[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Морско свинче – откриване и премахване на паразити
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Морско свинче – откриване и премахване на паразити

Морско свинче – откриване и премахване на паразити

Мнениеот meri » Пет Май 31, 2013 2:43 pm

Чесането е един от основните проблеми при морското свинче и причините за него са много. Най-често то се дължи на външни паразити като бълхи, акари и въшки.

Бълхи

Котешката бълха (Ctrenocephalides felis) най-често засяга морските свинчета. Морските свинчета се инфектират най-често когато има други домашни любимци които пренасят бълхите на тях. Както и при другите животни, бълхите причиняват сърбеж и чесане при морските свинчета. Бълхите могат да са причина и за алопеция (опадане на козината), лезии и рани по кожата и дори анемия ако са многобройни.
Дали има бълхи вашето морско свинче, може да разберете и сами. Трябва ви специално гребенче (по-ситно и се продава в зоомагазините), с което да срешете морското свинче. Ако има бълхи те полепнат по гребенчето, също така трябва да търсите и тъмнокафяви гранули – това са изпражнения на бълхи и представляват преработена кръв. При намокряне тези гранули се оцветяват в червено. Заедно с яйцата си женските бълхи струпват изпражнения, които ще служат за храна на ларвите.
За борба с бълхите се използват пиретроит съдържащи продукти, които се използват и при лечението на котки. Повечето продукти против бълхи предназначени за кучета и котки не са изпитвани на морски свинчета, затова е много важно да се консултирате с ветеринар преди да ги използвате! Ако имате и други домашни любимци е много важно да третирате редовно и тях против бълхи.

Има два вида акари, които причиняват кожни проблеми при морските свинчета.
Trixacarus (Caviacoptes) cavia е най-често срещаният паразит предизвикващ сърбеж при морските свинчета. Този вид акар е и причинител на саркоптозната краста при кучета.

Космояди - на морските свинчета паразитират Chirodiscoides caviae, с дължина 5 мм.
Локализират се в областта на крупата и перинеума, причиняват силен сърбеж. Те се виждат с невъоръжено око във вид на бели, бързо преместващи се точки. Засегнатите косми опадат.

Изображение

На първо място при лечението на космоядите се провежда дезинфекция на клетката. А самото животно се обработва с препарати, в състава на които влиза селамектин. Принципно едно обработване е достатъчно, но при силна инвазия свинчето се обработва повторно след 10-14 дни.

T. caviae –Широко разпространено паразитно заболяване, причинено от акарите Trixacarus caviae.
Характерни симптоми:силен сърбеж, алопеция. Често се развива вторично бактериално възпаление на кожата.
Това е най-разпространеният, но не единственият акар, който може да паразитира в кожата на морското свинче.
Триксакароза е най-разпространената причина за сърбеж при морските свинчета.

Обикновено клиничните признаци се проявяват 3-5 седмици след заразяването. В някои случаи свинчетата са безсимптомни носители, и признаците на триксакароза се проявяват само на фона на друго заболяване. По-често пораженията възникват на главата, раменете и гърба, но в тежки случаи може да бъде засегната цялата повърхност на кожата.

За триксакарозата са характерни:
- силен сърбеж, наличие на разчесвания по кожата;
- алопеция;
- вторична пиодермия;
- развитие на специфични "пристъпи", при които свинчето се бие в конвулсии;
- при бременните женски може да има аборти.

Изображение

Диагностицира се с дълбоко остъргване на кожа и откриване на паразитите в нея. При липса на акари в пробата, но при наличие на типични клинични признаци се назначава пробно лечение.

Отсъствието на акари в пробата при наличие на типични клинични симптоми не изключва заболяването и изисква пробно лечение!

Изображение

Лечението е медикаментозно. За съжаление мигновен ефект няма, лечението отнема 1 месец. Провежда се под лекарско наблюдение.

Chirodiscoides caviae – този паразит се нарича още „кожен кърлеж по морските свинчета”. Той за разлика от T. сaviae не прави дупки по кожата, а се открива по космите, най-често в областта на задницата. Симптомите при опаразитеност с него са силен сърбеж, зачервяване, косопад и лющене на кожата. При някои заразени животни могат да се получат кожни язви и загрубяване на козината. Този акар се предава чрез директен контакт.
Инфекцията с Chirodiscoides caviae по-лесно се доказва от тази с Т. Сaviae. Изследват се косми от морското свинче чрез наблюдение под микроскоп. Лечението е подобно на това като при другият акар.

ИзображениеИзображение

Тези микроскопични акари се крият под кожата и причиняват сериозна болка.Можете да забележите драскотини по кожата,свинчето ще се хапе със зъби,ще пада козината.Сериозните инвазии могат да бъдат опасни за живота.

Подкожните акари,появяващи се при морските свинчета не могат да се размножават или да живеят на хората.

Смъртта на морското свинче може да се получи поради сериозното обезводняване,от все по-големите рани и отказа от храна,от болката и дискомфорта.В здравото животно акарите могат да бъдат бездействащи в продължение на много месеци или години,стават проблем при бременно свинче,отслабено животно по време на друго заболяване и след стрес.
Най-сериозните инвазии протичат при малките или много старите животни,които имат слаб имунитет.

Крастата може да причини смъртта на животното.

Не използвайте прахове за бълхи,спрейове,специални сапуни,препарати за накисване на козината- много от тях съдържат вредни вещества,които са опасни за свинчетата.


Въшки

Съществуват няколко вида въшки, които често засягат морските свинчета.

Най-разпространени са Gliricola porcelli,и по-неразпространени gyropus ovalis.

Третата разновидност въшки trimenopon hispidium е много рядка,можете да не забележите големи натрупвания.

По-тежките паразитози с въшки могат да причинят чесане, зачервяване, папули и лющене на кожата в областта около главата и ушите. Някои от заразените животни може да не показват никакви признаци на заболяване. Често срещано е опаразитяване с въшки и акара C. Caviae. Въшките се разпространява чрез директен контакт, а понякога и чрез постелки. Въшките на морските свинчета не засягат хора.

Въшките рядко напускат стопанина и не могат да живеят на други видове животни и на човека.Заразяването протича чрез пряк контакт с други морски свинчета,от постелката,от хората,които са общували със заразени животни и са пренесли яйцата с дрехите.

Въшките са по-големи в сравнение с акарите и могат да се видят по космите с невъоръжено око или с лупа.
Лечението е сходно с това при опаризетеност с акари. Необходимо е жилището да се почисти много добре.

Краста

Широко разпространено заболяване,причинява се от кърлежи.Това е много малък паразит,който не се забелязва с просто око.
При морските свинчета се срещат два вида Sarcoptes cuniculi и Sarcoptes scabiei.
Тези акари имат кръгла форма, с дължина 0,2-0,3 мм.
Животното изпитва силен сърбеж, разчесва се до кръв, на местата на разчесване се образуват сиви корички. По-често пораженията са видни в областта на муцуната, на предните и задните крайници във вид на плешивини.

За поставяне на диагноза трябва да се направи кожна проба, взета от границата със здравия участък.
Полученият материал се изследва под микроскоп.

За лечение се прилагат акарицидни препарати, в състава на които влиза селамектин. Клетката и всички предмети се дезинфекцират, и след това се обработват с Фронтлайн. Свинчето може да поставите в клетката само 2 часа след обработването, стърготините се посипват след пълното изсъхване на пода. Лечението се провежда под лекарско наблюдение.

Всички тези видове акари могат да паразитират и на кожата на хората, за това при първи признаци на заболяване, веднага вземете мерки.

Заразяването с краста протича при непосредствен контакт на болните животни със здрави или чрез заразени предмети.Кърлежите предизвикват силен сърбеж,животното се чеше,понякога до кръв,губи апетит,слабее.Появяват се плешивини, струпеи, кожата се удебелява,става на гънки.

Болното животно се изолира, а помещението се дезинфекцира.

Демодекоза- инвазивно заболяване, причинено от акарите Demodex. На морските свинчета по-често паразитират Demodex caviae.

Заразяването при младите свинчета протича при контакт с тяхната майка по време на хранене.

Образуват се пустули и папули на кожата на главата и крайниците. На тези места след това се образуват язви. Има много плешиви участъци. Възможно е подуване на краката, в резултат на което животното се придвижва трудно и куца с болния крайник.

За поставяне на диагноза се взима кожна проба и се изследва под микроскоп.

За лечение се използват препаратите, съдържащи ивемерктин.
Тъй като препарата е токсичен, дозата се определя от ветеринар.

При поражение с бълхи и въшки се използват следните препарати:

-спрей «Frontline»;
-спрей «Flea&Tick»;
-спрей от фирмите Beaphar;
-спрей от фирмите 8 in 1;
-спрей «Ultracare».

Повторната обработка се провежда след 8 дни. Спазвайте инструкциите за употреба на производителите.
Следете веществото да не попадне в очите или устата на свинчето.

Профилактични мерки

Морските свинчета са подложени на възникването на различни паразити, живеещи както на кожата, така и в козината. Ако се грижите правилно за животното и провеждате профилактични мерки, вероятността от паразитно заболяване намалява.

- Препоръчва се да обработвате животното със спрей, ако се пуска на разходка в двора;

- Може да предовратите появата на паразитите като миете клетката веднъж в седмицата с шампоан срещу бълхи;

- Тъй като акарите са голяма опасност, преди пътуване в природата трябва да обработвате свинчето със специални средства. Проверявайте свинчето поне по два пъти на ден за наличието на паразити, ако се намира във волиера. Особено внимание отделяйте на подмишниците, корема и ушите;

- Прокарайте ръка по козината, ако има акри, ще ги почувствате.

Морските свинчета са подложени на появата на различни кожни паразити. За това по-добре да предовратите появата на паразитите, за това трябва да спазвате някои правила по време на разходка и отглеждане, и да обработвате клетката и самото животно със специалните препарати.

Разчесване от паразити
http://forum.academ.org/index.php?s=e30 ... &id=642562

http://www.zoolubimci.com/
http://www.morsvinka.ru/
http://cavy-profik.ucoz.ru/
http://infovet.ru/
http://vet-konsultant.ru/
http://stop-klopam.ru/
превод:meri


Последно избутване meri от Пет Май 31, 2013 2:43 pm
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи