, космите силно опадат. На кожата остават гнойни образования и язви, които дълго не могат да заздравеят.

Заболяването може да протече и в лека форма. Устната кухина е засегната, но не толкова силно. Слюнотечението продължава 1-2 дни, въпреки че слюнки се виждат само в ъглите на устата. На вид животното не се променя особено. Само носа става мек и топъл. Малките зайчета са активни, запазват предишния си апетит.

Профилактика на заболяването

За да не допуснете такова заболяване, трябва ежедневно да преглеждате очите, носа и устата на заека. Трябва да наблюдавате общото състояние на заека. Изтощение, неразположение, летаргия, сигнализират за начало на заболяването.
Особено внимание трябва да отделите на малките, хранещи се с мляко зайчета. Ако откриете болно животно, трябва веднага да го изолирате от всички, а клетката да почистите с 2%-ов калциев хидроксид, или 3% сода каустик.

На здравите животни трябва да се направят спешно ваксини и да се дават медикаменти, така както и при болните, но дозировката трябва да бъде два пъти по-малка. Всички зайци при заболяване мокра муцуна трябва да се хранят в усилен режим.
Дори и при тези зайци, които са преболедували мокра муцуна вирусът остава в кръвта, за това те не са годни за чифтосване.

Лечение

- Ежедневно провеждайте промивка с 15%- ов разтвор калиев перманганат. Или намокрете муцуната на заека в леко затоплен разтвор.

- Два пъти на ден устата на заека трябва да се напръсква с 2%-ов меден сулфат.

- В продължение на три дни давайте на животното по 0,2 г бял стрептоцид.

Изображение

- Три дни поред капете в устната кухина по 0,2 г сулфадиазин.

- Два дни се дават по 0,002 г биомицин.

- Еднократно се поставя инжекция пеницилин по 45 000 единици интрамускулно и 25 000 единици подкожно.

- Два пъти на ден трябва да обработвате устата на животното с тампон, напоен с пеницилинов мехлем.

Много е важно по време на тези мероприятия да не разтваряте челюстта на заека, защото така животното не може да преглъща, и лекарството или ще се излее, или ще попадне в дихателната система, заради което може да се развие бронхопневмония.
Сред развъдчиците е известно средството Апидермин, в което влизат мед, прополис и цветен прашец. Можете да го използвате като средство за лечение на мокра муцуна при зайците, както и за профилактика на това заболяване.

Препаратът премахва възпалението, намалява болката, спомага за обновяване на клетките и укрепва имунитета на зайците. Къде може да закупите това лекарство? Във ветеринарната аптека, но ако не намерите препарата, може да го поръчате чрез интернет или на специализираните сайтове за животни.

Най-важното в началото на заболяването е веднага да започнете лечение, да не допускате муцуната на животното да стане сива. Храната по време на лечението трябва добре да се усвоява и да бъде пълноценна. Това могат да бъдат зърнени храни, млечни продукти, смлени овес, сено, царевица, качествена комбинирана храна. Добавете и витамини в храната. Категорично е противопоказно да храните заека с прокиснала или замразена храна.

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... d1Y_ZLkN3s

Изображение

ИзображениеИзображениеИзображение

http://krolikiprosto.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи