[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Кръв в урината на заека- червена урина
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кръв в урината на заека- червена урина

Кръв в урината на заека- червена урина

Мнениеот meri » Чет Юли 23, 2009 4:13 pm

При зайците нормалния цвят на урината е жълт. Понякога урината може да бъде червена, розова, кафява или оранжева.Това се случва както с болните, така и със здравите зайци.

Урина, пигментирана от храна
Изображение

Урина с остатък на калций и утайка
Изображение

Урина с кръв
Изображение

Ако в домашни условия се съмнявате за наличието на кръв в урината, можете да определите с такъв тест, но по-добре да съберете урина и да я отнесете за анализ.
Изображение

За 100%-ово присъствие на кръв в урината може да говорят само лабораторните изследвания и преглед при ветеринаря.
Но има фактори, които влияят на цвета на урината, оцветяват я в червено. Това явление се нарича "червена урина".

Често причината за такива промени е банална и няма нищо страшно. Но има случаи, когато заека действително се нуждае от помощ. Неопитните стопани, сблъскали се за първи път с проблема, не могат да разберат защо урината при заека изведнъж е станала кафява или тъмно-червена. Вероятно на цвета на секретите са повлияли пигментите, които се съдържат в храната, но има и други причини.

Диета

Обърнете внимание с какво сте хранили заека последните дни. Имало ли е моркови? Тогава няма нищо чудно в това, че урината е почервеняла. Морковите съдържат голямо количество бета-каротин, растителен пигмент с жълто-оранжев цвят.

На бета-каротин са богати цвеклото, спанака, листата от салата, чушки и домати. Давайки от тези продукти на заека, бъдете готови за това, че изпражненията ще придобият оранжев или червеникав оттенък. Пигментът се изхвърля от организма на втория-третия ден.

Същият ефект се получава, ако заека е ял борови клони. Бор и ела - съдържат не само витамин С, но и каротин. Интересното е, че тези продукти не винаги влияят на цвета на секрета. Зайците могат да ядат от една хранилка, но при едни урината да се оцвети и да стане червена, а при други да си остане без промени.

Загуба на вода

В горещото време на годината или при висока температура в помещението през зимата при зайците може да настъпи обезводняване. В такъв случай усилената пигментация на урината е сигнал за това, че на заека не достига вода. Бъдете внимателни- тъмните изпражнения са в резултат от топлинен удар. Обърнете внимание на общото състояние на заека. Задължително следете за температурния режим в стаята и не забравяйте да доливате чиста вода в поилката.

Стрес

Червената урина може да бъде обусловена от това, че заека наскоро е преживял стрес. Зайците са много чувствителни към протичащите промени. За това дори обичайната промяна на времето се отразява на тяхното състояние. Причината за стреса може да бъде смяна на местообитанието или запознаване с нов любимец.

Прием на антибиотици

Когато животното сериозно се разболява, му изписват курс антибиотици. А както е известно, от такива лекарствени препарати всеки организъм отслабва, и червения цвят на секрета е един от симптомите. Желателно е още преди лечението да се консултирате с ветеринар, как можете да избегнете негативните последици от приема на антибиотици.

Ако сте открили причината, не трябва да се вълнувате. Урината в такива случаи въпреки, че е променила цвета си, но незначително, и е оцветена равномерно. Но ако в секрета преобладава ярко-червена окраска, или сте видели ивици, съсиреци с червен цвят, трябва веднага да се обърнете към ветеринар.

Оказваме помощ на заека

Урината, съдържаща капки кръв, може да бъде симптом на множество заболявания. А какво именно заболяване има вашия заек, може да определи само специалист. За това при подозрителни секрети не отлагайте посещението при ветеринаря. Самолечението в такива случаи е недопустимо.

Във вет. клиника ще прегледат заека, ще направят необходимите изследвания. Тогава лекаря ще може да каже какво заболяване е причинило хематурията(присъствие на кръв в урината) и ще назначи лечение. Ако случаят е опасен, може да се наложи хирургична намеса.

По-често ярко-червената урина е признак на заболяване на пикочната система. Това могат да бъдат заболявания на бъбреците, възпаление на пикочния мехур или уролитиаза. Тогава ще изпишат антибиотици и други лекарства, за да оздравее по-бързо заека.

Кървенистите секрети при женските могат да бъдат обусловени от такива сериозни заболявания като рак на матката. На това заболяване с по-голям риск са изложени некастрираните женски. В такива случаи оперативната намеса е неизбежна. При женските червената урина може да бъде също признак за аборт или попадане на инфекция в матката.
Гъста бяла урина,съдържаща червено-оранжев пигмент е признак за високо съдържание на калций в урината на заека.

Червена урина често се наблюдава при зайците,това се дължи на растителни пигменти и не причинява вреда на здравето на заека.

Червена урина е описателно название на състояние, когато цвета на урината варира от нормален, светло- жълт, оранжев, кафяв или ярко-червен.
Такава урина не е медицински проблем, цвета обикновено става нормален след 1-3 дни. Бялата урина може да бъде свързана с излишък на калций в диетата, ако урината на вашия заек остане бяла няколко дни, по-добре обсъдете диетата с вашия ветеринар.
Тъмната урина е последица от топлинен удар или дехидратация-може да се наложи течна терапия.

При некастрирани мъжки също може да се получи заболяването рак на гениталиите или травма,която може да бъде причина за поява на кръв в урината.

Когато забележат червена урина, повечето от стопаните започват да се притесняват от инфекция на пикочния мехур или уринарния канал. Трудно е да се забележи кръвта в урината с просто око, ако заека има бъбречно заболяване, затруднено уриниране, това е симптом при заболяване на пикочния мехур. Ако вашия заек прекарва необичайно дълго време в тоалетната, седи дълго, може да се каже, че има затруднено уриниране. Може да има много малко урина, а може и изобщо да няма, може да произведе една-две капки с течение на времето, често да прави опити за уриниране. Ако забележите, че има малко урина, може и да почакате до сутринта, но ако заека е получил запушване-веднага на лекар.
Ако забележите, че заека дълго време седи на върха на пръстите на задните си крака с високо повдигната опашка, а обемът на отделяната урина се измерва с капки- бийте тревога, особено в този случай, когато урината е с червен цвят.

Заболяванията на бъбреците, на пикочния мехур са съпроводени от затруднено уриниране. И само лабораторните изследвания, УЗИ, рентген, могат да определят истинската причина за хематурията.

Изображение

В случай на затруднено уриниране анализа на урината ще бъде в норма. Ако се появи хематурия съпроводена със затруднено уриниране, заболяване на пикочния мехур е много вероятно да ви трябва допълнително изследване (рентген, изследване на кръв, посявка на урина). В зависимост от резултата на изследването се консултирайте с опитен ветеринар, запознат с анатомичните и биохимични показатели на зайците.

Важно е да наблюдавате как именно протича уринирането при заека. Много е опасно, когато при заека протича запушване на пикочните пътища. Но ако това се е случило, камъка се изважда под анестезия.

Изображение

Много често за потвърждаване или изключване на диагнозата именно УЗИ диагностиката на вътрешните органи и рентгеновото изследване са доминиращ фактор.

Хиперкалциурия(съдържание на пясък) раздразва пикочния мехур и често причинява цистит. Клиничната картина при такова съдържание е стандартна: червена урина, мокри гениталии, чести позиви за уриниране, незадържане на урина.

В този случай се провежда механично почистване на пикочния мехур с помощта на катетър. Лечението включва въвеждане на течности, за да се помогне за ликвидирането на пясъка с урината и антибактериална терапия в случай на наличие на кръв в урината или текущи инфекции.

Камъните в бъбреците са голяма опасност. В някои случаи се налага премахването на бъбрек. Но това изисква индивидуален подход.

Изображение

Кръв в секретите от матката или вагината се проявяват във вид на кървенисти секрети в областта на вулвата или няколко капки кръв преди или след уриниране.

Секрети от половите пътища, които могат да оцветят урината при некастрираните женски в червен цвят, могат да бъдат предизвикани от следните причини:
- хиперплазия ендометрия
- инфекция на матката
- рак на матката
- полипи на матката
- аборт

Билирубин или уробилиноген- в много редки случаи промяната в цвета на урината може да бъде причинена от наличието на химически елементи под названието билирубин или уробилиноген. Увеличено ниво на билирубин и уробилиноген в кръвта и урината се наблюдават при заболяване на бъбреците.

Не трябва да ходите на ветеринар,ако забележите червена(пигментирана) урина.
Но кога трябва да се обърнете към ветеринар?

Ако забележите оранжева или тъмно-кафява урина-това е нормално и ако няма никакви други симптоми, можете да почакате. Ако заека демонстрира затруднено уриниране-опитайте да помогнете, и ако урина не се появи веднага се свържете с ветеринаря си. Той трябва да определи има ли запушване и може ли заека да уринира. Ако няма запушване, можете да дойдете на другия ден и ако се наложи ще ви назначи необходимите изследвания и процедури.

http://krolik-world.ucoz.ru/
http://zoohoz.ru/
http://vetpomosch.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Кръв в урината на заека- червена урина

Мнениеот meri » Съб Май 14, 2016 6:17 pm

Статията е обновена.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи