[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Инфекциозни заболявания при зайците
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Инфекциозни заболявания при зайците

Инфекциозни заболявания при зайците

Мнениеот meri » Пон Авг 24, 2009 9:29 pm

Вирусна хеморагична болест при зайците

Зайци по-млади от 1 месец не са възприемчиви към тази инфекция,зайци по-млади от 2 месеца и по-възрастни от 6 год. могат да се заразят,но вероятността от зараза при тези зайци е по-малка,отколкото при зайци на възраст от 2 мсеца до 6 год.По-податливи на болестта са бременните и кърмещи зайци.Причинителя на заболяването се разпространява както при директен контакт,така и при непряк контакт с болни животни.Непрекия контакт на предаване на вируса е:чрез кожата,козината,фекалиите,оборудването,заразена храна,животни,такива които се хранят с мишки,плъхове,птици и др.Вируса остава дълго в околната среда и едно минимално количество от вируса е достатъчно,за да настъпи заразяване,предаването на зайците е 30-80%,смъртността при заразени животни 80-90 %.

Симптоми

Инкубационния период е 24-72 часа,често зайците умират без никакви симптоми.При други зайци има малък период на интензивно боледуване,след това те ще умрат. Острата форма на заболяването се характеризира с повишена температура,затруднено дишане,загуба на апетит.Развиват се спазми,посиняване на устните и лигавиците,кръвотечение от носа,устата и ануса.Може да се наблюдава възпаление на клепачите,тахикардия,изтечения от носа,диария,някой зайци умират с крясъци.Не всички болни зайци имат еднакви симптоми,някой изпадат в депересия след 18 часа след заразяването,стават все по-тихи и слаби,наблюдава се леко неразположение и след 30-40 часа умират.Има и друг вариант на протичане на заболяването,но се забелязва рядко:зайците се разболяват-след това оздравяват.

При хроничната форма често се наблюдава гнойна диария,в двете форми зайците развиват жълтница,която може да бъде забелязана като пожълтяване на ушите,очите и кожата.

Диагноза

Поставя се на основа на анамнезата,клиничните признаци,лабораторни и специални методи на изследване.

Профилактика

Зайците трябва да се ваксинират.

http://www.vetby.ru/virusnaya_gemorragi ... v_369.html


Инфекциозен ринит

Причинителя на заболяването се локализира в носната кухина на здравите зайци.Причината за заболяването са неблагоприятните условия на отглеждане и хранене,отслабената съпротива на организма,причинителя увеличава своите патогенни свойства,ако последователно се заразят няколко животни.

Симптоми

Скрития период на заболяването е 3-5 дни,след това се появяват характерни признаци на заболяването:почервенява и се подува лигавицата на носа,появяват се гнойни изтечения от носа,кихане,гнойта засъхва и образува коричка около ноздрите,затруднява се дишането.Заека се стреми да се освободи от засъхналата гной,трие с лапи носа си,в резултат на това на лапите се появява сплъстена козина.Заболяването няма остър характер,преминава в хронична форма и може да продължи доста дълго,ако не се усложни с възпаление на белите дробове.

Диагноза се поставя на основание на анамнезата,клиничните признаци и лабораторни изследвания.

Лечение

Приема се антибиотик, в продължение на 10-15 дни се поставят капки в носа,назначават се витамини и повишаващи резистентността на организма препарати.За оздравели се смятат тези животни,които в продължение на 20 дни нямат признаци на инфекциозен ринит.

Болните зайци веднага трябва да се изолират,едновременно с това трябва внимателно да се огледат всички зайци.Такъв оглед се прави поне веднъж в седмицата,и при най-малки подозрения на заболяване,веднага се изолират,а клетките се дезинфекцират.

При зайците има хрема и с незаразен характер,в такива случаи изтеченията от носа са прозрачни и нямат гной.Незаразната хрема се получава при простуда,болните зайци трябва да се отделят и да се започне незабавно лечение,защото на фона на незаразната хрема,може да възникне инфекциозен ринит.При простуда хремата при зайците минава за 5-7 дни.

http://www.vetby.ru/infekcionnyy_rinit_ ... k_358.html


Инфекциозен стоматит

Причинител на заболяването е вирус,възрастните зайци боледуват много рядко.

Симптоми

Прекомерно отделяне на слюнка,липса на апетит,намалена подвижност,диария,възпаление на лигавицата на устата,язви на езика.Слюноотделянето за кратко време може да зарази всички зайци,понякога една част или даже единични животни.Това се обяснява с вируентността на вируса и устойчивостта на организма на зайците.Смъртността при млади зайци може да надвиши 30 % от всички отглеждани на едно място,особено опасна е тази инфекция в период,когато има по-високи нива на валежи или резки колебания на температурата на въздуха.

Диагнозата се поставя от анамнезата,клиничните признаци и изследвания.

Лечението се провежда от лекар,след 3-5 дни зайците оздравяват.

Превантивни мерки са:да не се допуска влага в помещението, да няма скупчване на много животни,пълноценна храна,изолация на болните,ежедневен оглед на всички зайци,редовна дезинфекция на клетките.

http://www.vetby.ru/infekcionnyy_stomatit_364.html


Листериоза

Това е инфекциозно заболяване,характеризиращо се с аборт и смърт на бременната женска.

Заболяването е широко разпространено сред животните и е опасно за човека.От листериоза боледуват предимно бременни зайци,младите зайци боледуват рядко,също така мъжките и небремнните женски.Причинителя на заболяването се разпространява с предметите на отглеждане и храната,често от мишки и плъхове.

Симптоми

Заболяването се проявява с кървави изтечения от влагалището,което се забелязва 5-8 дни преди раждането,завършва със частичен или пълен аборт.Повечето женски умират след няколко дни,а оживелите остават безплодни,заболяването може да бъде съпроводено с паралич.

Лечение няма.

Борбата с листериозата се провежда с профилактични мерки(дезинфекция на клетките,унищожаване на гризачите и др.).

http://www.vetby.ru/listerioz_359.html


Микроспория

Това е гъбично заболяване с поражения по кожата и образуване на плешиви участъци по кожата.

Спорите много дълго остават на предметите в околната среда,те могат да живеят с години.Заразяването става с контакт на кожата със спорите,инфектираните животни постоянно свалят поразената от гъбички козина,така спорите попадат в околната среда.Приносители на заболяването често са котки и други животни-те никога не проявяват признаци на инфекции,но могат да заразяват други животни.Има няколко вида дерматофити,причинителите на заболяването поразяват животни с отслабен имунитет,подложени на силен стрес.

Симптоми

Гъбичките се хранят с мъртви клетки на кожата и козината,предизвикват кръгли червени лезии,но може да се проявят като всякакви кожни лезии.
Поради пръстеновидните лезии кожното заболяване се нарича "пръстен".

Диагноза

Поставя се въз основа на анамнезата,клиничните признаци,лабораторни и специални изследвания.

Лечение

Използват се орални препарати и мазила.

Дезинфекция на помещенията и оборудването,заедно с медикаментозното лечение.

http://www.vetby.ru/mikrosporiya_dermatofitoz_370.html


Пастьорелоза

Причинител на заболяването е заешката пастерела.

Болните и преболедували животни отделят причинителя с урината,фекалиите,слюнката.Инкубационния период е 5-10 часа,освен зайците,от тази инфекция също боледуват много гризачи,гълъби и др.птици.

Заразата при зайците е през дихателните органи,прониква в организма и през кожата и лигавицата,има широко разпространение.За това заболяването може да възникне и без външни патогени,достатъчно е организма да е отслабнал.Склонността на зайците към заболяването може да бъде причинена от неправилно хранене,липса на витамини и др.В помещението на инфекцията се разпространява по въздуха,с водата и храната,клетките и инвентара.

Симптоми

Протичането на болестта е остро,подостро и хронично,не винаги може да се определят клиничните признаци.

При остро протичане животните изпитват слабост,вялост,учестено дишане,диария,повишена температура,отначалото 40 С и повече,след това 35-33 С,тези признаци често остават незабелязани,смъртта на животните настъпва неочаквано.

При хроничната форма има депресия,измършавяване,гнойно-серозен ринит и конюктивит,по-късно бронхопневмония,диария.

При нетипично протичане на заболяването може да се образуват подкожни капсулирани абцеси,които след 1,5-3 месеца се скриват,от тях изтича бяла като крем гной.Смърт се наблюдава рядко.

Диагноза

От анамнезата,изследванията и клиничните признаци.

Лечение

Успешно се използват антибиотици.

След дезинфекция всички зайци се ваксинират двукратно.

Лечението е само под лекарски контрол.

http://www.vetby.ru/pasterellez_gemmora ... a_366.html


Салмонелоза

Това е инфекциозно заболяване,характерно с поразяване на дихателните органи и храносмилателната система,боледуват домашни и диви животни.

Заболяването може да се пренесе с обувките на хората,гризачи,гълъби,мръсна храна,вода,постелки,неправилно хранене и отглеждане в мръсни помещения.

Симптоми

Протича в остра,подостра и хронична форма.

При остро протичане на заболяването животните се отказват от храна,имат слуз или кръв от носа,редки изпражнения с кръв.Смъртността при острата форма достига до 90% .

Лечение

Провежда се не специфична стимулираща терапия,назначават се противомикробни препарати,едновременно с това се провежда детоксикационна терапия.Премахват се признаците на обезводняване.

http://www.vetby.ru/salmonellez_paratif_361.html


Туларемия

Инфекциозно заболяване,от което боледуват животните и хората,много често от него боледуват гризачите.

Към туларемията са възприемчиви и зайците,в предаване на инфекцията може да участват кърлежи,комари,бълхи,за зайците опасен приносител на туларемия са заешките въшки.

Симптоми

При домашните зайци туларемия се проявява много ясно и напомня стафилококоза.Не са забелязани никакви симптоми,протича скрито,а при открита форма се наблюдава кашлица,затруднено дишане,поянкога се пявяват язви,които след това се пукат.

Диагнозата се поставя от лекар,заболяването е тежко и повечето животни могат да умрат,преболедувалите добиват имунитет.

За предовратяване на възникването на тази инфекция трябва редовно да се унищожават гризачите и кръвосмучещите насекоми и кърлежи,следете за личната си хигиена.

http://www.vetby.ru/tulyaremiya_363.html


Туберкулоза

Хронично инфекциозно заболяване,възприемчиви са не само зайците,но и други животни,хора също.Бактериите на туберкулозата,които предизвикват това заболяване при зайците са същите,като при едрия рогат добитък и домашните птици.

Симптоми

Туберкулозата засяга белите дробове,червата,води животните до състояние на изтощение и смърт.Характеризира се с кашлица и затруднено дишане,възможна е диария.

Лечение няма и за предовратяване на заболяването трябва да се вземат мерки за обща профилактика,при контакт с болни животни,съблюдавайте личната хигиена.

http://www.vetby.ru/tuberkulez_368.html


Трихофития

Инфекциозно заболяване на кожата,засягащо животните и човека.
Най-възприемчиви са младите зайци,те се заразяват при контакт с болни животни,чрез храната,съдържащи спори на гъбички и др.

Симптоми

Скрития период на заболяването е 8-14 дни,на мястото на поразяване започва опадане на козина,образуване на плешивини,покрити с малки мехурчета и корички.Заболяването придобива хронична форма и може да продължи дълго,участъците на поразяване се увеличават и обхващат шията,крайниците и страните,зайците губят апетит и тегло.

Протичането на заболяването е доброкачествено и при сътветното лечение завършва с оздравяване.

http://www.vetby.ru/trihofitiya_strigus ... y_362.html


Стафилококоза

Заболяването има широко разпространение,често причинява големи загуби на млади зайци.Причинителя се намира в мръсна и мокра земя,храната,кожата на човека или животното.Зайците са особено чуствителни,при нехигиенични клетки отслабва устойчивостта на организма,нанася се вреда на целостта на клетките на кожата,наличието на остри предмети в клетката,инфекцията се предава от рани,ожулвания по кожата и лигавиците,ухапване и рани по млечните жлези.

Симптоми

Скрития период продължава до 5 дни.
Попадайки в организма стафилококите бързо се размножават и разнасят по кръвта на целия организъм,което предизвиква силен възпалителен процес.

Клинично заболяването се проявява в следната форма:

Пиодермия при зайчета на възраст 1-3 дни се появява с множество гнойни лезии по кожата,няколко дни по-късно умират.В различни части на тялото са намерени капсулирани абсцеси с различни размери.

Мастит се появява при отделяне на гъсто примесено с гной мляко, възпаляват се млечните жлези и долната повърхност на крайниците,образуват се дълго незарастващи гнойни рани.Зайците често се местят от лапа на лапа,не се хранят,слабеят.

Септицемия (учестено дишане),треската е съпроводена с повишена температура,депресия,смърт.

Лечение се провежда под лекарски контрол,с антибиотици и мазила,противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства.

Проликатиката включва поддържането на чистота,да се провежда редовно дезинфекция и да се отстраняват причините за травмите.

http://www.vetby.ru/stafilokokkoz_367.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Инфекциозни заболявания при зайците

Мнениеот meri » Пет Апр 20, 2012 10:27 pm

Миксоматоза при зайците, Myxomatosis in rabbits

Миксоматозата е потенциално фатална вирусна болест, която е широко разпространена сред дивите зайци в много страни и се предава на домашните зайци. Вирусът, предизвикващ заболяването, е разпространен под формата на различни щамове в Северна и Южна Америка, Австралия и Европа. Той е изключително вирулентен и се предава предимно чрез ухапване от насекомни вектори - заешка бълха (Spilopsyllus cuniculli), някои арахниди и комари.

Инкубационният период на заболяването (периода от инфектирането до появата на първите клинични признаци) е 2-8 дни, след което се проявяват първоначалните клинични признаци на миксоматозата :

Отичане на клепачите
Зачервяване на склерата на очите
Воднисти изтечения от очите
Летаргия
Повишена телесна температура

По-късно признаците се развиват и включват :

Разширяване на отока, който обхваща лицето на заека, устните, ушите и аналната област и гениталиите.
Анорексия
Дехидратация
Кожни кръвоизливи
Вторични инфекции, като "хрема" и др.
Развитие на кожни тумори (срещани в Европа и Южна Америка)

Възприемчивите зайци обикновено умират до 3 седмици от появата на първите клинични признаци, като малка част би могло да оцелее, като признаците отшумяват до няколко месеца. Популациите на диви зайци често развиват естествен имунитет срещу вируса и при тях заболяването протича почти без смъртност, но се наблюдава продължително носителство и те са своеобразен резервоар на инфекцията, представляващ опасност за домашните зайци.

Няма специфично лечение срещу миксоматозата. Използват се средства срещу дехидратацията, както и антибиотици за предпазване от развитие на вторични инфекции.

Собствениците би трябвало да спазват някои предпазни мерки за предотвратяване предаването на инфекцията :

Да предотвратят достъпа на диви зайци до градините, площите и помещенията, където се отглеждат домашни зайци.
Да карантинират всички нововъведени зайци в стадата поне за 2 седмици.
В някои рискови страни зайците се ваксинират с жива ваксина, която се прилага подкожно на всеки 6-12 месеца. Не бива да се ваксинират бременни женски.
Прилагане на рутинни мерки срещу ектопаразитите по зайците, както и срещу комарите и другите хапещи насекоми.

http://www.bgvet.org/science/clinic/inf ... atosis.php
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи