[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Паралич на крайниците при зайците- 2 част
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Паралич на крайниците при зайците- 2 част

Паралич на крайниците при зайците- 2 част

Мнениеот meri » Нед Апр 23, 2017 2:06 pm

Паралич на крайниците, несвързани с травми

При животните отказват двата задни крайника, при опит на заека да се премести с помощта на предните, задните се влачат и заека може да падне настрани.
Ако заболяването се е развивало постепенно, например, в началото е била отслабена само моториката, заека трудно, но все пак е скачал, малко вероятно е да има травми.
Същото може да се предположи, когато отказва в началото само единия крайник, а след няколко дни- втория.
Препоръчва се да се направи рентген, за да са сигурни предположенията. Ако рентгена покаже, че заека няма фрактури на костите, разместване или дислокация в гръбнака, трябва да се изследва заека в редица други посоки.

Причините за заболяването могат да бъдат удари, натъртвания, възрастови промени на гръбначния стълб, но по-често срещаните са: недостиг на микроелементи, по-точно калций, заразяване с едноклетъчен паразит микроспоридии
(Е. cuniculi), причиняващи епизоотична енцефалозооноза и стрес.

Ако не вземете спешни мерки и не заведете заека на ветеринар, може да се случи пълно обездвижване и дори смърт в резултат на отказа на вътрешните органи или главния мозък.

Следете в диетата да има достатъчно калций

Микроелементите в живота на животните играят огромна роля. Това се отнася и за калция. От всички микроелементи той е на първо място по количество за единица телесно тегло, около 20 гр/кг. Съсредоточен е основно в костите, но не само.
Как дефицита на този микроелемент в диетата, а значи и в организма, може да доведе до пълен паралич на задните крайници при заека.

Освен костите и зъбите, калциевите съединения се намират в клетките на мускулните тъкани, главния и гръбначния мозък, кръвта и др. Той участва активно в регулацията на мускулната възбудимост и проводимост на нервните клетки, осигурява равновесие между процесите на възбуждане и инхибиране в кората на главния мозък. В зоната на риска в тази посока попадат зайките-майки и лактиращите женски, също така зайчетата, които не получават достатъчно количество храна. Зайката-майка към края на кърменето на малките произвежда все повече мляко, изтощава се, а значи губи и калция в това число, затова рискува да получи параплегия. Често инвалидност настъпва дори не по време на грижите за малките, а няколко дни след излизане на младото попълнение от гнездото. Всичко това се случва на фона на изтощението на организма и изисква поддържане, т.е. усилено хранене със задължително включване на калциево съдържащи продукти или дори препарати. Често стопаните на такива зайци добавят в храната на женската сухо мляко, костно брашно.

Що се отнася до малките зайчета, тук на първо място е изоставането в растежа, начални признаци на рахит, отслабване, разрошена козина, постоянно пълзене в търсене на мляко. Такива рискове има при многобройно потомство, и при хранените изкуствено зайчета. Заешкото мляко притежава не само повишена масленост, но и специфичен набор от микроелементи, полезни лактобактерии, позволяващи да се усвоява изяденото или изпитото. Много често отказват задните крайници не в периода на хранене с мляко, а при прехода на твърда храна, на възраст от 3 седмици. Наслагва се и втори негативен фактор, не достига киселинност на стомаха, която се формира постепенно под въздействието на майчиното мляко. При първи признаци на изоставане в развитието, и дори за профилактика, се препоръчва Гамавит.
Това е комплексен препарат, съдържащ почти всички необходими микроелементи и витамини за нормалното развитие на организма.

При недостиг на калций в хранителните продукти, организмът започва да го произвежда от костната тъкан, което води както до забавяне на развитието на скелета, така и до чупливост и крехкост на костите(рахит, деминерализация на костите и остеопороза).

Недостиг на калций може да се открие и в организма на заек, който няма пряко отношение към вида. Ако този химически елемент не достига в хранителните продукти или той вече усилено се отмива от клетките животинска тъкан на животното- очаквайте беда. Как да помогнете на такъв заек? Установено е, че калция по-добре се усвоява от животинските продукти, например, костно брашно, сухо мляко, яйчена черупка, и по-лошо от растителната храна. Ако храните заека с фуражно цвекло, то протича отмиване на калция и инхибиране на усвояването му поради изобилие на калий, магнезий, протеин и фибри. Ако храните заека предимно с фураж, поинтересувайте се от неговия състав. Често в него не достига калций или той се съдържа изключително като компонент от растителен произход. Много стопани на зайци като профилактика провеждат курс калциева терапия, особено за животни, попадащи в зоната на риска.

Някои храни, които са любими на зайците: цвекло, спанак, зърнени храни, пречат на усвояването на калция от храната.
За това е необходимо да имате предвид тази взаимовръзка при съставяне на порцията храна.

В момента съществуват достатъчно препарати, които помагат да се възстанови баланса на микроелемените.
Освен гамавит, костно брашно, различни добавки, има специално създадени за поддържане на калций.

Ето някои от тях:

- Калциев бороглюконат-
за профилактика и лечение на след родилна пареза, размекване на костите, рахит, алергични заболявания, интоксикация на животните. Преди приложение се загрява до температура 35-37 С и се въвежда интрамускулно или подкожно по 0,5 мл/кг телесно тегло, добавя се в поилката по 2 мл на възрастен заек на ден.

- Калциев глюконат- продава се в аптеките на ампули, добавяйте в поилката на заека, разредете една ампула от 5 мл с половин литър вода.

- Калциев глутамат- тази сол добре се усвоява и се разгражда в тялото. Пределно допустима доза определена на ниво 120 мг/кг тегло на ден. Продава се във вид на таблетки. Може да ги стривате и разтваряте във вода.

- Калцемин- добре се усвоява и освен калций съдържа редица полезни микроелементи: магнезий, цинк, мед,
манган, вит. Д3.

- Калций плюс- продава се в хуманните аптеки, за деца.

Що се отнася за малките зайци, то освен необходимото количество калории, те се нуждаят и от витамини.
Вит. Д е необходим на всеки подрастващ организъм, той спомага усвояването на калция. Малките зайци се разболяват от рахит, когато не достига именно той. Ситуацията се влошава още с това, че Д3 в естествени условия се произвежда от слънцето, а зайците често са лишени от възможността да се погреят под него. По възможност им предоставяйте тази радост. Може в продължение на 10-15 дни да ги облъчвате с кварцова лампа по 10-15 минути. В храната може да добавяте концентрати витамини А и Д, а също рибено масло. Отсъствието на вит.Е води до мускулна дистрофия и невъзможност да се движат правилно, често завършва с пареза. При възрастните зайци също трябва да регулирате минералния обмен, да поставяте витамини.

Ако прилагате калциево съдържащи препарати, не забравяйте за доброто хранене. Иначе рязко пада киселинността на стомашния сок, което води до нарушено храносмилане. Това особено се отнася за малките.

Ако се престараете и пренаситите заека с калций, може да му навредите. Визуално това се определя по бялата урина на заека. Понякога производителите на фуражи с цел получаване на още по-голяма изгода от продажбата, ги пренасищат с тебешир. Ако преминавате на нова храна, задължително обърнете внимание на този момент. Излишъка на калций води до нарушено уриниране, тъй като се запушват пикочните канали във вид на солни отлагания. Повече към това са склонни мъжките. Всичко това се отразява на общото състояние на животното. Явен признак на уролитиаза са честите пози, заемани за уриниране, болка, проявяваща се със скърцане със зъби и дори крясък по време на уриниране. В по-късните фази на развитие на заболяването в състава на урината ще забележите следи от кръв. Един от методите за отмиване на излишния калций е храненето с голямо количество сочна храна и особено цвекло.

Енцефалозоонозата засяга главния мозък

Паралич на задните крайници може да се случи при енцефалозооноза. Може, но не е задължително. Често зайците просто са носители на заболяването без проява на симптоми. Болестта се причинява от паразита Encephalitozoon cuniculi. Едноклетъчният паразит се заселва в бъбречната и нервната тъкан на главния и гръбначния мозък на заразените зайци, разрушава ги и подтиска отделните функции. Понякога се открива и в други органи, например, сърцето, белите дробове, черния дроб и далака(симптомите са други). Тази инфекция се открива трудно. Присъствието на паразита може да се определи чрез кръвен тест за наличие на антитела срещу микроспоридиите на паразита. Но този тест не е напълно достоверен и показва само това, че заека е бил заразен някога и не показва за активна инфекция. Изследванията показват, че и при здравия заек могат да присъстват тези антитела, те се запазват за цял живот. От друга страна, при продължително боледуване те могат напълно да изчезнат от кръвта. За това често ветеринарите извършват тестването два пъти, с прекъсване от 10-14 дни. Повишените концентрации на антителата свидетелстват точно за прогресирането на паразита и необходимостта да се назначи курс на лечение.

Ако се открие Encephalitozoon cuniculi при жив заек е проблематично, защото кръвния анализ за присъствие на антитела не дава гаранция за достоверност, докато при умрелия заек ветеринарят може да вземе за изследване всяка част от тялото и да каже точно дали в нея има паразит или не.

Някои стопани на зайци бъркат енцефалозоонозата с енцефалит. Но това са напълно различни заболявания. Енцефалитът има вирусен характер и се предава от енцефалитни акари. И обикновените кучешки акари, след като се забият в заека, може да предизвикат паралич на крайниците. След премахването на акара заека възстановява загубените функции.

Коварството на заболяването се състои в това, че то може да се затаи и никак не се проявява дълго време, но обхваща все по-големи участъци от организма. Самият болен от зооноза заек е източник на заразяване за останалите зайци, защото до определено време всички зайци външно са активни, хранят се добре и дори се чифтосват.

Зайците се заразяват един от друг при непосредствен контакт, чрез плацентата по време на раждане, чрез спорите, намиращи се в заразената храна и пренасяни не само от зайците, но и от гризачите и птиците. Много често заболяването се пренася с новозакупените зайци, при които болестта не е изразена толкова ярко. При поява на признаци за енцефалозооноза трябва да се изолират болните зайци, да се профилактират останалите, да се прочистят и изгорят всички клетки. Химикали, гарантирано убиващо паразита не съществуват, а самото заболяване не е изучено докрай.

Лечението на зайците се провежда с Фенбендазол 20 мг/кг веднъж на ден в продължение на 4 седмици. След този курс в кръвта вече не се откриват антитела към Е. cuniculi. С цел намаляване на отока в мозъчната тъкан може да се прилага Дексаметазон. Резултатите от лечението силно зависят както от стадия на развитие на заболяването, така и от самия организъм на заека. Понякога имунната система сама се справя без лекарства, произвежда достатъчно количество антитела.

В някои случаи се наблюдават симптоми различни от частичен паралич. Например, когато заека трепери, придвижва се несигурно, пада настрани, изкривява глава(така наречения тортиколис).

Тортиколисът може да има и друга природа, например свързана с отит. Лекарите съветват да се определи така: ако очните ябълки се движат непрекъснато по хоризонтал, то проблема е с ушите, ако е вертикално, това е енцефалозооноза.
В последния случай при аутопсия се открива поражение на бъбреците.

Въпреки опасността, това заболяване не е разпространено силно. Дори и когато се появи, не засяга всички животни.

Стрес и шок провокират отказ на крайниците

Всички знаем, че зайците са страхливи животни. Дори в дивата природа се стараят да не се отдалечават много от своите дупки. При внезапна опасност при тях може да възникне не само страх, но и крайната му проява като стрес и шок. Оказва се, че в такова състояние заека може да загуби способност да се движи нормално. При него отказват задните крайници, а понякога дори се случва разрив на сърцето. Стопанинът трябва да знае за тези особености на заека и да му осигури спокоен живот.
Най-често срещаните моменти, когато заека може да влезе в ступор (двигателна вцепененост):

- превозване на далечни разстояния;
- действия в клетката, където се намира майката;
- вземане на ръце, повдигане за ушите, холката;
- къпане на заека във водоем или под крана;
- запалване на светлината през нощта;
- хващане на заека във волиерата, клетката;
- силен кучешки лай, други резки звуци;
- ваксинация;
- падане от високо;
- чифтосване, битки;
- плъхове и мишки в клетката, волиерата;
- ухапване от кучешки акар;
- среща с други домашни животни.

Спокойните зайци растат добре, боледуват по-малко, по-лесно се чифтосват.

Други причини, причиняващи паралич

Стопанинът знае, че зайците са крехки и нежни животни по отношение на своето здраве. Паралич на задните крайници може да се случи по редица причини, макар да ви се струва, че не се отнасят към парезите. Заека може силно да отслабне и да не бъде в състояние да контролира своите крайници. Ще опишем най-често срещаните случаи в практиката.

- За нормалното предаване на нервните импулси трябва да осигурите присъствието на редица субстанции в нервните клетки. Да си представим как се случва това. Приближавайки се към един от участъците на нерва, импулса може да спре и да не прескочи на следващия участък, ако не му помогнете. Йоните постоянно циркулират по микроканалите, съединяващи мембраните между самите клетки.

Витамин В1 играе важна роля в предаването на нервните импулси, а неговият недостиг води до увреждане на нервните клетки, което влияе отрицателно на функционалните особености на нервната система. В диетата на заека може съществено да се повиши неговото съдържание за сметка на картофените обелки. Можете да ги давате както в суров, така и във варен вид. Витамина при готвене не се разрушава. Важно е картофа да бъде измит добре и да не бъде зелен, което означава, че е отровен.

- Необходимата субстанция за предаване на импулсите е холин. Неговият дефицит едва ли е възможен, тъй като той се съдържа в повечето продукти, които се дават на заека. Недостиг може да се образува при силно изтощение на животното, свързано с някакво заболяване, по-често при разстройство и диария. Или например, когато стопанина не е пресметнал количеството храна. Особено богати на холин са бобови, цвекло, зеле, извара.

- Проблеми със стомашно-чревния тракт. Тук може да се отнесе пълна или частична, в продължение на няколко дни, непроходимост на червата или стомашно чревна стаза, причинена от заболяванията: кокцидиоза, дисбактериоза, пастьорелоза и др., глисти и дори погълнати топки козина. Тук освен слабост има и силна болка, които изтощават нервната система на животното. Аналогична може да се окаже продължителната диария, не позволяваща на заека да получи полезни вещества и енергия от храната. Проблеми могат да възникнат и при неправилно хранене, когато се дават развалени или измръзнали зеленчуци, стари мухлясали храни. Подуването на корема причинява силни болки на заека и може да провокира пареза. Следете дали заека ходи до тоалетна.

- Бактериална или вирусна инфекция- рязко отслабват заека и намаляват неговия имунитет. Често паралич настъпва на фона на стрес и отпадане на силите. Например, листериоза при женските в зависимост от степента на прогресиране може да доведе до прекъсване на бременността, задържане на плода вътре в организма и да провокира пареза. И дори след успешно раждане при такива зайци често изтръпват краката. Същият ефект може да се получи дори при здрава, но изтощена женска. След тежко раждане или при често раждане това не е рядкост.

Не бързайте да се отказвате от женската, защото живота на потомството ще се окаже застрашен. Опитайте да поставите малките под зърната. Понякога след два дни майката идва в нормално състояние.

- Възпаление на пикочния мехур може да има в резултат на проявено усложнение след вирусна инфекция, както и от неправилно хранене. Ако например, храните предимно с листа от глухарче може да навредите на заека и да провокирате цистит. Контролирайте цвета на урината. Ако тя е жълта, мътна, когато изсъхне розово-оранжева, заведете заека на лекар. Имайте предвид, че при продължителни парези при заека престава да функционира правилно пикочния мехур. Много често при аутопсия се открива, че той е силно увеличен, както и жлъчния мехур. Не бъркайте причината и следствието.

- В някои региони, където живеят енцефалитни акари, е голяма вероятността животните да се заразят с кърлежов вирус или енцефалит. След ухапването на това насекомо протича засягане на главния и гръбначния мозък, тяхното възпаление и в резултат частичен или пълен паралич няколко дни след заболяването. Инкубационният период е от 8 до 20 дни, а при ухапване по главата от 4 до 7 дни.

- При заболяване на дихателните органи(възпаление на белите дробове, инфекциозен ринит) и недостиг на кислород настъпва силна слабост, принудителен покой, анемия на крайниците. При сърдечно-съдови заболявания, като резултат се появява недостиг на храненето на мускулите и тяхната слабост на фона на болки в сърцето.

- При зайци със заболяване на бъбреците или черния дроб(кокцидиоза, пастьорелоза и др.), могат да се натрупват токсини в кръвта, които пречат на нормалната мозъчна и мускулна дейност, водят до слабост и паралич.

Псевдопаралич при заека

Не винаги обездвижения заек е парализиран заек. Има ситуации, когато той може дни да лежи в ъгъла, но не защото не може да се движи, а по други рационални, според неговата гледна точка, причини. Пододерматит причинява болка при придвижване толкова, че заека се страхува от тази болка и лежи. Топлинен или слънчев удар е прегрял главата, размътил ума и в резултат- заека лежи в клетката.

Заключение

Причините, които могат да доведат до паралич на заека са много. Ситуацията като цяло не е проста, защото много от тях не са изучени достатъчно, особено при зайците. Вие няма да се отървавате веднага от парализирания заек, а трябва да научите възможните рискове и да не допускате начало и развитие на ситуацията по най-лошия сценарий. Колкото по-рано се постави диагнозата и се започне лечението, толкова са по-добри резултатите.
Някои стопани дори предприемат отчаяна и решителна стъпка- те конструират за заека инвалидна количка, за да решат проблема с инвалидността на заека си.

Изображение

Изображение

Ако след няколко седмици от момента на лечението не настъпва подобрение и състоянието на заека не се променя, чувствителността и подвижността не се възстановяват, ветеринаря препоръчва евтаназия.

Профилактика

Според ветеринарите, в 50% от случаите именно стопаните могат да предовратят развитието на паралича. Добрата храна с високо съдържание на влакнини, своевременното посещение при ветеринар за контролни прегледи, почистване на клетката, чистота и хигиена в нея- всичко това спомага организма на животното да се противопостави на опасните микроорганизми, вируси и да се бори с тях, без да изпитва недостиг на витамини. Добавете към това вашето внимание и грижливо отношение- не пускайте заека да се разхожда без надзор, не позволявайте на малките деца да мъчат животното- те намаляват риска от получаване на битови травми и сериозни увреждания.
За да предовратите развитието на паралич трябва да ги предпазите от стрес и падане. Най-главната профилактика на паралича - това е своевременното ваксиниране. При закупуване на нови животни- това е задължителното им изследване и спазване на карантина.

Изображение

Тортиколис е един от симптомите на паралич
Изображение

https://pokcer.ru/
http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи