[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Болести при зайците
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Болести при зайците

Болести при зайците

Мнениеот meri » Пон Апр 06, 2009 5:07 pm

Болно зайче!Болести!Лечение и съвети!

Преди да разберете за болестите,които засягат декоративното зайче трябва да имате в предвид,че повечето от тези болести се проявяват при некомпетентно гледане и могат лесно да се избегнат посредством хигиенично и правилно отглеждане,тоест здравето на вашият любимец е във вашите ръце! Най-честите заболявания могат да се класифицират в пет категории:
1.Вирусни и бактериални болести
2.Паразитни болести
3.Заболявания вследствие на неправилно отглеждане
4.Заболявания вследствие на неправилно хранене
5.Наранявания
По отклоненията в нормалния външен вид можем да констатираме,че зайчето е болно.Сплъстената козина,мокрият нос и слепналите очи без блясък са сигнал,че нещо не е наред.Ако зайчето се храни с апетит,непрекъснато се движи и следи с внимание всичко около себе си едва ли е болно.Всяко отклонение от това поведение е сигнал за болестно отклонение.

ЗАЕШКАТА ЧУМА- е първата и най-страшна болест която засяга зайчетата.Миксоматозата или "заешката чума" се причинява от вируси,които се пренасят от немаларийни комари и зелен фураж,заразен от диви зайци.В повечето случаи тази болест е неизлечима и за да спестим мъките на зайчето е по добре да бъде приспано.Миксоматозата се разпознава по зачервяването на конюктивата на клепача и отоци по кожата,което се изразява в т.нар. "лъвска глава".Освен това животното е много тихо,седи апатично и очите му са слепнати.Единствения и ефикасен начин за предпазване е ваксинацията.Прави се на всеки шест месеца от ветеринар.Друга алтернатива е мрежата против комари,не трябва да яде зайчето изпражненията на диви зайци.Заразеното зайче трябва да се изолира от другите,не напразно е наречена болеста-заешка чума.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЧЕРВАТА- това е друго бактериално заболяване,което засяга зайчетата.То се причинява от храна с високо съдържание на белтъчини.Друга причина е прехранването и изхранването с детелина без добавка на сено.Вследствие на нездравословното хранене се нарушава храносмилането,а следователно и чревните бактерии.Те имат разрушително действие върху чревния тракт,зайчето изпитва силни болки и в тежки случаи да умре.
ЛЕЧЕНИЕ: Преминаване към изхранване с качествено сено,евентуално чай от лайка. Животното следва да се отдели от другите,човека трябва да си мие ръцете след допир,защото може да пренесе бактериите.

КОКЦИДИОЗА- ТЯ спада към вътрешнопаразитните болести.Този едноклетъчен паразит разрушава чревната стена и образува различни форми,които посредством замърсения фураж отново се приемат от зайчето.Така се получава един кръговрат,който може да се избегне с редовно почистване на клетката.Трябва да заведете зайчето на лекар,който да назначи подходящо лечение.

ГЛИСТИ И ТЕНИИ-Те могат да попаднат в стомашно-чревния тракт посредством замърсен с изпражнения фураж.Профилактиката и предпазването става с редовно изриване и почистване на зайчарника.

ПАРАЗИТИ ПО КОЖАТА И КОЗИНАТА- Извънтелесните паразити могат да бъдат- акари,въшки,бълхи,космояди и в по-редки случаи кърлежи.Те причиняват кожни струпеи и сърбеж,които засягат главно главата и трупчето.Лекуват се с подходящи контактни инсектициди,предписани от ветеринарен лекар.Гъбичките имат подобни симптоми,лечението обезателно трябва да се назначи от ветеринар.

НЕПРАВИЛНО ИЗХРАНВАНЕ - Последиците и заболяванията причинени от неправилното хранене могат да бъдат избегнати,ако се съблюдават няколко неща:
1. Избягвайте внезапна промяна в храната на зайчето
2.Зайчето винаги се нуждае от сено,като допълнителна баластна храна.
3.Водата винаги трябва да е чиста и прясна..
4.Давайте такова количество храна,което да може да бъде изядено до следващото хранене. Едно от заболяванията,които причинява неправилното изхранване е препълване на стомаха.Вследствие на претоварване на мускулите на стомаха се получава запек,който е много болезнен за зайчето и без намесата на лекар може да умре.Симптомите се забелязват веднага то престава да се храни и скърца със зъби.Приемането на само концентриран фураж може да доведе до същите последствия.Тимпанията е друго опасно стомашно-чревно заболяване,получава се втвърдяване на коремната стена от образуване на газове.

НЕПРАВИЛНО ОТГЛЕЖДАНЕ- Най-често те се проявяват при "начинаещи" зайчари.Запомнете,че зайчетата понасят студ от -20 градуса,но при +20 те не се чувтват много добре.През горещите летни дни избягвайте излагане на слънце,или да стоят на задушно без вода.Могат да получат топлинен удар,животното се изпружва на земята и пръхти,за да вентилира с белия дроб.В този случай отведете животното на хладно,намокрете крайниците с вода,ако не помогне/ дали се успокоява дишането/ тичайте веднага при лекар!

НАРАНЯВАНИЯ- Най-често се получават при свади между животни.Ако не е сериозна раната се почиства внимателно и се нанася крем за рани,ако е сериозна отидете на лекар.Раните по крайниците трябва да се лекуват веднага,защото краката на зайчето са в постоянен допир с нечистотии и изпражнения и бързо се инфектират.

ЗАПОМНЕТЕ-ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НА ВАШЕТО ЗАЙЧЕ ИЗЦЯЛО СА ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ И ВАШАТА КОМПЕТЕНТНОСТ!

от Надя Атанасова


Когато е болно декоративното Ви зайче

Кедрови и борови стърготини

Кедровите и борови стърготини са много вредни за дребните домашни животни. Ароматните вещества в дървесината водят до увреждане на дихателните пътища и черния дроб.

Кастрация или стерилизация

Смъртността при зайците при кастрация или стерилизация е около 1 %. От друга страна риска от заболяване на животните от рак, който във всичките си форми е смъртоносен, при нестелизираните самки е приблизително 85 %. При самците с помощта на кастрацията се решават поведенчески проблеми, а така също се отстранява и излишната агресия. Добре подготвения ветеринарен лекар може да направи тази операция с минимален риск за вашето зайче.

Зъби

При зайците често се среща аномалия на захапката, при която постоянно растящите зъби не се изтриват по нужния начин. Тогава се налага зъбите да се подрежат изкуствено.

Топчета от козина

Зайците линеят на всеки три месеца. Ако по това време те не се решат с четка, то при грижите за себе си животното ще поглъща част от козината, която ще се натрупва в стомаха или червата. По време на линеене зайците трябва ежедневно да получават прясно сено, тъй като то помага топчетата от козина да преминават през храносмилателния тракт. Не забравяйте, че вашето зайче
всеки ден трябва много да се движи. Това също е отлично средство за предотвратяване натрупването на топчета от козина.

Хирургически операции

Ако на вашето зайче му предстои хирургическа операция, не бива да го храните и поите вечерта преди операцията. Не бива да се сменя и неговия рацион, тъй като това може да повлияе на по-нататъшното оздравяване на животното. Оперирания заек трябва да се настани в чиста клетка, в която се поддържа постоянна чистота. Ежедневно проверявайте операционните шевове за наличието на подуване и почервеняване. След операцията трябва да накарате зайчето да похапне. За целта ще трябва да прибегнете до различни хитрини, например, предложете му разнообразни лакомства, всключително сено и гранулирана храна. Ако вашия любимец не прояде в течение на 48 часа след опрацията, консултирайте се с ветеринарен лекар.

Бактериални инфекции

Първите признаци на инфекции при зайците са влажна муцунка, изтичане на секрет от очите, повишена температура, кашлица. При всеки от тези признаци колкото може по-бързо отнесете зайчето на ветеринарен лекар, тъй като болестта се лекува по-бързо и лесно в ранните стадии. Повечето от описаните признаци са общи признаци за много типове бактерии, поради което само лекар може да постави правилна диагноза.

Проблеми с храносмилането

Ако вашето зайче има проблеми с храносмилането, особено диария, незабавно се посъвтевайте с вашия ветеринар. Диарията при зайците понякога води до смърт. Всяка проява на стомашно разстройство изисква лечение с антибиотици, назначени от специалист.
Други признаци за разстройство на храносмилането са "къркорене" в стомаха, малки и/или деформирани екскременти, понякога запек.


НЯКОИ ОБЩИ БЕЛЕЖКИ ЗА ЗАБОЛЯВАНИЯТА ПРИ ЗАЙЦИТЕ

Поведението на зайците е съвкупност от прояви, по които може да се съди за тяхното състояние. Наблюдателните стопани трябва да следят за някои признаци, характерни за отделни групи заболявания, които биха могли да сигнализират навреме за възникнали заболявания при животните. Симптомите са различни за отделните групи заболявания при зайците:
При заразните заболявания някои от промените в поведението са следните: сънливо състояние, унилост, липса на апетит, отичане на главата, отоци около ануса, кървави течения от носа, треперене на отделни мускулни групи или на цялото тяло, кръв и слуз във фекалиите, аборти, силна жажда и др. При зайкините-майки: млечната жлеза е твърда и болезнена, не допускат зайчетата си да бозаят и т.н.
При паразитните болести, промените могат да бъдат такива: непрекъснато чесане, увисване на ушите, безпокойство, животните се чешат в стените на клетките, опадане на косъма, тръскане на главата, скърцане със зъби и пр.
Признаци проявявани при незаразни болести: схванати движения, изкривяване на краката, хлътване на очите, некоординирани движения, увеличен корем, фрактури, воднисти фекалии, общо изоставане в развитието и др.

http://zoo-vet.eblahfree.com/Blah.pl?b-25/m-1234533600/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Болести при зайците

Мнениеот meri » Пон Апр 06, 2009 5:09 pm

Миксоматоза при зайците, Myxomatosis in rabbits

Миксоматозата е потенциално фатална вирусна болест, която е широко разпространена сред дивите зайци в много страни и се предава на домашните зайци. Вирусът, предизвикващ заболяването, е разпространен под формата на различни щамове в Северна и Южна Америка, Австралия и Европа. Той е изключително вирулентен и се предава предимно чрез ухапване от насекомни вектори - заешка бълха (Spilopsyllus cuniculli), някои арахниди и комари.

Инкубационният период на заболяването (периода от инфектирането до появата на първите клинични признаци) е 2-8 дни, след което се проявяват първоначалните клинични признаци на миксоматозата :
Отичане на клепачите
Зачервяване на склерата на очите
Воднисти изтечения от очите
Летаргия
Повишена телесна температура

По-късно признаците се развиват и включват :
Разширяване на отока, който обхваща лицето на заека, устните, ушите и аналната област и гениталиите.
Анорексия
Дехидратация
Кожни кръвоизливи
Вторични инфекции, като "хрема" и др.
Развитие на кожни тумори (срещани в Европа и Южна Америка)

Възприемчивите зайци обикновено умират до 3 седмици от появата на първите клинични признаци, като малка част би могло да оцелее, като признаците отшумяват до няколко месеца. Популациите на диви зайци често развиват естествен имунитет срещу вируса и при тях заболяването протича почти без смъртност, но се наблюдава продължително носителство и те са своеобразен резервоар на инфекцията, представляващ опасност за домашните зайци.

Няма специфично лечение срещу миксоматозата. Използват се средства срещу дехидратацията, както и антибиотици за предпазване от развитие на вторични инфекции.

Собствениците би трябвало да спазват някои предпазни мерки за предотвратяване предаването на инфекцията :
Да предотвратят достъпа на диви зайци до градините, площите и помещенията, където се отглеждат домашни зайци.
Да карантинират всички нововъведени зайци в стадата поне за 2 седмици.
В някои рискови страни зайците се ваксинират с жива ваксина, която се прилага подкожно на всеки 6-12 месеца. Не бива да се ваксинират бременни женски.
Прилагане на рутинни мерки срещу ектопаразитите по зайците, както и срещу комарите и другите хапещи насекоми.


Единственият, който би трябвало да постави точна диагноза и назначи подходящо лечение, в случай на нужда, е Вашият ветеринарен лекар.

http://zoo-vet.eblahfree.com/Blah.pl?b-25/m-1234533317/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Болести при зайците

Мнениеот meri » Пон Апр 06, 2009 5:10 pm

КОКЦИДИОЗА

Кокцидиозата при заека е акутно,субакутно или хронично протичащо заболяване,проявяващо се с общо отслабване,анемия,липса на апетит,ринит,конюнктивит и разтройство на храносмилателната и чернодробна дейност.Причинителите се локализират в епителните клетки на червата и жлъчните пътища.Най-често от болестта страдат зайчетата на възраст от две седмици до 4-5 месеца.
Кокцидиозата при заека се срща по всички части на света.Източници на инвазията са болни или преболедували зайци,които замърсяват с ооцисти клетките,храните,водата ,инвентара и почвата около зайчарниците.Ооцистите попадат в зайчарниците пренасяни от хора,диви гризачи,птици и насекоми.Голямо значение за разпространяване на болестта имат пренаселеността,резките коллебания на температурите,непълноценнот хранене и лошата зоохигиена.Възприемчиви са зайците от всички породи и от всички възрасти,но най-често и тежко боледуват зайчетата по време на отбиването или непосредствено след него.Преболедувалите зайци придобиват нестирилен имунитет и са невъзприемчиви към повторно заразяване в продължение на 1 година.
Различават се чернодробна,чревна,смесена и назофарингиална форма на болестта,като най-често болестта протича като смесена инвазия.Инкубационния период е от 4-12 дни и заболяването протича остро,свръхостро и хронично.
При чернодробната кокцидиоза се наблюдават угнетеност,липса на апетит,жълтеница,подуване на коремната област,прогресивна анемия и общо отслабване.От острата и свръхостра форма боледуват предимно малките зайчета,а от хроничната възрастните.Смята се ,че периода на боледуване от чернодробна кокцидиоза е по-дълъг,като липсва диария ,но червата са възпалени изпълнени с редки изпражнения и газове.
Чревната кокцидиоза се проявява с признаците:диария,загуба на апетит,силна жажда,бързо отслабване и отпадналост,забавяне на растежа и неподвижност на животните.При острата форма на болестта фекалиите съдържат кръв и слуз.Наблюдават се признаци на анемия,парези и парализи на краката,обща отпадналост,а също така и ринит,конюнктивит и честа саливация.При локализиране на ооцистите в слизестата ципа на носа се наблюдава назофарингиална форма кокцидиоза,която класически се проявява с ринит придружен от непрекъснато кихане и отделяне на слуз съдържаща кокцидии.При острата и свръхострата форма прогнозата е неблагоприятна-смъртта настъпва до 10-15 дни.Хроничната форма вповечето случай завършва с оздравяване.
Диагнозата на заболяването се поставя въз основа на описаните по горе,клинични признаци и най-вече,чрез изследване на фекални проби в лаборатория.При аутопсия се наблюдават кръвоизливи в тънките черва,те са балонирани с белезникави възелчета и язвички ,които се виждат през през външната страна на червото.В лигавицата на тънките черва се виждат гнойни и некротични огнища.Черният дроб е неколкократно увеличен и дегенерирал.Жлъчните канали са разширени и увеличени.
В черния дроб се забелязват жълтобелезникави петна,големи колкото орех,изпълнени с гъста сивобелезникава материя.Тяхното съдържание се състои от многобройни колонии от ооцисти,отлюспени епителни клетки и гной.
Лечение:От старите специфични средства не са загубили своето значение следнитеу:тинктура йоди 1:1000 в продължение на 10 дни във водата за пиене,след 5 дни почивка лекуването се повтаря.Осарсол-доза 0.01 грама на кг тегло,като 0.5%-тен концентрат с воден разтвор 3 дни.Норсулфазол или сулфадимизин-0.03-0.05 гр.на кг. Тегло 1%-тов воден разтвор за пиене 3-5 дни.ЕсВз-сулфахлор перазин 1 гр. В 1 л. Вода 3 дни.Пеницилин интрамускулно 2-3 дни подред.
Профилактика.Бременните зайкини преди раждането се подлагат на обезпаразитяване за да се избегне инвазиране на зайчетата при бозаенето.След отбиването,зайчетата се отглеждат отделно от възрастните,а по време на отбиването им преминаването към обща храна става плавно.Хранилките и поилките да са така устроени,че да не се замърсяват с фекалии.
Новозакупените зайци преди да бъдат настанени се подлагат на карантина и изследване за кокцидиоза.

Д-р Янушев

http://zoo-vet.eblahfree.com/Blah.pl?b-25/m-1234533166/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Болести при зайците

Мнениеот deni9444 » Пет Юли 18, 2014 11:43 pm

Възможно ли е само едно зайче от котилото да страда от кокцидиоза ?
Аватар
deni9444
Животинче с въпрос
 
Мнения: 7
Регистриран на: Пет Юли 11, 2014 7:21 am

Re: Болести при зайците

Мнениеот meri » Съб Юли 19, 2014 9:28 am

Кокцидиозата е заразно заболяване и много опасно, често води до смъртта на заека. Твоето зайче с кокцидиоза ли е? Ако да, лекувайте го навреме. За това зайците ви трябва да се ваксинират....
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Болести при зайците

Мнениеот deni9444 » Съб Юли 19, 2014 11:28 am

Не, не мисля , че страда от въпросната болест, но исках да знам, дали болестта обхваща всички зайчета, или опредлени индивиди, които са по-податливи.
Аватар
deni9444
Животинче с въпрос
 
Мнения: 7
Регистриран на: Пет Юли 11, 2014 7:21 am

Re: Болести при зайците

Мнениеот zoomaniak » Нед Юли 20, 2014 8:21 am

Заразните заболявания заразяват всичко. Поради това болните животни се унищожават и се прави дезинфекция на всичко. Ако зарязаваха определени животни, горе изброените действия щяха да са излишни.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Гризачи

cron