[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да лекувате болния хамстер
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да лекувате болния хамстер

Как да лекувате болния хамстер

Мнениеот meri » Чет Мар 30, 2017 6:43 pm

Малкият размер на хамстера не означава, че той не е способен да се съпротивлява на заболяванията и да се бори с инфекциите. Трябва винаги да се стараете да предовратите възникването на заболявания при хамстера, а ако той се разболее, колкото може по-бързо да предприемете необходимите мерки за неговото оздравяване.

Грижа за болния хамстер

1.Обръщайте внимание на признаците за неразположение.
Ако забележите поведение, което се различава от неговото нормално поведение, наблюдавайте го внимателно. Това може да бъде първия сигнал за това, че хамстера се разболява. Отговорете си на следните въпроси:

- Дали хамстера не спи повече от обичайното? Помнете, че възрастните хамстери обикновено спят повече.

- Има ли апетит хамстера?

- Престанал ли е да се ближе?

- Дали не е раздразнителен?

- Дали не е летаргичен по време на бодърствуване, и не изпитва ли затруднение при придвижване?

- Опада ли козината на хамстера, има ли плешивини?
Помнете, че подобно явление е нормално за възрастните хамстери.

- Мокра ли е брадичката или шията? Това може да бъде признак за проблеми със зъбите.

- Не изпитва ли затруднение с храненето, например, не изпада ли храната от устата му?

- Има ли секрет от носа, не сълзят ли очите, не се ли мокри задницата?

- Има ли промяна във външния вид на неговите изпражнения? Течните изпражнения могат да говорят за излишно количество изядени свежи плодове и зеленчуци. Прекалено твърдите и сухи изпражнения говорят за тяхното недостатъчно количество.

2.Дръжте хамстера на топло.
Вие може да се сблъскате с такава ситуация, когато вашия хамстер няма да се чувства добре. Съществуват редица общи действия, които трябва да предприемете, за да помогнете на хамстера да оздравее по-бързо. Уверете се, че вашия хамстер се намира на топло. При болните хамстери често се понижава телесната температура, и те стават студени на пипане. Може да опитате да поставите в клетката на хамстера бутилки с гореща вода, за да се затопли дъното на клетката. Може да опитате да завиете бутилката с гореща вода с кърпа и да поставите хамстера върху нея. Бъдете внимателни и провеждайте подобна процедура само в такова място, където хамстера не може да избяга.

3.Обърнете внимание за признаци на обезводняване.
Ако хамстера не яде или не пие, или при него се мокри опашката, той може много бързо да получи обезводняване. Можете да определите наличието или отсъствието на обезводняване като внимателно захванете кожата на холката и я отпуснете. Ако кожата остане приповдигната, то при хамстера се наблюдава обезводняване. В такъв случай можете да му предложите обикновена вода или да закупите прахче, предназначено за приготвяне на електролитен разтвор, използван за хората за попълване на водния баланс при диария, например, педиалит, диоралит, рехидрин.

- Пригответе електролитния разтвор според инструкциите.

4.Дайте на хамстера да пие.
Ако хамстера не пие самостоятелно, купете спринцовка с обем 1 мл. Наберете течността в спринцовка без игла, стиснете на върха капка течност и я поднесете към устните на хамстера. Ще бъде добре, ако я оближе, ако не, намокрете козината на хамстера около устата, за да може да оближе течността.

- Бъдете много внимателни с опитите си да наливате течност от спринцовка в устата на хамстера. Малкият размер на животното създава висока вероятност от препълване на устата с течност, което може да доведе до попадането й в дихателните пътища и белите дробове, в резултат на което може да стане сериозна пневмония.

Лечение на конкретни заболявания и състояния

1.Реагирайте при появата на респираторни проблеми.
Ако при хамстера са се появили секрети от очите или носа, ако той киха или се свива и диша с участието на коремните мускули, той може да има респираторно заболяване. При респираторните заболявания вие можете да предприемете редица мерки, които могат да облекчат неговото състояние.

- Постелката в клетката на хамстера винаги трябва да бъде чиста. Ако постелката е замърсена с урина, отделяща амоняк, това силно ще дразни респираторната система на животното. За почистване на мократа постелка използвайте лъжичка и не допускайте възникването на неприятна миризма от клетката. Ако вие сте в състояние да усетите миризмата на урината или амоняка, то неговият ефект се отразява много по-силно на хамстера.

- Ежедневно провеждайте почистване на клетката, но се старайте да не безпокоите хамстера прекалено силно, за да избегнете възникването на стрес.

- Уверете се, че стайната температура е препоръчителната за отглеждане на хамстери, и при необходимост я коригирайте.

- Ако хамстера има секрет от носа, постарайте се да го почистите с влажен памучен тампон. Това ще помогне да почистите дихателните пътища, което ще улесни дишането на животното.

2.Оказвайте помощ на хамстера при възникване на проблеми със зъбите.
Наличието на проблеми със зъбите може да накара хамстера да не се чувства добре. Прозрачните или млечните секрети от очите могат да бъдат симптом за прорастване на зъбите. Непременно посетете ветеринар, за да провери за прорастване на зъбите. Ако се потвърди наличието на проблема, ветеринарят може да скъси зъбите. Ако оставите този проблем без внимание и зъбите не бъдат скъсени, хамстера все повече ще гладува, тъй като не може да се храни нормално.

- Други симптоми за наличието на проблем със зъбите е мократа брадичка или шията. Това се случва, когато върховете на зъбите се врязват в бузите или в езика, което затруднява и прави болезнено преглъщането на храната за хамстера.

- По-лесно е да предовратите проблема, вместо да го лекувате. За това вие трябва да осигурите на хамстера подходящи предмети, които ще може да гризе, за да поддържа зъбите си в оптимално състояние.

- Избягвайте да давате на хамстера прекалено голямо количество мека храна, тъй като употребата на такава храна не води до изтриване на зъбите. Вместо това давайте на хамстера суха гранулирана храна и поставяйте в клетката дървен блок, който да може да гризе. Предоставяйте картонени рола или кутии, за да поддържате зъбите му в здравословно състояние. Освен това хамстерите обичат да унищожават подобни играчки.

3.Лекувайте храносмилателните проблеми.
Ако при вашия хамстер възникне заболяване, наречено мокра опашка, неговият задник ще е мокър, а самият той ще бъде бавен и слаб. В такъв случай трябва да действате веднага, тъй като това заболяване е смъртоносно опасно. То възниква заради неподходящи грижи за клетката, за това винаги трябва да я поддържате чиста. За лечението на това заболяване трябва да се използват широкоспектърни антибиотици, които ще назначи ветеринар.

- Ако хамстера има диария, не му давайте плодове и зеленчуци, докато не се възстанови. Много често този проблем възниква заради блокада на червата. За да го избегнете, включете в диетата на хамстера малко количество сено от люцерна.

- Запекът се причинява от недостатъчното количество вода в диетата. Уверете се, че хамстера винаги има достотъчно количество чиста вода. При възникването на запек давайте малко моркови или други зеленчуци, пресни плодове, предоставете повече вода.

4.Осигурете подходящи грижи при фрактура на костите.
Фрактурите при хамстера могат да бъдат от различна степен на тежест, от смъртоносно опасни до излечими. Ако при вашия хамстер възникне открита фрактура на крака, трябва да се обърнете към ветеринар. Ако фрактурата не е прекалено сериозна, ветеринаря може да постави шина и да бинтова раната. Ако фрактурата е с лошо сериозно разкъсване на кожата, може да се наложи да приспите хамстера.

- Ако хамстера има затворена фрактура на крайника, но се храни нормално и се чувства добре, ограничете неговата територия в едната част на клетката за 4 седмици и приберете бягащото колело. Това ще накара хамстера да си почива повече и по-малко да използва крайника си. Така костите ще могат да зараснат.

- НИКОГА не давайте на хамстера обезболяващи, ако не са назначени от ветеринар. Малкият размер на животното предполага предозиране на лекарството.

Общи грижи за хамстера

1.Винаги внимателно оглеждайте хамстера.
Това ще ви помогне да разберете, кое поведение е нормално за него. Проверявайте хамстера поне два пъти на ден и обръщайте внимание на това, колко яде, пие, колко е активен и по кое време предпочита да играе. Това ще ви помогне да забележите възникването на проблеми, например, намален апетит или количеството употребявана вода.

- Знанието на тези малки детайли ще ви помогне да забележите възможните проблеми навреме, ако възникнат такива в ежедневието на хамстера.

2.Колкото се може по-малко подлагайте хамстера на стрес.
Стресът силно напряга имунната система, което отслабва възможността на хамстера да се противопостави на инфекциите и да оздравее благополучно. За хамстера стрес е усещането за страх или опасност, за това направете така, че вашата котка или куче да не могат да стоят сами до клетката на хамстера и да го наблюдават. Помислете за това, да покриете половината клетка с кърпа, като по този начин осигурите уединено място, в което може да се скрие и да се почувства в безопасност, ако се наложи.

- Не издавайте силни звуци, които ще плашат хамстера. Избягвайте появата на всякакви миризми, които могат да създават стрес за респираторната система, например, цигарен дим или освежител за въздуха.

3.Ограничете промените в температурата.
Идеалната температура за отглеждане на хамстери е в пределите на 20-22 градуса. Ако в стаята е много горещо, хамстера може да страда от прегряване, за това в такъв случай поставете до клетката вентилатор за осигуряване на циркулация на въздуха и охлаждане. Много ниска температура(по-малко от 10 градуса), особено в продължение на 24 часа, може да доведе до това, че хамстера да изпадне в зимен сън. Хамстера ще заспи и няма да може да се събуди, когато се опитвате да го събудите, за това може да ви се стори мъртъв.

- Ако подозирате, че хамстера е изпаднал в сън, поставете го в малък, безопасен за отглеждане съд, и го поставете на топло място за няколко дни. Изпадналият в сън хамстер може успешно да се събуди.

Съвети:

- Винаги мийте ръцете си след общуване с хамстера.

- Никога не къпете хамстера във вода. Ако хамстера се намокри, той може да умре още по-бързо. При необходимост купете пясък за къпане на чинчили и обработвайте хамстера с него.

- Ако вашия хамстер издава странни звуци или крещи, това означава, че той не иска да остава в ръцете ви или е уморен от нещо. Опитайте да организирате сеанса на лечение по-късно, когато ще се съпротивлява по-малко.

- При възрастните хамстери често може да възникне пиометра. Животното може да престане да яде и да започне да изпитва силна жажда, може да забележите гнойни секрети от вулвата на женската. Това е инфекциозно заболяване на матката и трябва да се лекува само от ветеринар с антибиотици. Лечението с антибиотици може да помогне, но ако хамстера е достатъчно силен, за да понесе операцията по премахване на яйчниците, ще бъде по-добре. Без лечение пиометрата често води до смърт. Провеждането на хирургична операция е съпроводено с риск, за това бъдете готови за най-лошото.

- Дори при спазване на всички предпазни мерки вашия хамстер може да се разболее. Вие нямате вина, ако знаете, че сте направили всичко възможно за неговото здраве.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи

cron