[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заболявания при морските свинчета- 1 част
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания при морските свинчета- 1 част

Заболявания при морските свинчета- 1 част

Мнениеот meri » Чет Авг 06, 2009 7:26 pm

Повишена температура

Нормалната температура е в интервала 37,5- 39,5 С.Повишаване с повече от 39,5 С е признак за заболяване.
Ако животното неочаквано вдигне температура,не трябва да му давате лекарства предназначени за хора,защото може да предизвикате съвсем противоположен ефект.След измерване на температурата ,към питейната вода добавете 1 капка лимонов сок.Температурата на гризачите се измерва ректално,някой стопани предпочитат да измерват температурата по носа на животното,това не трябва да се прави,тъй като в някой случаи носа си остава влажен,въпреки неразположението на животното.При повишена температура не се препоръчва да се води животното до клиника,защото извеждането на чист въздух и въздействието на неблагоприятни фактори,състоянието на животното може да се влоши.
Хипотермия може да се получи вследствие на понижена температура в помещението,където се отглеждат.Консултирайте се с лекар,а ако това не е възможно дайте четвърт таблетка аспирин,след поставяне на диагноза и получени напътствия на лекар,пристъпете към лечение.

Дефицит на витамини

В продажба има голямо количество готови хранителни смеси.В техния състав влизат много хранителни компоненти,необходими за организма на морското свинче,въпреки това при 30% от гризачите от време на време се появяват симптоми на хранителен дефицит.
Симптоми на авитаминоза може да бъдат:скорбут,опадане на козината,кожна алергия и др. Отслабналите животни лесно се простудяват или заразяват с различни инфекциозни заболявания.Това се случва,когато хранителния дефицит съпътства неправилното място на клетката,напр. на течение.Ако страдащата от авитаминоза морска свинка се и простуди,като начало отстранете първопричината(дефицита на витамини),дръжте животното на топло.
При подозрение за витаминна недостатъчност я заведете на лекар,който да назначи необходимите препарати.Освен това обезателно изключете причината на заболяването,при пълноценно хранене проблем с авитаминоза не трябва да има.

Ако клетката е поставена,където има течение,животното може да развие възпаление на очите, в такъв случай клетката трябва да се премести на друго място,след това промийте очите на животното с топла вода.Ако след няколко дни очите са възпалени все още,за лечението трябва да се приложат капки,изписани от ветеринар.
Посъветвайте се със специалист,променете диетата,включете повече витамини в храната,това може да са и готови смеси,също така разнообразни зелени и сочни храни.

Най-важните заболявания

При морските свинки рядко има глистни заболявания,както бълхи и въшки,космояди обаче има често.В такъв случай помага пудра и спрей за гризачи,в по-тежки случай приготвени противо-паразитни препарати от лекар.

Краста

Крастата може да бъде предизвикана от различни акари,заразата става чрез контакт на болни животни със здрави,тези акари могат да паразитират и при човека.Има три вида акари,на кожатакато я пробиват и се хранят с кръв и лимфа,космоядите се хранят с кожен пърхут и кора,които се образуват на кожата,
Zudni живеят,размножават се и снасят яйца на повърхността на кожата.

Крастата може да бъда на главата,ушите и обща,акарите предизвикват силен сърбеж,има силно разчесване до кръв,загуба на апетит.На мястото на разчесване пада козината,получава се плешивина,струпеи.
Изолирайте болното животно и дезинфекцирайте помещението.
Диагнозата се поставя от вет.лекар в резултат на микроскопски анализ,лечението е такова ,както при космоядите,не самолекувайте краста.

Акари

Акарите могат да се появят както при отглеждане във воалиера в градината или на балкона,на който се надвесват клони на дървета и храсти.Лечение само от ветеринарен лекар.

Заболяване на кожата причинено от гъбички

Среща се при продължително хранене с концентрирани ,бедни на фибри храни.Симптомите на заболяването предимно се проявяват на главата,козината опада и се появява кръгло или овално петно.Лечение се провежда от лекар.

Заболяване на стомашно-чревния тракт

Причините за стомашно-чревните заболявания,които се основават на възпаление и се проявяват със диария,в повечето случаи са причинени от развалени хранителни съставки в храната и често могат да бъдат отстранени с помощта на медицински активен въглен.Ако той не помогне да се отстрани диарията,обезателно се обърнете към лекар.

Метеоризъм

В случай на метеоризъм веднага потърсете лекарска помощ,защото образуването на газове, особено в областта на дебелото черво,може да се получи нарушение на дейността на дихателните органи или сърдечната дейност и накрая да доведе до смърт от задушаване или спиране на сърцето.

Запек

Ако фекалиите са много твърди,причината може да бъде липса на влага в организма в резултат на хранене със суха храна и липса или недостиг на питейна вода.В началния стадий заболяването може да бъде преодоляно като се даде достатъчно количество вода и се увеличи дела на влагосъдържащи храни.Ако това не помогне потърсете лекарска помощ.

Ринит и пневмония

Ринита може да бъде предизвикан от простуда,но може да бъде обусловен и от бактерии или вируси.Тогава пораженията се оказват не само на горните дихателни пътища,на бронхите и накрая и на белите дробове.

Дефицит на витамин C

При дефицит на вит.C рязко се увеличава чувствителността на организма към инфекциозни заболявания.Дихателния апарат става уязвим на вируси и бактерии,които провокират възпаление на белите дробове.
Възпалението на белите дробове-винаги е повод за незабавна лекарска намеса.

Лечение от ухапване

За лечение от ухапване,което може да бъде много сериозно след битки на възрастни мъжкари,като начало се препоръчват прахообразните сулфамиди.Те са подходящи за лечение и на други рани.

Oksiuridoz(паразити)

При изследване може да се открият овални яйца на нематода Paraspidodera uncinata,тази паразитоза протича безсимптомно.Само при малки или силно поразени възрастни може да се наблюдава изтощение и болестта може да доведе до смърт.Лечението е с обичайните средства за морски свинки.

Трихомоназа

Клиничните симптоми на трихомоназа са диария и изтощение,това заболяване се предизвиква от Trichomonas caviae и Trichomonas microti .
При голямо поражение трихомонадите може да се окажат причина за възпаление на червата.Лесно се забелязват под микроскоп,лечението се провежда от лекар,лекарството се поставя във питейната вода,ако животното се храни само със сухи храни,добре е да изпива достатъчно количество вода.

Чума

Това е вирусно заболяване на гръбначния и главен мозък.

Клиничните прояви възникват след инкубационен период,който се разделя от 8 до 22 дни.При морските свинки се появява двигателно разстройство,влачене на задните лапи,което може да доведе до пълен паралич на задните части на тялото.Животните са много слаби,наблюдават се конвулсии.В така наречения "джоб"около ануса се натрупват изпражнения,тъй като от слабост не могат да изпразват червата си.Животните умират след 10 дни след поява на първите симптоми.Метода на лечение е неизвестен,шансове за оздравяване няма,за това животните се приспиват.

Пневмония

Животното започва да се отказва от храна,дишането е учестено с хрипове,около носа се появява гнойно изтечение.Ако животните се отглеждат на групи,то болното трябва веднага да се премести.Заболяването настъпва,ако животното е било дълго или се държи на течение.В домашни условия не можете да помогнете,за това се обърнете към ветеринар.

Диария

Наблюдава се при чревни инфекции или развалени храни,прекалено концентрирани или бедни влакнести храни.В случай на диария премахнете от диетата всички сочни храни,ако след 2-3 дни няма резултат,дайте активен въглен или бисептол,витамин С с глюкоза.

Хрема

Почти всички животни се отказват от храна при това заболяване,ако вашата свинка се е простудила,кашля,киха,от носа има изтечения,трябва веднага да я лекувате,ако не се започне лечение навреме ,животното може да умре.

Счупвания

При счупване на костите признаците са:оток,силна болка,повишена температура,куцане.При открити счупвания се увреждат меките тъкани.

Лечение: При открити счупвания раната се обработва,налага се гипсова превръзка,превръзката се поставя така,че раната да остане открита за ежедневна обработка.Гипсовата превръзка се сваля след 3 седмици,ако зарастване няма,превръзката се поставя отново.

Рани

Около раната се подстригва козината,почиства се раната от мърсотия и се промива.След обработка раната се превръзва с лека превръзка.

Вируси и бактерии

Заболявания,предизвикани от вируси и бактерии много трудно се разпознават от неопитен човек и в повечето случаи,за да се спаси животното трябва намеса на лекар.

Най-трудните вирусни заболявания са "мор на морските свинчета"и "паралич на морски свинчета",те имат идентични симптоми-гърчове и парализа на задните крайници.Има много други вирусни заболявания ,не толкова често срещани,но също толкова опасни.Такива симптоми,като tousled,изтечения от носа,кашлица,диария,промяна в поведението,може да бъдат признак за вирусно заболяване.
Болното животно веднага се изолира от другите,има голяма опасност от разпространение на мор.

Най-разпространеното заболяване предизвикано от бактерии е псевдотуберкулозата.Външни признаци са диария,водеща до изтощение и накрая паралич.Това заболяване е много заразно и може да погуби всички животни за няколко дни или седмици.
Опасна е и хремата,която бързо може да премине във възпаление на белите дробове.Смъртността в такива случаи е 50%.

Външните клинични признаци на инфекциозните заболявания са достатъчно големи,освен това еднаквите симптоми може да са придружени от различни заболявания.Лечението се определя от лекар.

Съмнение за заболяването предизвиква следните симптоми:излив от носа,гноясали очи и клепачи,диария,загуба на плът,паралич,повръщане,тежко дишане,гърчове,промяна в поведението.

Рахит

Това е заболяване на организма,при недостиг на минерални вещества и витамини в храната при липса на слънчева светлина.Страдат подрастващите животни,заболяването е съпроводено с различни възпалителни промени на стомашно-чревния тракт,еднообразно хранене,наблюдава се през зимата.

Симптомите са сложни,всичко зависи от конкретните причини на заболяване,от начало животното има разстройство на храносмилането,склонност към копрофагия,гризене на стени.

Признаците на рахит са сгъстяване на ставите,изкривени крайници,огъване на гърба,изоставане в растежа.При липса на калций в храната се наблюдава възбуда,припадъци,конвулсии.

Болното животно трябва да се премести в чисто,светло помещение,да се дава по 1-2 капки тривитамин,много е полезно облъчването с кварцова лампа по 10-15 мн, в продължение на 10-15 дни.

Възможно е добавяне на рибено масло,концентрати на вит.А и Д.

Пастьорелоза

Причинител на заболяването е микроб,слабо устойчив във външна среда,бързо може да се унищожи с дезифекциращи средства.Характерен признак на заболяването е хремата,в началото има навлажняване на космите около ноздрите,след това кихане,животното трие нос с предни лапи.От носа се появява изтечение,което преминава в гнойно,дишането е тежко с хрипове.Заболяването може да продължи няколко месеца-ту затихва,ту се обостря,получават се усложнения във вид на абцеси в различни части на тялото.При попадане в кръвта на причинителя се получава заразяване на кръвта,съпроводено с висока температура,обща слабост,диария,а понякога и припадъци.

Лечение на заболяването няма,болните животни с явни клинични признаци трябва да се приспиват.При подозрение се провежда симптоматично лечение с антибиотици и сулфаниламидни препарати,назначени от лекар.

Парафит

Причинител на заболяването е микроб,заразяването става чрез храната и водата.При остро,бързо протичаща форма на заболяването животното е слабо подвижно,отказва се от храна,появява се диария,при хронична форма апетита намалява, козината се разрошва,животното е вяло,на 4-6 ден се появява диария.С лечебна цел се дават препарати назначени от лекар.

Паразити

Едно от заболяванията при свинките са паразитите,те се делят на две групи:
1.това са външните паразити,те живеят в козината или се прилепват към кожата на животното.
2.вътрешни паразити,те паразитират във вътрешните органи,като ги разрушават.

Космояди,бълхи,акари са ектопаразити,животни поразени от тези паразити са много неспокойни,постоянно се чешат.На кожата на животното може да се забележи почервеняване,разчесване,или покрити със струпеи места.При влошено състояние се забелязват гноящи рани,екземи,в които може да попадне всякаква инфекция.

Изображение

За лечение се приемат различни аерозоли или пудри,пръскайте животното всеки ден или през ден,много е важно препарата да не попадне на муцунката, в носа или в очите на животното.

Глисти,чернодробна двуустка,лентовидни червеи са ендопаразити.Тези вътрешни паразити най-често се срещат при морските свинки,те не са лесни за откриване и отстраняване.Тежката загуба на плът,промяна в изпражненията -всичко това са признаци за паразити в организма на животното.
Изображение

Фекалиите са овални по форма и сухи,в зависимост от консумираната храна имат различен цвят.За да не се разболее вашия любимец от тези паразити,клетката на животното трябва да бъде чиста,храната качествена,и добре обработена.Само ветеринар може да определи наличието им.

Конюктивит

Това е възпаление на лигавицата на окото,механичните увреди са причина за това заболяване.Конюктивита е двустранен,когато са поразени и двете очи и едностранен,ако е само едното.
Ако се наблюдава подуване на очите,слепване на клепачите,сълзене,фотофобия-това са признаци на конюктивит.Това са начални признаци,които могат да преминат в гноен,при което кожата около очите се възпалява,клепачите се слепват,появява се гнойно изтечение от очите.Ако не се лекува това заболяване може да доведе до потъмняване на роговицата,даже загуба на зрение.

Изображение

Лечение се провежда под лекарски контрол.

http://svinke.com/articles+article.id+15.htm
http://moi-pushistye-druzya.narod.ru/bo ... svinok.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Някой заболявания при морските свинчета

Мнениеот meri » Пет Авг 07, 2009 1:23 pm

Дистония

И мъжките и женските морски свинки достигат полова зрелост към 3-4 месечна възраст,на тази възраст женските могат да се чифтосват.Ако женската не даде потомство до 7 месец,то в бъдеще може да има проблеми.

Морска свинка,която до 7 месец няма потомство,получава срастване на тазовите кости,и ако трябва да роди,малките не могат да преминат през родовия канал.Ще има постоянно гадене,може да получи кървене,не може да роди самостоятелно.Ако до 7 си месец е родила в продължение на целия й живот тазовите кости няма да се срастнат.

Когато свинката забременее,започва да се изработва определен хормон,напр. релаксин.Този хормон помага при раждането да се разширят тазовите кости,помага на малките да преминат през канала,но този хормон не е ефективен,когато тазовите кости вече са сраснали.

Ако все пак вашата свинка е забременяла за първи път след 7 месеца,вземете някой мерки,които могат да намалят ролята на дистонията(трудно раждане).Поставя се окситоцин,този хормон стимулира матката и помага да се родят бебетата.Ако след започване на раждането са минали 30 мин.,а свинката не е родила нито едно дете,ще се наложи хирургична намеса-цезарово сечение.

Цезаровото сечение се извършва под упойка,след това бебетата се вадят от матката и тя се зашива.При тази манипулация лекаря може да премахне яйчниците,за да не ражда повече.Въпреки цезровото сечение,тя е способна да кърми малките си самостоятелно.

Лишей

Това е хронично кожно заболяване,което се предизвиква от гъбичките Trichophyton tonsurans поразяващи не само дивите и домашните животни,но и човека.Заболяването е разпространено през есента,зимата,пролетта,заразата се появява по-лесно на такива места,където е нарушена хигиената на отглеждане на животните.

Възникването и разпространението на заболяването може да способства увреждане на кожата,защото те улесняват навлизането на спорите на гъбичките в дълбокия слой на епидермиса.Значително се увеличава количеството на заболелите животни,отглеждани по много на едно място,влага и замърсяване на клетките,повишената влажност.
Заразяването със заболяването се получава при пряк контакт с болните животни,заразени предмети на отглеждане и оборудване.Хората имали контакт с болни животни и не преминали дезинфекция,също пренасят заболяването.

Инкубационния период може да продължи до 30 дни,опасността от тази гъбичка е в това,че нейните спори са много устойчиви на химическо или физическо въздействие,при стайна температура са жизнеспособни с години,не загиват при ниски температури,не им оказва влияние въздействието на слънчевите лъчи.
Спорите загиват при температура 110 С (в рамките на 1 час).

Признаците на това заболяване е трудно да се сбъркат с други,това са множество малки джобове на кожно-косменото покритие на главата,шията,крайниците,след време те се превръщат в кръгли струпеи,козината опада и се появяват плешивини.

Лечение и профилактика

Отнесете се сериозно към тези заболявания,защото при неправилно лечение може да преминат в тежка форма.
Диагностицира се с лабораторен анализ на козина,кожа на болното животно,ако навреме се проведе терапия,животното ще се избави от инфекцията.
Ако забележите лишей веднага огледайте всички животни,изолирайте болните и ги лекувайте,а подозрителните поставете под карантина за 3 седмици.Обработете всички помещения и територии,които могат да бъдат заразени.

Желателно е животните да се ваксинират,двукратно в интервал от 14 дни.

Стрес

При морските свинки голямо значение има социалния стрес,напр. отделяне от майката,а също така загуба на партньора,когато са по-възрастни.
Липсата на социални контакти,отглеждане в групи с нехармонични взаимоотношения или честа смяна на членовете на групата може да повлече след себе си голям стрес.Винаги помнете,че всякакви промени в състава на групата създават необходимост всеки път да се разпределя ранга между животните.Ако едно от тях е подложено на нападки от съсед по група,не се допуска до храната или се третира с други способи,за благополучието на всички трябва да се препланира състава на групата и по ситуации да се разделят животните на две групи.

Особено голям стрес за свинките е единичното пребиваване,също така живеене в една клетка с други видове.
Дългия социален стрес предизвиква значително намаляване на продължителността на живота,интересен е факта,че такъв стрес не оказва отрицателено влияние на способността им към размножаване.

Социалния шок е една от важните причини за стреса,стрес може да предизвикат много фактори(лоши условия на отглеждане,висока или ниска температура,заболявания,паразити,чести визити при ветеринаря,излишо или неподобаващо общуване с човек,участие в изложби).

Симптоми на стрес:
Спектъра на различните симптоми е много голям,ще преведем само някой примери:
- изразява страхливо поведение и постоянна готовност да избяга
- често заставане на място("замръзване")
- стремеж към физически контакт с други морски свинки или стопанина
- внезапно настъпило агресивно поведение по отношение на други морски свинки-например,често се наблюдава при високи температури на околната среда
- загуба на тегло
- диария,причинена от нервен шок
- излишно почесване (без причини)
- отказ от храна или намалено количество на обема консумирана храна(без видими причини)
- внезапно появил се пърхут-чест симптом за стрес при посещение във вет.клиника
- така нареченото птиче пеене или чуруликане,което се тълкува като симптом на стрес

http://svinke.com/articles+article.id+6.htm
http://svinke.com/articles+article.id+6+page+2.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Някой заболявания при морските свинчета

Мнениеот meri » Пет Авг 07, 2009 2:55 pm

Има множество заболявания,които поразяват морските свинки,редовния оглед ще ви помогне да предовратите възникването и развитието на някой заболявания.Наблюдавайки живтното може да разпознаете заболяването в ранен стадий и да предприемете необходимите мерки за излекуване.Симптомите на повечето заболявания могат да бъдат открити при редовни изследвания на животното.

Морската свинка е страхливо животно,в обичайна ситуация не е необходимо да я принуждавате към каквото и да било, но в някой случаи е наложително.По време на медицински преглед тя ще се опита да избяга,в такъв случай дръжте здраво животното,най-добре за козината на врата.

Ако се намирате в една стая с морската свинка не трябва да пушите,цигарения дим влияе зле на организма на животното,от постоянното вдишване на цигарения дим свинката или ще се разболее,или ще привикне към него,ще започне да изпитва удоволствие от пасивното пушене.

Много е трудно да накарате морската свинка да преглътне лекарство,в такива случаи можете да използвате специална шпатула,с помощта на сонда,давайте го бавно и внимателно,за да не се задави.

Колибактериоза

Друг вид на инфекциозен ентерит може да бъде предизвикан от Escherichia coli.Промяната във флората на червата може да доведе до значително увеличение на количеството Escherichia coli,която обикновено се среща в червата на морските свинки.
Заболяването се развива бързо,започва кървава диария и умират в продължение на няколко дни.
За краткото време от заразяването до смъртта на животното лечение с антибиотици или възстановавяне на флората на червата е невъзможно.

Салмонела

Особена форма на ентерит е салмонелата,това заболяване може да има летален,остър или хроничен характер.Острото протичане на заболяването е съпроводено със силна диария и в продължение на 24-28 часа води до смърт,при хроничен характер се наблюдава постоянно повтаряща се диария и анорексия.След определяне на резистентност към микроорганизма се въвеждат антибиотици.При остро протичане на заболяването животните умират.

Имайки предвид опасността за човека след всеки контакт с болно животно трябва да се мият и дезинфекцират ръцете.При болните животни не трябва да се допускат други домашни животни и деца.

Левкимия

Известна е левкимия с вирусна етиология,наречена онко коронавирус,броя на левкоцитите се повишава до 250 000 на 1 мм3,лимфните възли се подуват.Лечение няма,шанс за оздравяване също.

Амебиаза

Амебата предизвиква възпаление на червата,симптомите са диария и изтощение.

Кокцидоза


Това е най-често срещаното заболяване при морските свинки,предизвикано от ендопаразити.Първите симптоми са :непрекъсната диария често примесена с кръв.Ооцистите може да се забележат под микроскоп,лекарствените препарати се добавят във водата.Животните се хранят само със суха храна,за да може течностите да постъпват в организма с питейната вода.

Токсоплазмоза

В условията на вет.практиката не е възможно да са открие,това може да се направи ако се проведе опит с животното или чрез откриване на антитела в серума на кръвта.Човек не може да се зарази от нея.

Фасциолеза


Свинката може да се зарази от тревата или мравките,живеещи в тревата.Това заболяване се диагностицира само в изключителни случаи,основно при аутопсия.

При наличие на такива резултати от аутопсия,стопанина трябва да намери друг източник на зелена храна,за да избягва в бъдеще инвазията на Fasciola hepatica. Симптомите са апатия и изтощение,появяват се само в случаи на силно поражение,при което лечението не е с голям успех.

http://www.zoo-world.ru/content/view/672/128/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Някой заболявания при морските свинчета

Мнениеот meri » Пет Апр 25, 2014 3:32 pm

Много често при морските свинчета има различни кожни заболявания.
Основни причини за този проблем могат да бъдат различни механични увреди, поразяване на косменото покритие от ектопаразити, патологична гъбична или бактериална миклофлора, алергии или нарушена обмяна на веществата.

Признаците са алопеция, сърбеж, почервеняване, уплътняване на кожата, различни образувания и др.
Болното морско свинче със силен сърбеж може да пада на една страна, целия организъм може да изтръпне, главата се отмята назад, в същото време свинчето може да издава нехарактерно за поведението си свиркане. Подобни пристъпи много често се бъркат с епилепсия от стопаните.

За провеждане на диагностика на кожните заболявания не е достатъчна една анамнеза и преглед, трябва да се проведат специални анализи за откриване на ектопаразити и патогенна микрофлора, да се назначи изключваща диета.Причината за сърбежа може да бъде и праха от сеното и дървените стърготини.

Много често при морските свинчета порастват дълги нокти, те започват да се извиват обратно и могат да увредят пръстите, свинката много лесно може да се закачи с тях на околните предмети и да увреди лапите си.

Друга причина за посещение на вет. клиниката е отказа от храна. Морските свинчета се приближават към храната, опитват се да се хранят, но не могат да вземат храната с уста, издават раздразнителни звуци и се отстраняват от купата с храна. Долната челюст и шията могат да бъдат мокри от обилното слюноотделяне. При подобни симптоми или пълен отказ от храна трябва веднага да се обърнете към лекар, защото липсата на храна в организма за няколко дни може да е фатална. Причината за подобна анорексия е наследствена или придобит дефект от растежа на зъбите и устройството на челюстта, което води до неправилно затваряне на челюстта,травми на лигавицата на устната кухина и образуването на абцеси. Дефектите на зъбите се коригират от лекар, тази корекция понякога се провежда под анестезия.

Поради голямата дължина на червата и продължителността на преминаване на храната по тях за морските свинки е характерно често разстройство на храносмилателната система. Те се отказват от храна, стават слабо подвижни, лежат много, стомаха им може да бъде уголемен на размер и болезнен. Фекалиите се различават от обичайните, възможни са запек, диария, дефекацията може да липсва напълно. При мъжките се среща такава патлогия като препълване на фекалната торбичка.

Както при преживните животни, при морските свинчета след изяждане на голямо количество прясна трева или недоброкачествена храна се получава болезнено подуване на стомаха и червата. В стомашно-чревния тракт се натрупват газове, възникващи в процеса на ферментация.

Чувствителната храносмилателна система на морските свинки често се оказва поразена от ентерит. Причините за нарушения състав на микрофлората в червата може да бъдат различни. Силното нарушение на флората на червата може да бъде предизвикано от рязка промяна в състава на храната, отравяне, липса на достатъчно количество груби влакна в храната,прием на антибиотици, отказ от храна в продължение на няколко дни. Причината за ентерита могат да бъдат инфекциозни или паразитни заболявания. За диагностицирането им се провежда изследване под микроскоп на фекалиите за наличие на паразити,прави се бактериологична посявка за идентифициране на патогенни микроорганизми.

При морските свинчета често се срещат заболявания на пикочополовата система като цистит, уролитиаза, кисти на яйчниците, патологична бременност и др. За диагностицирането им се използва рентгенография, УЗИ, анализ на урина.

Опасни заболявания за морските свинчета е пневмонията. Въпреки че причинителя на заболяването могат да бъдат различни видове бактерии, често в съчетание с лошите условия на отглеждане, преохлаждане, клиничната картина на заболяването е подобна.Животните са отпуснати, отказват храна, кихат, имат повишена температура, учестено дишане, понякога и гноен секрет от носа. Подобно заболяване изисква веднага да се обърнете към лекар.

Запек при морското свинче

Запека не се среща често при морските свинчета.Когато това се случи,може да бъде сериозно.Морските свинчета трябва да получават фуражи,за да смилат храната си.Ако не получават дълго време от тях,могат да получат запек.

Проверявайте изпражненията всеки ден,те трябва да изглеждат с формата на гранули.Ако вашето свинче не се изхожда,уверете се че получава достатъчно вода,пресни плодове и зеленчуци.

Ако свинчето седи в изгърбена позиция,това може да е признак за запек.Дайте на свинчето пресни кори от ябълка.
Обадете се на ветеринар,ако няколко часа след хранене с ябълковите кори няма изпражнения.

Поставете няколко капки захтин върху листо от маруля и го дайте на свинчето.

Напълнете чиста спринцовка с 1 супена лъжица олио или зехтин,ако отказва да яде марулята.

Увийте свинчето в кърпа,така че да стърчи само главата.Поставете го в скута си и поставете спринцовката зад предните зъби.Не го насилвайте,натиснете буталото бавно.

Заведете свинчето на лекар,ако ако няма никакви изпражнения.

Вида на описания запек не трябва да се бърка с анално задръстване,което се случва на мъжките свинчета.

Не използвайте зелена салата Айсберг,защото причинява газове и може да влоши нещата.

Не пренебрегвайте запека,защото не минава от само себе си.

http://www.ehow.com/how_2311971_treat-c ... a-pig.html
http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=619
превод:meri


Последно избутване meri от Пет Апр 25, 2014 3:32 pm
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи