[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заболявания на очите при морските свинчета
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания на очите при морските свинчета

Заболявания на очите при морските свинчета

Мнениеот meri » Нед Авг 23, 2009 3:39 pm

Анатомично устройство на очите

Орбитата включва очна ябълка (1), мускули (2-5), слъзна жлеза(22), гардерова жлеза, зрителен нерв(10), кръвоносни съдове. Алвеолите на горните зъби са отделени от орбитата само с тънка стена- стената на орбитата.
Изображение Изображение Изображение

Проблеми с очите при морските свинчета

Свинчетата имат разнообразен цвят на очите.

Изображение Изображение Изображение Изображение

Здравите свинчета отделят бяла течност,която смазва очите им и помага за почистване на лицето. Понякога собствениците забелязват тази секреция и се притесняват, че нещо не е наред с животното, но това е съвсем нормално.

Здравото морско свинче има големи отворени очи, които са много светли и влажни. Въпреки яркия си външен вид,морските свинчета нямат добро зрение и разчитат на движението и миризмите,за да се движат наоколо.
Морските свинчета могат да ослепеят поради различни причини,но това не е катастрофално.
Понякога морските свинчета си нараняват очите,ако забележите малко парче от сламка или парченце от дърво в окото,не се опитвайте да го махнете.Животното трябва да се заведе на ветеринар.
Други признаци за проблеми с очите са отоци,зачервяване или свръхпроизводство на сълзи.Понякога окото може да стане млечно,но няма да има зачервяване или видима болка.В този случай това вероято е катаракта.

Няма лечение за катаракта и вероятно свинчето ще ослепее с двете очи.Тъй като процеса протича бавно,свинчето се адаптира към това и ще живее нормално.Въпреки това задължително трябва да посетите ветеринар,защото може да се окаже,че причината е друга,която е лечима,например, нараняване.

Червени или болезнени очи,с отоци може да се дължи на запушен слъзен канал или при младите свинчета,миглите,които се обръщат и остъргват повърхността на окото.Това се нарича ентропиум и някой породи са предразположени към него.
Лекия масаж на клепача обикновено помага.Ако проблема се игнорира,може да предизвика язва на роговицата,което може да стане сериозно.Инфекциите на горните дихателни пътища често водят до зачервяване или сълзене на очите.

Лечението зависи от причината,а липсата на лечение на катарактата и терапията с антибиотици при инфекциите на горните дихателни пътища и възпалението на конюктивата,проблемите със слъзния канал се наричат грахово око.

Грахово око
Изображение

Важно е да се посети ветеринар преди да се даде антибиотик,тъй като те са много чувствителни към някой видове антибиотици и ако не са назначени от лекар,изхода може да е фатален.
Ако свинчето има грахово око или чуждо тяло,окото сълзи и е зачервено,очните мехлеми са много полезни в такива случаи.

Сам по себе си очния проблем не е сериозен,но може да доведе до депресия и липса на апетит.Ако свинчето няма правилна диета,може да има чревен проблем и за това е важно да се пази от други проблеми.

Много развъдчици на морски свинчета заявяват, че мастното око не е вредно за морското свинче. Това не винаги е вярно,защото когато свинчето затвори очи,те започват да сълзят.
Морското свинче чувства болка,когато не може да мига,поради изпъкналата мастна очна тъкан.Чрез мигането окото се овлажнява,така че ако свинчето не може да мига,окото изсъхва,което причинява болка.Също така мръсотията остава в очите,защото свинчето не може да мига и да почисти очите си правилно.Мигането е сложен процес,при който се отстраняват всички видове мръсотия в очите.Ако това не стане,мръсотията остава и окото може да започне да боли,защото то едновременно с това е и сухо,и ще има хрема и сълзене.

Анофталмия

Вродена аномалия, характеризираща се с липсата на очи. Чувстват се добре, живеят нормално в малки групи.

Изображение

Микрофталмия

Вродено състояние,при което окото е много малко или не съществува,което прави свинчето сляпо. Възниква при вътреутробното развитие на плода. Често се съчетава с различни структурни пороци на очите. Може да доведе до хронично възпаление при натрупване на прах и мръсотия, за разлика от очите с нормален размер.

Изображение

Слепота

Подразбира се пълна липса на зрение или неговото сериозно повреждане. При слепите свинчета очите са бели или липсват.

ИзображениеИзображение

Не е самостоятелно заболяване. Първопричината за слепотата могат да бъдат множество фактори. Тя може да бъде вродена (генетични дефекти получени при чифтосване на определени окраски и придобита(захарен диабет, повредена роговица, инфекции, падане, отравяне, влошено зрение или загуба, свързани със стареене и др.).

Изображение Изображение

Предотвратяване на проблеми с очите

Няма реален начин за предотвратяване на проблеми с очите при морските свинчета, повечето от тях са причинени от вродени проблеми, като ентропия (обърнати мигли), злополука или старост. Важно е да се консултирате с ветеринарен лекар, ако свинчето има проблеми с очите си и е вероятно, че ще стане възможно, с малко обучение да се справите с дребните проблеми, като чужди тела или възпалени грахови очи у дома, без друго посещение. Това очевидно ще спести не само разходите, а също така и стреса за животното.

Катаракта

Всяко нефизиологично потъмняване се нарича катаракта,тя е вродена,може да се появи с възрастта,в резултат на повреда,травми,отравяне,възпаление или диабет.
Изображение

Нистагъм

Това е непроизволно ритмично движение на очите,причината е нарушение баланса на кръвта или травма.При морските свинчета това се среща при възпаление на вътрешното ухо.

Ретробулбарни абсцеси

Под очната ябълка може да се образуват абсцеси и тумори,очите се подуват.В такива случаи е възможно премахването на цялото око,свинчетата спокойно могат да живеят и с едно око.

Изображение Изображение

Характеризира се с изпъкване на окото от орбитата. Абсцеса се образува в стената на орбитата поради травма в резултат на поникнали корени на зъбите. Прави се рентгенова снимка на главата, не по-малко от 2 проекции. Очите трябва да се премахнат.

Изпъкнал клепач

Наследствено заболяване,при което конюктивата на долния клепач изпъква напред.При леки случаи се наблюдава огъчване на клепача,не се затваря докрай.

При морските свинчета с много широки глави,такива очи се срещат често,такива свинчета трябва да се изключат от развъждане.Проблема е,че това заболяване се развива при по-възрастни животни,и не се разпознава от раждането.

"Мазни очи"

Това е пролапс на конюктивалната торбичка. По-често не се нуждае от лечение, но в някои случаи е неободима пластика с помощта на лазер. Животните с такова заболяване трябва да бъдат изключени от развъждане. Това заболяване се развива при по-възрастните животни и не се разпознава при раждането.

Изображение Изображение

Ентропия

При ентропия клепачите се обръщат навътре,ресниците се трият в очната ябълка и причиняват нейното потъмняване.Това заболяване е наследствено,за това такива свинчета не се развъждат,среща се при всички породи.
Ентропия може да има и при новородени свинчета.

Конюткивит, кератит

В резултат на химически повреди може да се възпали лигавицата на едното или двете очи,т.е.,може да възникне конюктивит.Външните симптоми на заболяването са повишено сълзене,страх от светлина,слепване на клепачите и изкривяване,подуване и почервеняване на окото,в ъгъла на окото се наблюдават бели бучки,външно окото изглежда сякаш е покрито с пелена.Ако не се лекува началната форма на конюктивита,той може да прерасне в гноен стадий,при който възпалението преминава на кожата около очите,слепват се клепачите,от очите се отделя гной.Ако и този стадий не се лекува,животното може да загуби зрението си.
Причината за гнойните секрети могат да бъдат и много инфекциозни заболявания.

Изображение Изображение

Относително големите очи на морските свинчета нямат мигателна мембрана като защитно средство. По този начин възпалението на конюткивата или роговицата може да възникне в резултат на чуждо тяло, инфекция или няколко причини заедно.

Сиптомите включват повишено сълзотечение, почервеняване, лигавични или гнойни секрети, възникващи при въздеийствието на външни дразнители, на едното око, а при инфекции- на двете очи. Възпалението на очите е много болезнено, за това чуждото тяло трябва да бъде извадено колкото може по-бързо.

При очни възпаления при няколко животни от една група трябва да се даде анализ за наличието на хламидии. Тежкото възпаление на конюктивата може да свидетелства за лимфолевкоза.

Изображение Изображение

Друго често срещано заболяване е кератит. Освен вет.лекар никой не може да помогне,но много стопани се обръщат към него,когато роговицата започне да мътнее.

Осификация на очите

При осификация става въпрос за прогресиращо костно или хрущялно новообразувание вътре в окото.Това заболяване може да бъде вродено или да се появи в резултат на нарушение на минералния обмен.

Тъй като заболяването може да се окаже трудно за изтичането на вътреочната течност,вътреочното налягане може да разруши нервните клетки,което води до загуба на зрението.

Калцинозата и осификацията водят до увеличение на очната ябълка.

Изображение Изображение

Бял секрет от очите

Белия секрет (milky ocular discharge) от очите - това е секрет от гардеровите жлези, разположени в орбитата на очите под очната ябълка.
Белия секрет не само предпазва повърхността на очите от изсъхване, но има и редица функции, които не са изучени докрай.

Изображение

Изображение

Гардеровите жлези синтезират не само липидите, но и протеините, въглехидратите, а също така и голям спектър химични вещества. При мъжките свинчета е забелязана повишена секреция на гардеровите жлези.

Бял секрет може да се забележи по времето, когато свинчетата привеждат козината си в ред. Не се изисква лечение.
Но бял секрет от очите, появяващ се спонтанно и в големи количества, освен по време на миене, сигнализира за дискомфорт, свързан с болка или стрес.

Лечение на очите при морските свинчета

Очите не трябва да се лекуват с домашни средства без предварително изследване от лекар,защото може да навредите на зрението на животното.

Преди лечение с препарати,съдържащи кортикостероиди,трябва да се провери дали не е увредена роговицата на очите,кортикостероидите пречат на възстановяването на роговицата и са противопоказни в такива случаи.
Повредите на роговицата може да се определят с помощта на флуоресцин-тест,при който очите се оцветяват в жълт цвят.
Преди обработка трябва да почистите замърсяването,гнойта и др.,за да избегнете намаляването на концентрацията и неутрализирането на медицинските препарати.

В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЗА ПРОМИВКА НА ОЧИТЕ ЛАЙКА!!!

Витамин А и С имат голяма роля за възстановяване на роговицата,за това давайте тези витамини в достатъчно количество.

За защита на очите от изсушаване и други външни увреди се използват подходящи неутрални средства на мазна основа.

Капки и мехлеми се нанасят директно върху горната част на окото или на клепача.
Избягвайте попадане на препарата в края на клепача или околните косми.Лекарствените препарати не трябва да се втриват,те сами се разпределят.

Локалното антибактериално лечение се провежда 4 пъти на ден,а в случай на необходимост-повече.

Заболяванията на очите и причините за тяхното възникване са много. Не трябва да започвате лечение без посещение при ветеринар. Очите могат да сълзят от банално попадане на сено зад клепачите, до конюткивит, прорастване на корените и помътняване на очите в резултат от захарен диабет. В първия случай не е необходимо лечение, второ- лекува се, трето- не се лекува нито с капки, нито с гелове, четвърто- изисква инсулинотерапия и т.н.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://olucky.fotoplenka.users.photofil ... 487110.jpg

http://www.pitomec.ru
http://nada24.narod.ru/b8.html
http://www.netvet.co.uk/guinea%20pigs/e ... oblems.htm
http://www.guinealynx.info/eyes.html
http://msvinkadoma.wordpress.com/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на очите при морските свинчета

Мнениеот meri » Съб Ное 08, 2014 9:55 pm

Статията е обновена.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи